Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μνημόνιο: 3 Δεκεμβρίου στο Eurogroup


KYΠΕ | 22/11/2012


Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου μπορεί να συζητηθεί σε μια πρώτη συζήτηση στην τακτική συνεδρία του Eurogoup στις 3 Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, προσθέτοντας ότι Κυβέρνηση και Τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το μνημόνιο δανειακής σύμβασης.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στον οποίο επέδωσε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Σιαρλή επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι τρία είναι τα ανοικτά θέματα στις συζητήσεις με την Τρόικα. Ειδικότερα, πρόκειται για τα έσοδα του φυσικού αερίου, την ΑΤΑ και την ιδιωτικοποίηση της CYTA.
Παράλληλα, ο κ. Σιαρλή αναφερόμενος στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η δανειακή σύμβαση της Κύπρου θα ανέρχεται στα 17,5 δισ., άφησε να νοηθεί ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα εκτείνεται μέχρι το 2016 και όχι στο 2015 που πρότεινε η Τρόικα.
Παράλληλα, αφού δήλωσε ότι ο αριθμός των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των  τραπεζών δεν αναφέρθηκε ποτέ από το ΥΠΟΙΚ, αφού ο ίδιος αναμένει το τελικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO, ανέφερε ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου ανέρχονται σε 6 δισ., ενώ προβλέπεται άλλο 1,5 δισ. για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι και το 2016.
Εξάλλου, ο κ. Σιαρλή είπε πως στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Τρόικα. Πρόσθεσε πως το έλλειμμα του 2013 προϋπολογίζεται στο 4,4% του ΑΕΠ.
Ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών, καθώς η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος για παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων στις τράπεζες, ο κ. Σιαρλή είπε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο εσωτερικής σύσκεψης στο Υπουργείο σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου