Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

επισκόπηση 18_24/02



Επισκόπηση 18-24/02
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: ΦΡΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ • Aπόλυτα επιτυχής η 24ωρη παγκύπρια απεργία στις Κατασκευές
23/02
Παρέλυσε στις 13 Φεβρουαρίου  η οικοδομική βιομηχανία  καθώς σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στον  ευρύτερο τομέα των κατασκευών συμμετείχαν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν από  κοινού οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. Οι χιλιάδες απεργοίδιαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι  δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την εργοδοτική πειρατεία  και γενικότερα το καθεστώς της  αρρύθμιστης αγοράς εργασίας που κάνει θραύση τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας θυματοποιώντα  χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι επαρχιακές συνελεύσεις των οικοδόμων που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της απεργίας, έχουν εξουσιοδοτήσει τα διοικητικά συμβούλια των κλαδικών συντεχνιών να προχωρήσουν  σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιλυθεί σύντομα η διαφορά. Οι συντεχνίες επιρρίπτουν  στους Εργολάβους την αποκλειστική ευθύνη για την εργασιακή αναστάτωση που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία και τους καλούν να σεβασθούν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και τα συμφωνηθέντα που αφορούν την νομοθετική ρύθμιση των βασικών όρων απασχόλησης.
Σε κοινή ανακοίνωση των κλαδικών συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, τονίζεται ότι η απεργία έχει ξεσκεπάσει πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης την τεράστια ευθύνη που φέρει η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, ΟΣΕΟΚ, για τα  φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης που καταδυναστεύουν τον κατασκευαστικό κλάδο.
Ανδρέας Φ. Μάτσας γγ ΣΕΚ: Λυπηρό να καταφεύγουν οι εργαζόμενοι σε απεργιακά μέτρα για το αυτονόητο 
Είναι μιας μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση σε παγκύπρια βάση που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα.  Είναι  λυπηρό, οι εργαζόμενοι  να καταφεύγουν σε απεργίες για να διεκδικήσουν το αυτονόητο.
Σε μια χρονική συγκυρία που η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται, όπου ο κλάδος των οικοδομών παρουσιάζει στοιχεία ανάκαμψης με το ύψος της παραγωγικότητας να ξεπερνά το 15%, εμείς ζητούμε να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση μέσα στο πλαίσιο της κατοχύρωσης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, πρόσθεσε. «Ένας στόχος που είναι αδιαπραγμάτευτος και στη βάση της νομοθετικής ρύθμισης των βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης ώστε αφενός να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε εργαζόμενος, αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις». 
Υπήρξε πεδίο συνεννόησης μέσα από τη διαβούλευση εργοδοτών – εργαζομένων αλλά δυστυχώς η εργοδοτική πλευρά αθέτησε όσα η ίδια συμφώνησε. Θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο και έδαφος, για να οδηγηθεί η όλη διαδικασία προς το σωστό αποτέλεσμα ώστε να αρθούν τα απεργιακά μέτρα και να επέλθει η ειρήνη στον κλάδο των κατασκευών.
Πηγή: ΣΕΚ
Ο εργοδοτικός ετσιθελισμός απειλεί την εργατική ειρήνη - Οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία σπρώχνονται προς βίους παράλληλους
20/02
Η εργατική ειρήνη και η εργασιακή ομαλότητα τόσο στην οικοδομική βιομηχανία όσο και στη ξενοδοχειακή βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η εργοδοτική πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή της για να επιστρέψει η ομαλότητα στις οικοδομές, ενώ στα ξενοδοχεία οι εργοδότες θα πρέπει να συναινέσουν μέσα από διάλογο στην ποιοτική ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε το Δεκέμβριο του 2018. 
Την ίδια στιγμή και δυστυχώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη ξενοδοχειακή βιομηχανία υπάρχουν εξευτελιστικοί μισθοί, υπάρχει εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, υπάρχει σοβαρός αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των λίγων ξενοδόχων που εφαρμόζουν τα εργασιακά θέσμια και των πολλών που τα παραβιάζουν, και όλα αυτά βέβαια αντανακλούν σε βάρος της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η χώρα μας.
Καλείται ως εκ τούτου η εργοδοτική πλευρά να συμβάλει στην ανανέωση της σύμβασης με τρόπο που θα αίρεται η κάθε είδους εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και με τρόπο που θα αποκαθίσταται η ποιότητα στους όρους απασχόλησης.
Τα όσα δυστυχώς συμβαίνουν τόσο στην οικοδομική όσο και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης, αποτελούν πρόκληση για το ίδιο το κράτος, το οποίο πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να ανέχεται τον εργοδοτικό ετσιθελισμό.
Ιδιαίτερα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία πρέπει να υπάρξει διακριτική παρακολούθηση όλων των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα και από το νεοσυσταθέν υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει αναφορικά με την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο δεν μπορεί να βελτιώνεται ενόσω υπάρχει εργασιακή εκμετάλλευση και ελλειμματική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης.
Ευελπιστούμε πως, από τη θεωρητική στήριξη θα περάσουμε στην πραγματική και αποτελεσματική υποστήριξη γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας.
Είναι η ώρα να αποδείξει η εργοδοτική πλευρά πως, πράγματι, το εργατικό δυναμικό αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο ανάπτυξης των επιχειρήσεων, αποδίδοντας του, αυτό που πραγματικά του αναλογεί μέσα από τη συμβολή του στο παραγόμενο προϊόν.
Πηγή: ΣΕΚ
Η λειτουργία του ΓεΣΥ να μην διαταράξει κοινωνικές ισορροπίες που σχετίζονται με συνταξιοδοτικές παροχές - • Επιστολή γ.γ ΣΕΚ στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας
18/02
Η ΣΕΚ ζητά τάχιστη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας έτσι ώστε η εφαρμογή του ΓεΣΥ να μην ανατρέπει κοινωνικές ισορροπίες οι οποίες απορρέουν  από τα ωφελήματα που  άπτονται των συνταξιοδοτικών παροχών. Αυτό επισημαίνεται σε  επιστολή του γενικού γραμματέα της ΣΕΚ  Ανδρέα Φ. Μάτσα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας Χάρη Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Ιωάννου,  αντιστοίχως.  Το περιεχόμενο της  επιστολής παρατίθεται στη συνέχεια.
<< Αναφορικά με τη διαπίστωση για τη μη εξαίρεση των Ταμείων Προνοίας και των ευρύτερων Συνταξιοδοτικών Ταμείων και παροχών από τη Νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία του ΓεΣΥ, παρακαλώ όπως σημειωθούν τα πιο κάτω:
1. Φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί αυτούσια η αναφορά στον καθορισμό της έννοιας του εισοδήματος όπως αυτή προκύπτει στον Περί Φορολόγησης του Εισοδήματος Νόμο, χωρίς να συμπεριληφθεί η πρόνοια του εν λόγω Νόμου που αφορά τις εξαιρέσεις.
2. Ως θέμα αρχής, όποιες παροχές λαμβάνονται στη βάση του συνταξιοδοτικού ωφελήματος (π.χ. Ταμεία Προνοίας, εφάπαξ ποσά των Ταμείων Σύνταξης),  επιβάλλεται όπως εξαιρούνται από τις όποιες φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσα και στο πλαίσιο για αναβάθμιση και βελτίωση των συνταξιοδοτικών παροχών που προωθεί η Κυβέρνηση.
3. Τα ποσά που ενδεχομένως να προκύπτουν από τη μη εξαίρεση αυτών των παροχών δεν έχουν συνυπολογιστεί στον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ.
Με βάση τα πιο πάνω, η ΣΕΚ ζητά όπως προωθηθεί άμεσα η απαιτούμενη τροποποίηση στη Νομοθεσία, έτσι ώστε η εφαρμογή του ΓεΣΥ να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το σύνολο της κοινωνίας χωρίς να ανατρέπει άλλες κοινωνικές ισορροπίες οι οποίες προκύπτουν από τα ωφελήματα που σχετίζονται με τις συνταξιοδοτικές παροχές.>>
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα  Αιμιλιανίδου και  τον Πρόεδρο  του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας  Θωμά Αντωνίου.
Πηγή: ΣΕΚ
ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
22/02
Το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει ενημερωτικές οδηγίες και αιτήσεις προς συμπλήρωση αναφορικά με το σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για συνταξιούχους βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καταγγέλει σε επιστολή του στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Κώστας Σκαρπάρης.
Στην επιστολή του, ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι «το σχέδιο θα άρχιζε την 1η Μαρτίου 2019, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2018, ωστόσο έμειναν πολύ λίγες μέρες και ακόμη αιτήσεις δεν έχουν κυκλοφορήσει ούτε συγκεκριμένες ενημερωτικές οδηγίες».
Ως εκ τούτου, «με την παρούσα επιστολή, ως ΕΚΥΣΥ, ζητούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί και γίνουν διαφοροποιήσεις στις ημερομηνίες έναρξης και λήξης του σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών των ηλικιωμένων», καταλήγει η επιστολή του ΓΓ της ΕΚΥΣΥ.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΓΓ ΠΕΟ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ"
22/02
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο είχε την Τετάρτη αντιπροσωπεία της ΠΕΟ αποτελούμενη από τον ΓΓ Πάμπη Κυρίτση και τον ΓΓ της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ Λευτέρη Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, ο Π. Κυρίτσης ευχήθηκε στον κ. Περδίο κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε καταθέτοντας παράλληλα υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Ο Π. Κυρίτσης μετέφερε στον Υφυπουργό Τουρισμού την ανησυχία της ΠΕΟ για την κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία υποδεικνύοντας ότι και με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μισθοί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι οι χαμηλότεροι (σε μέσους όρους) από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με τις απορυθμισμένες σχέσεις εργασίας και την εποχικότητα στα ξενοδοχεία δεν βοηθούν ούτε στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν, υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΕΟ, ζητώντας από τον κ. Περδίο να ενσκήψει σε αυτό το θέμα.
Ταυτόχρονα ο ΓΓ της ΠΕΟ κατέδειξε και την ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το οποίο και αποτελεί κυρίαρχο θέμα για την ΠΕΟ. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το χάος που επικρατεί στη ξενοδοχειακή βιομηχανία», ανέφερε συγκεκριμένα ο ΓΓ της ΠΕΟ.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ εξέφρασε και τη διαφωνία της Συντεχνίας για το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση, διαμηνύοντας προς τον Υφυπουργό πως εάν ψηφιστεί ως έχει θα υπάρξει εργατική αναταραχή καθώς οι βασικές του πρόνοιες πλήττουν τους εργαζόμενους. Ζήτησε παράλληλα από τον Υφυπουργό την ανάκληση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να γίνει δομημένος και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή των Συντεχνιών και να κατατεθεί ξανά στη Βουλή μέσα σε συμφωνημένο πλαίσιο «και όχι να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κάποιων ξενοδόχων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπέδειξε παράλληλα την παραδοξότητα ο Υπουργός Εσωτερικών να καταθέτει νομοσχέδιο που αφορά την τουριστική βιομηχανία λίγες μόνο μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Υφυπουργού Τουρισμού.
Από την πλευρά ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι στις προτεραιότητες του είναι το προσωπικό που εργάζεται στα ξενοδοχεία και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών αλλά και της εικόνας του επαγγέλματος που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.
Σημείωσε παράλληλα πως ήδη γίνονται κάποιες σκέψεις και σύντομα θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αφορά τη φιλοξενία στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου και η οποία θα έχει στο επίκεντρο της τους εργαζόμενους. Πρόθεση του, όπως είπε, είναι να συμμετέχει και η συνδικαλιστική πλευρά.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
21/02
Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ
Άθου Ελευθερίου:
"Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου (ΣΝΠΚ) που είναι ο εργοδότης των Λιμενεργατών, με επιστολή του στην Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, προειδοποιεί με λήψη δυναμικών μέτρων, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις τους για το Λιμάνι της Λάρνακας και έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
1. Όταν οι Λιμενεργάτες υποχρεώνονται να προειδοποιήσουν με τη λήψη μέτρων στα Λιμάνια ο ΣΝΠΚ με ανακοινώσεις του, απαιτά την απόσυρση τους γιατί θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η οικονομία του τόπου. Για τους ίδιους αυτό δεν ισχύει;
2. Ανακοινώσεις εναντίον των εργαζομένων όταν προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα εκδίδουν η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ. Να αναμένουμε την έκδοση παρόμοιων ανακοινώσεων και για το ΣΝΠΚ που είναι μέλος τους;
3. Οι Λιμενεργάτες αναμένουν από τις αρχές Νοεμβρίου 2018, να επαναρχίσει ο διάλογος για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης τους, που έληξε το 2017. Μέχρι σήμερα παρά τις υποσχέσεις κανένα διάλογος δεν διεξάγεται. Σπρώχνουν με αυτό τον τρόπο τους Λιμενεργάτες στη λήψη δυναμικών μέτρων, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, που είναι ο διάλογος για την επίλυση της εργατικής διαφοράς. Θα έχουν άδικο;
21/02/2019"
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
21/02
Η ηγεσία της ΠΕΟ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ-WFTU) εκφράζει με αυτό το συμβολικό τρόπο την αλληλεγγύη της στο λαό της Βενεζουέλας.
Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του το παρόν και το μέλλον του χωρίς ξένες παρεμβάσεις.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
¨ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ¨
21/02
Το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ και το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, και το , τιμώντας την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, συνδιοργανώνουν, κινητοποίηση την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, κάτω από το σύνθημα: «Όχι στις ανισότητες, όχι στις διακρίσεις».
Συγκεκριμένα, στις 6 Μαρτίου, η ώρα 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία.
Στις 2.00 μ.μ., θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας όπου θα επιδοθεί υπόμνημα στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)




ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΟ ΚΑΙ Τ/Κ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
20/02
Το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και τα Τμήματα Γυναικών Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων μελών της ΠΣΟ πραγματοποίησαν μια πολύ επιτυχημένη δικοινοτική εκδήλωση χθες Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, στο οίκημα της ΠΕΟ.
Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Πρόεδρος της Τ/κ Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS Hasan Felek.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου και η Υπεύθυνη του Γραφείου Γυναικών της DEV-IS Sevgul Uludag, οι οποίες τόνισαν τη σημασία της εκδήλωσης και ανακοίνωσαν το κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων των Οργανώσεων.
Η εκδήλωση που είχε και πολιτιστικό περιεχόμενο διανθίστηκε με παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια στα Ελληνικά και Τουρκικά από δικοινοτικό μουσικό σχήμα και απαγγελία ποιημάτων από την Nese Yasin. Προβλήθηκε επίσης φιλμάκι από την δικοινοτική δράση του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Επίτροπος Ισότητας, κ. Ιωασηφίνα Αντωνίου και εκπρόσωποι άλλων Οργανώσεων.
* Εκτενέστερο ρεπορτάζ για την εκδήλωση θα δημοσιευτεί στο Εργατικό Βήμα που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΟ
20/02
Σε εκτίμηση της δράσης του για το 2018 και προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του για τη νέα χρονιά προχώρησε σε συνεδρία που πραγματοποίησε το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019.
Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρία ήταν η μεγάλη εκστρατεία που πραγματοποιεί το Γραφείο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Παρόν στη συνεδρία ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ο οποίος συνεχάρη το Γραφείο Γυναικών για τη δράση και την προσφορά του στους αγώνες των γυναικών και των εργαζομένων γενικότερα και έκανε εκτενή αναφορά στις προτεραιότητες του Κινήματος της ΠΕΟ για το 2019 σε ότι αφορά τις εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνεδρία η Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ, Μαρίνα Κούκου, το 2019 αναμένεται να είναι μια σημαντική αλλά συνάμα δύσκολη χρονιά για το Κίνημα της ΠΕΟ.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)




ΤΟ ΓΣ ΠΕΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
19/02
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου το έγγραφο που θα κατατεθεί και θα συζητηθεί στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη της 1ης Μαρτίου 2019.
Στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η κατάσταση για τους εργαζόμενους όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, οι επιπτώσεις στο συνδικαλιστικό τομέα, η ανασκόπηση της οργανωτικής πορείας της ΠΕΟ την περίοδο 2010-2017.
Η Συνδιάσκεψη θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέους οργανωτικούς στόχους έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Cystat: Έπεσε στο 7,6% το ποσοστό ανεργίας

22/02
Σημαντική μείωση παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.
Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 33.383 άτομα και το ποσοστό ανεργίας σε 7,6% του εργατικού δυναμικού (άνδρες 7,5%, γυναίκες 7,6%) σε σύγκριση με 43.380 άτομα (10,1%) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ήταν 20,6% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών (άνδρες 25,7%, γυναίκες 16,0%) σε σύγκριση με 22,9% (άνδρες 26,8%, γυναίκες 19,9%) στο αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.
Όσον αφορά τη διάρκεια της ανεργίας, το 53,7% του συνόλου των ανέργων έψαχνε για εργασία για περίοδο κάτω από 6 μήνες, το 14,2% για περίοδο 6-11 μήνες, ενώ ποσοστό 32,1% ήταν μακροχρόνια άνεργοι.
Απασχόληση
Όσον αφορά τον αριθμό των απασχολουμένων ήταν 407.382 άτομα το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το ποσοστό απασχόλησης 57,8% (άνδρες 63,3%, γυναίκες 52,7%) σε σύγκριση με 384.911 άτομα (55,3%) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Στις ηλικίες 20-64 το ποσοστό απασχόλησης ήταν 74,5%. Το ποσοστό για τους άνδρες ήταν 80,2% και για τις γυναίκες 69,3%. Στις ηλικίες 55-64 το ποσοστό απασχόλησης ήταν 61,1% σε σύγκριση με 57,6% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με την κατανομή της απασχόλησης κατά τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων το συγκεντρώνουν οι Υπηρεσίες με 80,8% και ακολουθούν η Βιομηχανία και η Γεωργία με ποσοστά 17,1% και 2,1% αντίστοιχα.
Η μερική απασχόληση αποτελούσε το 11,2% της συνολικής απασχόλησης ή 45.644 άτομα (άνδρες 8,1%, γυναίκες 14,6%). Το αντίστοιχο ποσοστό για το 4ο τρίμηνο του 2017 ήταν 12,7% (άνδρες 9,2%, γυναίκες 16,4%).
Από το σύνολο των απασχολουμένων, το 86,7% ή 353.001 άτομα ήταν υπάλληλοι, από τους οποίους το 12,5% (43.944 άτομα) είχε προσωρινή εργασία.
Το εργατικό δυναμικό ανήλθε σε 440.765 άτομα ή 62,5% του πληθυσμού (άνδρες 68,5%, γυναίκες 57,0%) σε σύγκριση με 428.291 άτομα (61,6%) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Πλεόνασμα €1,7 εκ. και νέες θέσεις στον προϋπολογισμό ΟΧΣ

22/02
Πλεόνασμα ύψους €1,7 εκ. και νέες θέσεις προσωπικού προβλέπει ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως στέγης ο οποίος χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους.
Τα συνολικά έσοδα ανέρχονται στα €17,7 εκ. σε σύγκριση με εγκριμένα έσοδα το 2018 ύψους €15,7 εκ., παρουσιάζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 13,4%, ή σε απόλυτους αριθμούς αύξηση ύψους €2 εκ., τα οποία προέρχονται κυρίως από τόκους καταθέσεων και άλλες επενδύσεις.
Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται στα €16 εκ., σε σύγκριση με εγκριμένες δαπάνες το 2018 ύψους €9,9 εκ.
Οι δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 60.7% ή σε απόλυτους αριθμούς αύξηση ύψους €6 εκ., λόγω κυρίως της αύξησης του προσωπικού, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της μηχανογραφικής απεξάρτησης του οργανισμού. 
Για μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό περιλήφθηκε πρόνοια ύψους €0.3 εκ.
20 νέες θέσεις προσωπικού
Σε ότι αφορά τις αποδοχές προσωπικού, ανέρχονται στα €4,3 εκ. περιλαμβανομένων των εισφορών στα διάφορα ταμεία και είναι αυξημένες κατά €0,4 εκ. σε σχέση με το 2018, παρουσιάζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 11,4%.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως της περίληψης προσαυξήσεων στους μισθούς, της περίληψης 10 νέων θέσεων γραφέων Κλ. 2, καθώς και της περίληψης πρόνοιας για 10 κενές θέσεις για 12 μήνες (2018 πρόνοια για 6 μήνες) για τις οποίες αναμένεται αποπαγοποίηση.
Εκτός από τη δημιουργία 10 νέων θέσεων γραφέων Κλ. Α2, προβλέπεται η δημιουργία 3 νέων θέσεων προϊστάμενου μονάδας ελέγχου Κλ. 5Α έναντι κατάργησης 3 θέσεων πρώτου ανώτερου λειτουργού Κλ.6Α,.
Οι χρηματοδοτικές και λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στα €5 εκ. και είναι αυξημένες κατά €2 εκ. σε σύγκριση με το 2018, παρουσιάζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 68% περίπου, λόγω αγοράς εξοπλισμού για το νέο προσωπικό και ανανέωσης του υφιστάμενου, καθώς και λόγω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενημέρωσης των πελατών για νέες νομοθεσίες, αύξηση των εξόδων μηχανογράφησης και των συστημάτων πληρωμών, καθώς και περίληψη πρόνοιας για το κόστος του Σχεδίου Εστία.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχονται στα €5,7 εκ. και είναι αυξημένες κατά €3,5 εκ. σε σύγκριση με το 2018, παρουσιάζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 152,6%, λόγω κυρίως της αγοράς νέου λογισμικού συστήματος για τη μηχανογραφική ανεξαρτητοποίηση του Οργανισμού με βάση οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και άλλου εξοπλισμού.
Μ.Χ.
πηγή: stockwatch

Ερευνών λειτουργός για απώλεια εμπορικού σήματος χαλουμιού

20/02

Το υπουργικό συμβούλιο διόρισε σήμερα ερευνώντα λειτουργό, ο οποίος θα ολοκληρώσει την έρευνα για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία.
Κληθείσα να πει κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε σήμερα το θέμα του χαλουμιού, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου είπε ότι «ο Υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει οριστεί ερευνών λειτουργός για τα συμπληρωματικά σημεία στα οποία έχει αναφερθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του προς το Υπουργείο Εμπορίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες».
Ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε χθες στην επιτροπή γεωργίας της Βουλής ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έστειλε πίσω στο υπουργείο το πόρισμα της έρευνας που έγινε ήδη, ζητώντας να συμπεριληφθεί και 3ο άτομο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αίτημα να προχωρήσει η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Η αίτηση εκκρεμεί για δημοσίευση από τις 28 Ιουλίου 2015, ενώ ο χρόνος εξέτασης των υπόλοιπων τυριών που κατοχυρώνονται στις Βρυξέλλες δεν ξεπερνά τους 10 μήνες.
Ερωτηθείσα για την επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γιούνκερ για το θέμα της προώθησης κατοχύρωσης του χαλουμιού, η κ. Βασιλείου είπε ότι «υπάρχει η επικοινωνία, διότι ο φάκελος που αφορά στο προϊόν ονομασίας, προέλευσης πια, ‘φάκελος χαλουμιού’ πρέπει να προωθηθεί και η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί».
Πηγή: stockwatch

Νέα εποπτική αρχή ταμείων προνοίας από το 2020


19/02

Στη δημιουργία νέας εποπτικής αρχής ταμείων προνοίας από την επόμενη χρονιά στοχεύει η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων από την επόμενη εβδομάδα, επί του σχετικού προσχεδίου νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει ομάδα νομικών.
Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν αντιδράσεις και επικρίσεις σε σχέση με το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προσχεδίου του νομοσχεδίου που προωθείται.
Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών υπήρξε παραδοχή για καθυστέρηση στην προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, καθώς επίσης και για την ανάγκη επιτάχυνσής τους.
Οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο οικονομικών, αφορούν ουσιαστικά στην ενοποίηση των εποπτικών αρχών ταμείων προνοίας και ασφαλιστικών εταιρειών, σε μια κοινή και ανεξάρτητη εποπτική αρχή στο πλαίσιο του ευρέως δημόσιου τομέα, στο πρότυπο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ενημέρωσε την επιτροπή εργασίας ότι έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του νομοσχεδίου αναφορικά με την εποπτεία και ότι την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν οι εμπλεκόμενοι σε διάλογο ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους.
Ανεξάρτητη εποπτεία με τη στήριξη του κράτους
Ο κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο εποπτείας πρέπει να εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του επόπτη, χαρακτηρίζοντας «παραφωνία» το γεγονός ότι στην Κύπρο, η εποπτεία ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων προνοίας βρίσκεται υπό την κυβέρνηση.
«Για εμάς είναι σημαντικό η εποπτεία να είναι ανεξάρτητη και επαρκής. Η πρόταση είναι αυτή και μέσα από το διάλογο θα καταλήξουμε στο πως θα δομηθεί η εποπτεία», είπε ο κ. Χαραλάμπους.
Σε ότι αφορά τα θέματα προσωπικού και το κατά πόσο θα επηρεαστεί το υφιστάμενο προσωπικό που βρίσκεται τώρα στην υπηρεσία εφόρου ταμείων προνοίας, ο κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματά τους θα καλυφθούν πλήρως.
Πρόσθεσε ότι η νέα αρχή θα είναι σημαντικά ενδυναμωμένη καθώς θα έχει τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό σε σχέση με σήμερα.
Σε σχέση με τη χρηματοδότησή της, είπε ότι είναι λογικό να συνεισφέρουν οι εποπτευόμενοι αλλά, στο νομοσχέδιο «είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη μέσω του προϋπολογισμού για τη διασφάλιση της λειτουργίας», σημείωσε.
Είπε ότι «στόχος είναι η νέα εποπτική αρχή να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά» και πως στο μεταξύ θα χρειαστεί ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Επεσήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα παραμείνουν ως μια σημαντική συνιστώσα στο νέο πλαίσιο καθώς θα συμμετέχουν σε συμβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί.
Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στους άλλους πυλώνες μεταρρύθμισης των ταμείων προνοίας που είχαν ανακοινωθεί παλαιότερα από το υπουργείο εργασίας.
Όσον αφορά στο δεύτερο πυλώνα για διασφάλιση επαρκών συντάξεων, δεδομένου ότι ο πρώτος πυλώνας από μόνος του σταδιακά δεν θα επαρκεί, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, η κυβέρνηση έχει καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί.
Υπενθύμισε στους βουλευτές ότι παλαιότερα είχε κατατεθεί πρόταση για αποδέσμευση κονδυλίου με σκοπό τη διενέργεια σχετικών μελετών, η οποία απορρίφθηκε από την επιτροπή οικονομικών. «Θα θέλαμε να διερευνήσουμε το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα στο εξωτερικό και να εισάγουμε σχετικές πρόνοιες», είπε.
Σε ότι αφορά το σχέδιο συντάξεων για νεοεισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία μετά την 1/10/2011, ανέφερε ότι γίνεται εντατικός διάλογος και πως υπάρχουν σκέψεις και για αναδρομική κάλυψη ποσών.
Πρόσθεσε ότι η πρόκληση είναι να συμφωνηθούν οι παράμετροι, τα ωφελήματα και οι απολαβές στις οποίες θα βασιστεί το σχέδιο και πως η συζήτηση παίρνει κάποιο χρόνο.
Νομοσχέδιο για εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία
Ο αναπληρωτής έφορος ταμείων προνοίας καθώς και ανώτατος λειτουργός του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ανέφεραν ότι έχει τεθεί ενώπιον τους το νομοσχέδιο για τη σύσταση της νέας εποπτικής αρχής και πως υπάρχουν νομικά ζητήματα που θα εξεταστούν σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία.
Σημείωσαν ότι πέραν αυτού του νομοσχεδίου, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο νομοσχεδίου για σκοπούς εναρμόνισης με νέα ευρωπαϊκή οδηγία (IORP2) για τα ταμεία προνοίας, το οποίο θα τεθεί σύντομα ενώπιον της συμβουλευτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχον οι κοινωνικοί εταίροι.
Αντιδράσεις και παρατηρήσεις συνδικαλιστών
Εκ μέρους της ΣΕΚ, ο Ελισσαίος Μιχαήλ έκανε για υπερβολική καθυστέρηση η οποία δεν θα πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της ανάγκης για λεπτομερή και εκτεταμένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της εποπτικής αρχής.
Ο Μιχάλης Παπανικολάου της ΠΕΟ ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση. «Από το 2017 δεν έχουμε χαμπάρι τι λέει αυτό που έχουν ετοιμάσει», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα βρεθούν προ τετελεσμένων ενώ, διερωτήθηκε σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να γίνει παρέμβαση στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμαστεί σε περίπτωση διαφορετικών απόψεων.
Ο Στέλιος Χριστοδούλου της ΔΕΟΚ συμφώνησε με τους εκπροσώπους των άλλων συντεχνιών στην ανάγκη για διάλογο, υπογραμμίζοντας την σημασία της στήριξης και διεύρυνσης του θεσμού των ταμείων προνοίας καθώς όπως είπε, οι συντάξεις θα μειωθούν σε βάθος χρόνου.
Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ εκφράστηκε ανησυχία σε σχέση με την κάλυψη των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο ενώ σε ότι αφορά την νέα εποπτική αρχή, εκφράστηκε η προσδοκία όπως προσκληθούν στο διάλογο σε σχέση με τα εργασιακά θέματα των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν σε αυτή.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Χρίστος Παναγίδης της ΕΤΥΚ ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι ενέργειες που έπληξαν το θεσμό με γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυσή του και να προωθηθούν τα κλαδικά ταμεία. Πρόσθεσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της αποκατάστασης του κουρέματος για μερίδα τραπεζικών υπαλλήλων με το ποσό να υπολογίζεται στα €10 εκ. κατανεμημένο σε 15 χρόνια.
Στην συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν και τα δύο μεγαλύτερα ταμεία προνοίας, οικοδόμων και ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Εκ μέρους της ΟΕΒ αναφέρθηκε ότι στόχος και προτεραιότητα είναι οι επαρκείς συνταξιοδοτικές παροχές και τονίστηκε ότι οποιαδήποτε πρόταση για νέα εποπτική αρχή πρέπει να διασφαλίζει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Σημειώθηκε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το νομοσχέδιο λεπτομερώς πριν η ΟΕΒ τοποθετηθεί κατά τον κοινωνικό διάλογο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας Αντρέα Φακοντή θα προγραμματιστεί νέα συνεδρία μετά το Πάσχα ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα.
Ο κ. Φακοντής τόνισε πως οι όποιες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο δεν πρέπει να γίνονται χωρίς διαβούλευση με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη ρύθμιση της κάλυψης των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο, καλώντας σε κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του πλαισίου των ταμείων προνοίας το υπουργείο εργασίας  είχε προτείνει πέντε άξονες δράσης. Ο πρώτος αφορούσε την ενίσχυση των συντάξεων με τη δημιουργία δεύτερου πυλώνα για την ενίσχυσή τους, ο οποίος θα αντικαθιστούσε τα ταμεία προνοίας.
Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την εποπτική αρχή και ο τρίτος άξονας την δημιουργία νέου ταμείου προνοίας για τη δημόσια και ημιδημόσια υπηρεσία.
Ο τέταρτος άξονας αφορούσε την αναπλήρωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας και ο πέμπτος την επιπρόσθετη σταδιακή στήριξη των ταμείων προνοίας.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Άκυρη η μείωση εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

19/02

Το Διοικητικό Δικαστήριο κήρυξε άκυρη τη μείωση του εφάπαξ ποσού το οποίο δικαιούντο να λάβουν κατά την αφυπηρέτηση τους τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο κατά των σχετικών αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Λογιστή.
Οι αιτητές με τις προσφυγές τους, οι οποίες συνεκδικάστηκαν, ζητούσαν απόφαση του Δικαστηρίου ότι οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Λογιστή, με τις οποίες εφάρμοσαν τις πρόνοιες του άρθρου 7 του περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανόμενων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου του 2012 (216(Ι)/2012), είναι παράνομες και/ή άκυρες και/ή στερούνται οποιουδήποτε εννόμου αποτελέσματος, ως στηριζόμενες σε Νόμο ο οποίος μεταξύ άλλων προσκρούει στο Σύνταγμα, στην αρχή της αναλογικότητας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου Μ. Καλλιγέρου αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απόφαση ότι «θεωρώ ότι παραβιάστηκε το συμβατικό και αποκρυσταλλωμένο δικαίωμα των αιτητών στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο εφάπαξ φιλοδώρημα, με τους συντελεστές που προβλέπονταν κατά την συμπλήρωση της υπηρεσίας σε συντάξιμη θέση κατά την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους. Ο περιορισμός κρίνεται ανεπίτρεπτος, διότι δεν έγινε κατ’ επίκληση λόγων που προβλέπονται ως επιτρεπόμενοι στο άρθρο 23.3 του Συντάγματος».
Πέραν της ανωτέρω κρίσης, σημειώνει, «θεωρώ πως θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα των ακόλουθων ισχυρισμών των αιτητών, που προβλήθηκαν διαζευκτικά με τον ανωτέρω λόγο αντισυνταγματικότητας του Νόμου».
Σύμφωνα με τους αιτητές «παραβιάστηκε με μην επίδικη νομοθεσία η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, που εντάσσεται στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και αποβλέπει να διασφαλίσει τον πολίτη από την απρόβλεπτη μεταβολή καταστάσεων και εννόμων σχέσεων, που διέπει το κοινοτικό δίκαιο».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «ο συνήγορος των αιτητών υποστήριξε ότι στις επίδικες υποθέσεις υπάρχει παράβαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθότι οι αιτητές έχουν οργανώσει την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους (συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων υποχρεώσεων, όπως δανείων, που λήφθηκαν εκ μέρους τους με τα σταθερά δεδομένα πριν τη θέσπιση του επίδικου νόμου) στη βάση μίας πλήρους απολαβών δημοσιοϋπαλληλικής σταδιοδρομίας και οικογενειακού και ατομικού προϋπολογισμού, που ανατρέπεται χωρίς να συντρέχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τo κοινοτικό κεκτημένο».
«Και αυτό επειδή», συνεχίζει ο συνήγορος των αιτητών, «δυνάμει νομοθετικών διατάξεων, που διέπουν τους όρους εργοδότησης τους και της σύναψης συμφωνίας με τη Δημοκρατία, έτρεφαν την καθόλα δικαιολογημένη πεποίθηση ότι τα συνταξιοδοτκά τους δικαιώματα θα εξακολουθούσαν να είναι ισχυρά και να τυγχάνουν του σεβασμού».
Εξετάζοντας και αυτό το ζήτημα, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου σημειώνει πως «οι σχετικές μεταβατικές διατάξεις, ως θεσπίστηκαν στο Νόμο 216(Ι)/2016, σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αιτητών που αποκτήθηκαν ως προς τους συντελεστές υπολογισμού του εφάπαξ που δικαιούντο με την συνταξιοδότησή τους με δεδομένη την παραμονή τους στην υπηρεσία μετά την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους, παραβιάζουν για τους αιτητές την αρχή της προοτατευόμιενης εμπιστοσύνης που εφαρμόζεται και σε σχέση με τους εθνικούς νόμους, λόγω της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου δυνάμει του άρθρου ΙΑ του Συντάγματος, αφού αιφνιδιαστικά (και αφού οι αιτητές συμπλήρωσαν τους απαιτούμενους μήνες συντάξιμης υπηρεσίας) ανατράπηκε το νομοθετικό καθεστώς που δημιούργησε τις δικαιολογημένες προσδοκίες τους σε σχέση με τους συντελεστές υπολογισμού του εφάπαξ τους».
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, καταλήγει, «οι επίδικες αποφάσεις κηρύσσονται άκυρες, ως βασιζόμενες στο άρθρο 7(1)(α)(ιι) και τις εκεί επιφυλάξεις, που παραβιάζει το άρθρο 23.3 του Συντάγματος, αλλά και την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που οφείλει να εφαρμόζεται και κατά τη θέσπιση κανόνων δικαίου, δυνάμει του άρθρου 1Α του Συντάγματος».
Πηγή: stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου