Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Συγκλίσεις Τρόικας - ΚΤ για συνεργατισμό και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

Ανάσα ανακούφισης προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικας για το θέμα της εποπτείας του Συνεργατισμού και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπέ, η Τρόικα στην χθεσινή διαπραγμάτευση αποδέχθηκε την εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, μόνο κατά μία μονάδα αντί για δύο, που ήταν η αρχική πρόθεσή της.

 Αυτό, σύμφωνα με οικονομολόγους, μεταφράζεται σε περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, στις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για τον Συνεργατισμό, ο κύριος Δημητριάδης κατάφερε να γίνει αποδεκτή από την Τρόικα, η εισήγηση του ολλανδικού μοντέλου “Rabobank”, δηλαδή να υπάρχει ένα είδος ελέγχου ενιαίας εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα.

 Από την άλλη παραμένει προς συζήτηση η απαίτηση της Τρόικας να κλείσουν τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα με μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η Κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι οποιοδήποτε κλείσιμο ή συγχώνευση πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλισθούν οι καταθέσεις.

Βάσει προγράμματος που έχει καταθέσει η Τρόικα, το 2014 θεωρείται το έτος που θα βγαίνει η Κύπρος από την κρίση και το 2015 το έτος που θα αρχίσει η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

 Η Κεντρική Τράπεζα εισηγήθηκε την έναρξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για εκποίηση ακινήτων το τέλος του 2014, ώστε η εφαρμογή της νομοθεσίας να συμπέσει με τη χρονική περίοδο κατά την οποία η Κύπρος θα βγαίνει από την ύφεση.

Το θέμα της εκποίησης υποθηκευμένων ακινήτων μη αξιόχρεων πιστωτών, συζητήθηκε εκτενώς κατά την χθεσινή διαπραγμάτευση. Η κυβερνητική πλευρά φέρεται να αναδιαμορφώνει την θέση της για εκποίηση σε τρία αντί πέντε χρόνια, ενώ εμμένει σε εξαίρεση της πρώτης κατοικίας.

 Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα συνεχίστηκε μέχρι τις δέκα το βράδυ και θα συνεχιστεί σε χρόνο που θα καθοριστεί σήμερα το πρωί. Η χθεσινή διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πήγε καλά και στις επόμενες συναντήσεις θα καθοριστούν τα τελικά κείμενα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Κρίσιμη και καθοριστική κρίνεται η αυριανή διαπραγμάτευση, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της βιωσιμότητας ή όχι του δημοσίου χρέους. Ενόψει της διαπραγμάτευσης, οι πέντε Υπουργοί της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης, θα έχουν νέα σύσκεψη σήμερα στις δέκα το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος κριθεί βιώσιμο, τότε θα σταματήσει να τίθεται θέμα πώλησης κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπέ, το συνολικό ποσό για αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους και για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου