Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τα αξιόγραφα στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στην Κεντρική Τράπεζα

Λευκωσία: Κρίσιμη για το θέμα των αξιογράφων θεωρείται η σημερινή κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στην Κεντρική Τράπεζα.

 Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, θα συμμετέχουν το Υπουργείο Οικονομικό, η ΚΤ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, εκπρόσωποι της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

 Σημειώνεται ότι από τα αξιόγραφα ύψους €1,4 δις ευρώ που έχουν διατεθεί, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά ότι εκ πρώτης όψεως τα αξιόγραφα που έχουν πωληθεί σε μη θεσμικούς επενδυτές ανέρχονται σε €700 εκατ.

 Ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων είχε προτείνει την παραχώρηση δανείων στους κατόχους αξιογράφων στο 100% της ονομαστικής τους αξίας και ταυτόχρονη κατάθεση του προϊόντος των δανείων σε 5ετείς καταθέσεις με το τρέχον επιτόκιο και με δικαίωμα απόσυρσης του 20% του κεφαλαίου κάθε χρόνο επιπλέον τους τόκους, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή αποτελεί "κόκκινη γραμμή".

 Παράλληλα, οι εποπτικές αρχές, ύστερα από σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, είχαν δηλώσει ότι αναμένουν τις προτάσεις των δύο Τραπεζών για επίλυση του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι έρευνα που διεξήγαγε η ΚΤ κατέδειξε ότι οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή έχουν εμπλακεί σε διαδικασίες και πρακτικές προώθησης της διάθεσης των αξιόγραφων κεφαλαίου, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδυτικής συμβουλής, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων Νόμου και της Οδηγίας που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα για την «Επαγγελματική Συμπεριφορά των τραπεζών κατά την Παροχή Επενδυτικών ή Παρεπόμενων Υπηρεσιών και κατά την Άσκηση Επενδυτικών Δραστηριοτήτων».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου