Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κλιμακωτή κορύφωση των κινητοποιήσεων στα κατεχόμενα

Του Νικόλα Νικόλα

Σε κλιμακωτές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες αποφάσισε τελικά να προχωρήσει η κίνηση «Κοινοτικής Υπαρξης» στα κατεχόμενα που αποτελείται από κόμματα της «αντιπολίτευσης» και το σύνολο σχεδόν των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η κίνηση, όπως εξήγησε μιλώντας στη «Χ» ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων (KTOS) Σενέρ Ελτσίλ αποφάσισε τελικά να αναβάλει το προγραμματισμένο για αύριο Δευτέρα συλλαλητήριο έτσι ώστε κλιμακωτά να απευθυνθεί προς τους Τ/κ με διάφορες κινητοποιήσεις. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωση του κινήματος «Κοινοτικής Υπαρξης» οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ενάντια στις «ιδιωτικοποιήσεις» και τις πράξεις της ψευδοκυβέρνησης που «προσβάλλουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δομή της τ/κ κοινωνίας».

Θέλουν να ξεπουλήσουν τον πλούτο των Τ/κ στο τουρκικό κεφάλαιο

Οπως σημείωσε ο Τ/κ συνδικαλιστής θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις στα κατεχόμενα την επόμενη περίοδο ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα με στόχο το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στις «ιδιωτικοποιήσεις» που θέλει να επιβάλει η κατοχική δύναμη να πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

«Το οικονομικό πακέτο που επιβάλλεται από την Τουρκία είναι μια συνεχής διαδικασία. Προσπαθούν να επιβάλουν τη λεγόμενη ιδιωτικοποίηση σε όλους τους τομείς που ανήκουν στους Τ/κ, όπως τον ηλεκτρισμό. Η πραγματική τους πρόθεση είναι να μεταφέρουν όλο το “δημόσιο” πλούτο εδώ σε καπιταλιστές και εταιρείες από την Τουρκία. Αυτός είναι ο κύριος στόχος τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. της KTOS.

Διεύρυνση του αγώνα μέσα από το κίνημα «Κοινοτικής Υπαρξης»

Επεσήμανε ότι για να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στη Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, αποφάσισαν να διευρύνουν το μέτωπο του αγώνα γι' αυτό και προχώρησαν σε συμμαχία με πολιτικά κόμματα και οργανώσεις παραγωγών, εργολάβων, γεωργών και καλλιτεχνών. «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με στόχο να συνεχίσουμε την κοινή μας πάλη με κοινές διαμαρτυρίες την εβδομάδα που μας έρχεται», είπε χαρακτηριστικά. Μέσα από αυτή τη συμμαχία έχει προέλθει και το κίνημα «Κοινοτικής Υπαρξης» που αποτελείται από 23 συντεχνίες, 35 οργανώσεις και 5 πολιτικά κόμματα (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, Δημοκρατικό Κόμμα, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, Κόμμα Νέα Κύπρος).

Κατασκηνώνουν κατά της επιβολής της Αγκυρας

Οπως μας ανέφερε ο Σ. Ελτσίλ οι εκδηλώσεις του κινήματος «Κοινοτικής Υπαρξης» θα ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα με το στήσιμο σκηνών σε διάφορους χώρους της κατεχόμενης Λευκωσίας. Οι σκηνές θα στηθούν σε πάρκο κοντά στη λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας, την ψευδοβουλή και την οικία του Ντερβίς Ερογλου. «Θα ξεκινήσουμε τη διαμαρτυρία μας τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Θα διοργανώσουμε αρκετές δραστηριότητες και διαμαρτυρίες. Με το πέρας αυτών των κλιμακωτών εκδηλώσεων διαρκείας σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μια γενική απεργία και ένα μαζικό συλλαλητήριο», πρόσθεσε.

Κοινό μέτωπο κατά των «ιδιωτικοποιήσεων»

Ερωτηθείς γιατί αναβλήθηκε το αυριανό συλλαλητήριο, ο Τ/κ συνδικαλιστής επεσήμανε ότι τελικά επικράτησε η άποψη ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρξει ένας κλιμακωτός αγώνας που θα κατέληγε σε μια γενική απεργία και ένα μαζικό συλλαλητήριο παρά το αντίθετο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη «Χ» θα είναι καλύτερα η απεργία και το συλλαλητήριο να αποτελούν κορύφωση της πάλης, παρά αφετηρία. Χωρίς δε να μπορεί να τοποθετήσει με ακρίβεια την ημερομηνία πραγματοποίησης της απεργίας και του συλλαλητηρίου, ο Σ. Ελτσίλ εκτίμησε ότι μάλλον θα παρθεί απόφαση για τέλεσή τους μετά τις 15 Φεβρουαρίου. «Στόχος μας είναι κλιμακωτά να κτίσουμε πάνω στην κοινή γνώμη και να γιγαντώσουμε το κοινό μέτωπο αντίστασης ενάντια στις “ιδιωτικοποίησεις”» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντίδραση για τις προκλήσεις του Τούρκου «πρέσβη»

Την εβδομάδα που μας πέρασε έληξε στα κατεχόμενα η απεργία στη λεγόμενη «τ/κ εταιρεία ηλεκτρισμού» που είχε ξεσπάσει λόγω των μεθοδεύσεων για «ιδιωτικοποίησή» της. Τελικά η απεργία ήρθη όταν οι συνδικαλιστές κατέληξαν σε συμφωνία με την ψευδοκυβέρνηση όπως να μην υπάρξει «ιδιωτικοποίησή» της αλλά «αυτονόμηση». Το ζήτημα όμως επανέφερε στην ατζέντα τη φύση του κατοχικού καθεστώτος και τις παρεμβάσεις της Αγκυρας με τις προκλητικές δηλώσεις του λεγόμενου «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ο Χαλίλ Ακτσά, «λες και είναι νομάρχης», όπως χαρακτηριστικά έγραψε η «Αφρίκα» εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία με τους απεργούς και είπε ότι η τ/κ ηγεσία «δεν έχει και τόση δύναμη να επιλύει προβλήματα»… Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω διαμήνυσε ότι η «εταιρεία ηλεκτρισμού» έπρεπε να «ιδιωτικοποιηθεί» προ καιρού και είπε ότι η «αυτονόμησή» της δεν τη σώζει. Οπως και κάθε νεοφιλελεύθερη δύναμη που επιχειρεί να προωθήσει το ξεπούλημα οργανισμών υπέρ του κεφαλαίου έτσι και ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης επικαλέστηκε τη μη βιωσιμότητα της «εταιρείας ηλεκτρισμού» και άφησε το «ελεύθερο» στην ψευδοκυβέρνηση μόνο ως προς το χρόνο υλοποίησης της «ιδιωτικοποίησης» και όχι ως προς το εάν θα πραγματοποιηθεί… Υπενθυμίζοντας τη φύση της κατοχής, ο κ. Ακτσά είπε ότι επαφίεται στο ψευδοκράτος μετά τις «συμβουλές» της Τουρκίας «η ευθύνη να αποφασίσει για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αποφάσεων». Η τοποθέτηση Ακτσά προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών στα κατεχόμενα αλλά και των κομμάτων της «αντιπολίτευσης» που υπογράμμισαν ότι ο «πρέσβης» δεν έχει δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του ψευδοκράτους για να ξεπουλήσει τον πλούτο των Τ/κ. Οι βολές τους στράφηκαν και κατά της ψευδοκυβέρνησης καταγγέλλοντάς την ότι με τη σιωπή της επικροτεί τις παρεμβάσεις Ακτσά και επιβεβαιώνει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Τουρκία είναι η ανώτερη εξουσία στο ψευδοκράτος.

Αγώνας και κατά της ισλαμοποίησης

Την ίδια ώρα οι προοδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στα κατεχόμενα συνεχίζουν την πάλη τους ενάντια στις εκστρατείες θρησκευτικής προπαγάνδας που εντείνονται στα κατεχόμενα με καθοδήγηση της τουρκικής κυβέρνησης. Την Τετάρτη που πέρασε, η ΚΤΟS μαζί με τη Συντεχνία Τ/κ Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (KTOEOS) πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου που κατακλύζουν τα κατεχόμενα και αποστέλλονται και στα σχολεία.
Οι Τ/κ εκπαιδευτικοί πορεύτηκαν προς την «πρεσβεία» της κατοχικής δύναμης όπου άφησαν στην είσοδο σωρό αυτών των βιβλίων αφού ο Ακτσά αρνήθηκε να τους συναντήσει… Οπως μας ανέφερε ο Γ.Γ. της KTOS η εκστρατεία για αλλαγή της κουλτούρας της τ/κ κοινότητας εντείνεται με τη θρησκεία στην πρώτη γραμμή. Προσθέτει ότι αυτή η εκστρατεία προπαγάνδας πραγματοποιείται από ισλαμικές οργανώσεις της Τουρκίας που εξαπολύουν «ιεραποστολικές» δραστηριότητες στα κατεχόμενα για να μεταφέρουν τις πεποιθήσεις τους στους Τ/κ. «Πωλούν βιβλία στα σχολεία που αποτελούν προπαγάνδα για το σούνι ισλάμ. Γι' αυτό διαμαρτυρηθήκαμε στην “πρεσβεία” και αφήσαμε στην πόρτα του “πρέσβη” αυτά τα βιβλία» μας είπε ο Σ. Ελτσίλ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η προπαγάνδα οργανώνεται από την “πρεσβεία”» με στόχο την αλλοίωση της κουλτούρας των Τ/κ στα πλαίσια της πολιτικής της Αγκυρας για αφομοίωση, συμπλήρωσε ο Τ/κ συνδικαλιστής.

Σημαντική η διεθνιστική αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους

Εχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Σ. Ελτσίλ τον ρωτήσαμε για τη συμμετοχή της KTOS και άλλων Τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων στην προχθεσινή συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών στην Ελλάδα. «Λάβαμε μια επιστολή από την ΠΕΟ και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) γι' αυτή τη συναυλία αλληλεγγύης και χρηματοδότησης των απεργών στην Ελλάδα. Με χαρά συμμετείχαμε και δώσαμε οικονομική ενίσχυση στον αγώνα τους. Είναι ένα καλό παράδειγμα έκφρασης αλληλεγγύης με τους αδερφούς μας απεργούς», επεσήμανε ο ΓΓ της KTOS υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους αγωνιζόμενους λαούς. Υπενθυμίζουμε ότι η συναυλία της Παρασκευής διοργανώθηκε από την ΠΕΟ και τις τ/κ συντεχνίες μέλη της ΠΣΟ, δηλαδή την DEV-IS, την KTAMS, την KTOS, την KTOEOS και την BES.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου