Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι «μανδαρίνοι» στο περιθώριο


Σιγμα λάιβ

Από τον υπουργό Οικονομικών προέρχεται η όποια πληροφόρηση στους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για περιορισμό του ελλείμματος στο 2.5%.

Το τελευταίο πακέτο μέτρων που έφτασε στο προεδρικό, ήταν και το «κύκνειο άσμα» τους σε ότι αφορά την εμπλοκή τους στη λήψη μέτρων.

Ο Πρόεδρος πήρε το θέμα πάνω του, βάζοντας τους μανδαρίνους, όπως τους αποκάλεσε, στη γωνιά. Με το ίδιο σκεπτικό φαίνεται έτοιμος να υιοθετήσει της εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των οχημάτων πάνω από 3000 κ.ε., των σπιτιών πάνω από 300τ.μ. και της ακίνητης περιουσίας.

Ο Πρόεδρος επίσης «τρέχει» και για διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία. Κάτι, που αν και ακουγόταν απομακρυσμένο μέχρι τώρα, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να αναθερμαίνεται.

Από την άλλη, ο προβληματισμός έγκειται στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν τουλάχιστον ως μέτρα τις συστάσεις που υπήρχαν στην τελευταία αξιολόγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής. Γι’ αυτό και το Προεδρικό μελετά τρόπους ανακατανομής της ΑΤΑ ώστε να καταστεί δικαιότερη και να μην επηρεάζει τους χαμηλόμισθους.

Η μεγάλη ανησυχία για προσφυγή στο μηχανισμό προέρχεται από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σε τέτοια περίπτωση τα ενδεχόμενα αλλάζουν άρδην με τις συνέπειες να είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικός ο πανικός που προκλήθηκε σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία τη Δευτέρα μετά το δημοσίευμα του Ρόιτερς για σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Παράγοντες του τομέα των υπηρεσιών ανέφεραν στο InBusinessNews πως δημιουργήθηκε ένας μικρός πανικός από τους ξένους καταθέτες οι οποίοι έδειχναν να μην ανησυχούν τόσο για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Μηχανισμό, όσο για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μείνει εκτός ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου