Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019

Επισκόπηση 21/10 -31/10

Επισκόπηση 21/10 -31/10

Πράσινο ξενοδόχων στην πρόταση για συλλογική σύμβαση

21/10
Οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ αποφάσισαν να αποδεχθούν την πρόταση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ σε κοινή έκτακτη γενική τους συνέλευση έθεσαν ενώπιον των μελών τους την μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Κατά την διάρκεια της συνέλευσης ανταλλάγησαν απόψεις και δόθηκαν διευκρινίσεις προς τα μέλη και ακολούθησε ψηφοφορία στο πλαίσιο της οποίας η πρόταση έτυχε της έγκρισης των μελών κατά πλειοψηφία. Σχετική επιστολή θα αποσταλεί στην υπουργό.
Η υπουργική μεσολαβητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%.
Οι αυξήσεις θα δοθούν σταδιακά σε ετήσια βάση σε βάθος τεσσάρων χρόνων.
Συγκεκριμένα, για το 2019 θα δοθεί αναδρομικά εφάπαξ ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί στο 0,5% επί του βασικού μισθού.
Την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα δοθεί αύξηση 1,5%, την 1/1/2021 θα παραχωρηθεί αύξηση 1,5% και την 1/1/2022 το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης θα είναι 2%.
Επιπρόσθετα, στο σύνολο του εργατικού κόστους περιλαμβάνεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει στο ταμείο ευημερίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ποσοστό 1% επί του μηνιαίου μισθού όλου του προσωπικού είτε είναι οργανωμένο, είτε όχι στις συντεχνίες, είτε έχει προσωπικό συμβόλαιο.
Η μεσολαβητική πρόταση προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2022 η εργασία κατά τη διάρκεια των αργιών θα αποζημιώνεται διπλά και την Κυριακή θα παραχωρείται επιπλέον φιλοδώρημα το οποίο να αντιστοιχεί στο 25% του ημερήσιου μισθού που αναλογεί στον κάθε υπάλληλο.
Πηγή: Stockwatch

Διεκδικούν επαναφορά όλων των επιδομάτων οι δημόσιοι
23/10
Την επαναφορά όλων των επιδομάτων τους στα επίπεδα προ κρίσης διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με την έκδοση «Δημόσιος Υπάλληλος» της ΠΑΣΥΔΥ ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2019, «μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας λόγω της τραπεζικής κρίσης η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία υποχωρεί και ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύτατο τίμημα».
«Συνεχίζονται για 8ο χρόνο οι αποκοπές από τους μισθούς, τις συντάξεις και τα διάφορα επιδόματα. Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία οι συνολικές αποκοπές από τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα οκτώ αυτά χρόνια ξεπερνούν τα €3 δισ.», αναφέρεται.
Η Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ στην τελευταία της συνεδρία εξέτασε διεξοδικά το όλο θέμα και αποφάσισε να διεκδικήσει την επαναφορά όλων των επιδομάτων στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την 1.1.2013. Ειδικότερα διεκδικεί το επίδομα βάρδιας, υπερωριών, οδοιπορικών, ενοικίου, καλής διαγωγής, εξωτερικού κ.ά.
Όσον αφορά τις αποκοπές από τους μισθούς και τις συντάξεις, το πάγωμα των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις αποκοπές από το εφάπαξ αναμένεται η απόφαση της πλήρους ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις εφέσεις που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.
Η ημερήσια διάταξη της Κεντρικής Γραμματείας περιλάμβανε και τα ακόλουθα θέματα:
- Εισαγωγή νέου επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης για τους νεοεισερχόμενους.
- Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη που υπηρετούν στα κρατικά νοσηλευτήρια.
-Μονιμοποίηση εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου.
-Μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας.
Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να λεχθεί ότι μέλη του νέου σχεδίου θα είναι όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν την 1η Οκτωβρίου και μετέπειτα, χωρίς να αποκλείεται η ένταξη και των υπαλλήλων που υπηρετούν με σύμβαση αορίστου διάρκειας.
Αξίζει να σημειωθεί περαιτέρω ότι το σχέδιο θα είναι νομικό πρόσωπο, εντελώς ανεξάρτητο από το κράτος.
Θα εγγραφεί δυνάμει του περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμο και θα εποπτεύεται από την αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή, όπως συμβαίνει με όλα τα Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.
Αξίζει να λεχθεί περαιτέρω ότι θα λειτουργεί σύμφωνα με δικούς του κανόνες λειτουργίας και θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο.
Όσον αφορά τη μονιμοποίηση των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, πληροφοριακά αναφέρεται ότι η σχετική πρόταση νόμου που ετοιμάστηκε από την ΠΑΣΥΔΥ έχει ήδη κατατεθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών.
Της Γεωργίας Χαννή
Πηγή: Stockwatch

Μεταφέρονται οι κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ

23/10
Οι συντεχνίες των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) ανακοίνωσαν ότι μεταφέρονται για την ερχόμενη βδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ αναφέρουν ότι σεβόμενες και εκτιμώντας την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας, την οποία και χαιρέτησαν, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 10/2019 είχαν παγοποιηθεί, αλλά προσθέτουν ως «διαφαίνεται ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια για ρύθμιση του θέματος του ταμείου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προσκρούει στην αρνητική στάση του Υπουργείου Οικονομικών».
 
Ενημερώνουν ότι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου αύριο στις 11:00 για ανακοίνωση των λεπτομερειών που αφορούν τα προγραμματιζόμενα απεργιακά μέτρα.
 
«Τα μέτρα μεταφέρονται για την ερχόμενη εβδομάδα και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο στη δημοσιογραφική διάσκεψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Στη συνέντευξη, αναφέρουν οι συντεχνίες, θα γίνει ενημέρωση επί όλων των θεμάτων που τους απασχολούν, ήτοι τα θέματα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ και τους καταναλωτές, τη μερισματική πολιτική, την έλευση φυσικού αερίου και μεταφορά του στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας και συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην παραγωγή της ΑΗΚ για άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τα αντιρρυπαντικά συστήματα και η ανάγκη ενοικίασης κινητών μονάδων για την επάρκεια παραγωγής το καλοκαίρι του 2020.
 
Στην ατζέντα της αυριανής συνέντευξης Τύπου θα τεθούν και θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του Οργανισμού και διασαλεύουν την εργασιακή ειρήνη, το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το ταμείο προνοίας για νεοεισερχόμενους υπαλλήλους και άλλα εργασιακά θέματα.
Πηγή: Stockwatch

 

Πολλά τα εργασιακά μέτωπα στις τράπεζες

24/10
Πολλά και διάφορα είναι τα εργασιακά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά στις πλείστες των τραπεζών, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα εύκολη αντιμετώπισή τους λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τομέας.
Η πιο κρίσιμη εργατική αντιπαράθεση εστιάζεται στην Ελληνική Τράπεζα καθώς οι σχέσεις διεύθυνσης και ΕΤΥΚ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Η επόμενη μέρα της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχε εκδηλωθεί στην ΗΒ στις 11 Οκτωβρίου έχει αφήσει πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα.
Στη δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα συνεχίζει να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω κυρίως της μονομερούς απόφασης της διεύθυνσης της ΗΒ να προχωρήσει στην καταβολή μισθολογικών αυξήσεων, αγνοώντας, κατά τη συντεχνία, τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης για παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ.
Η διεύθυνσης της Ελληνικής δικαιολογεί τη μονομερή της απόφαση να παραχωρήσει μισθολογικές αυξήσεις με βάση την απόδοση των υπαλλήλων ως μία κίνηση εκσυγχρονιστική που τείνει να εμπεδώσει στο τραπεζικό εργασιακό περιβάλλον το κίνητρο ότι ο υπάλληλος που παράγει και είναι αποδοτικός θα ανταμείβεται.
Η ΕΤΥΚ υποδεικνύει στην ΗΒ ότι στις εργατικές σχέσεις υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται.
Κατηγορεί τη διεύθυνση ότι θα έπρεπε πρώτα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με βάση τη συλλογική σύμβαση και μετά να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου το αίτημα της για αλλαγή του συστήματος αμοιβών και προαγωγών.
Στο σημείο αυτό η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τάσσεται υπέρ της συντεχνιακής πλευράς ως θέση αρχής με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, κάτι το οποίο έχει υποδείξει όχι μόνο προς τη διεύθυνση της Ελληνικής αλλά και στις υπόλοιπες των τραπεζών.
Πέρασαν σχεδόν δύο βδομάδες και η κ. Αιμιλιανίδου δεν επέδειξε διάθεση να παρέμβει στην εργατική διαφορά ΗΒ και ΕΤΥΚ και ο λόγος είναι προφανής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch.
Η υπουργός θεωρεί ότι η διεύθυνση της ΗΒ με τη μονομερή απόφαση της δεν άφησε περιθώρια στην ίδια να συνεχίσει το μεσολαβητικό της ρόλο που έχει εκδηλώσει εδώ και περίπου εννέα μήνες για να υπάρξει μία αναθεώρηση στο σύστημα αμοιβών και προαγωγών το οποίο, κατά γενική ομολογία, θα πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα που επιβάλλει το τραπεζικό περιβάλλον.
Η Ελληνική Τράπεζα διατείνεται ότι η υπουργός εργασίας ουδέποτε έχει υποδείξει ότι θα πρέπει να δοθεί με βάση τα συμφωνηθέντα με την ΕΤΥΚ η ετήσια προσαύξηση και η ΑΤΑ.
Η StockWatch ρώτησε ευθέως την υπουργό εργασίας αν ο ισχυρισμός της εργοδοτικής πλευράς ισχύει.  Η απάντηση της υπουργού είναι:
«Δεν έχω διαψεύσει τις σχετικές αναφορές της ΕΤΥΚ ότι η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ αποτελούν συμβατική υποχρέωση της εργοδοτικής πλευράς».
Νομικά μέτρα κατά της διεύθυνσης και ΔΣ ΗΒ
Η γραμματεία της ΕΤΥΚ αποφάσισε και αναμένεται να προχωρήσει εντός των ημερών με βάση και υποδείξεις των νομικών της συμβούλων σε νομικές διαδικασίες κατά της διεύθυνσης και του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας για παραβίαση του άρθρου 23 του Συντάγματος που προβλέπει ότι ο μισθός των εργαζομένων αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και η μη παραχώρηση του συνεπάγεται με ποινικό αδίκημα.
Το μέτρο αυτό της ΕΤΥΚ ενδέχεται να κλιμακώσει την κρίση με την Ελληνική Τράπεζα αν εκτιμήσει κάποιος ότι η συντεχνία έχει εξουσιοδότηση από τα μέλη της να προχωρήσει σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων στην ΗΒ.
Το μέτρο λαμβάνεται παρά το ότι η Ελληνική έχει δώσει από μόνη της αυξήσεις στο προσωπικό, που καθιστά δυσκολότερη την επιτυχία του.
Κλείνουν μέτωπα στην Τράπεζα Κύπρου
Σε αντίθεση με την Ελληνική, στην Τράπεζα Κύπρου οι εργασιακές σχέσεις με την ΕΤΥΚ φαίνεται να αποκαθίστανται, παρά το γεγονός ότι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην BOCH είναι η μοναδική που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2017.
Η διαφαινόμενη επιτυχία του σχεδίου εθελούσιας εξόδου, η ομαλή όπως φαίνεται μεταφορά των περίπου 120 υπαλλήλων της Τρ. Κύπρου στη νεοσυσταθείσα Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων (ΚΕΕΠ) στην οποία έχει μεταφερθεί χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους €2,8 δισ. το οποίο αγόρασε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management LLC, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι οι σχέσεις μεταξύ νέας διεύθυνσης της τράπεζας και συντεχνίας εξομαλύνονται.
Έχει διαρρεύσει ότι η διεύθυνση της BOCH, θα αποδεχθεί τη συμφωνία αλλά και την πρακτική που εφαρμόζεται με την APS όπου οι υπάλληλοι της Ελληνικής που μεταφέρθηκαν στην εν λόγω πλατφόρμα διαχείρισης των ΜΕΔ, διατηρούν το εργασιακό τους καθεστώς με βάση τη συλλογική σύμβαση.
Ωστόσο, μεταξύ ΕΤΥΚ και BOCH, παραμένει σε εκκρεμότητα το «αγκάθι» για αλλαγή του συστήματος αμοιβών και προαγωγών, ένα θέμα το οποίο η εργοδοτική πλευρά συνεχίζει να αισθάνεται ιδιαίτερα έντονα και να αναμένει από τη συντεχνία συναινετικές προσεγγίσεις για ρύθμιση του.
Το επίμαχο αυτό θέμα βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ των δύο μερών από τον Μάρτιο του 2016 και, ενδεχομένως, να οδεύει προς επίλυση τους επόμενους μήνες.
Η Alpha Bank έδωσε την προσαύξηση
Η Alpha Bank προχώρησε τελικά στην καταβολή στο προσωπικό της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ για το 2019.
Η καταβολή, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, θα έχει αναδρομική ισχύ.
Η ΕΤΥΚ αναμένει τώρα την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Alpha Bank για τα έτη 2019 – 2021.
Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη και οι διαπραγματεύσεις ΕΤΥΚ και Alpha Bank σε ότι αφορά το εργασιακό καθεστώς που θα διέπει τους περίπου 150 υπαλλήλους της τράπεζας οι οποίοι θα μεταφερθούν σε πλατφόρμα διαχείρισης των ΜΕΔ.
Την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ στο προσωπικό της παραχώρησε και η JCC, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις και εν μέσω απεργιακών μέτρων που είχαν εκδηλωθεί αρχές Οκτωβρίου.
Του Λεύκου Χρίστου
Πηγή: Stockwatch

Δίωρη στάση εργασίας συντεχνιών ΑΗΚ την Πέμπτη
24/10
Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου από τις 07:30 μέχρι τις 09:30 το πρωί οι Συντεχνίες της ΑΗΚ με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ΔΣ του Οργανισμού και των αρμόδιων Υπουργείων για επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.
 
Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία παρουσίασαν τα προβλήματα, τα οποία αφορούν τόσο τη στρατηγική της ΑΗΚ, όσο και τα εργασιακά.
 
Παράλληλα, εξηγώντας την αναστολή των εξαγγελθέντων σημερινών μέτρων, οι Συντεχνίες ανέφεραν πως μετά την παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και τη συζήτηση που είχαν για το σοβαρό θέμα του Ταμείου Υγείας, υπήρξε συναντίληψη και όσα είχαν συζητηθεί στη συνάντηση ικανοποιούσαν όλες τις πλευρές. Γι αυτό το λόγο αναστάλθηκαν τα μέτρα. Ωστόσο, όπως σημείωσαν, μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, τα όσα ικανοποιούσαν όλες τις πλευρές ανατράπηκαν, και συνεπώς θα ακολουθεί η λογική της διεκδίκησης μέσω των προειδοποιητικών μέτρων.
 
Στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη, εκ μέρους των συντεχνιών, ο Μάριος Παπουτής της ΣΕΠΑΗΚ είπε πως τα θέματα που απασχολούν την ΑΗΚ κινούνται σε δύο πυλώνες, ο πρώτος αφορά τα ζητήματα στρατηγικής που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του Οργανισμού αλλά και τα εργασιακά που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα.
 
Αρχικά, αναφέρθηκε στη Μερισματική Πολιτική χαιρετίζοντας τη θέση του ΔΣ της ΑΗΚ ενάντια στη συμπερίληψη του Οργανισμού στο Νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι αυτή η πολιτική αποτελεί αφαίμαξη της ΑΗΚ και έμμεση φορολογία των πολιτών. Οι Συντεχνίες διερωτώνται ποιος είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης πολιτικής, ποιος θα πληρώσει το επιπρόσθετο κόστος αυτής της πολιτικής,
 γιατί επιλέγηκε η ΑΗΚ τώρα που έχει εισέλθει στον ανταγωνισμό και ποια η θέση της ΡΑΕΚ σε αυτό το θέμα. Συνεπώς, οι Συντεχνίες όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι τους ζητούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου Μερισματικής Πολιτικής που περιλαμβάνει την ΑΗΚ.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Παπουτής αναφέρθηκε στην έλευση του ΦΑ και στη συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ με ποσοστό 30% και μετοχική συνεισφορά €43 εκ., τα οποία το κράτος ζητά όπως καταβληθούν άμεσα από τον Οργανισμό. Οι συντεχνίες διερωτώνται προς τι η σπουδή για άμεση εκταμίευση όλου του ποσού, τι κονδύλια έχουν εκταμιευθεί από την ΕΕ, αν έχουν εκταμιευθεί τα υπολειπόμενα κονδύλια ύψους €154 εκ. που απαιτεί το έργο και τι θα γίνουν όλα αυτά τα κονδύλια αν το έργο δεν είναι βιώσιμο, και τι γίνεται με τη θέση του ΔΣ για παράλληλη μεταφορά του ΦΑ στη Δεκέλεια
 για την ασφάλεια εφοδιασμού
 
«Ζητούμε να διασφαλιστεί η μεταφορά του ΦΑ στον στρατηγικό χώρο ηλεκτροπαραγωγής Δεκέλειας ώστε να διασφαλίζεται η διασπορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια εφοδιασμού και η ανταγωνιστικότητα του σταθμού προς όφελος του καταναλωτή», δηλώνουν.
 
 
Στο θέμα των ΑΠΕ στην παραγωγή της ΑΗΚ, οι συντεχνίες ζητούν να αφεθεί απρόσκοπτα ο Οργανισμός να δημιουργήσει έργα ΑΠΕ τα οποία να ενταχθούν στο μείγμα παραγωγής για άμεση μείωση του μέσου σταθμικού κόστους κιλοβατώρας στον καταναλωτή.
 
Σε σχέση με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές των εργαζομένων, τις προσαυξήσεις και τα ωφελήματα, οι Συντεχνίες καλούν την Αρχή να συμμορφωθεί άμεσα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, απαιτώντας σεβασμό και εφαρμογή τους.
 
Όσον αφορά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις, οι Συντεχνίες της ΑΗΚ τονίζουν πως οι αποφάσεις για κατάργηση των Ταμείων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης αποτελούν μονομερή και εξόφθαλμη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων. «Το κράτος οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις και τις αρχές του θεσμοθετημένου διαλόγου», είπε ο κ. Παπουτής.
 
Για το Ταμείο Προνοίας για νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, ο κ. Παπουτής είπε, εκφράζοντας τις θέσεις των συντεχνιών, πως ενώ η συμφωνία έχει υπογραφτεί τον Σεπτέμβριο του 2018, έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί το Καταστατικό από τα μέλη του, η ΑΗΚ δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του, και κάλεσε τον Οργανισμό να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία και να λειτουργήσει το Ταμείο.
 
Αναφορικά, τέλος, με τα εργασιακά θέματα, οι Συντεχνίες απαιτούν την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν και επηρεάζουν τη λειτουργία, την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού, καθώς και την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
 
Σε ερώτηση για την αναστολή των σημερινών μέτρων, ο ΓΓ της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας είπε πως μετά την παρέμβαση της Ζέτας Αιμιλιανίδου και την συζήτηση που έγινε στο θέμα του Ταμείου Υγείας, υπήρξε συναντίληψη και ικανοποίηση όλων των πλευρών. «Στη συνέχεια, φαίνεται ότι με παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, τα όσα ικανοποιούσαν όλες τις πλευρές ανατράπηκαν, το θέμα πήρε διαφορετική τροπή και επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε στη λογική της διεκδίκησης του σωστού και του πρέπον», είπε.
 
Εξάλλου, σε ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες, χαιρέτισαν την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας στο θέμα του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στην ΑΗΚ, σημειώνοντας πως στη συνάντηση που έγινε στην παρουσία του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ, του Αν. Διευθυντή Προσωπικού της ΑΗΚ, των ηγετών των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΟΗΟ και ΣΗΔΗΚΕΚ και του Λειτουργού της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, διεξήχθη εποικοδομητικός διάλογος και δρομολογήθηκε διαδικασία για επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος που απασχολεί τους εργαζομένους.

«Δυστυχώς τα όσα
  οι εργαζόμενοι δημιούργησαν, λειτουργώντας αλληλέγγυα, για να τους παρέχεται ένα ελάχιστο δίκτυ προστασίας κατά της οικονομικής δυσχέρειας, όπως το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Υπαλλήλων ΑΗΚ και το Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, σκόπιμα και συστηματικά αποδομούνται, καθώς επίσης μισθοί και ωφελήματα που κερδήθηκαν με αγώνες δεκαετιών, εξανεμίστηκαν με επίκληση την οικονομική κρίση με κύριο εκφραστή και πρωταγωνιστή της εν λόγω πολιτικής το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο προσκρούει η όποια προσπάθεια και πρωτοβουλία για επίλυση οποιωνδήποτε θεμάτων συμπεριλαμβανομένων και των εργασιακών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Καταλήγοντας σημειώνουν πως για να υπερασπιστούν τον Οργανισμό την οικονομία του τόπου και τα δικαιώματα τους καθώς και για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς, προχωρούν σε λήψη μέτρων και κατέρχονται σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 μεταξύ των ωρών 07:30 π.μ. - 09:30 π.μ.
Πηγή: Stockwatch

         

Αναστολή στάσης εργασίας στα κοινοτικά συμβουλια

24/10
Οι συντεχνίες ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ανακοίνωσαν την αναστολή της παγκύπριας δίωρης στάσης εργασίας των Κοινοτικών Συμβουλίων, που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει αύριο στις 10:00.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση για αναστολή της στάσης εργασίας λήφθηκε μετά από συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή
  του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την οποία συμφωνήθηκε όπως αποσταλεί νέα επιστολή στους Επάρχους, στην Ένωση Κοινοτήτων και το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού του ΥΠΟΙΚ, που θα αναφέρεται στην προηγούμενη επιστολή, ημερομηνίας 15 Οκτωβρίου σχετικά με την ικανοποίηση των μόνιμων αναγκών σε προσωπικό στα Κοινοτικά Συμβούλια.
 
Αναφέρεται ακόμη ότι συμφωνήθηκαν επίσης ενέργειες και συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για την επίλυση των συνταξιοδοτικών θεμάτων των υπαλλήλων και της συνομολόγησης παγκύπριας συλλογικής σύμβασης.
Πηγή: Stockwatch

Φωνές για λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές


25/10
Ο ΣΥ.Μ.Ε.Α. (Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων) τάσσεται για ακόμα μια φορά κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική έχει διαλύσει τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Μπορεί με τη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων, που ανήκουν σε ξένα κυρίως συμφέροντα, να εργοδοτείται ένας αριθμός εργαζομένων των 600 - 700 ευρώ μηνιαίως περίπου, αλλά ταυτόχρονα έχει τραγικές συνέπειες στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που χάνουν πωλήσεις και εξαναγκάζονται σε κλείσιμο, αναφέρει ο ΣΥΜΕΑ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΜΕΑ, μια οικογενειακή επιχείρηση που εργοδοτεί 3-4 άτομα, συνήθως της ίδιας οικογένειας, αδυνατεί να εργάζεται και τις Κυριακές, καθώς αποτελεί την μοναδική ημέρα για ξεκούραση.
«Με αυτά τα δεδομένα, ο απολογισμός είναι αρνητικός για την οικονομία μας στο σύνολο της καθώς οι μικρές επιχειρήσεις/καταστήματα, αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των αλυσίδων των μεγάλων καταστημάτων», προσθέτει.

Σημειώνει τέλος πως «όσοι υποστηρίζουν ότι με ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές εξυπηρετούνται καλύτερα οι καταναλωτές απλά παραπλανώνται και γίνονται ηθελημένα ή άθελα τους όργανα των μεγαλοκαρχαριών που οδηγούν την Κύπρο μας στην οικονομική εξαθλίωση».
Πηγή: Stockwatch


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου