Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία ο νόμος περί κυβερνητικών εγγυήσεων μέχρι τριών δις ευρώ για τις τράπεζες

Την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης η Βουλή των Αντιπροσώπων, ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία, με τη διαδικασία του επείγοντος, νόμο για τη σύναψη δανείων ή/και την έκδοση ομολόγων από πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και τα οποία έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα ή τον Έφορο της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών.

Στα ιδρύματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι θυγατρικές ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων και οι εγγυήσεις παρέχονται για δάνεια ή ομόλογα, με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

 Στο νόμο υπάρχει, επίσης, πρόνοια που απαγορεύει την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους πιο πάνω αναφερομένους σκοπούς, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και χωρίς να εξασφαλίζεται η έγκρισή της.

Το κυβερνητικό σχετικό νομοσχέδιο δόθηκε στη Βουλή από το πρωί και, συμφώνως πληροφοριών του ΚΥΠΕ, προέβλεπε αρχικώς εγγυήσεις μέχρι έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, το ποσόν αυτό μειώθηκε κατά το ήμισυ, λόγω ενστάσεων από μέρους πολιτικών κομμάτων, των οποίων οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι παρακάθισαν σε μακρά σύσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί επισήμως στην απογευματινή Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 42 Βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ, ενώ οι δύο Βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ και ο Βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, ψήφισαν εναντίον. Δεν υπήρξαν αποχές, απουσίαζε δε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης.

πηγη: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου