Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Παραβιάσεις συλλογικών συμβάσεων. Εξαγγελθείσα απεργία αναστέλλεται στο παρά πέντε

Διαμαρτύρονται οι συντεχνίες για παραβίασή τους
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 10:24 πμ

Παραλύει την Πέμπτη το λιμάνι Λεμεσού με αφορμή τις συλλογικές συμβάσεις

Λεμεσός: Σε απεργία διαρκείας προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη οι συντεχνίες των λιμενεργατών ΣΕΚ και ΠΕΟ και ο Σύνδεσμος Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων στο λιμάνι της Λεμεσού σε σχέση με παραβίαση, όπως υποστηρίζουν, εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων. Η απόφαση των 80 και πλέον λιμενεργατών, οι οποίοι λόγω των καθηκόντων τους αποτελούν βασικό κορμό της διεκπεραίωσης των λιμενικών υπηρεσιών, αναμένεται να προκαλέσει παράλυση του λιμανιού με όλες τις οικονομικές και άλλες συνέπειες για τη λιμενική βιομηχανία.

Μια τελευταία πάντως ελπίδα για να αποφευχθεί η εργατική αναταραχή εναποτίθεται πλέον στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών με τον Σύνδεσμο Αχθοφόρων. «Aπό τη συνάντηση θα εξαρτηθεί και το τι μέλλει γενέσθαι», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ» συντεχνιακός εκπρόσωπος, δηλώνοντας την ετοιμότητα των συντεχνιών να προχωρήσουν στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εργοδοτική πλευρά θα προχωρήσει άμεσα σε εκείνες τις ενέργειες για εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης των λιμενεργατών ώστε να αποφευχθεί μια νέα αναταραχή στους λιμενικούς χώρους σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία του τόπου».

Οι συντεχνίες των λιμενεργατών ΩΜΕΠΕΓΕ ΣEK και ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠEO επιρρίπτουν εξ ολοκλήρου στον Σύνδεσμο Αχθοφόρων την ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, αφού όπως υποστηρίζουν, με μονομερείς αποφάσεις παραβιάζει συμφωνημένους όρους εργοδότησης και ωφελήματα των εργαζομένων.

Ο Σύνδεσμος Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων επικαλούμενος τις αρνητικές οικονομικές συ- νέπειες που έχει υποστεί από τη μείωση του κύκλου εργασιών του λιμανιού εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αξιώνει από τις συντεχνίες πάγωμα μισθολογικών αυξήσεων και άλλων ωφελημάτων για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

............................

Αποφεύχθηκε την υστάτη η απεργία της Πέμπτης
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 2:26 μμ

Αναστέλλουν τα μέτρα οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, ενόψει διαλόγου

Σχετικά άρθρα:
Παραλύει την Πέμπτη το λιμάνι Λεμεσού με αφορμή τις συλλογικές συμβάσεις (17/01/2012)

Λεμεσός: Το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου θα αναμένουν οι συντεχνίες των λιμενεργατών, οι οποίες αποφάσισαν το μεσημέρι να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονταν για την Πέμπτη που θα παρέλυαν τις εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων, ο οποίος επικαλούμενος την οικονομική κρίση και την μείωση του κύκλου εργασιών του λιμανιού, ζητά πάγωμα της συλλογικής σύμβασης, δηλαδή μισθολογικών αυξήσεων και ωφελημάτων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σταύρος Σταύρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα πρέπει και η συντεχνιακή πλευρά να αντιληφθεί τις δυσκολίες που υπάρχουν και να ''αναλάβει κάποιο βάρος'', ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις, κάτι που όπως σημείωσε δεν επιθυμεί ούτε ο Σύνδεσμος Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων. Θα πρέπει, συμπλήρωσε, να υπάρξει διάλογος και κατάθεση προτάσεων, ώστε βρεθεί η χρυσή τομή.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το λιμάνι αποτελεί ένα ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα για την οικονομία μας, οι συντεχνίες των λιμενεργατών ΩΜΕΠΕΓΕ ΣEK και ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠEO, αποφάσισαν τελικά να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονταν για μεθαύριο Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα στη Λευκωσία, μεταξύ των συντεχνιών και της ΟΕΒ.

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου