Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Καθοριστική συνάντηση σήμερα για τις συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων σε 6 βιομηχανίες

Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει το συνδικαλιστικό κίνημα
Τα λένε ΟΕΒ και συντεχνίες για τις συμβάσεις
Παγοποίηση απολαβών για δύο χρόνια επιδιώκουν οι εργοδότες

16 Ιανουαρίου 2012 07:11, ikypros.com

Μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είδαν συρρίκνωση των ωφελημάτων τους και κατέβηκαν στους δρόμους, σήμερα διακυβεύονται περαιτέρω και οι απολαβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Σε συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις που θα ισχύσουν για τα επόμενα δύο χρόνια, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα επιδιώξουν να καταλήξουν εργοδότες και συντεχνίες, σε συνάντησή τους το απόγευμα. Η ΟΕΒ θα προσέλθει στη συνάντηση με τις ηγεσίες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, στις τέσσερις το απόγευμα, με συγκεκριμένη πρόταση, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται, με τη σειρά του, να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις οικονομικές ζημιές που έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέας, λόγω της κρίσης, επιδιώκει πάγωμα των αυξήσεων και της ΑΤΑ για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και αναστολή της εισφοράς των εργοδοτών στα Ταμεία Προνοίας. Οι συντεχνίες υποδεικνύουν πως δεν μπορούν να ξεκινούν τη διαπραγμάτευση από μηδενικό σημείο, δεν αποκρύβουν την ενόχλησή τους και υποδεικνύουν πως υπάρχει και η οδός των δυναμικών αντιδράσεων.

Η απογευματινή συνάντηση είναι καθοριστική για τις συλλογικές συμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους στη μεταλλουργική βιομηχανία, τη ξυλουργική, την οικοδομική, τους εισαγωγείς οχημάτων, τα τυπογραφεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Η ΣΕΚ έχει ήδη διαμηνύσει, διά του Γενικού Γραμματέας της Νίκου Μωυσέως, ότι θα ακούσει την πρόταση της εργοδοτικής πλευράς και θα την συζητήσει με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων και ότι τα ωφελήματα και οι όροι εργοδότησης πρέπει να παραμείνουν.

Οι συντεχνίες είναι έτοιμες να συζητήσουν χωριστά μέτρα για επιχειρήσεις με προβλήματα. Τονίζουν, παράλληλα, πως η οικονομική κρίση δεν μπορεί να θεωρείται ως ευκαιρία για την κατάργηση ωφελημάτων που κερδήθηκαν από τους εργαζόμενους με πολλούς κόπους και πριν από πολλά χρόνια.

Η ΟΕΒ έχει ξεκαθαρίσει, διά του Γενικού Διευθυντή της Μιχάλη Πήλικου, ότι η πρόταση για παγοποίηση μισθών και της ΑΤΑ αφορά σε μία νέα συμφωνία ειδικά για εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και πως η Ομοσπονδία δεν θέλει επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων, ούτε και θα αλλοιώσει το κείμενο της συλλογικής σύμβασης. Τονίζει ότι θέλει να συζητήσει τρόπους και μέτρα για να επιβιώσουν οι προβληματικές επιχειρήσεις και να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου