Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΕΟ ΚΑΙ ΣΕΚ


ΤΡΙΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΟΙΚΗΜΑ ΠΕΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ,
Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή Δημοσιογραφική μας Διάσκεψη και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.
Καλωσορίζουμε επίσης τους Γενικούς Γραμματείς των Ομοσπονδιών ΠΕΟ και ΣΕΚ και είμαστε βέβαιοι ότι με την παρουσία τους θέλουν να τονίσουν ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα ενωμένο συμπαραστέκεται στον αγώνα που συνεχίζουν οι Οικοδόμοι για να ανανεώσουν την Συλλογική Σύμβαση, να καταπολεμήσουν την ανεργία στο Κλάδο, να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη είσοδο φτηνής Εργατικής Δύναμης στην Βιομηχανία και να εφαρμόσουν τους ίδιους όρους εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Βιομηχανία .
Αγαπητοί φίλοι,
Όπως είναι γνωστό η Συλλογική Σύμβαση που διέπει τους όρους εργασίας στην Οικοδομική Βιομηχανία, έχει λήξει από τις 31/ 12 / 2010.
Έκτοτε είχαν γίνει πολλές συναντήσεις μεταξύ των μερών, αλλά δυστυχώς παρόλο που σαν εργατική πλευρά επιδείξαμε όλη την καλή μας θέληση προς επίλυση της διαφοράς, η διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης δεν απαιτούμε ούτε αυξήσεις ούτε άλλα μισθολογικά αιτήματα, αντίθετα έχουμε παρά πολλές παραχωρήσεις προς όφελος της μείωσης του εργατικού κόστους στην Βιομηχανία.
Στην συνέχεια προσφύγαμε στην Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών υπόβαλε μεσολαβητική πρόταση στις 31 Μαΐου 2011.
Η Εργατική πλευρά αφού μελέτησε την Μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, την έκαμε αποδεκτή σε αντίθεση με την Εργοδοτική πλευρά που την απέρριψε.
Μετά από αυτή την εξέλιξη και την κήρυξη αδιεξόδου από την Μεσολαβητική Υπηρεσία, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων του Κλάδου, πραγματοποιήσαμε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 14 Φεβρουαρίου 2012.
Μετά την 24ωρη Παγκύπρια Απεργία, υπήρξε προσωπική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και ζητήθηκε από τις δύο πλευρές κάποιο χρονικό περιθώριο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο γεφύρωσης των διαφορών και επίτευξης συμφωνίας.
Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις μεταξύ των μερών υπό την εποπτεία της Υπουργού Εργασίας και όταν υπήρξε η ανάλογη πρόοδος και τα δύο μέρη συγκατατέθηκαν, υποβλήθηκε στις 03 Αυγούστου 2012 νέα Μεσολαβητική πρόταση από την Υπουργό Εργασίας.
Η πλευρά μας και πάλι σε ένδειξη καλής θέλησης, έκανε αποδεκτή την Μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας μέσα στο χρονικό περιθώριο που μας είχε ζητηθεί που ήταν η
31 Αυγούστου 2012.
Δυστυχώς, η Εργοδοτική πλευρά, τηρεί από τότε μέχρι σήμερα αρνητική στάση και επιχειρεί με όλο και νέες απαράδεκτες απαιτήσεις να οδηγήσει τα πράγματα στην σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, σε ένδειξη καλής θέλησης και πάλι, ως εργατική πλευρά αποδεχτήκαμε και άλλα πολλά ζητήματα που έβαζαν οι εργοδότες, τα οποία δεν περιέχονταν στην πρόταση της Υπουργού Εργασίας, σε μία προσπάθεια για να σπάσει το αδιέξοδο.
Η Υπουργός Εργασίας αφού εντατικοποίησε τις τελευταίες μέρες τις προσπάθειες που κατέβαλλε και αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια για επίλυση της διαφοράς, φαίνεται ότι δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση από μέρους της εργοδοτικής πλευράς και έτσι κήρυξε την διαφορά σε αδιέξοδο.
Η νέα αυτή εξέλιξη δεν μας αφήνει άλλο περιθώριο, παρά να προχωρήσουμε με βάση και την εξουσιοδότηση που είχαμε από τις Γενικές Συνελεύσεις των Εργαζομένων, στην επέκταση των μέτρων και στην προκήρυξη 48ωρης Παγκύπριας Απεργίας στις 22 & 23 Νοεμβρίου 2012 στην Οικοδομική Βιομηχανία.
Οι Εργαζόμενοι τις ημέρες της Απεργίας, από τις 7.00 π.μ μέχρι τις 10.00 π.μ θα προσέλθουν έξω από τους χώρους εργασίας τους, για να περιφρουρήσουν την απεργία και στις 11.00 πμ θα μεταβούν στα κατά τόπους Οικήματα των Συντεχνιών, όπου θα πραγματοποιήσουν Απεργιακές Συγκεντρώσεις και θα εγκρίνουν ψηφίσματα προς τους Εργοδοτικούς Συνδέσμους και προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μετά την έγκριση των ψηφισμάτων οι Απεργοί, θα πραγματοποιήσουν δυναμικές πορείες σε όλες τις πόλεις, διατρανώνοντας έτσι την θέληση τους, για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, περιορισμό της ανεργίας, ελεγχόμενη είσοδο εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία και κάλυψη όλων των εργαζομένων της Βιομηχανίας από την Συλλογική Σύμβαση του Κλάδου.
Φίλοι Δημοσιογράφοι,
Θέλουμε με την ευκαιρία που μας δίδει η παρουσία σας για ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, να καταγγείλουμε την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, για την μέχρι σήμερα απαράδεκτη στάση που τηρεί σε όλη αυτή την πορεία που διανύσαμε και να την καλέσουμε επιτέλους να λογικευτεί και να αντιληφθεί ότι, με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων και την αντικατάσταση τους με φτηνά εργατικά χέρια και με τις μεγάλες παραβιάσεις της Συλλογικής Σύμβασης και των Εργατικών Νομοθεσιών, δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία στον τόπο, αντίθετα με την απαράδεκτη στάση της, δημιουργεί καθεστώς μεσαίωνα, στις εργασιακές σχέσεις.
Απευθυνόμενοι στην Κυπριακή Κοινή Γνώμη και στους Κύπριους Εργαζόμενους ειδικότερα, ζητούμε την συμπαράσταση τους, στον δίκαιο αγώνα που αρχίσαμε οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία, για να σταματήσει επιτέλους η απροκάλυπτη επίθεση των εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμενους και θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας αφορά όλους μας.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, εκφράζουν τέλος την λύπη τους για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, που δυστυχώς αν δεν υπάρξει ανακοπή της, είμαστε βέβαιοι ότι, με την φόρα που πήραν οι εργοδότες και οι διάφοροι γνωστοί κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι την Οικονομική Κρίση και την παρουσία της Τρόικας, θα κλάψουμε σαν εργαζόμενοι και σαν Κυπριακός Λαός γενικότερα, επί των ερειπίων.
Λευκωσία Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου