Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Επισκόπηση 07/10 -13/10

Επισκόπηση 07/10 -13/10
Ζητά ποινικά μέτρα η ΕΤΥΚ κατά Ελληνικής
07/10
Ποινικά μέτρα κατά μελών της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας ζητά η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου κάνοντας λόγο για παραβίαση του νόμου προστασίας των μισθών.
Σε νέα εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι η ίδια η υπουργός εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, είχε υποδείξει προς τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας ότι, με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες, οφείλει από 1/1/19 να παραχωρήσει σ’ όλο το προσωπικό της, την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ.
Επίσης, προσθέτει, το υπουργείο εργασίας, μετά από καταγγελίες της οργάνωσης έχει εκδώσει γραπτές αποφάσεις με τις οποίες καταδικάζει τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας για παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών (πληρωμή οδοιπορικών, εισφορά στο ταμείο ευημερίας).
«Η συνεχιζόμενη εξόφθαλμη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας, η οποία αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του υπουργείου εργασίας, εκτός του ότι συνιστά πρωτοφανή περιφρόνηση της ίδιας της υπουργού εργασίας και των εργασιακών θεσμών του τόπου, παραβιάζει ταυτόχρονα και τον νόμο περί προστασίας των μισθών», τονίζεται.
Επισημαίνεται ότι η ΕΤΥΚ πέραν από τα όποια συνδικαλιστικά μέτρα λάβει, «είναι αποφασισμένη να καλέσει την ίδια την υπουργό εργασίας, ως θεματοφύλακα τόσο του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων αλλά και της εργατικής νομοθεσίας, να προχωρήσει στη λήψη ποινικών μέτρων εναντίον των μελών της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας (μέλη ΔΣ και εκτελεστική διεύθυνση), η οποία παράνομα κατακρατεί μέρος του μισθού των συναδέλφων».
Αναφέρεται επίσης ότι η Ελληνική Τράπεζα εργοδοτεί σήμερα μεγάλο αριθμό «εποχικό / έκτακτο προσωπικό», το οποίο όμως, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί έκτακτες ή εποχικές ανάγκες της τράπεζας. 
«Η ενέργεια αυτή της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, εκτός του ότι αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση των μεταξύ μας συμφωνιών, αποτελεί εκμετάλλευση των συναδέλφων, οι οποίοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες της τράπεζας, η οποία αφού τους ξεζουμίσει, τους στέλνει και πάλι στην ανεργία για να κάνει το ίδιο με τους επόμενους. 
Η ΕΤΥΚ έχει ήδη καλέσει την Τράπεζα, να προχωρήσει αμέσως στη μονιμοποίηση των «εποχικών» υπαλλήλων που έχει προσλάβει.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, την προστασία των δικαιωμάτων και αυτής της ομάδας των συναδέλφων μας, όπως επίσης είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε από την τράπεζα να εντάξει, δίχως άλλη καθυστέρηση, τους συναδέλφους της πρώην ΣΚΤ στις κλίμακες και γενικά στις πρόνοιες των συμφωνιών ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας», καταλήγει.
Πηγή: Stockwatch

Ακυρώνεται η στάση εργασίας στην JCC

09/10
Η προγραμματισμένη για αύριο στάση εργασίας στην JCC, ακυρώνεται σύμφωνα με εγκύκλιο της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.
Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει αποφασίσει σήμερα με το μισθολόγιο του τρέχοντος μήνα, να παραχώρηση την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ σε όλο το προσωπικό με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019.
 «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, αφού έτσι θα αποκατασταθεί η εργασιακή ηρεμία εντός της εταιρείας και θα αποφευχθούν οι άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις», αναφέρεται.
Η ΕΤΥΚ χαιρετίζει τη θετική στάση που επέδειξε τελικά η διοίκηση της εταιρείας, που με τον τρόπο αυτό επιδεικνύει σεβασμό προς τις υφιστάμενες συμφωνίες, τους εργασιακούς θεσμούς αλλά και προς τους ίδιους τους συναδέλφους.
Πηγή: Stockwatch

Απεργία στην Ελληνική: Δύσκολη η επόμενη μέρα

11/10
Παραλύει σήμερα η Ελληνική Τράπεζα λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΕΤΥΚ, εξαιτίας, όπως υποστηρίζει η συντεχνία, της άρνησης της διεύθυνσης να παραχωρήσει με βάση τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης, την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ στο προσωπικό.
Η τροπή που προσλαμβάνει η εργατική κρίση στην Ελληνική Τράπεζα οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις σε αχαρτογράφητα νερά, δυσκολεύοντας την επόμενη μέρα τη διαχείριση της εργασιακής διαφοράς.
Η κατάσταση στην Ελληνική ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω το εργασιακό κλίμα, λόγω και της πρόθεσης της συντεχνίας να κλιμακώσει τα δυναμικά μέτρα, αν η διεύθυνση μείνει στην αρχική της θέση να μην παραχωρεί στο προσωπικό την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ.
Η απόφαση της τράπεζας να παραχωρήσει στο προσωπικό της, μισθολογικές αυξήσεις ύψους 2% οριζόντια και επιπρόσθετη αύξηση σε όσους υπαλλήλους, κατά τη γνώμη της διεύθυνσης, έχουν υψηλή παραγωγικότητα και απόδοση, έριξε λάδι στη φωτιά.
Η ΕΤΥΚ με σειρά εγκυκλίων προς τα μέλη της επικρίνει την διεύθυνση της τράπεζας για καταστρατήγηση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, των προνοιών των συμβάσεων και των συμφωνηθέντων.
Την ίδια ώρα η διεύθυνση της Ελληνικής, δικαιολογεί την απόφαση της ως ύστατη προσπάθεια να πειστεί η ΕΤΥΚ ότι η πρακτική της παραχώρησης οριζόντιων μισθολογικών αυξήσεων είναι απηρχαιωμένη και αποτελεί αντικίνητρο, όπως σημειώνει, για τους υπαλλήλους που διακρίνονται για την απόδοση, την ικανότητα και την παραγωγικότητα τους.
Η σημερινή 24ωρη απεργία στην ΗΒ ίσως να αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα και στις δύο πλευρές. Αν στεφθεί με επιτυχία η δυναμική κινητοποίηση των μελών της ΕΤΥΚ, τότε, η διαπραγματευτική της ισχύ θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο στον εργασιακό χώρο της Ελληνική και όχι μόνο.
Μία αποτυχία όμως της 24ωρης απεργίας θα φέρει τα πάνω κάτω και θα θέσει το κύρος της συντεχνίας υπό αμφισβήτηση.
Σημείο αναφοράς της εργασιακής κρίσης στην ΗΒ είναι η στάση που τηρεί το υπουργείο εργασίας και η δυνατότητα έναρξης εντατικού διαλόγου για επίλυσης της διαφοράς μετά τη σημερινή μέρα.
Η κ. Αιμιλιανίδου δεν ανέλαβε όλες αυτές τις μέρες οποιαδήποτε πρωτοβουλία για μεσολαβητική παρέμβαση.
Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι η υπουργός αισθάνεται μάλλον έντονα για το γεγονός ότι ο θεσμός των εργασιακών σχέσεων και οι διαδικασίες που προβλέπει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων υποσκάπτονται μερικές φορές.
Όπως έχει διαρρεύσει, μια πιθανή μεσολαβητική παρέμβαση της υπουργού εργασία θα γίνει, μόνο αν τα δύο μέρη επιδείξουν σεβασμό στα εργασιακά θέσμια, στο θεσμό της ίδιας της υπουργού εργασίας και στις διαδικασίες που προβλέπει ο κώδικας.
Η κ. Αιμιλιανίδου, όπως έχει διαρρεύσει, δεν θα ανεχθεί εδραίωση πρακτικών στις εργατικές σχέσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Το μήνυμα αυτό στάλθηκε ήδη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Του Λεύκου Χρίστου
Πηγή: Stockwatch

Αίρονται τα απεργιακά μέτρα στην ΚΕΔΙΠΕΣ


11/10
Την άρση των απεργιακών μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.
Σε εγκύκλιό της αναφέρει ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ (ΔΣ), η ηγεσία της οργάνωσης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη νέα διοίκηση για τις θέσεις / απόψεις της.
«Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΙΠΕΣ με ενδιαφέρον άκουσαν τις απόψεις της αντιπροσωπείας της ΕΤΥΚ και ανέλαβαν να τις μελετήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2019 θα επανέλθουν», αναφέρεται.
Κυριότερο σημείο της συζήτησης ήταν το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης και οι εισηγήσεις για βελτίωση της πρότασης που έχει ήδη καταθέσει ενώπιον της ΕΤΥΚ η ΚΕΔΙΠΕΣ.
«Πιστεύουμε ότι καλόπιστα, η νέα ηγεσία της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέλαβε να μελετήσει τις εισηγήσεις μας και μάλιστα υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι κάποιες θέσεις/απόψεις της ΕΤΥΚ τις αγνοούσαν, διότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς», αναφέρεται.
Η ΕΤΥΚ αναμένει την τελική απάντηση της νέας διοίκησης της ΚΕΔΙΠΕΣ.
«Συνεπώς, με βάσει τα πιο πάνω σήμερα δεν συντρέχει λόγος άμεσης αντιπαράθεσης και απεργιακών κινητοποιήσεων πριν την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών/διαπραγματεύσεων μας με τη νέα διοίκηση», επισημαίνεται.
«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις που με τη βελτιωμένη συμφωνία να καταλήξουμε σε υπογραφή συμφωνίας», καταλήγει.
Πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου