Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Μνημόνιο αφού ξεκαθαρίσει το θέμα τραπεζών, λέει η Τρόικα

Λευκωσία: «Αγκάθι» του κυπριακού Μνημονίου αποδεικνύεται το τραπεζικό κομμάτι, αφού οι επικεφαλής της Τρόικας επέμεναν χθες ότι εάν δεν καθοριστεί σχεδόν επακριβώς το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τότε δεν μπορεί να υπογραφεί Μνημόνιο.

Το θέμα των τραπεζών κυριάρχησε κατά την απογευματινή συνάντηση της Τρόικας με την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάληξη.

 Η κυπριακή πλευρά δεσμεύτηκε ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα δοθεί μια προκαταρκτική έκθεση από την Pimco, εταιρεία που διεξάγει τον διαγνωστικό έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο, ούτε αυτό μπορεί να θεωρηθεί αυτή τη στιγμή ως το βήμα που θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

 Επίσης, κατά τη χθεσινή συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο, που ήταν η τελευταία μιας σειράς επαφών σε τεχνοκρατικό, οι τροϊκανοί ανέφεραν ότι αποδέχονται να μην καταργηθεί η ΑΤΑ αλλά δε συμφωνούν με την πρόταση της υπουργού Εργασίας και ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία για το συνταξιοδοτικό.

 Οι επαφές των κλιμακίων της Τρόικας άρχισαν από το πρωί. Τετραμελής ομάδα του κλιμακίου της Τρόικας, που είχε εγκατασταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποίησε διαδοχικές συσκέψεις με αρκετούς τεχνοκράτες διαφόρων τμημάτων του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού.

 Το επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης, το όριο συνταξιοδότησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κόστος του κρατικού μισθολογίου και η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, ήταν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι.

πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου