Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

4ωρη απεργία ελεκτών εναέριας κυκλοφορίας σήμερα. Ιδιωτικοποίηση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ζητά η ΟΕΒ

Για αντεργατική και αντισυνδικαλιστική νοοτροπία καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας οι οποίοι προχωρούν σήμερα σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00, ελλείψει οποιασδήποτε νέας εξέλιξης η οποία θα εκτόνωνε την κρίση και της άρνησης της κυβέρνησης να παρακαθήσει σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Κλαδικής των Ελεγκτών (ΠΑΣΕΕΚ) Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την τελευταία ανακοίνωση που είχαν εκδώσει και δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη.

Στην τελευταία της ανακοίνωση της η ΠΑΣΕΕΚ ανέφερε ότι αναμένει πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών Ευθύμιου Φλουρέντζου για να συζητήσουν «την ουσία των επιχειρημάτων», με σκοπό την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης στο αδιέξοδο που έχει παρουσιαστεί.
 
Κυβερνητική προπαγάνδα
«Αντ’ αυτού», καταγγέλλει ο κ. Γεωργίου, «το Υπουργείο έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων στην κοινή γνώμη, καλώντας πάλι τους Ελεγκτές σε συζήτηση για καθαρά διαδικαστικά θέματα, άνευ ουσίας».

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι είχαν ενημέρωση ότι γύρω στο μεσημέρι θα δινόταν συνέντευξη Τύπου από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης στην οποία συμμετέχουν ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ασφαλείας Πτήσεων Κύπρου και ΝΑ Ευρώπης, Μάκης Κωνσταντινίδης και Χρίστος Πέτρου.

«Εμείς αναμένουμε από αυτό να υπάρξει κάτι. Αναμένουμε ότι θα μιλήσουν και μαζί μας και με τον Υπουργό, θα προτείνουν και στις δύο πλευρές μια συμβιβαστική λύση και αν γίνει αποδεκτή να προχωρήσουμε σε διάλογο», ανέφερε.

Ωστόσο η πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης δεν έχει ακόμα καθορίσει για σήμερα οποιαδήποτε δημοσιογραφική διάσκεψη, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.
Πτήσεις
Τριανταπέντε συνολικά πτήσεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από και προς τα αεροδρόμια αρκετών χωρών, αναμένεται να επηρεαστούν από την τετράωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάζονται 23 πτήσεις, 12 αναχωρήσεις και 11 αφίξεις, ενώ στο αεροδρόμιο της Πάφου επηρεάζονται 12 πτήσεις, 5 αναχωρήσεις και 7 αφίξεις.

ikypros.com

...................

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών θα συζητήσει αύριο στις 9, σε κλειστή συνεδρία, το θέμα της απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης.

«Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί σήμερα η απεργία να μην απεφεύχθη, αλλά έχουμε και μια απεργία την άλλη Τετάρτη. Αρα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος συμμετέχει σε μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης μαζί με τον Πρόεδρο και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ιδρύματος Ασφαλείας Πτήσεων Κύπρου και ΝΑ Ευρώπης, Μάκη Κωνσταντινίδη και Χρίστο Πέτρου.

Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία είναι έτοιμη να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις και σκέψεις τις οποίες θα καταθέσει αύριο στην Επιτροπή Συγκοινωνιών. Εξέφρασε την ελπίδα τόσο το Υπουργείο Συγκοινωνιών όσο και η πλευρά των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να μπορέσουν να αξιοποιήσουν σε κάποιο στάδιο αυτές τις προτάσεις.

Astra

........................

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αναφέρει ότι το κράτος έχει καθήκον να προασπίσει το κοινωνικό σύνολο από την ''ασύμμετρη απειλή της αναλγησίας, και της αλαζονείας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας''.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΒ καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στις αναγκαίες διευθετήσεις αξιοποιώντας όλες τις προσφερόμενες επιλογές, περιλαμβανομένης της άμεσης ιδιωτικοποίησης του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ''όπως γίνεται σε όλα σχεδόν τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη''.

Η ΟΕΒ αναφέρει ότι η συντεχνία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ''διευκρίνισε από την αρχή ότι το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι να μην συνεισφέρουν τα μέλη της το παραμικρό στις προσπάθειες διάσωσης της κυπριακής οικονομίας''.

''Από την αρχή η ηγεσία της συντεχνίας αυτής, προβάλλοντας αβάσιμες δικαιολογίες και αστήρικτους ισχυρισμούς, απαιτεί στην αντιμετώπιση της κρίσης να συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου εκτός από τα μέλη της'', προστίθεται.

Οπως σημειώνει η ΟΕΒ, ''κωφεύουν σε όλες τις εκκλήσεις για λογική, περιφρονούν τις προσκλήσεις σε διάλογο και προκαλούν βάναυσα τις τριάντα χιλιάδες ανέργους. Απολαμβάνουν τα υψηλότατα τους εισοδήματα και «ελαφρά τη καρδία» παραλύουν τις αεροσυγκοινωνίες πλήττοντας καίρια την οικονομία του τόπου, ταλαιπωρώντας χιλιάδες επιβάτες και διασύροντας την χώρα διεθνώς''.

''Η ευθύνη πλέον δεν βαρύνει μόνο την συντεχνία και τους ελεγκτές. Η ευθύνη βαραίνει πλέον και την Πολιτεία, η οποία οφείλει να απεγκλωβίσει την κοινωνία από την ανάλγητη συνδικαλιστική συμπεριφορά μιας χούφτας ανθρώπων'', καταλήγει η ΟΕΒ.

ikypros.com

1 σχόλιο:

  1. και ο ΔΗΣΥ στηρίζει το αίτημα ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για ρύθμιση του δικαιώματος απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. (θετικά είχαν εκφραστεί παράγοντες όλων των κομμάτων πλην ΑΚΕΛ). Ο αναστασιάδης αναλαμβάνει πρωτοβουλία

    ......................
    Λύπη και προβληματισμό για την πραγματοποίηση της σημερινής απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ζητώντας παράλληλα ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες ''με τρόπο που διασφαλίζονται οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και οι προοπτικές της οικονομίας''.

    Σε δηλώσεις το απόγευμα πριν τη συνεδρία το Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει επιβάλλουν την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα εκ μέρους όλων. ''Αυτή η υπευθυνότητα πρέπει να χαρακτηρίζει και τον τρόπο ενάσκησης του δικαιώματος της απεργίας, το οποίο είναι αναφαίρετο και αδιαμφισβήτητο''.

    Στις περιπτώσεις όμως ουσιωδών υπηρεσιών, πρόσθεσε, το δικαίωμα των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια, χωρίς διασφαλίσεις και χωρίς έλεγχο. ''Είναι ανεπίτρεπτο να παραλύουν ζωτικές για τον τόπο υπηρεσίες, χωρίς καν να έχουν εξαντληθεί οι διαδικασίες που και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προβλέπει''.

    Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει κατεπείγουσα πρωτοβουλία για τη νομοθετική πλέον ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, δηλώνοντας ταυτόχρονα ''έτοιμοι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί''.

    Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί, ανέφερε, ο ΔΗΣΥ δεν θα διστάσει να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία και να επιζητήσει το διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμμα, αλλά και τις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών, με στόχο όχι την απαγόρευση, αλλά τη ρύθμιση - όπως είπε - του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, με τρόπο που διασφαλίζονται οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και οι προοπτικές της οικονομίας.

    sigma live

    ΑπάντησηΔιαγραφή