Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Επισκόπηση 18/11 - 24/11

Επισκόπηση 18/11 - 24/11

Υπογράφεται η σύμβαση για ξενοδοχεία
21/11
Υπογράφεται αύριο στις 11 το πρωί από τους κοινωνικούς εταίρους η νέα συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία διασφαλίζοντας την εργατική ειρήνη του κλάδου.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στα γραφεία της υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας.
Τη συμφωνία αναμένεται να υπογράψουν οι γενικοί γραμματείς των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ και ΠΕΟ ενώ εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς, οι ηγεσίες των συνδέσμων ξενοδοχείων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.
Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, αναφέρει στη StockWatch ότι «είναι ευχάριστο ότι θα υπογράψουμε τη σύμβαση αύριο διασφαλίζοντας την ομαλότητα και την εργατική ειρήνη στον τομέα υπό την προϋπόθεση ότι η εργοδοτική πλευρά θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, πρόκειται για μια καλή συμφωνία μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις.
«Για μας είναι σημαντικό ότι ρυθμίζονται και νομικά οι μισθοί σε σημαντικό αριθμό ειδικοτήτων του ξενοδοχειακού τομέα, κάτι που θα περιορίσει την εκμετάλλευση εργαζομένων που χρησιμοποιούσαν τα προσωπικά συμβόλαια στα οποία περιλαμβάνονταν όλα τα παρεμφερή ωφελήματα σε ένα μισθό. Με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, αυτό το φαινόμενο θα περιοριστεί σημαντικά», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, με την υπογραφή τα συμφωνίας θα ξεκινήσουμε επαφές με όλα τα ξενοδοχεία και τους εργαζομένους για να τους ενημερώσουμε για τη συμφωνία και τα δικαιώματα τους και θα επιδιώξουμε την εφαρμογή τους
Η συλλογική σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%, επαναφορά επιδομάτων όπως η αποζημίωση των αργιών που θα είναι 1+1,5 αντί 1+1, ενώ για την εργασία την Κυριακή θα υπάρχει έξτρα αποζημίωση 25% του ημερομισθίου τους.
Η συμφωνία είναι τετραετής.
Της Γεωργίας Χαννή
Πηγή: Stockwatch

Απεργιακά σύννεφα στο τμήμα δασών
21/11
Ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι έχει επισημάνει και επεξηγήσει επανειλημμένα, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς, το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος, και βρίσκεται τώρα στη δυσάρεστη θέση να προβαίνει στη λήψη δυναμικών μέτρων.
Σε ανακοίνωση με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα «το οποίο αναφέρεται στη στελέχωση του Τμήματος Δασών και συγκεκριμένα σε αναφορά που έχει γίνει ότι κανένα απολύτως αίτημα» δεν έφτασε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το θέμα της στελέχωσης του Τμήματος, ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών ενημερώνει ότι «την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης του προβλήματος της υποστελέχωσης του Τμήματος την έχει επισημάνει και επεξηγήσει επανειλημμένα, τόσο μέσω επιστολών του όσο και μέσω κατ’ ιδίαν συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν για το θέμα αυτό, στο υψηλότερο επίπεδο, στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος».
 
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις επιστολές, τα υπομνήματα και τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για επίλυση του προβλήματος, και σημειώνεται ότι, «παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις που ο Κλάδος έλαβε για στήριξη στο έργο του Τμήματος Δασών και του προσωπικού του, με λύπη και απογοήτευση διαπιστώνουμε σήμερα ότι ακόμα δεν έχει προωθηθεί η αποπαγοποίηση των κενών θέσεων πρώτου διορισμού, ούτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ούτε και στο Υπουργικό Συμβούλιο».
 
«Δεν έχει επίσης περιληφθεί η επαναφορά οποιασδήποτε θέσης από εκείνες που καταργήθηκαν την περίοδο 2012-2015, μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020. Και οι δύο αυτές ενέργειες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αποκατάστασης της στελέχωσης του Τμήματος σε επίπεδα που το προσωπικό να μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και με σεβασμό στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή, και να φέρει σε πέρας την αποστολή του Τμήματος», επισημαίνεται.
 
Ο Κλάδος εξηγεί ότι «η στελέχωση του Τμήματος Δασών σε απόλυτους αριθμούς είναι κατά 100 υπαλλήλους λιγότερη από την προβλεπόμενη του 2011».
 
«Υπάρχουν 60 οργανικές θέσεις κενές στον εισαγωγικό βαθμό, ενώ άλλες 27 θέσεις στον ίδιο βαθμό έχουν καταργηθεί την περίοδο 2012-2015. Έναντι αυτών των 87 θέσεων, υπηρετούν 43 εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου. Επομένως, υπάρχει ένα δραματικό και επικίνδυνο κενό 44 θέσεων στον εισαγωγικό βαθμό, που αντιστοιχεί στη δύναμη 11 τουλάχιστον δασικών σταθμών. Άλλες 13 θέσεις προαγωγής παραμένουν κενές για διαδικαστικούς κυρίως λόγους. Η στελέχωση αυτή είναι χειρότερη κι από αυτήν που υπήρχε το καλοκαίρι του 2016, οπόταν είχαμε τις τεράστιες και καταστροφικές πυρκαγιές της Σολιάς και της Αργάκας», σημειώνει.
 
Ο Κλάδος ενημέρωσε με επιστολή του ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2019 τον Υπουργό Γεωργίας ότι «οι εξελίξεις μας έχουν φέρει στη δυσάρεστη θέση να προβούμε στη λήψη δυναμικών μέτρων, εάν μέχρι τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού δεν υπάρξει απόφαση για αποπαγοποίηση των κενών θέσεων πρώτου διορισμού και δεν επανέλθουν άμεσα - και σε πρώτη φάση - οι μισές τουλάχιστον θέσεις από αυτές που καταργήθηκαν».
 
«Ο Κλάδος συνειδητά και σκόπιμα απόφυγε να προβεί στη λήψη δυναμικών μέτρων εν μέσω της ευαίσθητης περιόδου των δασικών πυρκαγιών, αλλά αυτό δυστυχώς δεν έχει εκτιμηθεί εκ μέρους της πολιτείας», καταλήγει.
Πηγή: Stockwatch

Υποτροπή στην ανανέωση της σύμβασης στα ξενοδοχεία
22/11
Υποτροπή προκλήθηκε την υστάτη σε σχέση με τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, λόγω ενστάσεων που έθεσαν οι σύνδεσμοι ξενοδόχων επί του τελικού μνημονίου, που τους απεστάλη χθες από την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Στις 11 σήμερα το πρωί επρόκειτο να γίνει στο γραφείο της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου «τελετουργική» συνάντηση των συνδέσμων ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για να συνομολογηθεί εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων, η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα.
Η συνάντηση αναβλήθηκε τελικά για την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να δοθεί χρόνος στους συνδέσμους ξενοδόχων να εγείρουν γραπτώς προς την υπουργό εργασίας τα επίμαχα, κατά τους ίδιους σημεία, προνοιών του τελικού κειμένου της σύμβασης.
Οι ξενοδόχοι ισχυρίζονται ότι η ερμηνεία των επίμαχων προνοιών δεν αποδίδει αυτό ακριβώς που είχε συμφωνηθεί καταρχήν το καλοκαίρι στο πλαίσιο των μαραθώνιων και ολονύκτιων διαπραγματεύσεων των εμπλεκομένων με την υπουργό εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από στελέχη των ηγεσιών των ξενοδόχων, τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν την υποτροπή στη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης αφορούν κυρίως στην κατανομή των εισφορών στο ταμείο ευημερίας και στην ενσωμάτωση των μισθολογικών αυξήσεων στους κανονισμούς.
Τα δύο αυτά σημεία είχαν τεθεί και προηγουμένως ενώπιον της υπουργού εργασίας από τους ξενοδόχους στο πλαίσιο των επαρχιακών τους συνελεύσεων, όταν είχαν συνέλθει για την έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης της κ. Αιμιλιανίδου.
Η υπουργός εργασίας, είχε δώσει τότε σαφείς διευκρινίσεις επί των επίμαχων αυτών θεμάτων που διακαώς είχαν ζητήσει οι ξενοδόχοι για να περάσουν από τις συνελεύσεις των μελών τους τη μεσολαβητική πρόταση.
Χθες σήμανε συναγερμός στα γραφεία των συνδέσμων ξενοδόχων ευθύς μετά που πήραν στα χέρια τους το τελικό μνημόνιο.
Ακολούθησαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των συνδέσμων των ξενοδόχων με την υπουργό εργασίας.
Οι πληροφορίες της StockWatch έφεραν την κ. Αιμιλιανίδου ανένδοτη να αναβάλει την προγραμματιζόμενη για σήμερα συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης.
Τελικά και με την ανοχή φαίνεται των συντεχνιών, έγινε αποδεκτή η έκκληση του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ, ώστε να δοθεί χρόνος και να ξεκαθαρίσει η ερμηνεία των επίμαχων προνοιών.
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ αναμένεται να συνέλθουν σήμερα σε κοινή σύσκεψη για να κωδικοποιήσουν επακριβώς τις διευκρινίσεις που ζητούν, πριν αυτές τεθούν οριστικά προς την υπουργό εργασίας.
Η συλλογική σύμβαση στον ξενοδοχειακό τομέα προβλέπει μεταξύ άλλων μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 5,5% οι οποίες θα παραχωρηθούν σταδιακά σε ετήσια βάση και σε βάθος τεσσάρων χρόνων, όσο δηλαδή και η διάρκεια της.
Προβλέπεται επίσης καταβολή του ποσού 1% στο ταμείο ευημερίας του προσωπικού, βελτίωση των επιδομάτων και αποζημιώσεων για εργασία την Κυριακή ή την αργία.
Του Λεύκου Χρίστου
Πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου