Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε μειώσεις μισθών και συντάξεων από το Δεκέμβριο


Η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου επιβεβαίωσε σήμερα δημοσιεύματα ότι οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα έχουν ισχύ πριν το νέο έτος και ξεκαθάρισε ότι αυτό ήταν γνωστό και στους κοινωνικούς εταίρους και στα κόμματα.
«Επειδή σε σημερινά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση τρέχει να προλάβει εφαρμόζοντας πρόωρα τον μνημόνιο, έχοντας υπόψη τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπεται στο μνημόνιο, θέλω να πω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης με την Τρόικα, αλλά και στις συζητήσεις με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, το πακέτο που αφορούσε την Τρόικα περιελάμβανε και τους τελευταίους μήνες του 2012», είπε ο Εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι στον υπολογισμό που γινόταν αναφορικά με τη μείωση των δαπανών στο μισθολόγιο, «ήταν σαφέστατη η αναφορά ότι θα υπάρχουν τα μέτρα που αφορούν στην κλιμάκωση της συνεισφοράς και για τους τελευταίους μήνες του 2012 και στην ουσία θα αφορά τον Δεκέμβριο και τον 13ο στη βάση της κλιμάκωσης που έχει αποφασιστεί μέσα στο πακέτο που έχει να κάνει με την συμφωνία με την Τρόικα».
Ο Εκπρόσωπος απέρριψε ότι πρόκειται για έκτακτη ή αιφνιδιαστική ενέργεια της Κυβέρνησης, ή για πρόωρη εφαρμογή του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν κάτι «το οποίο ήταν γνωστό και το οποίο προδιαγραφόταν».
Πάντως όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ήδη το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται τα σχετικά νομοσχέδια.
Ερωτηθείς αν υπάρχει η ακριβής ημερομηνία για την έκδοση της έκθεσης της PIMCO, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο θέμα του διαγνωστικού ελέγχου και ότι ο έλεγχος αυτός αναμένεται ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το μνημόνιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, ότι θα πρέπει πρώτα να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, να αχθεί το ζήτημα ενώπιον του Eurogroup και αναλόγως των εξελίξεων θα γίνει συζήτηση στα κράτη μέλη για έγκριση, η οποία σε κάποιες χώρες περνά και μέσα από τη Βουλή.
«Αρα έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», είπε.
Για τις πληροφορίες ότι πιθανόν να πρέπει να συνομολογηθεί και δεύτερο μνημόνιο μετά τις εκλογές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της στην Τρόικα με στόχο να υπάρχουν εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε η οικονομία κάποια στιγμή να πάρει μπροστά, να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, να μην δημιουργηθεί φαύλος κύκλος, όπως σε άλλες χώρες και να μην υπάρχουν άλλα μνημόνια.
«Η κοστολόγηση των μέτρων που εμείς κάναμε για σκοπούς μνημονίου ήταν πολύ ρεαλιστική και σε αυτή την κοστολόγηση βάζαμε τα συντηρητικά και όχι τα αισιόδοξα σενάρια», συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι η Τρόικα έκανε ακόμη πιο συντηρητικούς λογαριασμούς και για αυτό το λόγο επιβλήθηκε στο τέλος να έχουμε και επιπρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 250 εκ ευρώ, «γιατί ένα μέρος από τους υπολογισμούς μας η Τρόικα δεν το αποδεχόταν και αφού παραμείναμε στο συνολικό αριθμό των 975 εκ, ένα δις περίπου, χρειάστηκε να έχουμε και επιπρόσθετα μέτρα για να καλύπτουμε αυτό το ποσό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τρόικας».

Ερωτηθείς για τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Θεσμών και τι αναμένει η Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι βασική της έγνοια είναι η διαφάνεια.
«Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με τη διαφάνεια, γίνονται συγκεκριμένες έρευνες τώρα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει οι έρευνες να ολοκληρωθούν και στη βάση των αποτελεσμάτων, εκεί και όπου χρειάζεται, να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες όπως ανέφερε και ο Γενικός Εισαγγελέας», είπε.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται διαφάνεια για να αναδειχθούν οι ευθύνες, να αποδοθούν και εκεί και όπου χρειάζεται να υπάρξουν και τιμωρίες, γιατί όντως αυτό απαιτεί ο πολίτης ο οποίος σήμερα καλείται να πληρώσει το κόστος από τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στο τραπεζικό σύστημα.
Σε άλλη ερώτηση για τη συζήτηση στη Βουλή και τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη, είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα μέσα από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών, προσθέτοντας ότι η οικονομία έχει ανάγκη από ένα υγιές, εύρωστο σύστημα που αποτελεί βασικό άξονα μιας εύρωστης οικονομίας.
«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του τραπεζικού συστήματος, ούτε και των τραπεζών, τουναντίον και εμείς ανησυχούμε και αγωνιούμε για το πότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιανθούν και να επιστρέψουν ξανά στο δρόμο της ρευστότητας, γιατί χωρίς ρευστότητα δεν έχουμε ανάπτυξη και μείωση του κόστους δανεισμού γιατί η κοινωνία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ρευστότητα και δανεισμό, ο οποίος όμως να είναι χαμηλού κόστους για να μπορέσουν να επιβιώσουν», συνέχισε.
Σε ερώτηση για πληροφορίες ότι ενδεχομένως οι δανειστές να δεσμεύσουν και τους υποψήφιους Προέδρους για το μνημόνιο, ο Εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι «επειδή ακόμη οι διαδικασίες συνεχίζονται και δεν είναι εύκολες, να μην νομίζουμε ότι ό,τι λέγεται και δηλώνεται στην Κύπρο ή ό,τι γράφεται στα ΜΜΕ, δεν παρακολουθείται από το εξωτερικό και ειδικά από αυτούς που θα μας δανείσουν».
Επομένως, είπε, «καλώ όλους να είμαστε προσεκτικοί για το τι δηλώνουμε και το τι λέμε γιατί θα πρέπει να διαφυλάξουμε και τη διαδικασία και πολύ περισσότερο να μην χρησιμοποιηθεί και τίποτα εναντίον της χώρας μας σε αυτή τη διαδικασία».
Σε ερώτηση αν αύριο, όταν θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο προϋπολογισμός σε αυτόν θα περιλαμβάνεται και η καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στον προϋπολογισμό στέλλονται όσα αφορούν το 2013 καταρχήν και θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, «κάποια είχαν γίνει -που έτσι και αλλιώς προβλέπονταν- από προηγουμένως και τώρα ανάλογα θα γίνουν και οι απαραίτητες διευθετήσεις και προσαρμογές».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η περίοδος προσαρμογής, που είναι και η περίοδος της καταρχήν συμφωνίας, περιλαμβάνει τέσσερα χρόνια, από το 2013-2016.
Για το διάγγελμα του Προέδρου είπε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ακριβής ημερομηνία και μόλις υπάρξει, θα ανακοινωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου