Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Μαζικές παραβιάσεις συλλογικών συμβάσεων στα εργοτάξια στο Βασιλικό

Μαζική εργοδότηση κοινοτικών και αλλοδαπών εργαζομένων υπό εξευτελιστικούς όρους από τους εργολάβους που ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό καταγγέλλει η ΠΕΟ.
   
Ο Επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ Λεμεσού Ανδρέας Θωμά δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι αλλοδαποί και κοινοτικοί εργάζονται στα εργοτάξια με 4,80 ευρώ την ώρα, 50 ώρες τη βδομάδα, χωρίς να πληρώνονται καμία υπερωρία και άλλα δικαιώματα.
   
Υπενθύμισε ότι στα κρατικά και ημικρατικά έργα οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση, αλλά στην περίπτωση του Βασιλικού παραβιάζεται τόσο από τον κύριο εργολάβο όσο και από τους υπεργολάβους.
   
Σημείωσε ότι πριν από την έκρηξη, στο έργο για την 5η μονάδα εργάζονταν περίπου 500 ξένοι και 75 Κύπριοι και τώρα η αναλογία είναι ακόμη χειρότερη. 
   
Ο κύριος Θωμά δήλωσε ότι επανειλημμένα υπέβαλαν τις καταγγελίες στους αρμόδιους αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
   
Ο Διευθυντής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού Αντώνης Ιωάννου υποσχέθηκε ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν αμέσως και διαβεβαίωσε ότι δεν θα πληρώνεται κανένας εργολάβος αν δεν καταβάλλει πρώτα τις υποχρεώσεις του έναντι των εργοδοτουμένων του, όπως προνοούν οι συλλογικές συμβάσεις. 
   
Σημείωσε ότι η ΑΗΚ δεν ενθαρρύνει την παρανομία και έχει υποχρέωση να ελέγχει ότι ο κύριος εργολάβος τηρεί τη νομοθεσία, διευκρινίζοντας ότι για τη συμμόρφωση των υπεργολάβων υπεύθυνος είναι ο κύριος εργολάβος.
   
Ο κύριος Ιωάννου ανέφερε ότι οι καταγγελίες πρέπει να είναι τεκμηριωμένες για να μπορούν να διερευνηθούν, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου της ΠΕΟ ο οποίος υπέδειξε ότι η συντεχνία έδωσε τεκμηριωμένα στοιχεία για όλες τις εταιρείες.
   
Υπογράμμισε παράλληλα ότι αν όλες οι εταιρείες που αναλαμβάνουν κρατικά έργα εφάρμοζαν τα πρότυπα συμβόλαια, στη Λεμεσό δεν θα υπήρχαν Κύπριοι άνεργοι, καταγγέλλοντας ότι παρόμοια κατάσταση με το Βασιλικό επικρατεί και στην Αρχή Λιμένων.

astra
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012 11:04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου