Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικές παρεμβάσεις για αποφυγή των απεργιών

Να εξαντληθεί κάθε περιθώριο κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων

Πηγή: ΚΥΠΕ/onlycy, 30, January 2012  

Έκκληση τόσο προς την εργοδοτική πλευρά, όσο και προς τις συντεχνίες των εργαζομένων να εξαντλήσουν κάθε προσφερόμενο περιθώριο διαλόγου για αναζήτηση συναινετικών τρόπων αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

«Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία, η εργατική ειρήνη πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κ. Καρογιάν.
Καλεί ιδιαίτερα την εργοδοτική πλευρά να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που βρίσκεται εκτός των συλλογικών συμβάσεων και που παρακάμπτει τις καθιερωμένες διαδικασίες για οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Προσθέτει ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και ότι μέσα από έναν εξαντλητικό κοινωνικό διάλογο μπορούν να βρεθούν συμφωνημένοι τρόποι για από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης.

Προανήγγειλε ότι προς αυτή την κατεύθυνση και στη βάση της πάγια θέσης του ΔΗΚΟ για πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση, το κόμμα θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Οσον αφορά γενικότερα την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης ενεργειών και μέτρων που θα καταστήσουν αξιόπιστες τις σχετικές αποφάσεις και εξαγγελίες.
«Πρέπει να επισπευτεί η έναρξη της διαδικασίας για εξορθολογισμό της ΑΤΑ και για διαρθρωτικές αλλαγές. Μόνο με τέτοιες ενέργειες θα πειστούν και οι αγορές καθώς και οι διάφοροι οίκοι αξιολόγησης για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυπριακής Κυβέρνησης», αναφέρει.

Προσθέτει ότι το ΔΗΚΟ αναμένει τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη, γιατί πρέπει το συντομότερο να δημιουργηθούν συνθήκες για μια ουσιαστική επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Εκφράζει την ελπίδα ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει το ΔΗΚΟ επί του θέματος θα τύχουν της δέουσας προσοχής και αξιοποίησης από την Κυβέρνηση.

Σωτηρούλα και Νίκος για εργασιακή ειρήνη
Inbusinesssnews.com 30/01/2012


Από τη μία η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους κι από την άλλη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών μετά την αποτυχία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική φόρμουλα για τα εργατικά δρώμενα και τον κίνδυνο απεργιών να είναι πλέον στον ορίζοντα.

Αμφότεροι, θα δουν Δευτέρα και Τρίτη τις δύο πλευρές σε ξεχωριστές μάλλον συναντήσεις σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών.

Όλοι αναγνωρίζουν πως μία απεργία τη δεδομένη στιγμή θα είναι ότι χειρότερη για την κυπριακή οικονομία, ωστόσο, η ανακοίνωση της Παρασκευής που εξέδωσε η ΟΕΒ και καλεί όλα τα μέλη της να προχωρήσουν σε μονομερές πάγωμα όλων των αυξήσεων δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στις συντεχνίες. Από την άλλη, εργοδότες διαμηνύουν πως αν δεν παγώσουν οι μισθοί η εναλλακτική λύση είναι οι απολύσεις. Υποστηρίζουν μάλιστα, πως οι συντεχνίες προτιμούν τις απολύσεις παρά το πάγωμα μισθών που θα παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις.

......................
σημειώνουμε ότι και ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ παρενέβηκαν στρεφόμενοι όπως και το ΔΗΚΟ ιδιαίτερα προς την εργοδοτική πλευρά και ζητώντας να αποφευγχθούν μονομερείς ενέργειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου