Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Επισκόπηση 25/11 - 30/11

Επισκόπηση 25/11 - 30/11

Σε θέση μάχης για μισθούς €870
26/11
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργοδοτικές οργανώσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα ενόψει των εκθέσεων για τον εθνικό κατώτατο μισθό.
Ο εθνικός κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος από τον Απρίλιο του 2012 στα €870 και το συνδικαλιστικό κίνημα στο πλαίσιο του εργατικού συμβουλευτικού σώματος και μετά την ανάκαμψη της οικονομίας, επανέφερε στο τραπέζι την αναπροσαρμογή του, κάτι που βρίσκει εντελώς αντίθετες τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου θέλοντας να «οπλίσει» τον μεσολαβητικό της ρόλο στο πλαίσιο του διαλόγου που θα αναπτυχθεί μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και πριν την έκδοση σχετικού διατάγματος, ζήτησε και αναμένει να έχει στη διάθεση της, δύο σχετικές εκθέσεις από ανεξάρτητα θεσμικά όργανα. Από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εργασίας ανέφερε στη StockWatchότι οι εκθέσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν στη διάθεση του εργατικού συμβουλευτικού σώματος εντός Δεκεμβρίου.
Οι εκθέσεις δεν είναι δεσμευτικές, αλλά θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στο διάλογο που θα αναπτυχθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων υπό την υπουργό εργασίας, δηλώνουν στη StockWatch η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου και ο βοηθός γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Μιχάλης Μιχαήλ.
Οι θέσεις των δύο μερών είναι διαχρονικά διιστάμενες και σε θέματα αρχής, αλλά και σε θέματα ουσίας.
«Επί της ουσίας ο κατώτατος μισθός αντανακλά στην ποιότητα της απασχόλησης και της αξιοπρέπειας στην εργασία και δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή για τους εργοδότες, αλλά συμπληρωματική ανάγκη εκεί και όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις», υποστηρίζει ο βοηθός ΓΓ της ΣΕΚ.
Στην αντίπερα όχθη η ΟΕΒ, σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, «διαφωνεί ως θέση αρχής με τη νομοθετική ρύθμιση μισθών, καθώς οι μισθοί πρόσληψης» όπως επισημαίνει, «καθορίζονται από την αγορά εργασίας ενώ οι οποιεσδήποτε αυξήσεις σε μισθούς και παρεμφερή ωφελήματα καθορίζονται μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων».
Οι εργοδότες δεν απεμπολούν, όπως λένε, την πάγια θέση τους για κατάργηση του διατάγματος κατώτατου καθορισμού μισθού.
Η κ. Παναγιώτου, υποστηρίζει ότι ο τρόπος υπολογισμού του εθνικού κατώτατου μισθού είναι στρεβλός, ιδιαίτερα ψηλός και εκτός των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας.
Εκφράζει την άποψη ότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ότι προσεγγίζει αντίστοιχους κατώτατους μισθούς άλλων πολύ πιο εύρωστων οικονομικά χωρών εντός της ΕΕ.
Μέχρι το 2012 οπόταν είχε παγοποιηθεί ο κατώτατος μισθός αναπροσαρμοζόταν κάθε Απρίλιο με διάταγμα του εκάστοτε υπουργού εργασίας.  Χωρίς όμως να υπάρχει επαρκής έλεγχος της εφαρμογής του, καθώς το σύστημα επιτρέπει την πρόσληψη υπαλλήλων με ελαφρώς μειωμένο, σε σχέση με το κανονικό, ωράριο, χωρίς να χρειάζεται τήρηση της νομοθεσίας για τον κατώτατο μισθό.
Με βάση το διάταγμα που βρίσκεται σε ισχύ, ο κατώτατος μισθός καλύπτει εννέα κατηγορίεςεργαζομένων: Πωλητές, γραφείς, νοσηλευτικούς βοηθούς, βοηθούς παιδοκόμους, βοηθούς βρεφοκόμους, σχολικούς βοηθούς, φρουρούς, φροντιστές και καθαριστές.
Το 2008 ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίστηκε στα €743.
Αναπροσαρμόστηκε το 2009 στα €791, το 2010 στα €835, το 2011 στα €855 και στο 2012 στα €870.
Δεν μπορεί η πολιτεία, με «ανοχή» του συνδικαλιστικού κινήματος να επιτρέψει το φαινόμενο των φθηνών και απροστάτευτων εργαζομένων, τονίζει ο κ. Μιχαήλ.
Σημειώνει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας καθιερωμένος κατώτατος μισθός με τον οποίο οι εργαζόμενοι, εκτός συλλογικών συμβάσεων να μπορούν να ζήσουν.
«Ο θεσμός του κατώτατου μισθού ισχύει στις πλείστες των χωρών της Ευρώπης, ως μία αναγκαιότητα στην αγορά εργασίας», παρατήρησε ο βοηθός γγ της ΣΕΚ. 
«Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα αποτελεί η μείωση της ανεργίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα προέλθουν μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», σχολιάζει η κ. Παναγιώτου.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch
Συμφωνία Cyta με συντεχνίες για συλλογική σύμβαση
27/11
Η ηγεσία της Cyta και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Οργανισμού υπέγραψαν χθες τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την περίοδο 2015-2018.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Cyta, Ρένα Ρουβιθά Πάνου εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την εποικοδομητική τους προσέγγιση επί των εργασιακών θεμάτων και υπογράμμισε την ουσιαστική συμβολή που είχε στα πολύ καλά επιχειρησιακά αποτελέσματα του Οργανισμού.
Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ - ΣΕΚ), ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ) – Cyta και ΑΣΕΤ – Cyta, σημείωσαν την ευαρέσκειά τους για τη θετική στάση του διοικητικού συμβουλίου, της διεύθυνσης και των υπηρεσιών προσωπικού του Οργανισμού, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, τόνισαν ότι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και του θετικού εργασιακού κλίματος στη Cyta.
πηγή: Stockwatch
         
ΕΤΥΚ: Προσαυξήσεις και ΑΤΑ από Astrobank
27/11
Η ηγεσία της ΕΤΥΚ ενημερώθηκε από τη διοίκηση της AstroBank ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες για παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ στο προσωπικό της, όπως ακριβώς προβλέπουν οι συμφωνίες με την συντεχνία.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, η προσαύξηση και η ΑΤΑ θα δοθούν αναδρομικά από 01/01/2019.
«Αυτή είναι πολύ θετική εξέλιξη και οφείλουμε να συγχαρούμε τη διοίκηση της AstroBank για το σεβασμό που επιδεικνύει προς τις συλλογικές συμβάσεις αλλά κυρίως προς το ίδιο το προσωπικό της», σημειώνεται.
Η απόφαση της διοίκησης της AstroBank «ενισχύεται αφάνταστα από το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση μεγάλου αριθμού προαγωγών, αμείβοντας με αυτό τον τρόπο τους «άριστους» υπαλλήλους της αλλά ταυτόχρονα εκπληρώνοντας και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της από τη σύμβαση με την ΕΤΥΚ».
Σύμφωνα με τη συντεχνία, άρχισε ουσιαστικός διάλογος με την AstroBank και την ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για το 2019 – 21 «και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κατάληξη που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».
πηγή: Stockwatch         
Δίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη από Τμήμα Δασών
27/11
Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιεί αύριο ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών λόγω της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης του Τμήματος.

Σχετική ανακοίνωση του Κλάδου Υπαλλήλων Τμήματος Δασών αναφέρει ότι ο Κλάδος ανέμενε,
 μέχρι και την υστάτη, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης του Τμήματος Δασών, μέσα από την  αποπαγοποίηση των κενών θέσεων πρώτου διορισμού στο Τμήμα Δασών αλλά και τη συμπερίληψη τουλάχιστον των μισών - σε πρώτη φάση - θέσεων που καταργήθηκαν την περίοδο 2012 - 2015 στο νομοσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020. "Με λύπη διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, και είμαστε πλέον υπόχρεοι να προχωρήσουμε σε προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 08:30 – 10:30, ώρα που θα συζητείται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο Κλάδος σημειώνει ότι έχει ευθύνη να προστατεύσει τα μέλη του αλλά και τα δάση της χώρας από "αυτή την παρατεταμένη ελλειμματική και επικίνδυνη κατάσταση καθώς το Τμήμα Δασών, ως ο υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση των δασικών πόρων της χώρας μας, αλλά και για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, αφήνεται να φέρει σε πέρας την αποστολή του με σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης".
 
Η διατήρηση των δασών σε αειφόρο πορεία και ανάπτυξη σημαίνει ορθή διαχείριση και αποτελεσματική προστασία, επισημαίνει, όπως επίσης και απαραίτητα ένα δυνατό και σωστά στελεχωμένο δασικό Τμήμα για να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του προσωπικού, μακριά από εξαντλητικά και επικίνδυνα προγράμματα εργασίας των 60 και 70 ωρών ανά εβδομάδα.
 
Τέλος δηλώνει ότι περαιτέρω παράταση στην επίλυση του προβλήματος, θα υποχρεώσει τον κλάδο να εξετάσει την προοπτική κλιμάκωσης των δυναμικών μέτρων.
πηγή: Stockwatch
Ανοικτά τα εργασιακά μέτωπα στις τράπεζες
28/11
Ανοικτά παραμένουν αρκετά μέτωπα στα εργασιακά των τραπεζών λίγο πριν να εκπνεύσει το 2019, παρά τις κινήσεις που γίνονται από μερικές τράπεζες για να κλείσουν.
Η διαφοροποίηση στη στάση ορισμένων τραπεζιτών έναντι συνδικαλιστικών αιτημάτων δημιουργεί προσδοκίες για ομαλή επίλυση των ζητημάτων, την ίδια στιγμή που η σκλήρυνση της στάσης άλλων εντείνει το κλίμα και προδικάζει συνέχιση της αβεβαιότητας για τα εργασιακά πράγματα.
Η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στις τράπεζες, που έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, παραμένει σε εκκρεμότητα ενώ, μόνο τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραχώρησαν μέχρι στιγμής την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ, με βάση τις πρόνοιες των συμβάσεων.
Πρόκειται για την Alpha Bank, την AstroBank και την JCC.
Ο διάλογος για τις οριζόντιες μισθολογικές αυξήσεις και την αλλαγή του συστήματος προαγωγών, που είναι αξίωση των τραπεζών, παραμένει στο περιθώριο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως αγκάθι στις σχέσεις ΕΤΥΚ και τραπεζών.
Ειδικά το θέμα αυτό αποτέλεσε μέρος της άτυπης παρέμβασης της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου η οποία είχε ξεκινήσει από τις αρχές του έτους σε επίπεδο ηγεσιών των τραπεζών και της ΕΤΥΚ.
Η παρέμβαση της κ. Αιμιλιανίδου έχει ανασταλεί καθώς η διοίκηση της Ελληνικής προχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο στην καταβολή μισθολογικών αυξήσεων στο προσωπικό με βάση την απόδοση των υπαλλήλων, χωρίς να υπάρξει κατάληξη του διαλόγου με τη συνδικαλιστική πλευρά, για το μοντέλο το οποίο θα έπρεπε να υιοθετηθεί στο πλαίσιο της αξίωσης της εργοδοτικής πλευράς για να εκσυγχρονιστεί το σύστημα αμοιβών και προαγωγών.
Η διεύθυνση της Ελληνικής δικαιολόγησε τη μονομερή της στάση, ως μία κίνηση εκσυγχρονιστική που τείνει να εμπεδώσει στο τραπεζικό εργασιακό περιβάλλον το κίνητρο ότι ο υπάλληλος που παράγει και είναι αποδοτικός θα ανταμείβεται.
Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζονται γενικότερα και τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα και ειδικότερα η Τράπεζα Κύπρου, η διεύθυνση της οποίας πρώτη είχε θέσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΕΤΥΚ την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα αμοιβών και προαγωγών για να ανταμείβονται οι ικανοί και αποδοτικοί υπάλληλοι και όχι με βάση την αρχαιότητα τους.
Ωστόσο, η νέα διεύθυνση της BOCH, υπό τον Πανίκο Νικολάου, φαίνεται να έχει επιλέξει την οδό των απευθείας διαβουλεύσεων με την ΕΤΥΚ, αποφεύγοντας τη μετωπική σύγκρουση.
Αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα με την ομαλή πορεία που είχε πάρει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου η διαδικασία του οποίου ολοκληρώθηκε «αναίμακτα» σε αντίθεση με το αντίστοιχο σχέδιο το 2016.
Ωστόσο, η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2017.
Η ανανέωση της σύμβασης είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της Τράπεζας, που περνά όμως από την αποδοχή, από πλευράς της συντεχνίας, αλλαγών στο σύστημα αμοιβών.
Η διαπραγμάτευση, τόνισαν τα ανώτατα στελέχη της BOCH, θα γίνει υπό το φώς της ρητής θέσης που πήρε η υπουργός εργασίας ότι η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ αποτελεί υποχρέωση της εργοδοτικής πλευράς με βάση τις συλλογικές συμβάσεις και τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών.
Επισήμαναν επίσης την υπόδειξη της υπουργού εργασίας ότι η κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα με τη λήξη της συλλογικής σύμβασης να θέτει αιτήματα, πλην όμως, θα πρέπει πρώτα να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να ακολουθούνται οι διαδικασίες με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.
Η Τράπεζα Κύπρου εκτιμάται ότι στο πλαίσιο αυτό θα παραχωρήσει τόσο την ετήσια προσαύξηση, όσο και την ΑΤΑ, αλλά την ίδια ώρα θα βάλει στο τραπέζι θέμα οριζόντιων μισθολογικών αυξήσεων, ΑΤΑ και αλλαγή του συστήματος προαγωγών.
Με την προσέγγιση αυτή της BOCH, φαίνεται να ταυτίζονται και τα πλείστα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πλην της Ελληνικής Τράπεζας, η διεύθυνση της οποίας φαίνεται να είναι έτοιμη να δώσει μετωπική μάχη με την ΕΤΥΚ, με βασικό επιχείρημα ότι οι οριζόντιες αυξήσεις αποτελούν αντικίνητρο στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ανέλιξη των ικανών υπαλλήλων.
Νομικά μέτρα κατά της διεύθυνσης και ΔΣ ΗΒ
Χθες εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΥΚ στη διεύθυνση και στη διοίκηση της τράπεζας να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, διαφορετικά θα προχωρούσαν σε ιδιωτική ποινική αγωγή εναντίον τους για παραβίαση του άρθρου 23 του Συντάγματος που προβλέπει ότι ο μισθός των εργαζομένων αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και η μη παραχώρηση του συνεπάγεται με ποινικό αδίκημα.
Η Ελληνική Τράπεζα, όπως πληροφορείται η StockWatch, δεν είχε απαντήσει στους νομικούς συμβούλους της συντεχνίας μέχρι αργά χθες το απόγευμα.
«Άρωμα» πλεονασμών στην AstroBank
Ανησυχία προκαλεί στις τάξεις του προσωπικού της Eθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου, αλλά και της AstroBank, η επισήμανση της ΕΤΥΚ μέσω χθεσινής εγκυκλίου της ότι «σύντομα θα ακολουθήσουν οι συνηθισμένες «αναταραχές» μιας απορρόφησης από την αγοράζουσα τράπεζα και άμεσα θα υπάρξει ανάγκη διαχείρισης τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού».
Η AstroBank δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τα χαρτιά της κατά πόσο, μετά την απορρόφηση του εργατικού δυναμικού της USB την οποία έχει εξαγοράσει πριν περίπου ένα χρόνο και σήμερα με την εξαγορά των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο, θα προχωρήσει ή όχι σε σχέδιο εθελουσίας εξόδου.
Με την εξαγορά της Εθνικής θα προστεθούν στο μισθολόγιο της άλλοι περίπου 220 υπάλληλοι.
Η ΕΤΥΚ, στην εγκύκλιο της προδικάζει ότι θα προκύψει θέμα «πλεονάζοντος προσωπικού», αλλά την ίδια ώρα καθησυχάζει το προσωπικό ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του».
Η εργοδοτική πλευρά με βάση τη σχετική νομοθεσία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε πλεονασμούς, χωρίς να αποτελεί υποχρέωση της να διαβουλευτεί με τη συντεχνία.
Μεγάλος μέρος του προσωπικού στην Εθνική δεν ανήκει στην ΕΤΥΚ. Έχει ενταχθεί σε ανεξάρτητη κλαδική συντεχνία που είχε δημιουργήσει ομάδα του προσωπικού η οποία διαφώνησε με χειρισμούς της ΕΤΥΚ σε διάφορα εργασιακά ζητήματα.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch
Στάση εργασίας από λειτουργούς κοινωνικής ευημερίας
28/11
Σε αυθόρμητη στάση εργασίας διάρκειας μιας ώρας προχώρησαν οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας παγκύπρια. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του κλάδου της ΠΑΣΥΔΥ Ιωσήφ Μιχαήλ στις 1600 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, στο ίδρυμα της ΠΑΣΥΔΥ στη Λεμεσό, για να ληφθεί απόφαση για 24ωρη απεργία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίας που είχε το ΔΣ του κλάδου στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ Λευκωσίας, «ενημερωθήκαμε ότι οι συνάδελφοι παγκύπρια, στα τοπικά γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και κάποια ιδρύματα προχώρησαν σε αυθόρμητη στάση εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, με την στάση εργασίας τους οι λειτουργοί εκφράζουν «κατ’ αρχήν σεβασμό προς τον άδικο θάνατο ενός νεαρού παιδιού». Δεύτερον, είπε, «συμπαράσταση προς τους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν θυματοποιηθεί και έχουν ουσιαστικά κατηγορηθεί ότι ευθύνονται για τον θάνατο του».

Ενημέρωσε επίσης ότι σε συνεδρία που είχε ο κλάδος στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ έχουμε αποφασίσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 1600, στο ίδρυμα της ΠΑΣΥΔΥ στη Λεμεσό, για να ληφθούν μέτρα.

Σε ερώτηση για τις εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Μιχαήλ είπε ότι θα τεθούν δύο εισηγήσεις στην ολομέλεια.
Η μία εισήγηση, ανέφερε, είναι 24ωρη απεργία και η δεύτερη εισήγηση, πρόσθεσε είναι να χειρίζονται οι λειτουργοί αριθμό φακέλων, παρόμοιο με την πρακτική των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών.
 

«Επειδή θεωρούμαστε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ευρωπαϊκή χώρα σε όλες τις υπηρεσίες», είπε.
Διευκρίνισε ότι η πρακτική που υπάρχει στις αναπτυγμένες χώρες είναι ότι οι λειτουργοί μπορούν να χειριστούν μέχρι 20 φακέλους.

«Από την στιγμή που οι δικοί μας λειτουργοί χειρίζονται 100 και 120 φακέλους, θα κρατήσουμε τους 20, τους άλλους θα τους δέσουμε και θα τους πάρουμε πακέτο έξω από το Υπουργείο Εργασίας», είπε.

Υπάρχει, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, «αυτός ο υπέρμετρος φόρτος και αυτό πρέπει να σταματήσει κάποτε».

Σε ερώτηση αν έχει ζητηθεί κάποια συνάντηση με την Υπουργό απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του το ΔΣ του κλάδου τους τελευταίους έξι μήνες έχει επισκεφθεί όλα τα τοπικά γραφεία και ιδρύματα και έχει καταγράψει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην υπηρεσία.

«Ζητήσαμε προ πέντε μηνών συνάντηση με την Υπουργό, αλλά δεν ανταποκρίθηκε», ανέφερε. Μετά από πιέσεις, συνέχισε, «συναντήσαμε το Γενικό Διευθυντή, στο Υπουργείο Εργασίας, πριν από περίπου 15 μέρες, στον οποίο θέσαμε όλα αυτά τα προβλήματα και ότι πρέπει πλέον να δοθούν λύσεις, γιατί οι λειτουργοί κινδυνεύουν όλοι ουσιαστικά με αυτό το φόρτο εργασίας που χειρίζονται».

Σε ερώτηση ποια ήταν η απάντηση που έλαβαν, ανέφερε ότι «ο Γενικός Διευθυντής συμφώνησε ότι όντως υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και ουσιαστικά κατέγραψε κάτω τις απόψεις μας».

Έδωσε το παράδειγμα του ότι οι λειτουργοί των ΥΚΕ εξυπηρετούν αυτή την στιγμή 6.500 πολιτικούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, για τις ανάγκες των οποίων πρέπει να εκδώσουν κουπόνια και χρήματα κάθε μήνα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι δεν είναι αρμοδιότητα των λειτουργών του ΥΚΕ αυτό απάντησε «ακριβώς αυτό δεν έπρεπε να είναι κοντά μας», προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών.
πηγή: Stockwatch


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου