Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

10% μείωση στους μισθούς των χαμηλά αμοιβόμενων έκτακτων και ωρομίσθιων του δημοσίου καθώς θεωρούνται τώρα νεοεισερχόμενοι

Μειώνονται οι μισθοί (και) των εκτάκτων


Επηρεάζονται άμεσα από την μείωση κατά 10% που έχει συμφωνηθεί για τους νεοεισερχόμενους
Ένταση και ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στου έκτακτους υπαλλήλους του δημοσίου, οι οποίοι συνειδητοποίησαν, ξαφνικά, πως τους επηρεάζουν μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κι αυτό, διότι οι έκτακτοι των οποίων των συμβόλαια λήγουν και ανανεώνονται (ως είθισται), θεωρούνται ως «νεοεισερχόμενοι». Έτσι, επηρεάζονται άμεσα από την μείωση μισθού, κατά 10% που έχει συμφωνηθεί για τους νεοεισερχόμενους.
Σύμφωνα με πληροφόρηση, η Συντονιστική Επιτροπή Εκτάκτων στην Δημόσια Υπηρεσία έχει γνώση των δεδομένων και έχει ήδη συζητήσει το θέμα με το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Ανδρέας Κτωρίδης, πρόεδρος της επιτροπής των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου, δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, αλλά σημείωσε πως οι όποιες εξελίξεις θα σημειωθούν από την ερχόμενη Παρασκευή, αφού θα προηγηθεί την Πέμπτη συνεδρία της επιτροπής.
Πάντως, από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, η μείωση στους μισθούς των εκτάκτων υπαλλήλων των οποίων τα συμβόλαια ανανεώνονται, θεωρείται φυσιολογική. Από την στιγμή που πρόκειται για (νομικά μιλώντας) νέα συμβόλαια, οι έκτακτοι υπάλληλοι των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται, κρίνονται ως «νεοεισερχόμενοι».
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτενείς συζητήσεις για τις ανανεώσεις συμβολαίων έγιναν και στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ζητήθηκε από πλευράς των εκτάκτων να εξαιρεθούν από την μείωση στους μισθούς των νεοεισερχομένων όσοι υπάλληλοι θα ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, οι συζητήσεις εκείνες κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα.
Εδώ και μερικές ημέρες, όμως, επικρατεί έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους χαμηλόμισθους και ωρομίσθιους εκτάκτους υπαλλήλους, διότι οι δεν γνώριζαν το παραμικρό για τις μειώσεις των μισθών και βρέθηκαν προ εκπλήξεως.
Δεν είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν πως μια διορθωτική κίνηση, με την οποία να εξαιρούνται οι πολύ χαμηλόμισθοι (λόγου χάρη όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 1200 ευρώ) από τις μειώσεις, θα ήταν θεμιτή και λογική.

http://fortheisland.wordpress.com/2012/01/09/1721/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου