Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Όλοι μαζί με μια φωνή - θέλουμε χαμηλό φόρο στο κεφάλαιο


Ρητή διαβεβαίωση της Κυβέρνησης για το θέμα του εταιρικού φόρου.

rik

Δια του εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, διαβεβαίωσε ότι δεν τέθηκε ούτε και πρόκειται να τεθεί θέμα αλλαγής του εταιρικού φόρου στις επαφές ή συζητήσεις με την Τρόικα, αφού όπως τόνισε κάτι τέτοιο θα πλήξει καίρια την οικονομία του τόπου.
Ο κύριος Στεφάνου, ο οποίος σχολίαζε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ, σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να τεθεί ζήτημα εταιρικού φόρου κατά τη συζήτηση του πακέτου στήριξης της Κύπρου, στη Βουλή της Γερμανίας, υπέδειξε ότι το φορολογικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αρμοδιότητα των κρατών να αποφασίζουν.
Υπέδειξε ακόμη ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ανά κράτος μέλος.
Κατηγορηματικός ήταν ο κύριος Στεφάνου και στα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο και για τις ρωσικές εταιρείες.
Τόνισε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει υψηλού επιπέδου θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο και του οποίου η εφαρμογή έχει αξιολογηθεί ως πολύ ικανοποιητική, από την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Οκτώβριο του 2011.
Για τις ρωσικές επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες, ο κύριος Στεφάνου είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην ελκυστικότητα του κυπριακού συστήματος και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κυπρος, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο αποφυγής διπλης φορολογίας με πάρα πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

'Εντονη ανησυχία εκφράζει το Δήκο επειδή κάποιοι, μέσω του μνημονίου, επιχειρούν να πλήξουν την κύρια πηγή εσόδων της οικονομίας και να υποσκάψουν τον τομέα των υπηρεσιών.

Δυστυχώς, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δήκο Φώτης Φωτίου, η αναβλητικότητα και η καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση στην οριστικοποίηση του μνημονίου, φαίνεται ότι αποτελούν ευκαιρία σε όσους εξακολουθούν να στοχεύουν να εξουδετερώσουν τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, ως κέντρου χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών.
Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να μη συναινέσει στην αύξηση του εταιρικού φόρου, καθώς θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο και θα αποτελέσει την ταφόπλακα της οικονομίας μας.

…..............

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους ανταγωνιστές της Κύπρου να βάλουν χέρι στον τομέα των επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του εταιρικού φόρου, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκό, Σταύρος Βιολάρης.
Πρόσθεσε ότι οι κακόβουλες επιθέσεις που δέχεται η Κύπρος στο θέμα, πρέπει να αντιμετωπισθούν σχεδιασμένα και να προταχθεί στην Τρόικα ότι ο τομέας των υπηρεσιών πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί.

…..............

Γ.Λουκαίδης: Ουδέποτε και σε κανέναν δεν έχει τεθεί από πλευράς της Τρόικας ζήτημα αύξησης του εταιρικού φόρου


Μέχρι σήμερα ουδέποτε και σε κανέναν δεν έχει τεθεί από πλευράς της Τρόικας ζήτημα αύξησης του εταιρικού φόρου, δήλωσε  ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με διάφορες ευκαιρίες επανέρχεται το ζήτημα του καθορισμού ενιαίου συντελεστή.
Ωστόσο, είπε, η Κυπρος και πολλές άλλες ευρωπαικές χώρες αντιτίθενται σε μια τέτοια ρύθμιση.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Σπίγκελ, ο κυριος Λουκαϊδης είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε φορολογικός παράδεισος ούτε πολύ περισσότερο  βιομηχανία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και είναι άδικο και ανυπόστατο κάποιος να επιχειρεί να δημιουργήσει αυτή την εικόνα.

…...............

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Λευκωσία δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ, σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να τεθεί ζήτημα εταιρικού φόρου κατά την συζήτηση του πακέτου στήριξης της Κύπρου στην Βουλή της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το περιοδικό, σε έκθεση της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το λεγόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, αναφέρεται ότι από τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων φορολογούμενων θα επωφεληθούν Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τα εισοδήματά τους στην Κύπρο.
Το περιοδικό υποστηρίζει επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

…...............
onlycy.com

Και επίσημα η Γερμανία, διά στόματος του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Martin Kotthaus, υποστηρίζει ότι ο εταιρικός φόρος θα αποτελέσει μέρος των διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Τρόικας για τον καταρτισμό του μνημονίου.

Ο Martin Kotthaus δήλωσε συγκεκριμένα: «Όλα τα σχετικά ερωτήματα» που σχετίζονται με το πρόγραμμα βοήθειας της Κύπρου θα συζητηθούν μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και την Τρόικα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η απάντηση αναφερόταν στο δημοσίευμα του Der Spiegel ότι Ρώσοι υπήκοοι έχουν καταθέσει χρήματα σε κυπριακές τράπεζες τα οποία είναι προϊόν φοροδιαφυγής.
Ο Martin Kotthaus επίσης σημείωσε : «Το πρόβλημα το οποίο έχει εκτενώς αναφερθεί σε διάφορα ΜΜΕ θα είναι μέρος των διαβουλεύσεων ενώ υποστήριξε ότι «οι συνομιλίες με την Κύπρο εξελίσσονται με μάλλον μέτρια ταχύτητα, γεγονός που σημαίνει ότι ολοκλήρωσή τους πριν από το 2013 είναι πιθανόν δύσκολη»


Η ανακίνηση από γερμανικούς πολιτικούς παράγοντες και μέσα ενημέρωσης του θέματος του εταιρικού φόρου και της παλιάς και γνωστής ιστορίας περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, δημιουργεί ένα άσχημο πολιτικό κλίμα για την προοπτική σύντομης κατάληξης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, είπε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι η ανακίνηση των θεμάτων αυτών, τη δεδομένη στιγμή είναι εκ του πονηρού και δυσχεραίνει την πολιτική διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα θέματα αυτά να παρεισφρήσουν στο διάλογο με την Τρόικα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για την αποδοχή σκληρών αντιλαϊκών, αντιαναπτυξιακών και απάνθρωπων μέτρων», κατέληξε.

.............
και ΕΔΕΚ και Λιλλήκας και ΔΗΣΥ φυσικά μιλούν για υπεράσπιση του χαμηλού φόρου, κόρες οφθαλμών κλπ κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου