Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Στεφάνου: Δεν υπάρχει απόφαση για προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης


Onlycy.com

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε σήμερα σε σχέση και με σχετικά δημοσιεύματα ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ αλλά ούτε και έχει γίνει κάποια διερεύνηση προθέσεων αναφορικά με το θέμα αυτό.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πότε η Κύπρος θα αποταθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε σε σχέση και «με διάφορα δημοσιεύματα που φέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει αποφασίσει να αποταθεί στο Μηχανισμό ή ότι και έγιναν και επαφές για ένταξη στο Μηχανισμό» ότι «δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και δεν έχει γίνει καμία διερεύνηση πρόθεσης αναφορικά με ένταξη στο Μηχανισμό».
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει διάφορες επιλογές μπροστά της αναφορικά με το θέμα που προκύπτει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μια από αυτές τις επιλογές είναι και το θέμα της προσφυγής στο Μηχανισμό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο για ακόμη μια φορά ότι αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα δεν υπάρχουν.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει η απόφαση για προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, εφόσον παρθεί, να ληφθεί πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δυναμικά» και ότι υπάρχουν διάφορα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη και τα οποία η Κυβέρνηση παρακολουθεί, μελετά και αξιολογεί πολύ στενά στη βάση και των επιλογών που έχει μπροστά της, για να προσθέσει πως «ανάλογα η Κυβέρνηση κινείται και παίρνει τις αποφάσεις της».

Σε άλλη ερώτηση για το αν η Κυβέρνηση θα προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και συμφωνηθούν τα νέα μέτρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στη βάση διαφόρων σεναρίων και στη βάση διαφόρων επιλογών η Κυβέρνηση αξιολογεί αλλά ταυτόχρονα και ενεργεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων και προς την κατεύθυνση εξυγίανσης της οικονομίας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
«Και άλλες χώρες που μπήκαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών είχαν πάντοτε την πολιτική να λένε λίγα πράγματα, διότι η οικονομία είναι ένα ευαίσθητο φαινόμενο και, όπως χθες δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, οι πολλές δηλώσεις είναι τελικά βλαπτικές για την οικονομία» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν στο μηχανισμό θα ενταχθούμε μόνο για τις τράπεζες, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε αυτό το οποίο είπε χθες και ο Υπουργός Οικονομικών ότι δηλαδή «δεν θα συζητούσαμε θέμα μηχανισμού αν δεν υπήρχε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
«Από κει και πέρα υπάρχει και η πιθανότητα, και είναι κάτι που εφαρμόζει ο μηχανισμός, όταν απευθύνεται ένα κράτος μέλος στο μηχανισμό για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο μηχανισμός να αξιολογεί, να συζητά και να θέτει διάφορα ζητήματα που αφορούν την οικονομία του κράτους μέλους» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνέντευξη Τύπου είπε ότι θα λαμβάνονταν μέτρα για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και ότι το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πολύ εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση και προς διάφορα επίπεδα.

Για το θέμα της ΑΤΑ υπενθύμισε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του τρίτου οικονομικού πακέτου που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, για συζήτηση και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ και πρόσθεσε ότι «ο λόγος που πάντοτε λέμε ότι η ΑΤΑ, ειδικά, είναι θέμα που αφορά τους κοινωνικούς εταίρους είναι διότι η ΑΤΑ δεν είναι νομοθετικά ρυθμισμένη, αλλά είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».

«Και αυτή την οδό θα ακολουθήσουμε» συμπλήρωσε.
Κληθείς να αναφέρει πώς προχωρά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν δόκιμο να αναφέρει περισσότερα επ’ αυτού του θέματος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το θέμα δανεισμού από άλλη χώρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι είναι επείγον το θέμα που αφορά σε δανειοδότηση της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά τα ζητήματα είναι σε εξέλιξη και η Κυβέρνηση τα παρακολουθεί, ενεργεί και πράττει».

Επίσης, κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Οικονομικών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε γιατί πρέπει να γίνεται θέμα «η καθημερινότητα και η συνεργασία του Προέδρου με τους Υπουργούς του». Πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών ήταν σήμερα στο Προεδρικό, όπως ήταν και άλλος Υπουργός».
«Κάθε μέρα σχεδόν έρχονται Υπουργοί στο Προεδρικό είτε διότι έχουν επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε με συνεργάτες του Προέδρου για τα διάφορα τρέχοντα ζητήματα ή τα ζητήματα που θα προωθηθούν, πόσο μάλλον με τον Υπουργό Οικονομικών, αφού το θέμα της οικονομίας είναι θέμα που ‘καίει’, που αποτελεί κεντρικό σημείο των ενεργειών, των προσπαθειών της Κυβέρνησης και είναι πολύ φυσικό, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Υπουργός Οικονομικών να έρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο και να έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε.

Στατιστικά στοιχεία απασχόλησης

Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως σήμερα ετοιμάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης στο δημόσιο τομέα για το μήνα Μάιο, υποδεικνύοντας ότι από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η καθοδική τάση στην απασχόληση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011, συνεχίζεται να υφίσταται και κατά το μήνα Μάιο.

Σημείωσε πως όπως αναμενόταν η μείωση της απασχόλησης για το μήνα Μάιο παρουσιάζεται μικρότερη σε σχέση με αυτή του Απριλίου λόγω της πρόσληψης αριθμού ωρομίσθιου προσωπικού, κυρίως δασοπυροσβέστες και ναυαγοσώστες.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, για το Μάιο η μείωση του προσωπικού στη δημόσιο υπηρεσία είναι 690 άτομα. Η μέση μείωση για το πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι 729 άτομα και τα δεδομένα συγκλίνουν ότι ο στόχος για μείωση της απασχόλησης κατά 1000 άτομα το χρόνο στη δημόσια υπηρεσία που έχει τεθεί στο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης για εξυγίανση της οικονομίας είναι εφικτός.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση με συνέπεια θα συνεχίσει να εφαρμόζει την παγοποίηση των προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία τόσο μόνιμου όσο και έκτακτου προσωπικού, γεγονός που οδηγεί στη μείωση του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας, κάτι που αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή η οποία μειώνει το κόστος συντήρησης της δημόσιας υπηρεσίας.
«Είναι με τη λήψη μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας και με την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων που η Κυβέρνηση πέτυχε τη μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011» είπε, για να προσθέσει ότι «η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί πολύ θετικό γεγονός σε συνθήκες ύφεσης, όπως σημείωσε χτες και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή των Αντιπροσώπων».
Πρόσθεσε δε ότι αυτή η μείωση δεν προέκυψε από το πουθενά αλλά από τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι η μείωση των δαπανών και του ελλείμματος αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη των αποτελεσμάτων των μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και αυτά τα αποτελέσματα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δήθεν δεν λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει προωθήσει μέτρα και πολιτικές που υλοποιούν συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή όπως η διασφάλιση της επάρκειας του συνταξιοδοτικού συστήματος, η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η προώθηση ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή της Δημοσιονομικής Συνθήκης.

Πρόσθεσε πως σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις και εξελίξεις που αφορούν δυο ζητήματα που περιλαμβάνονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ και της προώθησης εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

«Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα και τα μέτρα που σχετίζονται με την ενίσχυση της προσπάθειας της Κυβέρνησης για εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του 2012 στη βάση των τεσσάρων αξόνων που ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε χτες» συμπλήρωσε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου