Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Και επίσημα ναυάγιο. Αναστάληκε ο διάλογος της ΟΕΒ και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ

Σεισμός στα θεμέλια της εργατικής ειρήνης
Απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία εργοδότες και συντεχνίες

27 Ιανουαρίου 2012 06:22

Η αποτυχία του διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών ανοίγει το φάσμα των απεργιακών και ανταπεργιακών κινητοποιήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Σεισμό στα θεμέλια της εργατικής ειρήνης αποτελεί η αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Ο διάλογος μεταξύ της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ αναστάληκε, και το λόγο τώρα φαίνεται να έχει το Υπουργείο Εργασίας, για μεσολαβητική αντίδραση.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες το απόγευμα για τρίτη φορά, και στο τραπέζι βρέθηκαν ξανά οι προτάσεις των εργοδοτών για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι εργοδότες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μονομερή εφαρμογή της πρότασής τους, ιδιαίτερα σε προβληματικές επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κοινή κατάληξη και ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας. «Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια συναινετική προσέγγιση μαζί με την εργοδοτική πλευρά, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, οπότε προς το παρόν ο διάλογος που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες αναστέλλεται και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί κάποια στιγμή να τον συνεχίσουμε» ήταν η ενδεικτική αναφορά του.

Το μέλημα της συνδικαλιστικής πλευράς είναι η κατοχύρωση της εύρυθμης λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων και των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή ηγέτη. Ως προς τις επόμενες κινήσεις, και κατά πόσο αναμένεται να υποβληθεί κάποια συμβιβαστική πρόταση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, ανέφερε ότι «τα πάντα είναι ανοιχτά από τη στιγμή που οι συντεχνίες πλέον θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν τη θεσμοθετημένη διαδικασία ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων».
Από πλευράς του. ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτήρης Φελλάς ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή αναμένεται να γίνουν δημόσιες δηλώσεις από τους Γενικούς Γραμματείς των δύο συντεχνιών, Νίκο Μωυσέως και Πάμπη Κυρίτση, είτε πριν είτε μετά τη σύγκληση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Ikypros.com

.....................................

Δεν τα βρήκαν ΟΕΒ – Συντεχνίες για συλλογικές συμβάσεις

Πηγή: ΚΥΠΕ/onlycy, 27, January 2012


Δεν τα βρήκαν ΟΕΒ – Συντεχνίες για συλλογικές συμβάσειςΑναστάληκε ψες ο διάλογος μεταξύ Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα στο ΚΥΠΕ η συνάντηση που είχαν ολοκληρώθηκε «χωρίς να υπάρξει κοινή κατάληξη και δυστυχώς ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας».

«Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια συναινετική προσέγγιση μαζί με την εργοδοτική πλευρά παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί», πρόσθεσε, «οπότε προς το παρόν ο διάλογος που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες αναστέλλεται και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί κάποια στιγμή να τον συνεχίσουμε».

Το μέλημα της συνδικαλιστικής πλευράς είναι η κατοχύρωση της εύρυθμης λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων και των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων, ανέφερε.

Κληθείς να πει κατά πόσο αναμένεται να υποβληθεί κάποια συμβιβαστική πρόταση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο κ. Μάτσας είπε ότι «τα πάντα είναι ανοιχτά από τη στιγμή που εμείς πλέον θα προσπαθήσουμε να κατοχυρώσουμε τη θεσμοθετημένη διαδικασία ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων».

Από πλευράς του. ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτήρης Φελλάς ανέφερε ότι αύριο αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από τους Γενικούς Γραμματείς των δύο Συντεχνιών Νίκο Μωυσέως και Πάμπη Κυρίτση, είτε πριν ή μετά την πραγματοποίηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

1 σχόλιο: