Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΟΕΒ-ΚΕΒΕ ζητούν τώρα παγοποίηση ή κατάργηση και του κατώτατου μισθού

Δεν ήταν τυχαία όπως φαίνεται η αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου την περασμένη βδομάδα. Το κεφάλαιο πιέζει με μανία για την περεταίρω πτώση του βιοτικού επιπέδου δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων
..........................................
Στο στόχαστρο και ο κατώτατος μισθός

Λευκωσία: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγουν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Μετά το αίτημα για παγοποίηση μισθών και ΑΤΑ σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, τώρα θέτουν θέμα παγώματος του κατώτατου μισθού για το 2012, αλλά και θεσμικής διαφοροποίησής του με στόχο την κατάργηση του διατάγματος, προτίθενται να εγείρουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, στην υπουργό Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Βασικό επιχείρημα της εργοδοτικής πλευράς είναι πως, ενδεχόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού «υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θα επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν», προειδοποιώντας ότι «θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις εργαζομένων από το εμπόριο, που ήδη μετρά χιλιάδες ανέργους».

Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα €855 (μισθός πρόσληψης) και μετά από εξάμηνη εργασία στον ίδιο εργοδότη ανεβαίνει στα €909. ΟΕΒ και ΚΕΒΕ εκτιμούν ότι ο κατώτατος μισθός έχει ανέλθει σε υψηλό επίπεδο, σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότερος από μισθοδοσία συλλογικών συμβάσεων και, δημιουργεί στρεβλώσεις στην οικονομία.

Ειδικότερα, η ΟΕΒ μελετά σενάρια για πάγωμα του κατώτατου μισθού για το τρέχον έτος ή ακόμη και της μείωσής του, χωρίς να έχει αποσαφηνίσει το μέγεθος της συρρίκνωσης. Ο κατώτατος μισθός σήμερα κυμαίνεται στο 50% του εθνικού διάμεσου μισθού, που υπολογίζεται επί του συνόλου των απολαβών (συμπεριλαμβάνεται και ο 13ος) του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού.

Ακριβώς έχοντας αυτά τα δεδομένα, η ΟΕΒ επεξεργάζεται στατιστικά στοιχεία και ανάλογα με τα αποτελέσματα «ενδέχεται να εγείρει ζήτημα αφαίρεσης του μισθολογίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που είναι υψηλό και συνακόλουθα εκτοξεύει και τον εθνικό διάμεσο ψηλότερα και, να υπολογίζεται ο διάμεσος λαμβάνοντας υπόψη μόνο το μισθολόγιο του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών», δήλωσε στέλεχος της ΟΕΒ.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, η ηγεσία του ΚΕΒΕ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εργασίας ήγειρε θέμα παγώματος του κατώτατου μισθού για το 2012, επαναλαμβάνοντας συνάμα την πάγια θέση για κατάργησή του «ώστε η μισθοδοσία να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως και στους άλλους κλάδους».

Η υπουργός Εργασίας δεν συμμερίζεται τις εργοδοτικές επιδιώξεις, αλλά προβληματίζεται για τους περαιτέρω χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύει η κυπριακή οικονομία. Η υπουργός έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή της καθώς η έκδοση του διατάγματος του ελάχιστου μισθού τοποθετείται τον Απρίλη.

Όπως είναι γνωστό, το διάταγμα του κατώτατου μισθού καλύπτει δεκάδες χιλιάδες ανοργάνωτους εργαζόμενους στις εξής επαγγελματικές κατηγορίες: πωλητές, γραφείς, νοσηλευτικοί και σχολικοί βοηθοί και βοηθοί παιδοκόμων, φρουροί ασφάλειας, φροντιστές και καθαριστές.

Φιλελεύθερος
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012 1:11 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου