Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Επισκόπηση 01/10 - 06/10

Επισκόπηση 01/10 - 06/10


ETYK: 24ωρη στάση εργασίας στην Ελληνική Τράπεζα
03/10
Εικοσιτετράωρη στάση εργασίας στην Ελληνική Τράπεζα εξήγγειλε για τις 11 Οκτωβρίου η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου επισημαίνοντας ότι η τράπεζα συνεχίζει να καταπατά τις συμφωνίες.
«Αναμφίβολα, έχουμε δώσει στην Ελληνική Τράπεζα όλη την πίστωση χρόνου που χρειαζόταν για να ολοκληρώσει την ενσωμάτωση των εργασιών της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, αλλά και για να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, τερματίζοντας εξόφθαλμες παραβιάσεις συμφωνιών αλλά και απαξιωτικές συμπεριφορές έναντι του προσωπικού της», αναφέρει εγκύκλιος της ΕΤΥΚ.
«Παρά την παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία δήλωσε ξεκάθαρα στη διοίκηση της τράπεζας πως είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ, η τράπεζα δυστυχώς εξακολουθεί να την αγνοεί και να παραβιάζει τις υφιστάμενες συμφωνίες», προστίθεται.
Το Υπουργείο Εργασίας, πέραν της ξεκάθαρης τοποθέτησής του για το θέμα των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, κάλεσε γραπτώς, μετά από καταγγελία της οργάνωσής, την τράπεζα να εφαρμόσει τις πρόνοιες της μεταξύ μας συμφωνίας για την εισφορά της στο ταμείο ευημερίας.
Παράλληλα, επίσης μετά από καταγγελία της οργάνωση, η τράπεζα δεσμεύτηκε ενώπιον του υπουργείου ότι θα προχωρήσει στην πληρωμή οδοιπορικών στη βάση των μεταξύ μας συμφωνιών.
«Δυστυχώς, και σε  αυτές τις περιπτώσεις, η διοίκηση της τράπεζας συνεχίζει να περιφρονεί τις αποφάσεις του υπουργείου εργασίας και αρνείται να εφαρμόσει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών τόσο σε ότι αφορά τα προαναφερθέντα θέματα, όσο και σε αρκετά άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η άρνηση της για συμπλήρωση της Οργανικής Διάρθρωσης (300 νέες θέσεις υποτμηματάρχη και 450 αναβαθμίσεις)», τονίζεται
Η οργάνωση, θέλοντας να εξαντλήσει κάθε λογικό περιθώριο, με επιστολή της ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2019, ζήτησε για τελευταία φορά από τη Διοίκηση της Τράπεζας:
-Την άμεση ένταξη των συναδέλφων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στις κλίμακες μισθοδοσίας των συναδέλφων της Ελληνικής Τράπεζας, με βάση τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους.
-Την πλήρη εφαρμογή όλων των υφιστάμενων δεσμεύσεων/συμφωνιών για όλους τους συναδέλφους της Ελληνικής Τράπεζας (επαναφορά μισθών, Ταμείου Προνοίας κλπ)
-Την παραχώρηση, με αναδρομική ισχύ από 01/01/2019, της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ σε όλους τους συναδέλφους.
«Δυστυχώς η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, παρά τις προειδοποιήσεις μας, δεν έχει ανταποκριθεί θετικά σε καμιά από τις πιο πάνω υποχρεώσεις της, γεγονός που δεν αφήνει στην οργάνωσή μας κανένα πλέον περιθώριο για άλλη αναμονή/αναβολή», τονίζεται.
«Η στάση αυτή της Ελληνικής Τράπεζας ξεκάθαρα στοχεύει στην κατάργηση των υφιστάμενων συμφωνιών,  κατ΄ αρχή στη δημιουργία δύο κατηγοριών  υπαλλήλων και σε δεύτερο πλάνο στην υποβάθμιση όλων στη δεύτερη κατηγορία»
Η ΕΤΥΚ καλεί τους εργαζομένους σε 24ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.
«Ευχόμαστε πως έστω και την υστάτη, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας θα διαφοροποιήσει τη στάση της, τηρώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δείχνοντας σεβασμό τόσο προς τους εργασιακούς θεσμούς όσο και προς το ίδιο το προσωπικό της, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις», καταλήγει.
Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.
Πηγή: Stockwatch

Δίωρη στάση εργασίας στην JCC στις 10 Οκτωβρίου
04/10
Δίωρη στάση εργασίας στις 10 Οκτωβρίου εξήγγειλε η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου καλώντας την εταιρεία να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες.
«Η οργάνωσή μας, τους τελευταίους 9 μήνες επέδειξε υπερβολική υπομονή και ανοχή και έδωσε κάθε περιθώριο στην εργοδοτική πλευρά να συμμορφωθεί με τις συμβατικές και τις νομικές της υποχρεώσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη και ηρεμία εντός της εταιρείας», αναφέρει εγκύκλιος της ΕΤΥΚ.
Δυστυχώς όμως, συνεχίζει, «ακόμα και μετά τα ξεκάθαρα μηνύματα που δόθηκαν από το προσωπικό της εταιρείας, μέσω της πρόσφατης Γενικής μας Συνέλευσης (ψήφισε το 70% των μελών μας και με συντριπτική πλειοψηφία, 92,4%, εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. της Οργάνωσής μας για λήψη απεργιακών μέτρων), η διοίκηση συνεχίζει προκλητικά να παραβιάζει εξόφθαλμα τις υφιστάμενες συμφωνίες και το νόμο περί προστασίας των μισθών».
«Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει, με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, κανένας δεν έχει το δικαίωμα, επειδή έχει ζητήσει τη διαφοροποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών, να εφαρμόζει μονομερώς και χωρίς νέα συμφωνία αυτό που έχει ζητήσει ως αίτημα. Εάν παραμείνουμε απαθείς σε αυτή την προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών θεσμών, τότε η εργοδοσία θα αμφισβητήσει όλα σας τα ωφελήματα και πρώτα από όλα την ίδια την μονιμότητα σας», τονίζεται.
«Έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να απαιτήσουμε από τη Διοίκηση της Εταιρείας να τηρήσει τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις, να σεβαστεί τους εργασιακούς θεσμούς του τόπου και κυρίως, να σεβαστεί το ίδιο το προσωπικό της», σημειώνεται.
Υλοποιώντας την απόφαση της γενικής συνέλευσης, η ΕΤΥΚ καλεί τους υπαλλήλους την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου σε δίωρη στάση εργασίας από τις 13:00 - 15:00 ως πρώτο μέτρο αντίδρασης.
Πηγή: Stockwatch

Εικοσιτετράωρη στάση εργασίας σε ΚΕΔΙΠΕΣ, Altamira
04/10
Εικοσιτετράωρη στάση εργασίας στην ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira εξήγγειλαν οι συντεχνίες για τις 14 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε  χθες  η  συνεδρία των κλαδικών συμβουλίων της ΣΕΚ και ΠΕΟ στην ΚΕΔΙΠΕΣ – ALTAMIRA στην  οποία ενημέρωσαν τόσο για την εθιμοτυπική συνάντηση που είχαν με τα νεοδιορισθέντα μέλη του Δ.Σ καθώς και για τις τελευταίες  εξελίξεις  για   υπογραφή και  εφαρμογή  της πρότασης ημερομηνίας 16.07.2019. που υποβλήθηκε  επίσημα από μέρους του  διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ
«Με την λήξη  της διαδικασίας των γενικών μας συνελεύσεων όπου  μεταφέραμε την εν λόγω πρόταση, αμέσως ενημερώσαμε γραπτώς το ΔΣ  ότι την έχουμε αποδεχθεί και ζητήσαμε την άμεση υπογραφή και  εφαρμογή της τουλάχιστο για τα μέλη των  συντεχνιών μας και όσους από το υπόλοιπο προσωπικό εξέφραζαν την επιθυμία να εφαρμοστεί για αυτούς  και αναμέναμε την απάντηση του Δ.Σ στο καθορισμένο ραντεβού στις 2 Οκτωβρίου 2019  το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε εξ υπαιτιότητας του αλλά και χωρίς να καθοριστεί νέα ημερομηνία», προστίθεται.
Επισημαίνεται ότι τα χρονικά περιθώρια για οποιονδήποτε περαιτέρω διάλογο αναφορικά με τα θέματα που καλύπτει η επίσημη πρόταση τους έχουν ήδη εξαντληθεί.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα τα κλαδικά συμβούλια αποφάσισαν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις  των γενικών συνελεύσεων και εάν τις επόμενες δέκα μέρες δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις ,σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη στάση εργασίας την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ανάλογα με τις εξελίξεις τα μέτρα θα κλιμακώνονται.
«Ως εκ τούτου  εάν μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019  το διοικητικό δυμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ  μας καλέσει  να υπογράψουμε την πρόταση που οι ίδιοι που μας έχουν υποβάλει για συνομολόγηση της Ενιαίας  Συλλογικής Σύμβασης και να εφαρμόσουν άμεσα τις πρόνοιες της τότε τα  μέτρα θα αποσυρθούν», αναφέρεται.
Πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου