Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

επισκόπηση 21_31/01



Επισκόπηση 21-31/01

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΓΕΣΥ
31/01

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι ολοφάνερη μια  έντονη προσπάθεια, από διάφορες κατευθύνσεις,  για δημιουργία ενός αρνητικού σκηνικού, ενός σκηνικού αμφισβήτησης, αμφιβολίας και σύγχυσης σχετικά με την προοπτική  εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
Δυστυχώς και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ,  με τη χθεσινή της παρέμβαση, με τον τρόπο και στον χρόνο που εκδηλώνεται,    παρά το ότι εκφράζει υποστήριξη  στο ΓΕΣΥ, στην πραγματικότητα κινείται στην ίδια κατεύθυνση.
Η ΠΕΟ εκτιμά ότι  η παρέμβαση αυτή της ΟΕΒ  δεν οδηγεί στη στήριξη του ΓΕΣΥ αλλά συμπράττει με όλους όσους επιδιώκουν την ανατροπή του.  Εξάλλου είναι γνωστή η προσπάθεια που κατέβαλε η ΟΕΒ  μαζί με τις ασφαλιστικές εταιρείες για αποτροπή της ψήφισης των νομοσχεδίων καθώς και για  «δήθεν» εναλλακτικές που οδηγούσαν σε πολυασφαλιστικό σχέδιο.
Η ΠΕΟ  θεωρεί ότι αν πράγματι υπάρχει καλή θέληση και στόχος είναι η προοδευτική μεταρρύθμιση σε ένα νευραλγικό τομέα όπως αυτό της υγείας και  ότι το  κοινό καλό προέχει των επιμέρους συμφερόντων, τότε υπάρχει και ο χρόνος  και τα μέσα  για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα ώστε να προχωρήσει  η εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως  ομόφωνα έχει ψηφιστεί.
Αν δεν προχωρήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ και ανατραπεί, τότε η επόμενη μέρα στο θέμα υγεία θα είναι τρομακτική και ασφαλώς  ούτε εμείς ούτε η κοινωνία γενικότερα,  θα  μείνουμε απαθείς.
Πηγή: ΠΕΟ

ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ
ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

31/01
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΓ ΣΥΞΚΑ - ΠΕΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ:
Είδαμε στον Τύπο τις θέσεις του κ. Θεόδωρου Χαραλάμπους, πρώην προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοξενίας και γνωστού ειδήμονα επί των Τουριστικών πραγμάτων, με εμπειρία σαράντα και πλέον χρόνων, για τις προωθούμενες αλλαγές στον Νόμο και τους κανονισμούς για την ίδρυση και λειτουργία των ξενοδοχείων.
Οφείλουμε να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που τεκμηριωμένα και με παρρησία ακούγεται ή βγαίνει προς τα έξω από άνθρωπο που δεν μπορεί να αγνοηθεί η πραγματοσύνη του, η αλήθεια για τις προωθούμενες αλλαγές.
Οι θέσεις του κ. Χαραλάμπους μας εκφράζουν πλήρως και η ουσία είναι ότι ο νέος νόμος ουδόλως συμβάλλει ή προωθεί τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό του ποιοτικού τουρισμού.
Αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τον παλιό και τον καινούργιο νόμο τότε εύκολα θα συνειδητοποιήσει ότι εκείνο που πετυχαίνει είναι τη διευκόλυνση ορισμένων επιχειρηματιών και εργολάβων, εις βάρος της ποιότητας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του τουριστικού μας προϊόντος που θα έπρεπε να επιβάλλεται μέσω της νομοθεσίας και των κριτηρίων κατάταξης τους.
Αντί τούτου προωθείται η ισοπέδωση μέσα από σωρεία προαιρετικών κριτηρίων και κατάργηση άλλων.
Το δε ανθρώπινο δυναμικό και οι διευθυντές των ξενοδοχείων που αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας για κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, λόγω του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του Τουρισμού, εξαφανίζεται τελείως από κάθε κανονισμό που υπήρχε, έστω και στην γενικότητα του ότι υποχρεούται ο κάθε ξενοδόχος να απασχολεί το απαραίτητο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες ώστε να προσφέρει τα απαιτούμενα επίπεδα υπηρεσιών.
Πως είναι δυνατόν σε μια νέα νομοθεσία, εκσυγχρονισμού όπως λέγεται, να δίδεται η ευχέρεια σε ξενοδοχεία να μην έχουν διπλωματούχο διευθυντή ή και καθόλου διευθυντή;
Πως είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται τα κριτήρια για τις διαστάσεις των δωματίων σε τρόπο ώστε να επιτρέπεται ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων να μετατρέπεται σε τεσσάρων ή πέντε αστέρων;
Πώς είναι δυνατόν στα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχείων σε κατηγορίες στα θέματα προσωπικού να απαιτείται η θέση του μάγειρα και σομελιέ μόνον για πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία;
Γιατί διαγράφεται από τον νόμο η πρόνοια ότι κάθε ξενοδόχος υποχρεούται να απασχολεί το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να παρέχει στους πελάτες του τα απαραίτητα επίπεδα υπηρεσιών και σε τι εξυπηρετεί;
Γιατί να δίδεται το δικαίωμα στον αδειούχο ξενοδόχο να διαμοιράζει την άδεια του σε ξένα προς την επιχείρηση πρόσωπα κατά το δοκούν;
Γιατί δεν διευκρινίζεται η τύχη εκείνων των εργαζομένων που θα επηρεάζονται από την εκμίσθωση εστιατορίων και άλλων χώρων των ξενοδοχείων σε τρίτους;
Μήπως δεν οδηγούν με αυτό τον τρόπο στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων;
Καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες τις ανησυχίες μας να τις μεταφέρουμε σε όλα τα κόμματα και στη αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αφού δυστυχώς δεν κρίθηκε απαραίτητο να συμμετάσχουμε στον διάλογο που έγινε πριν καταλήξουν στα συγκεκριμένα νομοσχέδια.
Υπήρξε κατά την γνώμη μας παραγκώνιση και προκλητική απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος γεγονός που μας επιτρέπει να πούμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους όπως κάνουν δεύτερες σκέψεις, ας δουν το μακροπρόθεσμο συμφέρον του Τουρισμού μας σαν τον πιο σημαντικό τομέα της οικονομίας του τόπου μας και όχι πώς θα βολέψουν τους επιχειρηματίες κοντόφθαλμα και χωρίς όραμα.
Δηλώνουμε δε ξεκάθαρα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και οι τιράντα και πλέον χιλιάδες των εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν θα μείνουν αδιάφοροι στις όποιες αρνητικές εξελίξεις.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τις υφιστάμενες πρόνοιες του νόμου που κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους και διασφαλίζουν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τουρισμού μας.
Λευτέρης Γεωργιάδης
Γ. Γρ. ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ
30/01
Επιστολή για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση της εργατικής διαφοράς στο λιμάνι Λεμεσού απέστειλαν οι Συντεχνίες υπενθυμίζοντας παράλληλα πως έχουν περάσει ήδη 15 μέρες από την απόσυρση απόφασης του Λιμενικού Συμβουλίου για παραπομπή της διαφοράς σε Διαιτητικό Δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι με την απόσυρση της απόφασης αποσύρθηκαν και τα απεργιακά μέτρα από τις Συντεχνίες, δεδομένης της άμεσης επανέναρξης διαλόγου, ο οποίος ωστόσο δεν ξεκίνησε ακόμα.
Η επιστολή των Συντεχνιών ΠΕΟ-ΣΕΚ απευθύνεται προς το Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και τις εταιρίες Eurogate Container Terminal Limassol και DP WORLD LIMASSOL.
Παράλληλα κοινοποιήθηκε στους Υπουργούς Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ΥΕΠΚΑ και στον πρόεδρο του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού.
Η επιστολή των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ- ΜΕ.ΠΕ.ΓΕ ΣΕΚ υπό τον τίτλο «Ανανέωση Συλλογικής Σύμβασης» αναφέρει τα εξής:
«Έχουν περάσει 15 μέρες από τη τελευταία συνεδρία του Λιμενικού Συμβουλίου όπου συμφωνήθηκε η απόσυρση της απόφασης για παραπομπή της διαφοράς σε Διαιτητικό Δικαστήριο με ταυτόχρονη απόσυρση των απεργιακών μέτρων, με σκοπό να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των μερών για να επιλυθεί η εργατική διαφορά με στόχο τη τελική κατάληξη και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
Εμείς, δηλώσαμε τότε, και συνεχίζουμε να δηλώνουμε, την άμεση ετοιμότητα μας για εντατικό διάλογο μέσα σε κλίμα καλής πίστης από όλες τις πλευρές για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων το συντομότερο, ούτως ώστε να επανέλθει η επιθυμητή ομαλότητα στα Λιμάνια.
Δυστυχώς έχουν ήδη περάσει 15 μέρες και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αντιλαμβάνεστε πως η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης αβεβαιότητας δε βοηθά καθόλου στην εκτόνωση του κλίματος και πιθανόν να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο Λιμάνι.
Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να σας προειδοποιήσουμε ότι εάν άμεσα δεν επαναρχίσει ο διάλογος για να επιλυθεί η εργατική διαφορά, τότε η ευθύνη για πιθανές δε θα βαραίνει τους εργαζόμενους.»
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ
25/01
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ:
Οποιαδήποτε απόφαση που προνοεί αυξήσεις στους συνταξιούχους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι καλοδεχούμενη από την ΕΚΥΣΥ.
Παρά το ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου 2019 βελτιώνει το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσουμε στο σημείο να μην έχουμε συνταξιούχους που να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα προβλήματα των ηλικιωμένων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πραγματικής στήριξης από το κράτος αλλά και να αναγνωριστεί η πάρα πολύ μεγάλη τους προσφοράς προς την Κυπριακή κοινωνία. Οι σημερινοί συνταξιούχοι δικαιούνται και απαιτούν αξιοπρεπή διαβίωση.
Με βάση επίσημα στοιχεία οι χαμηλοσυνταξιούχοι (αυτοί που παίρνουν την μικρή επιταγή) είναι γύρω στις 38.000, ωστόσο η ΕΚΥΣΥ εκτιμά ότι τα άτομα που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας είναι περισσότερα. Ο λόγος είναι ότι τα άτομα αυτά δεν υπέβαλαν αίτηση και κατά συνέπεια, ενώ είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και μέχρι το 2014 έπαιρναν την μικρή επιταγή, τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα .
Η ΕΚΥΣΥ υπενθυμίζει ξανά τους συνταξιούχους ότι ύστερα από έντονα διαβήματα και αγώνες της, έγινε τροποποίηση της νομοθεσίας για το Ε.Ε.Ε που ψήφισε η Βουλή ύστερα από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και μπορούν να υποβάλουν αίτηση το αργότερο μέχρι 31/12 2019 για να επανακτήσουν το δικαίωμα τους που είχαν και το έχασαν για 3 περίπου χρόνια.
Δικαιούχοι στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου είναι τα νοικοκυριά που το εισόδημα τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην περίπτωση του ενός ατόμου το όριο της φτώχειας είναι €10324 το χρόνο και στο νοικοκυριό 2 ατόμων €15486 το χρόνο.
Να σημειώσουμε ότι οι συνταξιούχοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχουν πάρει σχεδόν καμία αύξηση (εκτός από μία μικρή αύξησή στην μικρή επιταγή το 2016), ούτε τιμαριθμική από το 2013 ενώ το βιοτικό τους επίπεδο έχει πληγεί γύρω στο 30%.
Πρόσθετα, η ακρίβεια είναι στα ύψη, και επηρεάζει πολύ αρνητικά τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους στο σημείο που πολλοί να υποφέρουν και να μην αρκεί η σύνταξη για τις βασικές τους ανάγκες μέχρι το μέσο του μήνα. Και ενώ όπως δηλώνει η κυβέρνηση η οικονομία πηγαίνει καλά και έχει αναβαθμιστεί από τους διεθνής οίκους αξιολόγησης, όλες οι συντάξεις από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, το τέλος Ιανουαρίου 2019, θα αυξηθούν μόνο κατά 0,42%.
Όπως είναι γνωστό η ΕΚΥΣΥ με επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας ημ. 28/11/18 ζητά συνάντηση για συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι τονίζοντας πως οι ηλικιωμένοι υποφέρουν και δεν αντέχουν άλλο να ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες . Την καλεί να συμβάλει στην προσπάθεια της Οργάνωσης για επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν την κρίση. Παράλληλα ζητά να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της ΕΚΥΣΥ, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Είναι πολύ προκλητικό για τους ηλικιωμένους κάποιοι να πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι συνταξιούχοι να υποφέρουν ή να περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση», τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της προς την Υπουργό Εργασία.
ΕΚΥΣΥ
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
24/01
Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής τον ΓΓ Πάμπη Κυρίτση συναντήθηκε στο Οίκημα της ΠΕΟ με αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα ευρήματα της Σκιώδης Έκθεσης του ENAR (European Network Against Racism) «Ρατσισμός και Διακρίσεις στην Απασχόληση στην Ευρώπη» για την περίοδο 2013-2017.
Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα ευρήματα για την Κύπρο, όπου διαπιστώνεται πως αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι διακρίσεις στους χώρους εργασίας. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ΠΕΟ μέσα από τις καθημερινές επισκέψεις των συνδικαλιστών στους χώρους εργασίας.
Οι ανησυχίες για την αύξηση του φαινομένου της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της άνισης μεταχείρισης στους χώρους εργασίας είναι κοινές. Και οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία και να προωθήσουν τα ζητήματα εκείνα που αφορούν την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
«Οι Ιδιωτικοποιήσεις και το παράδειγμα του Λιμανιού Λεμεσού»
Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Πολιτικές Λιτότητας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην Ημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 26/1/2019 και ώρα 9.00 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία με θέμα «Οι Ιδιωτικοποιήσεις και το παράδειγμα του Λιμανιού Λεμεσού».
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ
24/01
Συνέντευξη του Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Γιώργου Μαυρίκου που δημοσιεύτηκε στο Εργατικό Βήμα στις 23/1/2019
Οι καπιταλιστές αξιοποίησαν την βαθιά οικονομική κρίση του συστήματος για να αφαιρέσουν δικαιώματα και κατακτήσεις που ή παγκόσμια εργατική τάξη έχει κατακτήσει με αγώνες πολύχρονους. Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του στο Ε.Β. ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος. Μιλά για τη σημερινή κατάσταση στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα και τις προτεραιότητες της ΠΣΟ για το 2019. Σημειώνει ότι τα εργατικά συνδικάτα σαν βασικά σχολεία της ταξικής πάλης αποτελούν "το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο" για την ποσοτική και ποιοτική άνοδο της ταξικής πάλης. Σχολιάζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία και αναφέρει ότι η ΠΣΟ κάλεσε δημόσια τους διαδηλωτές να απομονώσουν τα νεοφασιστικά και ρατσιστικά στοιχεία που επιχειρούσαν να καπηλευτούν την
αγωνία και τους αγώνες των φτωχών στρωμάτων.
Ερ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για το 2019;
Απ: Οι προτεραιότητες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για το 2019 περικλείονται πολύ συνοπτικά στο τρίπτυχο:
α) Υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων β) Συνδικαλιστική εκπαίδευση κυρίως των νέων συνδικαλιστών και γ) ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τα αδέλφια μας εργαζόμενους που αγωνίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι προτεραιότητες αυτές εκφράζονται σε πρακτικό επίπεδο με συνεχείς αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με καθημερινή δραστηριότητα εκατοντάδων συνδικαλιστικών στελεχών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γής, αν σκεφτείτε ότι σήμερα η ΠΣΟ έχει στη δύναμη της συνδικάτα από 130 χώρες, με 95 εκατομμύρια εργαζομένους μέλη. Οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη μας προσπαθούν να παντρέψουν το τρίπτυχο αυτό με τις δικές τους επιπλέον προτεραιότητες που υπάρχουν στις χώρες τους, στις ηπείρους τους και στους κλάδους τους. Δεν είναι εύκολο αυτό το καθήκον γιατί υπάρχει ρευστότητα και συνθετότητα που δημιουργούν δυσκολίες, εμπόδια και παγίδες.
Ερ: Η μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε φαίνεται ότι αποτέλεσε ευκαιρία για το καπιταλιστικό σύστημα να επανέλθει δριμύτερο. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Γιατί πιστεύεται ότι εξελίχθηκαν τα πράγματα εις βάρος των εργαζομένων;
Απ: Πράγματι οι καπιταλιστές αξιοποίησαν την βαθιά οικονομική κρίση του συστήματος για να αφαιρέσουν δικαιώματα και κατακτήσεις που ή παγκόσμια εργατική τάξη έχει κατακτήσει με αγώνες πολύχρονους. Εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά μας πήγαν πολύ πίσω οι πολιτικές τόσο των σοσιαλδημοκρατικών όσο και των νεο-συντηρητικών κυβερνήσεων. Δεχθήκαμε ως παγκόσμια εργατική τάξη επίθεση από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, ΔΝΤ, παγκόσμια τράπεζα, ΕΕ, μονοπώλια και πολυεθνικές. Η επίθεση ήταν καλά σχεδιασμένη, συντονισμένη και γενικευμένη. Ήταν και είναι επίθεση που στόχευε και στοχεύει και στην τσέπη των εργαζομένων αλλά κυρίως στο μυαλό, στη συνείδηση των απλών ανθρώπων και πρωταρχικά της νέας γενιάς. Στόχος του είναι να δημιουργήσουν μια γενιά που δεν θα αντιστέκεται, που θα υποτάσσεται στις στρατηγικές του διεθνούς κεφαλαίου.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι για πολλούς λόγους. Όλες οι πιο πάνω δυνάμεις που σχεδιασμένα μας επιτέθηκαν ήταν, προσωπικά πιστεύω, πολύ ισχυρές, είχαν την στήριξη πανίσχυρων μηχανισμών των ΜΜΕ και βεβαίως βρήκαν απροετοίμαστο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πολλά συνδικάτα σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν απροετοίμαστα να αμυνθούν σθεναρά και να αντεπιτεθούν όπως όφειλαν. Την ίδια στιγμή υπάρχουν συνδικάτα που με την στάση τους, άλλα πιο φανερά και άλλα πιο καλυμμένα συμμάχησαν με το Δ.Ν.Τ., με την Παγκόσμια Τράπεζα, με τους ιμπεριαλιστές. Π.χ. η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) στήριξε ανοιχτά, ξεδιάντροπα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Συρία, στο Λίβανο, που εκτός από τις άλλε μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις, δημιούργησαν εκατομμύρια μετανάστες πρόσφυγες και κυνηγημένους εργαζομένους που γίνονται αντικείμενα βαθειάς εκμετάλλευσης στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο.
Η δική μας προσπάθεια, ως ΠΣΟ, για την ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών των συνδικάτων σε διεθνές επίπεδο, φιλοδοξούμε να βελτιώσει την οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική ικανότητα των μελών μας ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Ερ: Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν διάφορα κινήματα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία. Εντούτοις δεν είδαμε να υπάρχει διάρκεια, ούτε υπήρξε κάποιο απτό αποτέλεσμα που θα βελτιώνει τη ζωή των εργαζομένων. Γιατί;
Απ: Η ΠΣΟ στάθηκε δίπλα στις κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων και έκφρασε έμπρακτα της αλληλεγγύη της και στα κίτρινα και στα κόκκινα γιλέκα που οργάνωσαν μαχητικές και μαζικές κινητοποιήσεις στην Γαλλία. Επιπλέον πήραμε και δύο πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η πρώτη ήταν όταν καλέσαμε τα συνδικάτα μέλη της ΠΣΟ να οργανώσουν διαμαρτυρίες μπροστά στις γαλλικές πρεσβείες (όπως στην Κύπρο που η ΠΕΟ μαζί με Τουρκοκυπριακά συνδικάτα έδρασαν, εκείνη την ίδια ημέρα σε 48 ακόμα χώρες έγιναν παρεμφερείς δράσεις αλληλεγγύης). Η δεύτερη εξίσου σημαντική για εμάς ήταν που δημόσια καλέσαμε τους διαδηλωτές στην Γαλλία να απομονώσουν τα λίγα εκείνα νεοφασιστικά και ρατσιστικά στοιχεία που επιχειρούσαν να καπηλευτούν την αγωνία και τους αγώνες των φτωχών στρωμάτων.
Πιστεύω ότι ο αγώνας αυτός δεν πήγε χαμένος, γιατί έβγαλε στους δρόμους λαϊκά στρώματα που γενικά δεν συμμετείχαν στις δράσεις συνδικάτων. Επιπρόσθετα αυτός ο αγώνας αποκάλυψε ακόμα πιο ξεκάθαρα τον αυταρχισμό και την κρατική βία και επίσης υποχρεώνει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάτσουν να μελετήσουν και να αναλύσουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την αναγκαιότητα να μετατρέπουν την αυθόρμητη συμμετοχή σε συνειδητή δράση. Τα Γαλλικά συνδικάτα που είναι μέλη και φίλη της ΠΣΟ κινήθηκαν σωστά και τους αξίζουν συγχαρητήρια για την ενωτική-ταξική τακτική τους.
Ερ: Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των συνδικάτων στον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος;
Απ: Τα εργατικά συνδικάτα σαν βασικά σχολεία της ταξικής πάλης θα λέγαμε σχηματικά ότι αποτελούν "το δημοτικό , το γυμνάσιο και το λύκειο" για την ποσοτική και ποιοτική άνοδο της ταξικής πάλης. Μέσα από τους καθημερινούς αγώνες εκπαιδεύουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων, χτίζουν χαρακτήρες αγωνιστών, αναδεικνύουν ηγέτες άξιους να ηγηθούν σε συλλογικές προσπάθειες μέχρι την τελική νίκη, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για να πετύχουμε αυτό τον στρατηγικός στόχο ή εργατική τάξη χρειάζεται να έχει και την πολιτική της πρωτοπορία που θα λέγαμε επίσης σχηματικά ότι είναι το "πανεπιστήμιο" που με την στρατηγική και την ταχτική του θα οδηγήσει σε νικηφόρο αγώνα μέχρι της τελική νίκη, μέχρι την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Ερ: Σε μια πρόσφατη ομιλία σας στο Παρίσι μιλήσατε για διασπορά μαχητικών δυνάμεων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Που οφείλεται αυτό και ποιές προσπάθειες κάνει η ΠΣΟ για να ενωθούν αυτές οι δυνάμεις;
Απ: Το συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από την μια τα αγωνιστικά ταξικά, διεθνιστικά συνδικάτα, μέλη της ΠΣΟ με αρκετούς συμμάχους και φίλους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και από την άλλη ρεφορμιστικά και συμβιβασμένα συνδικάτα. Η ιδεολογική διαπάλη για το ποιό πρέπει να είναι το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος είναι έντονη. Είναι υπαρκτή σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Ταξικές δυνάμεις υπάρχουν παντού, αλλού πιο λίγες, αλλού περισσότερες. Η ΠΣΟ έχει, όπως σε όλες τις ηπείρους έτσι και στη Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Περιφερικό Γραφείο, με έδρα την Κύπρο και την ΠΕΟ στην θέση του συντονιστή. Κάνουμε προσπάθειες μέσα σε μια πολύ ρευστή περίοδο.
Το 2019 θα πάρουμε και νέες πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο να δυναμώσει η ταξική αντίληψη μέσα σε συνδικάτα της Ευρώπης. Είμαστε αισιόδοξοι και για την Ευρώπη επειδή τα προβλήματα των ευρωπαϊκών εργαζομένων είναι πολλά και περίπου κοινά σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχει επίσης πλούσια θετική και αρνητική πείρα από την σύγχρονη ιστορία του κινήματος, έχουμε δυνάμεις ζωντανές μέσα σε όλους τους κλάδους στρατηγικής σημασίας, διαθέτουμε συλλογικές αποφάσεις των οργανώσεων μας που δίνουν σωστή κατεύθυνση, σωστή γραμμή και επιπλέον η ΠΣΟ διαθέτει ένα πλούσιο θησαυροφυλάκιο. Τα στελέχη της που με την ικανότητα, την μαχητικότητα και τον διεθνισμό τους έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν νέους ταξικούς δρόμους, να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες δυνατότητες ώστε να πετύχουν τον συντονισμό και την ταξική ενότητα όλων των αγωνιστικών συνδικάτων της Ευρώπης.

πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
22/01
Τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, ανακοινώνουν ότι μετά και την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία, θα πραγματοποιηθεί Παγκύπρια 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην Οικοδομική Βιομηχανία στις 13 Φεβρουαρίου 2019.
Κατά την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις στα επαρχιακά οικήματα των Συντεχνιών ως εξής:
1. Λευκωσία, Πάφος: Οίκημα ΠΕΟ
2. Λεμεσός, Λάρνακα, Αμμόχωστος: Οίκημα ΣΕΚ
Τα Διοικητικά Συμβούλια Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Εκ των ων ουκ άνευ η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας • Προς την ορθή κατεύθυνση οι ενέργειες του υφυπουργείου Τουρισμού

30/01
Εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες η ΣΕΚ αγωνίζεται να πείσει την κυπριακή πολιτεία να καθιερώσει σε μόνιμη και τακτική βάση την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα.Το αίτημα προσέκρουε κυρίως σε διάφορα ιδιωτικά – κυρίως – συμφέροντα που απείχαν πολύ από το πραγματικό συμφέρον του τόπου.
Σήμερα η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου εξασφάλισε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και προσπαθεί να σχεδιάσει, τεχνοκρατικά και άλλως πως, τα όσα χρειάζονται για να υλοποιηθεί το όραμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, το οποίο πρέπει να τύχει και της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τη λογική της χρηματοδότησης του έργου από τα Κοινοτικά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση και τα όσα τροχιοδρομεί η αρμόδια υφυπουργός είναι προς την ορθή κατεύθυνση και ως εκ τούτου χαιρετίζονται από τη ΣΕΚ με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Δηλώσαμε κατ’ επανάληψη πως, «κοινωνικοί, οικονομικοί και εθνικοί λόγοι ύψιστης σημασίας επιβάλλουν τη δρομολόγηση τακτικής θαλάσσιας γραμμής που να συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με τη νησιώτικη και ηπειρωτική Ευρώπη». Ήδη με επιστολή που απέστειλε στις 5 Νοεμβρίου 2018 ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας προς την υφυπουργό Ναυτιλίας τονίζεται πως, η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση αφορά την καθημερινή διαβίωση και την ίδια την ύπαρξη του κυπριακού ελληνισμού σ’ αυτό το ακριτικό κομμάτι Ευρωπαϊκής γης και ότι, πρόκειται για ένα έργο πνοής και μοχλός ανάπτυξης που θα επενεργήσει ως γεωπολιτική γέφυρα Μέσης Ανατολής – Ευρώπης με πολλαπλά οφέλη και για την Κύπρο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΣΕΚ υποστηρίζει τις συγκεκριμένες κυβερνητικές ενέργειες και υπογραμμίζει πως, δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα πισωγύρισμα.Ομοίως χαιρετίζει το γεγονός ότι το θέμα έχει εγγραφεί στη Βουλή αναδεικνύοντας τη μέγιστη σημασία που διαλαμβάνει, όπως επίσης και την αναγκαιότητα για άμεση υλοποίηση.
πηγή: ΣΕΚ

Επείγει η φοροελάφρυνση της μισθωτής εργασίας - Αίτημα ΣΕΚ στην κυβέρνηση για φορολογικές βελτιώσεις

27/01

Αίτημα προς την κυβέρνηση για φορολογικές βελτιώσεις προς όφελος των μισθωτών υπέβαλε η ΣΕΚ.

Με πρόσφατο υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών, η ΣΕΚ ζητά διαφοροποίηση της φορολογίας του εισοδήματος και στον σχεδιασμό των νέων φορολογικών κλιμάκων να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, οι πολίτες σύντομα θα κληθούν να εισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).

Όπως είναι γνωστό, οι εισφορές στο ΤΚΑ είναι 7.8% από τον Ιανουάριο του 2014 και από τον φετινό Ιανουάριο θα αυξηθούν στο 8.3%, ενώ οι εισφορές στο Γε.Σ.Υ για τους μισθωτούς θα είναι 1.70% την 1η Μαρτίου 2019 και θα αυξηθούν στο 2.65% την 1η Μαρτίου 2020.

Η ΣΕΚ σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους μισθωτούς ζητά να υπάρξη  βελτίωση του φορολογητέου εισοδήματος ως εξής: Με βάση την υφιστάμενη νομο
θεσία οι εισφορές για Ασφάλιστρα Ζωής, Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, Σχέδιο Σύνταξης, Ταμεία Σύνταξης και Πρόνοιας και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/6 του φορολογητέου εισοδήματος. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω η ΣΕΚ προτείνει (ανάμεσα σε άλλες εισηγήσεις που έχει υποβάλει) το 1/6 να γίνει 1/5.

Καταληκτικά υπενθυμίζουμε πως, οι συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να ενταχθούν σ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό για ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση που θα εξυπηρετά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις και θα έχει ως κεντρική πολιτική φιλοσοφία «τη φοροελάφρυνση της εργασίας και τη φορολόγηση της ρύπανσης».

πηγή: ΣΕΚ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΕΚ – ΠΕΣΥΣ - Αύξηση στο Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων

25/01

Το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων (μικρή επιταγή) παραχωρείται σε συνταξιούχους των οποίων τα εισοδήματα δεν υπερβαίνουν το όριο της φτώχειας, όπως αυτό καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Λαμβάνοντας υπόψη την πάγια θέση πολιτικής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση της στήριξης που παρέχεται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και, επιπλέον, για σταδιακή αύξηση των χαμηλών συντάξεων μέσω της αύξησης του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών ως ακολούθως:
(α) Τη μη διαφοροποίηση του εισοδηματικού κριτηρίου για την παροχή του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων και τη διατήρηση του κατά 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Σημειώνεται ότι το όριο της φτώχειας είναι €8.698 για ένα πρόσωπο και 13.047 για δύο πρόσωπα ενώ το εισοδηματικό όριο για παροχή Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων διατηρήθηκε στα €10.324 για ένα πρόσωπο και στα €15.486 για δύο πρόσωπα.
(β) Την αύξηση στο Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων ως ακολούθως: Ύψος ετήσιου εισοδήματος (για μονήρη)
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ζεύγους δικαιούχων που είναι και οι δύο συνταξιούχοι, θα λαμβάνουν τόσο το επίδομα όσο και την προτεινόμενη αύξηση και οι δύο συνταξιούχοι ξεχωριστά. Για παράδειγμα, για ζεύγος συνταξιούχων το εισοδηματικό όριο καθορίζεται στα €15.486 και σε περίπτωση ζεύγους που λαμβάνουν και οι δύο την κατώτατη σύνταξη ύψους €357 μηνιαίως, θα λαμβάνουν συνολικά και οι δύο ποσό €1.114. Σημειώνεται ότι η αύξηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα για σκοπούς του Σχεδίου Χαμηλοσυνταξιούχων ή άλλων Σχεδίων που προνοούν για εισοδηματικό όριο.
Η αύξηση θα επηρεάσει περίπου 38.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα περιλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με συνολική ετήσια δαπάνη ύψους €19,6 εκατομμυρίων.
Είμαστε στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες Τηλ: 22849716 - 96621070
πηγή: ΣΕΚ

Η κρίση στη δικαιοσύνη αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία - Σοβαρό στίγμα αναξιοπιστίας στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης

23/01
Είναι με ιδιαίτερη θλίψη, αγωνία και μεγάλο προβληματισμό που παρακολουθούμε τα όσα τεκταίνονται και τα όσα λέγονται για την κυπριακή δικαιοσύνη τις τελευταίες δύο τουλάχιστο βδομάδες.
Τα όσα είδαν τα φως της δημοσιότητας δεν περιποιούν  τιμή στους φορείς της δικαστικής εξουσίας, στην οποία όλη η κοινωνία εναπόθεσε τις ελπίδες της για πλήρη, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη απόδοση ευθυνών και τιμωρία σε όσους ενέχονται στην πρόσφατη οικονομική καταστροφή της Κύπρου.
Κοντά στο ήδη αναξιόπιστο τραπεζικό σύστημα, προστέθηκε και ένα σοβαρό στίγμα αναξιοπιστίας στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και αυτό είναι ότι χειρότερο τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της μόνιμα δοκιμαζόμενης Κύπρου.
Η ΣΕΚ αναμένει με σοβαρότητα και αμεροληψία να διερευνηθούν και να εξιχνιαστούν τα πάντα, να ριχθεί άπλετο φως στα οποιαδήποτε σκοτεινά μονοπάτια υπάρχουν στο χώρο της δικαιοσύνης και να βρεθούν τρόποι αποτελεσματικής θεραπείας, μέσα από τις απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες κανονιστικές μεταρρυθμίσεις.
Γκρίζες κουβέντες, γκρίζες εξηγήσεις, γκρίζες ζώνες και θολά τοπία δεν χωρούν στο χώρο της δικαιοσύνης.
Οι γκρίζες ζώνες στο χώρο των θεσμών αποτελούν βαρύτατο πλήγμα στην ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πηγή: ΣΕΚ

Απεργιακά σύννεφα στο λιμάνι Λεμεσού

30/01

Σε κίνδυνο τίθεται και πάλι η εργατική ειρήνη στο λιμάνι Λεμεσού, αφού σύμφωνα με τις συντεχνίες των λιμενεργατών δεν προωθήθηκε κανένας διάλογος προς επίτευξη συμφωνίας για συνομολόγηση νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Το θέμα επαναφέρουν οι συντεχνίες ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ και ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, σε σημερινή επιστολή τους προς το Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, τις διαχειρίστριες εταιρείες Eurogate και DP World Limassol και με κοινοποίηση στα Υπουργεία Εργασίας και Μεταφορών, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Λιμενεργασίας.

Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες αναφέρουν πως έχουν περάσει 15 μέρες από την ημέρα που το Συμβούλιο Λιμενεργασίας απέσυρε την απόφαση του για παραπομπή της διαφοράς σε διαιτητικό δικαστήριο, με ταυτόχρονη απόσυρση των απεργιακών μέτρων, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των μερών.

«Εμείς, δηλώσαμε τότε, και συνεχίζουμε να δηλώνουμε, την άμεση ετοιμότητα μας για εντατικό διάλογο μέσα σε κλίμα καλής πίστης από όλες τις πλευρές, για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων το συντομότερο, ούτως ώστε να επανέλθει η επιθυμητή ομαλότητα στα λιμάνι», προσθέτει η επιστολή.

Δυστυχώς, σημειώνουν οι συντεχνίες, «έχουν περάσει 15 μέρες και δεν έγινε απολύτως τίποτα» και προειδοποιούν ότι «η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης αβεβαιότητας δεν βοηθά καθόλου στην εκτόνωση του κλίματος και πιθανόν να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο λιμάνι Λεμεσού».

Οι συντεχνίες υποδεικνύουν, ότι «εάν άμεσα δεν επαναρχίσει ο διάλογος για να επιλυθεί η εργατική διαφορά, τότε η ευθύνη για πιθανές επιπτώσεις δεν θα βαραίνει τους εργαζομένους».

πηγή: stockwatch

Πάνω από 120 γιατροί έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ

29/01

Ξεπερνούν τους 120 οι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας ΓεΣΥ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Σε ανακοίνωση του ο ΟΑΥ αναφέρει ότι η διαδικασία εγγραφής προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ, η οποία ξεκίνησε πριν μια βδομάδα, διεξάγεται ομαλά και ότι ο συνολικός αριθμός προσωπικών ιατρών οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους μέχρι σήμερα ξεπερνά τους 120.

Η διαδικασία εγγραφής των προσωπικών ιατρών συνεχίζεται απρόσκοπτα και ο ΟAY δηλώνει «αισιόδοξος ότι ο ιατρικός κόσμος θα στηρίξει την εφαρμογή της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών».

Αναφέρεται επίσης ότι για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται είτε στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ (www.gesy.org.cy) είτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ στο τηλέφωνο 17000 (δωρεάν κλήση) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@gesy.org.cy.
Πηγή: stockwatch

Πάνω από 120 γιατροί έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ

29/01

Ξεπερνούν τους 120 οι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας ΓεΣΥ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Σε ανακοίνωση του ο ΟΑΥ αναφέρει ότι η διαδικασία εγγραφής προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ, η οποία ξεκίνησε πριν μια βδομάδα, διεξάγεται ομαλά και ότι ο συνολικός αριθμός προσωπικών ιατρών οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους μέχρι σήμερα ξεπερνά τους 120.

Η διαδικασία εγγραφής των προσωπικών ιατρών συνεχίζεται απρόσκοπτα και ο ΟAY δηλώνει «αισιόδοξος ότι ο ιατρικός κόσμος θα στηρίξει την εφαρμογή της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών».

Αναφέρεται επίσης ότι για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται είτε στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ (www.gesy.org.cy) είτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ στο τηλέφωνο 17000 (δωρεάν κλήση) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@gesy.org.cy.
πηγή: stockwatch

Δαπανούν €20 εκ. για αύξηση επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων


24/01

Αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή) που θα κυμανθεί από €20 έως €50 αναλόγως του ύψους του ετήσιου εισοδήματος κάθε χαμηλοσυνταξιούχου, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε συνέχεια χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η αύξηση θα επηρεάσει περίπου 38.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, περιλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η συνολική ετήσια δαπάνη θα ανέλθει σε €19,6 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ζεύγους δικαιούχων που είναι και οι δύο συνταξιούχοι, θα λαμβάνουν τόσο το επίδομα όσο και την προτεινόμενη αύξηση και οι δύο συνταξιούχοι ξεχωριστά. Για παράδειγμα, για ζεύγος συνταξιούχων το εισοδηματικό όριο καθορίζεται σε €15.486 και σε περίπτωση ζεύγους που λαμβάνουν και οι δύο την κατώτατη σύνταξη ύψους €357 μηνιαίως, θα λαμβάνουν συνολικά και οι δύο ποσό €1.114.

Σημειώνεται ότι η αύξηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα για σκοπούς του Σχεδίου Χαμηλοσυνταξιούχων ή άλλων Σχεδίων που προνοούν για εισοδηματικό όριο.

«Με τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχει διαφοροποιηθεί αυτό το επίδομα ανάλογα με τις κατηγορίες οι οποίες υπάρχουν στο ετήσιο εισόδημα», ανέφερε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε, επίσης, η μη διαφοροποίηση του ορίου της φτώχειας, έτσι ώστε περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Συγκεκριμένα το εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή του επιδόματος διατηρείται κατά 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Η Υπουργός είπε πως σήμερα το όριο της φτώχειας είναι €8.698 για ένα πρόσωπο και €13.047 για δύο πρόσωπα, ενώ με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού το εισοδηματικό όριο για παροχή επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων διατηρήθηκε στα €10.324 για ένα πρόσωπο και στα €15.486 για δύο πρόσωπα.

«Αυτό σημαίνει ότι πέραν των 6 χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων θα συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι γι’ αυτό το επίδομα», είπε.

Οι αυξήσεις στο επίδομα, σημείωσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, φθάνουν και το 44,44%.

«Στόχος είναι να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, να υπάρχει ένα επίδομα το οποίο θα μπορέσουν όλες αυτές οι χιλιάδες προσώπων, που είναι σήμερα στο σχέδιο, 38.000 πρόσωπα, να μη διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας», τόνισε.
Η Υπουργός υπενθύμισε ότι από το 2014 λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για να βοηθήσουν τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή, είπε, είναι η δεύτερη αύξηση που παρατηρείται στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. Ανέφερε ακόμα ότι από το 2017 για πρώτη φορά αποφασίστηκε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να δικαιούνται χριστουγεννιάτικο δώρο, με κατώτατο ποσό τα €100.
Είπε ακόμα ότι 6,600 πρόσωπα είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με άλλα πολύ σημαντικά ωφελήματα.

Επίσης, είπε, ότι δόθηκε το δικαίωμα σε υπηρεσίες φροντίδας σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους χρειάζονταν φροντίδα, με παραχώρηση επιδόματος φροντίδας. Παράλληλα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και δωρεάν διακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και συμμετοχή στο σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών.

Η Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι τερματίστηκε με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η πρακτική των προηγούμενων χρόνων που ήθελε να λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα το Πασχαλινό Επίδομα, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που δικαιούνταν τη μία χρονιά το επίδομα, να μην το δικαιούνται την επόμενη.

Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε, τέλος, στη δημιουργία του Φορέα Τρίτης Ηλικίας που μελετά θέματα ευρύτερης πολιτικής που αφορούν τους ηλικιωμένους και υποβάλλει σχετικές εισηγήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Πηγή: stockwatch

Φιλάσθενοι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι

22/01

Σχεδόν πέντε στους δέκα εργαζόμενους σε υπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες του κράτους απουσίαζαν από τα καθήκοντά τους με άδεια ασθενείας για διάστημα πέραν των 7 ημερών το 2017, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δείχνουν πως το ζήτημα των υπερβολικών αδειών ασθενείας μεγαλώνει αντί να περιορίζεται.
Με βάση τα στοιχεία, το 46% απουσίαζαν με άδεια ασθενείας πέραν των 7 ημερών το 2017 έναντι 42% το 2016.
Σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού αναφορικά με τις μέρες απουσίας για λόγους ασθενείας που αναλογούν στο προσωπικό του κάθε υπουργείου και ανεξάρτητης υπηρεσίας του κράτους, ποσοστό που ξεπερνά το 5% του συνολικού προσωπικού νόσησαν για διάστημα 43 ημερών μέχρι και έξι μηνών τόσο το 2016 (6,52%) όσο και το 2017 (5,72%).
Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι υπάλληλοι που δεν ασθενούν καθόλου ή ελάχιστο.  Από το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο, περίπου ένας στους τρεις ή 31,76% δεν έλαβαν καθόλου άδεια ασθενείας το 2017. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 34,2% το 2016.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών από το σύνολο των 25,4 χιλ. εργαζομένων, ποσοστό 22,34% πήρε άδεια ασθενείας για 1-6 μέρες το 2017 από 23,11% το 2016.
Για διάστημα μιας με δύο εβδομάδων απουσίαζε ποσοστό 16,65% των εργαζομένων το 2017 από 16,4% το 2016, ενώ 9,7% απουσίαζε για 14-20 μέρες το 2016 και 5,79% για 21-27 μέρες.
Μικρότερα ποσοστά απουσίας καταγράφηκαν για μεγαλύτερα διαστήματα άδειας ασθενείας με το ποσοστό υπαλλήλων που απουσίασε για διάστημα 2-6 μηνών να αγγίζουν το 3,87% το 2016 από 3,3% την προηγούμενη χρονιά.
Τα στοιχεία αφορούν τόσο τους μόνιμους όσο και τους έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους και το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.
Όπως διαφαίνεται, περισσότεροι από ένας στους δέκα εργαζόμενους στο δημόσιο απουσίασαν από τα καθήκοντά τους με μονοήμερη άδεια ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό.
Ποσοστό 11,93% των εργαζομένων έλαβε άδεια ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό για μια μέρα, 9,63% για δύο μέρες, 6,9% για τρεις μέρες και 5,7% για τέσσερεις μέρες. Χωρίς δικαιολογητικό γιατρού απουσίασε το 3,84% των εργαζομένων για πέντε μέρες, το 3,05% για έξι μέρες, το 2,07% για επτά μέρες και ποσοστό 2,07% για οκτώ μέρες.
Από την άλλη, ποσοστό 54,82% δεν έλαβε άδεια ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό έναντι 56,5% το 2016.
Της Γεωργίας Χαννή

πηγή: stockwatch

Αυξάνει τους μισθούς 500 υπαλλήλων η Lidl

21/01

Η γερμανική αλυσίδα Lidl ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μισθού περισσότερων από 17.000 υπαλλήλων της στο νέο έτος στις χώρες που δραστηριοποιείται.
Όπως ανακοινώθηκε, για τους 500 εργαζόμενους στην Κύπρο οι αυξήσεις των μισθών θα είναι της τάξεως του 15% στους υπάλληλους αποθήκης σε βάθος τριετίας, αυξάνοντας το ωρομίσθιο από €6,48 σε €6,81 για τον πρώτο χρόνο, €7,12 για τον δεύτερο χρόνο και φτάνει στα €7,45 τον τρίτο χρόνο.
Για οκτάωρη εργασία 22 ημερών (δηλαδή ενός εργάσιμου μήνα) ο μισθός φτάνει σήμερα περίπου τα €1140 και θα ανέλθει στα €1311 μέχρι το τέλος της τριετίας.
Στους υπαλλήλους καταστήματος η αύξηση θα είναι 4,63%. Το ωρομίσθιο αυξάνεται από €7,12 σε €7,45 τον τρίτο χρόνο.
Σε όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία στη Λάρνακα, συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων πωλήσεων, η αύξηση είναι 2%.
«Η νέα αυτή μισθολογική δομή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των απολαβών όλων των εργαζομένων και κατά συνέπεια την αυξημένη επένδυση σε μισθούς με τη συνολική μισθοδοσία να ξεπερνάει τα €12 εκ. το 2019», σημειώνεται.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι αυξάνονται σε 22 ημέρες οι άδειες μετ’ αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν το 2ο έτος εργασίας και σε 25 σε αυτούς που συμπληρώνουν 10 έτη εργασίας.
Αναφορικά με τα διαλείμματα, καθιερώνει ένα διάλειμμα 10 λεπτών στην εργασία 4 ωρών, διατηρεί το διάλειμμα 15 λεπτών στην εργασία 6 ωρών και το αυξάνει σε 20 για πάνω από 8 ώρες εργασίας.
Την ίδια ώρα, καθιερώνει επίδομα €1 ανά ώρα για τους εργαζόμενους σε ψυγεία.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2019, προγραμματίζει νέες προσλήψεις, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την παρουσία της στην κυπριακή αγορά λιανεμπορίου µε στόχο να παραμείνει ένας εργοδότης επιλογής, σταθερός και υπεύθυνος.
«Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού έχει ως προτεραιότητα την παρακίνηση, την ικανοποίηση και τη δέσμευση των ανθρώπων της Lidl, έχοντας τους στο επίκεντρο. Γι’ αυτό και υιοθέτησε πέρυσι το «new way of working» στα νέα της γραφεία στη Λάρνακα, με μοντέρνους χώρους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Άλλωστε ο ανεξάρτητος οργανισμός, Top Employers, με έδρα το Άμστερνταμ, της χάρισε το 2018 τον τίτλο «Top Employer» τόσο στην Κύπρο όσο και, συνολικά, στην Ευρώπη. Κατατάσσεται έτσι, και επίσημα, στους δυναμικότερους εργοδότες της χώρας», αναφέρει.
Πηγή: stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου