Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΕΤΥΚ: Καταστροφική η πορεία της Λαϊκής

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να συναντήσει τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα τη «Λαϊκή» μετά και την επίδοση εγγράφου στο κόμμα από την ηγεσία της ΕΤΥΚ.

Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής επανέλαβε τις έντονες διαφωνίες της οργάνωσης με τον τρόπο των περικοπών στους υπαλλήλους της «Λαϊκής» και μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς και καταστροφική πορεία της Λαϊκής.

 Ο κ. Κυπριανού μιλώντας ύστερα από συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΕΤΥΚ ανέφερε ότι είναι πλέον κατανοητό πως τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας εντοπίζονται περισσότερο στον τραπεζικό τομέα και ότι χρειάζεται η λήψη μέτρων για να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει.

Πρόσθεσε ότι έχει τεράστια σημασία εκείνοι που καθοδηγούν τις τράπεζες, να είναι ζωντανά
παραδείγματα των προσπαθειών που επιχειρούν να προωθήσουν. Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΤΥΚ του έχει επιδώσει ένα συνοπτικό μνημόνιο με τις απόψεις της τις οποίες και θα συζητήσει ο ίδιος με την Κεντρική Επιτροπή, ενώ θα επιδιώξει και συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ για να συζητήσει αυτά τα πολύ σοβαρά, όπως τα χαρακτήρισε , ζητήματα που εγείρει η οργάνωση. Ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στα ζητήματα της Λαϊκής Τράπεζας.

 «Η άποψή μας είναι ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να είμαστε αποτελεσματικοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται , πρέπει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεργασία που θα βασίζεται όμως πάνω σε κάποιες αρχές», είπε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι με κάποιες από τις αρχές που έχει αναλύσει η ΕΤΥΚ , ο ίδιος συμφωνεί απολύτως και θα επιδιώξει να εμπλακεί περισσότερο σε αυτά τα ζητήματα κ. Κυπριανού είπε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η ΕΤΥΚ δεν αμφισβητεί την ανάγκη το συγκεκριμένο ποσό να εξοικονομηθεί για την τράπεζα, αλλά διαφωνεί στο πώς και από ποιους θα γίνει η εξοικονόμηση.

 Ο κ. Χατζηκωστής από την πλευρά του είπε ότι η οργάνωση κατέθεσε τις απόψεις και την αγωνία της για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και εξειδικευμένα για την Λαϊκή τράπεζας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι χρειάζονται τομές στην διοίκηση της τράπεζας ώστε να είναι αποτελεσματική και να έχει σωστούς, ξεκάθαρους και υλοποιήσιμους στόχους.

 Πρόσθεσε ότι τονίστηκε στην συνάντηση πως «δεν προσπαθούμε να αποποιηθούμε του βάρους του 12,5% μέσω του διατάγματος, το έχουμε αποδεχτεί και απορροφήσει αλλά απαιτούμε να γίνεται πιο δίκαιη η κατανομή του και όλα τα βάρη να τα επωμίζονται όλοι οι συνάδελφοι ανάλογα με το ύψος του μισθού τους».

 Μίλησε για τεράστιες αδικίες, προσθέτοντας ότι αγνοήθηκαν πράγματα λογικά και αγνοήθηκε η συμφωνία που είχε γίνει με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ για το 12,5% , επικρίνοντας το γεγονός ότι την επομένη, το ΔΣ της τράπεζας «μονομερώς, αυθαίρετα και προκλητικά και με εκβιαστικά ίσως στοιχεία», ανακοίνωσε άλλα πράγματα χωρίς καν να έχει μεσολαβήσει συνεδρίαση του ΔΣ.

 Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι υπήρξε κατανόηση από το ΑΚΕΛ και εξέφρασε την πεποίθηση να εξευρεθούν οι τρόποι για συμπόρευση όλων ώστε και η Λαϊκή και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο.«Αν δεν αποκτήσει ικανή ηγεσία τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο σε εκτελεστικό επίπεδο για να μπορέσει να πάρει την τράπεζα μπροστά, και τους μισθούς μας όλους να θυσιάσουμε, η τράπεζα δεν θα σωθεί, οι ανάγκες της είναι τόσες πολλές που χρειάζεται τιμονιέρηδες και ένα καλό πλοίο για να προχωρήσει», συνέχισε.

 Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως η Διοίκηση να ήθελε να προλάβει την Τρόικα και την επιβολή μεγαλύτερων περικοπών, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι «και εάν ήταν να θυσιαστούμε εμείς και να δώσουμε το 50% των μισθών μας για να γλιτώσουμε το φόβο της καθόδου της Τρόικας θα το κάναμε με ευχαρίστηση γιατί θα έπιανε τόπο, θα ήταν μια επένδυση, θα δώσουμε κάτι για να κερδίσουμε πολύ περισσότερα, αλλά δυστυχώς αυτό που πήρε η Λαϊκή και η πορεία που χαράσσει το ΔΣ και μια μερίδα των εκτελεστικών, πιστεύω θα είναι καταστροφική, είτε έρθει είτε δεν έρθει η Τρόικα, και αυτό πρέπει να αλλάξει».

 Συνέχισε λέγοντας ότι και τα κόμματα έχουν λόγο και η Κυβέρνηση αφού πλέον η τράπεζα είναι κρατική, επαναλαμβάνοντας ότι η ηγεσία της Λαϊκής δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίσιμη κατάσταση. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα στις τράπεζες, ιδιαίτερα τις δύο μεγαλύτερες , προέρχονται από την κακοδιαχείριση των διοικούντων και αυτών που λάμβαναν τις αποφάσεις και όχι των υπαλλήλων και της κοινωνίας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου