Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Συμβιβασμός και ομοφωνία για τη φορολόγηση των θυγατρικών εταιρειών - ρύθμιση με εγκύκλιο του ΤΕΠ


Συμβιβαστική λύση σε αναπομπή νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε η Επ. Οικονομικών




Onlycy.com June 18, 2012
Σε συμβιβαστική λύση για αφαίρεση του επίμαχου άρθρου που ήταν και ο λόγος της αναπομπής από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας της τροποποίησης του νόμου περί φορολογίας του εισοδήματος του 2012, που ψήφισε η Βουλή στις 24 Μαΐου του 2012, κατέληξε τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, έτσι ώστε να προχωρήσει η ψήφιση έξι αναπτυξιακών μέτρων που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
«Μετά από διαβουλεύσεις με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ), έχουμε καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση όπου το επίμαχο άρθρο για το οποίο είχε αναπεμφθεί ο συγκεκριμένος νόμος θα αφαιρεθεί από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα διευθετηθεί η συγκεκριμένη διάταξη με ειδική εγκύκλιο που θα εκδώσει ο Εφορος Εσωτερικών Προσόδων μέσα στις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να γνωρίζουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ότι στο μέλλον όταν η μητρική εταιρεία θα δανείσει θυγατρική εταιρεία θα πρέπει να τις επιβάλει τόκους και θα φορολογείται επί τον τόκων και η άλλη εταιρεία θα δικαιούται να αφαιρεί αυτή τη χρέωση ως έξοδο για σκοπούς φορολογίας», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος.
Εξήγησε ότι κάποιες εταιρείες δάνειζαν θυγατρικές τους αλλά δεν τις χρέωναν με τόκο και ερχόταν στην συνέχεια ο Εφορος του ΤΕΠ και χρέωνε φορολογία πάνω σε ένα κατ` υπολογισμό τόκο που αποφάσιζε ο ίδιος ο Εφορος και πρόσθεσε ότι πλέον με την εγκύκλιο του Εφόρου οι μητρικές εταιρείες θα χρεώνουν τον τόκο όταν δανείζουν θυγατρικές τους και δεν θα χάσει έσοδα το κράτος.
Οι λόγοι που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην αναπομπή του νόμου είναι ότι με την τροποποίηση που επιφέρει το άρθρο 7 του νομοσχεδίου στο άρθρο 33 του νόμου τίθενται περιορισμοί στην αποτροπή της καταστρατήγησης της φορολογικής νομοθεσίας και επιπρόσθετα δεν εξυπηρετείται η επιδίωξη που γίνεται με το νόμο για τόνωση της ανάπτυξης και για διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.
Σημειώνει ότι «η επίπτωση στα δημόσια έσοδα αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά αρνητική, πέρα των άλλων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στον τροποποιητικό νόμο οι οποίες έχουν επίσης άμεση αρνητική επίπτωση στα δημόσια έσοδα».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ενώ η μητρική εταιρεία δεν χρέωνε τόκο στη συνέχεια ζητούσε να εξαιρεθεί από τη φορολογία που επέβαλλε ο Εφορος του ΤΕΠ, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που θα χρεώνεται ο τόκος, η εταιρεία θα φορολογείται κανονικά, ενώ η εταιρεία ενός ομίλου εταιρειών που λάμβανε το δάνειο θα δικαιούται να αφαιρεί την πληρωμή του τόκου για σκοπούς φορολογίας.
Αναφέροντας ότι καλώς θα διευθετηθεί με σχετική εγκύκλιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή η συμβιβαστική λύση «μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε στην ψήφιση των υπόλοιπων αναπτυξιακών μέτρων έτσι ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας ενισχύοντας τον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και των άλλων πτυχών και προνοιών που προνοεί το νομοσχέδιο».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την ομοφωνία η οποία υπήρξε ώστε τα έξι αναπτυξιακά μέτρα να προχωρήσουν για ψήφιση, ενώ όσον αφορά στο 7ο μέτρο, είπε ότι υπήρξε συναίνεση μεταξύ του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και Συνδέσμου Ελεγκτών και Λογιστών να γίνει ρύθμιση του θέματος, μέσω εγκυκλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου