Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Επισκόπηση 1_10/02/2019



Επισκόπηση 1_10 Φεβρουαρίου 2019

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
8/02
Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στο Δήμο Λεμεσού
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ:
Οι εργαζόμενοι μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στο Δήμο Λεμεσού κατήλθαν την Παρασκευή σε αυθόρμητη στάση εργασίας ως αντίδραση για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε τις προαγωγές υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα μερίδα του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξε, εν γνώση του, για προαγωγή, εργαζόμενο ο οποίος δεν κατέχει τα προσόντα του σχεδίου υπηρεσίας.
Να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη (προ τριών περίπου μηνών) συνεδρία του, το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο προσωπική κλίμακα με το σκεπτικό ότι δεν δικαιούται ανέλιξη. Η αντιφατική αυτή τοποθέτηση του ΔΣ, δηλαδή με τα ίδια δεδομένα την πρώτη φορά να κρίνει ότι δεν δικαιούται ανέλιξη και την επόμενη να δικαιούται, δεν είναι ανεξήγητη. Πηγάζει από τον ετσιθελισμό, το αίσθημα παντοδυναμίας και την αδιαφορία για κανόνες, ήθη και νόμους συγκεκριμένων Δημοτικών Ομάδων. Δυστυχώς με την ανοχή / ή και την συμμετοχή του Δημάρχου.
Τα πιο πάνω έρχονται να προστεθούν σε σειρά παρατυπιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λεμεσού. Η σκόπιμη ανομοιομορφία των αξιολογήσεων, που σημειώνουμε ότι γίνονται μόνο εν όψει προαγωγών, οι προαγωγές προσωπικού έξω από τις αξιολογήσεις και συστάσεις των υπηρεσιακών που παραπέμπουν στην αναξιοκρατία, η έλλειψη προσωπικού , η κάλυψη μονίμων αναγκών της υπηρεσίας με αγορά υπηρεσιών και τα κομματικά πάρε δώσε μερίδας του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν δημιουργήσει αναστάτωση μεταξύ του προσωπικού και οδηγήσει στην απαξίωση του ίδιου του θεσμού από τους ίδιους τους εργαζόμενους που τον υπηρετούν.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αδυνατεί να ανεχθεί την ύπαρξη και συνέχιση τέτοιων πρακτικών και καταστάσεων. Επιθυμούμε ένα υγειές εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα προσφέρει στον Δημότη. Δυστυχώς οι ενέργειες της συγκεκριμένης πλειοψηφίας στέκονται εμπόδιο στην εργασιακή ειρήνη και την συνεργασία.
Η συνέλευση των μελών μας που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη 12-02-2019 από τις 0100-2400 αφού ο διάλογος η συναίνεση ,η αξιοκρατία και η χρηστή διοίκηση αποτελούν φαίνεται για ορισμένους άγνωστες έννοιες.
Σε ένα θεσμό που υπηρετείται άμεσα ο Δημότης και σε μία ευνομούμενη κοινωνία ο ετσιθελισμός , η αναξιοκρατία και οι ανισότητες δεν έχουν θέση και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να τα πολεμήσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Η ΠΕΟ στηρίζει την κινητοποίηση του ΠΣΕ για Βενεζουέλα
8/02
Η ΠΕΟ στηρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το παρών τους στην κινητοποίηση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης για καταδίκη της προσπάθειας ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα.
Με αυτή την ευκαιρία, ενώνουμε τη φωνή μας, με όλες τις συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο που αντιδρούν και διαμαρτύρονται ενόψει ενός ακόμη πραξικοπήματος στη Λατινική Αμερική, που επιχειρούν οι ΗΠΑ και σύμμαχοι τους, καταπατώντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου.
Η εκδήλωση του ΠΣΕ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.
08/02/2019
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
6/02
Συνέντευξη του ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλη Παπανικολάου όπως δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Βήμα:
Η απόρριψη των συμφωνηθέντων που επιτεύχθηκαν μέσα από διάλογο, από πλευράς της Ομοσπονδίας εργολάβων Οικοδόμων δεν άφησε άλλη επιλογή στις Συντεχνίες που προχωρούν με 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Αυτό διαμηνύει ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου.
Σε συνέντευξη του στο Εργατικό Βήμα, ο Μ. Παπανικολάου καταγγέλλει ότι η εργοδοτική τάξη της Κύπρου θέλει να παραμείνει η κατάσταση έως έχει γιατί τους ευνοεί να μην υπάρχουν ρυθμισμένοι όροι απασχόλησης. Σημειώνει παράλληλα πως ο αγώνας των οικοδόμων είναι ένας αγώνας ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον των Συλλογικών Συμβάσεων στην Κύπρο και το μέλλον των εργαζομένων στην χώρα μας.
Ερ: Το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία σε όλες τις πόλεις και οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο. Ποιες αποφάσεις λήφθηκαν τελικά από τις Συντεχνίες;
Απ: Μετά το αδιέξοδο που υπήρχε, όταν η Ομοσπονδία εργολάβων Οικοδόμων ΟΣΕΟΚ, απέρριψε τα συμφωνηθέντα, με βάση την διαδικασία οι Συντεχνίες των Οικοδόμων προχώρησαν στην πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις πόλεις. Σε αυτές τις Γενικές Συνελεύσεις επεξηγήθηκαν η πορεία που ακολουθήθηκε, υπήρξαν απόψεις από τους εργαζόμενους επι της συμφωνίας καθώς επίσης και επεξηγήσεις. Στο τέλος με μυστική ψηφοφορία οι Συνελεύσεις εξουσιοδότησαν με συντριπτική πλειοψηφία τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών στην λήψη μέτρων όποτε κριθεί αναγκαίο. Τα ΔΣ των Συντεχνιών στο διάστημα που μεσολάβησε από τις Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν την προκήρυξη 24ώρης απεργίας στις 13 Φεβρουαρίου 2019.
Ερ: Γιατί τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή και αναγκάζουν τις Συντεχνίες να κατέλθουν σε απεργία;
Απ: Ο λόγος που υποχρεωνόμαστε να προχωρήσουμε στη λήψη δυναμικών μέτρων είναι ότι, εξ όσων φαίνεται, οι εργολάβοι ουδέποτε εννοούσαν αυτά που έλεγαν και συζητούσαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό διαφάνηκε όταν επήλθε συμφωνία στο προσχέδιο Νόμου για την καθολική εφαρμογή της Σύμβασης στα 5 βασικά σημεία. Οι εργολάβοι δεν ήρθαν πίσω και να μας πουν ότι διαφωνούν σε κάποια και θέλουν να αλλάξουν κάτι από την συμφωνία και απέρριψαν την όλη φιλοσοφία. Ουσιαστικά δεν επιθυμούν να επέλθει συμφωνία. Αυτό που θέλουν είναι να παραμείνουν τα πράγματα στάσιμα, να φθίνουν και στο τέλος της ημέρας να καταργήσουν την Συλλογική Σύμβαση.
Ερ: Τι απαντά η Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας στη διαμαρτυρία των Συντεχνιών για αθέτηση της συμφωνίας από τους εργοδότες;
Απ: Να ξεκαθαρίσουμε ότι η Μεσολαβητική Υπηρεσία δεν απουσίαζε από αυτή την διαδικασία, ήταν παρούσα σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονταν όλο αυτό το διάστημα. Εξάλλου και οι δύο πλευρές είχαμε πάει στην Μεσολαβητική Υπηρεσία για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Το πρόβλημα, και αυτό θα φανεί στην συνέχεια, θα είναι εάν η Μεσολαβητική Υπηρεσία δεν τοποθετηθεί και δεν λάβει θέση.
Το ζήτημα που συζητούσαμε με τους εργολάβους δεν αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στην Οικοδομική Βιομηχανία, αλλά έχει σχέση με τα εργασιακά ζητήματα γενικότερα. Η Μεσολαβητική Υπηρεσία και ο πολιτικός της προϊστάμενός που είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας θα πρέπει να δώσει λύση γιατί είναι για το κοινό καλό όλων. Σαν εργατική πλευρά αναμένουμε να δούμε πως η Μεσολαβητική Υπηρεσία θα αντιδράσει και ανάλογα θα την κρίνουμε για την στάση της.
Ερ: Γιατί θεωρείται ότι η εργοδοτική πλευρά απέρριψε τελικά τα συμφωνηθέντα;
Απ: Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως, φαίνεται ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί μέσα στην Κυπριακή Κοινωνία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει περάσει η ευρύτερη φιλοσοφία που αμφισβητούνται όλα τα ζητήματα γύρω από τα εργασιακά με τη λογική ότι θα πρέπει να είναι αρρύθμιστα. Η εργοδοτική πλευρά, γιατί έχει το πάνω χέρι, ευνοεί αυτή την κατάσταση και δεν θέλει να αλλάξει κάτι. Σε τούτα τα πλαίσια η εργοδοτική τάξη της Κύπρου θέλει να παραμείνει η κατάσταση έως έχει γιατί τους ευνοεί να μην υπάρχουν ρυθμισμένοι όροι απασχόλησης. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να εφαρμόζονται αυτά που συμφωνούμε. Αυτό που θέλουν οι εργοδότες είναι να μην εφαρμόζουν την Συλλογική Σύμβαση ή να την εφαρμόζουν κατά παραγγελία. Αυτός είναι και ο λόγος που απέρριψαν τα συμφωνηθέντα και αυτό μας κάνει να αντιδρούμε πολύ έντονα.
Ερ: Ποια ήταν τα βασικά ζητήματα που περιλάμβανε η συμφωνία;
Απ: Όπως είναι γνωστό μία Συλλογική Σύμβαση συμφωνείται και εφαρμόζεται μεταξύ της εργοδοτικής και της εργατικής πλευράς και αυτή καθορίζει τους όρους απασχόλησης. Εδώ μιλάμε για μία Παγκύπρια Συλλογική Σύμβαση, μία βιομηχανική σύμβαση που αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Οικοδομική Βιομηχανία. Η Συλλογική Σύμβαση αποτελείτε από πολλά άρθρα, από τα οποία κάποια είναι πρωτεύουσας σημασίας και κάποια δευτερεύουσας. Εμείς έχουμε συμφωνήσει με τους εργολάβους ότι τα πέντε βασικά άρθρα που είναι, το ωράριο, η μισθοδοσία όλων των κατηγοριών των εργαζομένων, το Ταμείο Προνοίας, οι Αργίες και το Φιλοδώρημα θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικά για όλους. Δυστυχώς οι εργολάβοι, αν και είχαν συμφωνήσει, στην συνέχεια τα απέρριψαν και δεν δέχτηκαν να προχωρήσουμε.
Ερ: Θα καλέσετε και τους ανοργάνωτους εργαζομένους στην οικοδομική βιομηχανία να συμμετάσχουν στην απεργία;
Απ: Εμείς θεωρούμε ότι ο αγώνας τούτος που ξεκινούν σύντομα οι εργαζόμενοι, αφορά και τους οργανωμένους στην Οικοδομική Βιομηχανία αλλά και τους ανοργάνωτους εργαζόμενους. Είναι ένας αγώνας ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον των Συλλογικών Συμβάσεων στην Κύπρο και το μέλλον των Εργαζομένων στην Κύπρο, από την άποψη ότι θα μπορούν κατά οργανωμένο τρόπο να διεκδικούν αιτήματα τα οποία θα τους βοηθούν για να καλυτερεύουν τις συνθήκες εργασίας τους, τις μισθολογικές συνθήκες και τα άλλα ωφελήματα που περιλαμβάνονται στις Συλλογικές Συμβάσεις. Ο αγώνας τούτος, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Είναι γνωστή η κατάσταση αφού οι εργοδότες και οι γνωστοί κύκλοι, έχοντας το πάνω χέρι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούν και δυστυχώς το έχουν καταφέρει να πάρουν τους εργαζόμενους πολλά χρόνια πίσω. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι, όποιο επάγγελμα και αν εξασκούν, να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Οικοδόμων γιατί θα υπάρξει κοινό όφελος. Αν πάμε στην Ιστορία του Κυπριακού Συνδικαλιστικού Κινήματος ή του εργατικού Κινήματος θα δούμε ότι η μοίρα των Οικοδόμων ήταν να μπαίνουν πάντοτε μπροστά και να ανοίγουν δρόμους και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, άρα είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την καθολική συμπαράσταση όλων των ομάδων των εργαζομένων της Κύπρου σε αυτό τον δίκαιο αγώνα που ξεκινά σύντομα.
Ερ: Μπορεί να κλιμακωθούν τα μέτρα εάν δεν υπάρξει καλή θέληση από την εργοδοτική πλευρά;
Απ: Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή και δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε αυτό το δίκαιο ζήτημα το οποίο επιδιώκουμε να πετύχουμε. Το δίκαιο είναι με το μέρος των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι δεν ζητούν τίποτα απολύτως, αυτό που απαιτούν είναι τα αυτονόητα, δηλαδή να εφαρμόζονται αυτά που συμφωνούνται.
Άρα, εάν δεν υπάρξει τελικά η οποιανδήποτε αλλαγή στη στάση της εργοδοτικής πλευράς, είμαι βέβαιος ότι οι απεργιακές συνελεύσεις των εργαζομένων που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, θα αποφασίσουν για την λήψη πιο δυναμικών μέτρων. Είναι εδώ που θα πρέπει και η πολιτεία να παρέμβει για ένα τόσο ξεκάθαρο ζήτημα και να βοηθήσει για να μπει μία τάξη.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Στάση εργασίας εργαζομένων στο Δήμο Λεμεσού

8/02

Με αυθόρμητη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λεμεσού, μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, εξέφρασαν σήμερα την αντίδραση τους στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με τις προαγωγές υπαλλήλων, προκηρύσσοντας παράλληλα 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, η αυθόρμητη στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε επειδή "μερίδα του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξε για προαγωγή, εν γνώση του, εργαζόμενο ο οποίος δεν κατέχει τα προσόντα του σχεδίου υπηρεσίας".

Σημειώνει ακόμη πως,  σε πρόσφατη  συνεδρία του , "το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού ενέκρινε ομόφωνα για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο προσωπική κλίμακα με το σκεπτικό ότι δεν δικαιούται ανέλιξης" και υποδεικνύει ότι "η αντιφατική αυτή τοποθέτηση του συμβουλίου - δηλαδή με τα ίδια δεδομένα την πρώτη φορά να κρίνει ότι δεν δικαιούται ανέλιξη και την επόμενη να δικαιούται - δεν είναι ανεξήγητη".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, η στάση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου "πηγάζει από τον ετσιθελισμό , το αίσθημα παντοδυναμίας και την αδιαφορία για κανόνες , ήθη και  νόμους συγκεκριμένων Δημοτικών Ομάδων και δυστυχώς,  με την ανοχή  ή και τη συμμετοχή του Δημάρχου".

Η ανακοίνωση κάνει επίσης λόγο για σειρά παρατυπιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λεμεσού, για "σκόπιμη ανομοιομορφία των αξιολογήσεων, που γίνονται μόνο εν όψει προαγωγών, προαγωγές προσωπικού έξω από τις αξιολογήσεις και συστάσεις των υπηρεσιακών που παραπέμπουν στην αναξιοκρατία, έλλειψη προσωπικού , κάλυψη μονίμων αναγκών της υπηρεσίας με αγορά υπηρεσιών και κομματικά πάρε δώσε μερίδας του Δημοτικού Συμβουλίου".

Όλα αυτά, προστίθεται, έχουν δημιουργήσει αναστάτωση μεταξύ του προσωπικού και έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του ίδιου του θεσμού από τους ίδιους τους εργαζόμενους που τον υπηρετούν.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ δηλώνει πως αδυνατεί να ανεχθεί την ύπαρξη και συνέχιση τέτοιων πρακτικών και καταστάσεων και ότι επιθυμία της είναι ένα υγειές εργασιακό περιβάλλον, το οποίο θα προσφέρει στον δημότη.

Δυστυχώς, συνεχίζει, οι ενέργειες της συγκεκριμένης πλειοψηφίας στέκονται εμπόδιο στην εργασιακή ειρήνη και την συνεργασία.

Συνέλευση των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας, αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, "αφού ο διάλογος η συναίνεση ,η αξιοκρατία και η χρηστή διοίκηση αποτελούν φαίνεται για ορισμένους άγνωστες έννοιες".

Τέλος τα μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ που εργάζονται στο Δήμο Λεμεσού σημειώνουν ότι "σε ένα θεσμό που υπηρετείται άμεσα ο Δημότης και σε  μία ευνομούμενη κοινωνία, ο ετσιθελισμός , η αναξιοκρατία και οι ανισότητες δεν έχουν θέση και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να τα πολεμήσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα".

Πηγή: stockwatch

Αγεφύρωτο το χάσμα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών

7/02

Οι γυναίκες στην Κύπρο εξακολουθούν να αμείβονται κατά 13,9% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αγγίζοντας κατά μέσο όρο το 16,2%.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι γυναίκες εργάζονται χωρίς καμιά αμοιβή για δύο μήνες το χρόνο, σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, κάνοντας την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις στην Ισλανδία είναι υποχρεωμένες δια νόμου να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν ίδιες αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες, αλλιώς είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου.
Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, διοργάνωσαν σήμερα στη Λευκωσία το «Φόρουμ για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών», με τους ομιλητές να ζητούν διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και αλλαγές στην νοοτροπία για αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος.
Κατά την έναρξη του φόρουμ, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαληκκίδης.
Σύμφωνα με την Υπουργό, η Κύπρος κατέλαβε το 2016 την 9η θέση μεταξύ των κρατών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών για την περίοδο 2013-2016, παρά την οικονομική κρίση και παρά την εφαρμογή αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά την περίοδο 2013-2016.
«Το σημερινό φόρουμ αποτελεί μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην αρχή της ισότητας αμοιβών και στον πάγιο στόχο εξάλειψης του φαινομένου του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών» είπε η Υπουργός.
Σημείωσε ότι το φαινόμενο έχει αρνητικές συνέπειες στην πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού, ενώ έκανε λόγο για αλυσιδωτές επιπτώσεις και κοινωνικές προεκτάσεις.
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η σημερινή συνεχιζόμενη διαφορά στις αμοιβές μεταφράζεται σε χαμηλότερες συντάξεις για το γυναικείο πληθυσμό στο μέλλον και διευρύνει τον κίνδυνο φτώχειας» πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ανέλαβε ουσιαστική δράση για το θέμα, μέσω της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ύψους 2 εκ. ευρώ.
Η επιτυχής εφαρμογή του Έργου «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών» συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική μείωση του χάσματος στις αμοιβές των δύο φύλων, είπε.
Η Ζέτας Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2017 το ποσοστό του χάσματος στην Κύπρο είναι 13,7% σε σχέση με 14,9% που καταγράφηκε το 2013.
Συνέχισε, λέγοντας ότι το 2010 η Κύπρος είχε ποσοστό χάσματος υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2016 βρισκόταν στην 9η θέση και ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, επιτυγχάνοντας να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από τον μέσο της ΕΕ, που ανέρχεται στο 16,2%.
Η Υπουργός Εργασίας έστειλε τέλος μήνυμα με την ευκαιρία της Ημέρας Ίσης Αμοιβής - που στην Κύπρο είναι η 19η Φεβρουαρίου – λέγοντας πως «η επιδίωξη πλήρους και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας, αναγνωρίζοντας ότι η επένδυση στην ισότητα θα αποτελεί πάντα μέσο αύξησης της απασχόλησης, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».
Ο δρόμος για επίτευξη την έμφυλης ισότητας ουδέποτε ήταν εύκολος και ομαλός, ανέφερε από την πλευρά της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.
«Απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές κι αλλαγές στην νοοτροπία και στις αντιλήψεις ως προς τις ικανότητες των δυο φύλων και τι είναι αναμενόμενο από μια γυναίκα και έναν άντρα να πράξει» είπε.
Ανέφερε εξάλλου ότι παρά την απουσία καταγγελιών, δεν μπορεί να οδηγηθούμε στο εύκολο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανισότητα αμοιβής.
Σύμφωνα με την κ. Λοττίδη ο επαγγελματικός διαχωρισμός εξακολουθεί να υφίσταται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό, παρά το γεγονός ότι πλέον τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών είναι αυξημένα.
Πρόσθεσε ότι όσο οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής περιόδου της ζωής τους αμείβονται με χαμηλά εισοδήματα, το ίδιο χαμηλά θα αμείβονται και κατά την τρίτη ηλικία, κατά τρόπο αλυσιδωτό καθιστώντας την ανισότητα αμοιβών σε ανισότητα συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η διατήρηση σχέσεων πλήρους οικονομικής εξάρτησης της γυναίκας από τους συζύγους και τους συντρόφους τους, εξήγησε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου είπε ότι οι γυναίκες εργάζονται, χωρίς καμιά αμοιβή για δύο μήνες το χρόνο σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, κάτι που οφείλεται στο έμφυλο χάσμα αμοιβών.
«Πρόκειται για μια σκανδαλώδη και απαράδεκτη αδικία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σημείωσε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες δεν παρατηρείται μεγάλη πρόοδος στην ισότητα των αμοιβών τα τελευταία 10 χρόνια, αφού δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.
Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, η κ. Ζαννέτου είπε ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών είναι μεγάλες, και κυμαίνονται από 5% έως 25%.
Ανέφερε επίσης ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταλάβουν ανώτερες θέσεις. Αντιπροσωπεύουν, κατά μέσο όρο, το 17,8% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, το 2,8% των γενικών διευθυντών/ντριών, το 27% των υπουργών και το 27% των μελών των εθνικών κοινοβουλίων, πρόσθεσε.
Έφερε τέλος το παράδειγμα της Ισλανδίας, η οποία είναι πρώτη στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την έμφυλη ισότητα για εννέα συναπτά έτη.
Εξήγησε ότι με νόμο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018, προβλέπεται ότι όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 25 υπαλλήλους θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν τις ίδιες αμοιβές και στα δύο φύλα για ίδιο αντικείμενο εργασίας, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Πρόσθεσε ότι εφόσον αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, οι εταιρείες προμηθεύονται το ανάλογο πιστοποιητικό από τις αρχές της χώρας.  Στόχος του νόμου αυτού είναι μέχρι το 2022 να έχει εξαλειφθεί το έμφυλο χάσμα αμοιβών, κατέληξε η κ. Ζαννέτου.

Πηγή: stockwatch

Δεν αξιοποιείται το ταμείο αφερεγγυότητας €200 εκ.

5/02

Ποσό πέραν των €200 εκ. έχει συσσωρευτεί στο ταμείο αφερεγγυότητας χωρίς να αξιοποιείται για το σκοπό της αποζημίωσης υπαλλήλων των οποίων οι εταιρείες όπου εργάζονταν έχουν κλείσει ή βρίσκονται σε εκκαθάριση, τη στιγμή που επηρεαζόμενοι αναμένουν για χρόνια την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Το υπουργείο διαμηνύει ότι επεξεργάζεται αλλαγές στη νομοθεσία που θα την καθιστούν λιγότερο αυστηρή, με την επιτροπή εργασίας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πιέζουν για άμεση επίλυση του προβλήματος.
Πρόθεση για αλλαγές στον νόμο
Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας, για να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ταμείο που δημιουργήθηκε από εισφορές εργοδοτών, προς αποζημίωση μισθών και ωφελημάτων απολυμένων υπαλλήλων πρέπει ο εργοδότης να κριθεί αφερέγγυος.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, εργοδότης θεωρείται ότι είναι αφερέγγυος όταν μετά το κλείσιμο της εταιρείας, εκδοθεί δικαστικό διάταγμα για εκκαθάριση ή διαπιστωθεί ότι ο εργοδότης έπαυσε να διεξάγει εργασίες και δεν υπάρχει ικανοποιητική περιουσία.
Εκπρόσωπος του υπουργείου εργασίας ανέφερε ότι «πρόθεση του υπουργείου είναι η τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, ώστε αυτός να μην είναι τόσο αυστηρός». Εξήγησε ότι η πρόθεση είναι από τη στιγμή που η υπόθεση υποβάλλεται στο δικαστήριο, να αναγνωρίζεται η αφερεγγυότητα του εργοδότη.
Επεσήμανε ότι η οποιαδήποτε πληρωμή από το ταμείο αφερεγγυότητας, θα γίνεται μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης για επιβεβαίωση της αφερεγγυότητας.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρεάς Φακοντής κάλεσε το υπουργείο να επιταχύνει τη διαδικασία τροποποίησης της νομοθεσίας και να εισηγηθεί νομοσχέδιο υπό τη μορφή του κατεπείγοντος.
Έθεσε παράλληλα χρονοδιάγραμμα μέχρι τα μέσα Μαρτίου για ολοκλήρωση της διαβούλευσης του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους, πριν την ετοιμασία νομοσχεδίου για να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση και στην νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, πριν τεθεί ενώπιον της βουλής.
Στις 540 οι αιτήσεις μέχρι το 2016, εγκρίθηκαν 58
Ο γενικός οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης δήλωσε ότι ζητήθηκε να επανεξεταστεί η νομοθεσία για το καλό των εργαζομένων που μένουν εκτεθειμένοι καθώς και να συμβάλει η επιτροπή ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναμονή θα αποζημιωθούν στη βάση των δεδουλευμένων τους και όχι με κατά χάριν αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με επιστολή της ΣΕΚ προς την υπουργό, παρά το τι προνοεί η νομοθεσία, στην πράξη πριν τον διορισμό εκκαθαριστή, διορίζεται διαχειριστής της εταιρείας που εκποιεί ή αξιοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία αφαιρώντας από τους υπαλλήλους το δικαίωμα αίτησης για αποζημίωση από το ταμείο.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι το ταμείο αφερεγγυότητας δημιουργήθηκε για την κάλυψη των δεδουλευμένων εργαζομένων επιχειρήσεων που κλείνουν και όχι για να συσσωρεύει εισφορές.
Σημείωσε ότι αν και υπάρχει ταμείο, η πρόνοια αναφορικά με την αφερεγγυότητα του εργοδότη συνδέεται με την πτώχευση και απαιτεί την έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης, γεγονός που έχει οδηγήσει στην έγκριση μόνο 58 από τις 540 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2009 μέχρι το 2016, την ώρα που οι περιπτώσεις τέτοιων υποθέσεων έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι κατατέθηκε εισήγηση για διεύρυνση του ορισμού του αφερέγγυου εργοδότη καθώς και του πεδίου κάλυψης οφειλομένων μισθών και ωφελημάτων και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί λύση άμεσα.
Ζητούν τα δεδουλευμένα πρώην υπάλληλοι της Εταιρείας Αρτοποιών
Η εκπρόσωπος της επιτροπής υπαλλήλων της παγκύπριας εταιρείας αρτοποιών Μαρία Σιόλου δήλωσε ότι τεσσεράμισι χρόνια μετά το κλείσιμο της εταιρείας οι υπάλληλοι παραμένουν όχι μη αποζημιωμένοι, αλλά απλήρωτοι για την εργασία τους.
Σημείωσε ότι είτε πολιτική, είτε νομοθετική, η απόφαση πρέπει να ληφθεί τάχιστα για να αντιμετωπιστεί το θέμα των ημερομισθίων και να μην μετατίθεται το πρόβλημα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι οι οφειλές αφορούν μισθούς 4 -5 μηνών με το σύνολο των επηρεαζόμενων στη συγκεκριμένη περίπτωση να φτάνουν τους 280.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι μισθοί και τα ωφελήματα των εργαζομένων καλύπτονται από το ταμείο για περίοδο 13 εβδομάδων πριν από το κλείσιμο της εταιρείας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι στόχο θα αποτελέσει και η αναδρομική ισχύς των αλλαγών που θα επέλθουν στη νομοθεσία έτσι ώστε να καλυφθούν οι περιπτώσεις εργαζομένων τόσο της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών όσο και της εταιρείας Pittas που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, δυνατότητα που θα διαφανεί κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, όπως είπε.
Της Μαρίας Χαμπή

πηγή: stockwatch

Χαμηλό 9 ετών στον αριθμό ανέργων

5/02

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, από τον Νοέμβριο του 2010, υποχώρησε τον Ιανουάριο 2019 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, κυρίως χάρη στο εμπόριο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.
Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα επαρχιακά γραφεία εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2019, έφτασε τα 30.951 πρόσωπα ελαφρά αυξημένος από 29.800 τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο με βάση τα διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, στοιχεία τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο του 2019 μειώθηκε στα 24.091 πρόσωπα σε σύγκριση με 24.333 τον προηγούμενο μήνα.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018 σημειώθηκε μείωση 5.038 προσώπων ή 14,0% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.158 ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 583), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 578), της μεταποίησης (μείωση 537), των κατασκευών (μείωση 526), της εκπαίδευσης (μείωση 173) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 1.538).
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας είναι στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι είναι υπάλληλοι υπηρεσιών, πωλητές, καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων έχει μέση γενική εκπαίδευση (15.599).
Τη μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση δείχνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2018 στο 8,8% από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2017.
Της Γεωργίας Χαννή

πηγή: stockwatch

Εκατοντάδες νέες θέσεις και προαγωγές

5/02

Το πράσινο φως για την αποδέσμευση 272 νέων θέσεων καθώς και 21 θέσεων προαγωγής που τέθηκαν ενώπιον της κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έδωσε η επιτροπή οικονομικών της βουλής.
Το μεγαλύτερο αίτημα αφορούσε την αποδέσμευση 209 θέσεων στην αστυνομία, εκ των οποίων 200 είναι θέσεις αστυφύλακα κλίμακας Α3, Α5 και Α7 και εννέα είναι θέσεις αστυνόμου Β κλίμακας Α12, ανώτερου υπαστυνόμου κλίμακας Α10, υπαστυνόμου κλίμακας Α9, λοχία κλίμακας Α8 και αστυφύλακα κλίμακας Α5.
Η επιτροπή αποδέσμευσε επίσης, 30 θέσεις ειδικών αστυφυλάκων κλίμακας Α1, Α2 και Α5.
Θέσεις στη δικαστική υπηρεσία
Θετική ήταν η ανταπόκριση της επιτροπής και στο αίτημα για την πλήρωση 6 κενών θέσεων πρώτου διορισμού στη δικαστική εξουσία εκ των οποίων οι τρεις θέσεις είναι πρωτοκολλητή κλίμακας Α8, Α10 και Α11 και οι υπόλοιπες είναι θέσεις στενογράφου δικαστηρίου κλίμακας Α2, Α5 και Α7 ενώ, αποδεσμεύτηκαν και 21 θέσεις ωρομίσθιου προσωπικού για αχθοφόρους, κλητήρες και εργάτες αποθήκης στη δικαστική υπηρεσία.
Παράλληλα, εγκρίθηκε η αποδέσμευση δέκα θέσεων προαγωγής οι οποίες αφορούν τέσσερις θέσεις ανώτερης πρώτης στενογράφου δικαστηρίου κλίμακας Α11, 3 θέσεις πρώτης στενογράφου δικαστηρίου κλίμακας Α10 και 3 θέσεις ανώτερου δικαστικού επιδότη κλίμακας Α8-Α9.
Προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία
Η επιτροπή οικονομικών αποδέσμευσε οκτώ θέσεις προαγωγής για το υπουργείο εξωτερικών από τις οποίες οι τρεις είναι κενές θέσεις γραμματέα Α ή πρόξενου κλίμακας Α12, γραμματέα Β ή υποπρόξενου κλίμακας Α11, οι τέσσερις είναι θέσεις πληρεξούσιου υπουργού κλίμακας Α13 και μια θέση πρέσβη κλίμακας Α15.
Θέσεις προαγωγής ανοίγουν επίσης, στην πολιτική αεροπορία και στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι θέσεις προαγωγής αφορούν διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού κλίμακας Α15, επιθεωρητή εναέριας κυκλοφορίας κλίμακας Α12 και λειτουργού αεροπορικών κινήσεων κλίμακας Α10.
Της Μαρίας Χαμπή

πηγή: stockwatch

Μισθοί: Έτοιμες για μάχη οι τράπεζες

4/02

Έτοιμες για μάχη ώστε να μειώσουν το κόστος προσωπικού τους είναι οι εγχώριες τράπεζες, σε μια περίοδο που η εισοδηματική τους βάση συνεχίζει να πιέζεται λόγω των προβληματικών δανείων και των χαμηλών επιτοκίων.
Οι συλλογικές συμβάσεις στον τραπεζικό τομέα έληξαν στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, πλην της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανανεωθεί.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Εθνική Τράπεζα από τον Δεκέμβριο του 2016.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη παρακαθίσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις λόγω κυρίως του γεγονότος ότι ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του υπουργείου εργασίας υπήρξε εργατική διαφορά σε ότι αφορά την παραχώρηση ή όχι της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ.
Μετά από πολύμηνη παρέμβαση της υπουργού εργασίας η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, αποδέχθηκε και παραχώρησε προς το προσωπικό, τόσο την ετήσια προσαύξηση, όσο και την ΑΤΑ.
Ωστόσο, το σκέλος της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης παραμένει σε εκκρεμότητα αλλά ενώπιον της η συντεχνία έχει επιστολή της Τράπεζας Κύπρου από το 2016 με την οποία η εργοδοτική πλευρά αξιώνει κατάργηση της ΑΤΑ, των μισθολογικών κλιμάκων και όλων των αυτόματων μισθολογικών αυξήσεων.
Επιπρόσθετα, η BOCH απαιτεί αλλαγή του συστήματος αμοιβών και προαγωγών θεωρώντας ότι αυτό είναι πεπαλαιωμένο και αντιπαραγωγικό και δεν παρέχει, κατά την άποψη της, ουσιαστικά κίνητρα στους αποδοτικούς υπαλλήλους.
Τα εν λόγω αιτήματα της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ευκαιρία της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.
Ωστόσο, οι εργασιακές σχέσεις των δύο πλευρών οξύνθηκαν και πάλι με αφορμή αυτή τη φορά τον ισχυρισμό της ΕΤΥΚ, ότι υπεύθυνοι αξιολόγησης του προσωπικού κατήγγειλαν στη συντεχνία ότι δέχονται πιέσεις για τις αξιολογήσεις υπαλλήλων.
Η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς της συντεχνίας.
Πάντως η εργοδοτική πλευρά των τραπεζών αφήνει να διαρρεύσει ότι θα δώσει τη μάχη με την ΕΤΥΚ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θεωρώντας ότι ο τραπεζικός τομέας δεν αντέχει επιπρόσθετη αύξηση του εργατικού κόστους.
Εργατική κρίση υποβόσκει στην Ελληνική Τράπεζα
Στην Ελληνική Τράπεζα υποβόσκει σοβαρή εργατική κρίση και η ΕΤΥΚ έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί από τη συντριπτική πλειονότητα των μελών της να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η συντεχνία κατηγορεί τη διεύθυνση της τράπεζας ότι με την παραχώρηση των μισθών προς το προσωπικό τέλος Ιανουαρίου δεν έχει δώσει την ΑΤΑ ούτε και την ετήσια προσαύξηση, όπως προβλέπει η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση
Επίσης καταγγέλλει την ΗΒ ότι επιδιώκει με την υποβολή αιτημάτων της που απέστειλε γραπτώς προς τη συντεχνία, με την ευκαιρία της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, επαναδιαπραγμάτευση ουσιαστικών, κατά την ΕΤΥΚ, προνοιών της συλλογικής σύμβασης.
Η ηγεσία της συντεχνίας στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης του προσωπικού της ΗΒ, υποστήριξε ότι η τράπεζα απαιτεί αλλαγή των μισθολογικών κλιμάκων και των ετήσιων προσαυξήσεων, διαφοροποίηση των επιδομάτων και των προσαυξήσεων που παραχωρούνται λόγω αλλαγής καθηκόντων, του τιμαριθμικού επιδόματος, των εισφορών στο ταμείο υγείας, των συμβατικών δανείων και του ωραρίου εργασίας.
Σε σχετική επιστολή, η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας ενημέρωσε την ΕΤΥΚ ότι δεν θα καταβάλει την ετήσια προσαύξηση ή άλλες παροχές που συνεπάγονται αύξηση του κόστους μισθοδοσίας καθώς όλα αυτά, σύμφωνα με την ΗΒ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.
Η ΕΤΥΚ σε πρόσφατη εγκύκλιο της προς τα μέλη της και απαντώντας στην επιστολή της ΗΒ εγείρει και θέμα ενσωμάτωσης των υπαλλήλων που έχουν προέλθει από την πρώην ΣΚΤ κάτω από τη συλλογική σύμβαση που ισχύει σήμερα στην τράπεζα.
Με βάση τη σύμβαση που υπήρχε στη ΣΚΤ, οι μισθοδοτικές κλίμακες που απολάμβαναν οι πρώην υπάλληλοι της Συνεργατικής Τράπεζας είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα όπου η ΕΤΥΚ είναι οργανωμένη.
Η συντεχνία υποστηρίζει ότι ο μέσος όρος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΗΒ ανέρχεται ετήσια περίπου στις €38 χιλ., ενώ αυτών της πρώην ΣΚΤ στις €25 χιλ.
Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι της RCB, της Eurobank  και της Ancoria δεν είναι οργανωμένα μέλη της ΕΤΥΚ.
Ανώτατα στελέχη των τραπεζών αναφέρθηκαν στο ήδη αυξημένο εργατικό κόστος στον τραπεζικό τομέα σημειώνοντας και το επικείμενο κόστος 1,8% που θα παραχωρείται στο ΓεΣΥ, στην υφιστάμενη καταβολή 9% στο ταμείο προνοίας των υπαλλήλων και στις εισφορές που ήδη καταβάλλονται στα ταμεία κοινωνικής συνοχής και στο ΤΚΑ το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 8,3%.
Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: stockwatch

Χάσμα επικρατεί στην Ευρώπη με τους κατώτατους μισθούς - Η ΣΕΚ είναι θετική προς την κατεύθυνση του καθορισμού του κατώτατου μισθό

9/02



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, ο υψηλότερος κατώτατος μισθός παραχωρείται  στο Λουξεμβούργο και φτάνει τα 1998 ευρώ.  Ακολουθεί η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Αλβανία με 200 ευρώ.
Στην Κύπρο ο κατώτατος μισθός καλύπτει 9 επαγγέλματα (Πωλητές, Γραφείς, Νοσηλευτικοί Βοηθοί, Βοηθοί Παιδοκόμοι, Βοηθοί Βρεφοκόμοι, Σχολικοί Βοηθοί, Φρουροί, Φροντιστές και Καθαριστές) και φθάνει τα €870 ευρώ μικτά.Μετά από συνεχή υπηρεσία έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη, αυξάνεται στα €924 ευρώ μικτά.
Σε δηλώσεις του τον Δεκέμβριο, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κάνει σκέψεις για θέσπιση κατώτατου μισθού στην Κύπρο για όλα τα επαγγέλματα. Προς τούτο εκπονείται μελέτη σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, 22 από τα 28 κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς (εξαιρέσεις αποτελούν η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία).
Δηλώσεις γ.γ. ΣΕΚ
Ο γ.γ. της ΣΕΚ δήλωσε πως ο κατώτατος μισθός αποτελεί σημαντική παράμετρο στην κατοχύρωση συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων σε σχέση με τις μισθολογικές απολαβές που απολαμβάνουν. Η ΣΕΚ είναι θετική προς την κατεύθυνση του καθορισμού του κατώτατου μισθού. Είναι όμως σημαντικό αυτός να προκύψει μέσα από έναν συγκροτημένο κοινωνικό διάλογο λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους που θα πρέπει να συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο κατώτατος μισθός μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων οι οποίες θα πρέπει να εδραιωθούν ακόμη περισσότερο όπως επίσης και η περαιτέρω ομαλοποίηση των συνθηκών που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας. Βασική προϋπόθεση για εφαρμογή με επάρκεια του κατώτατου μισθού αποτελεί η δημιουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών για να υπάρχει επαρκής έλεγχος με την εφαρμογή του στην πράξη.
Πηγή: ΣΕΚ

ΣΕΚ και ΠΕΟ ζητούν άμεση επαναφορά των μισθών των εργαζομένων στην ΚΕΔΙΠΕΣ και ALTAMIRA – Για ακόμα μια φόρα απών η ΕΤΥΚ

8/02

Μετά από κοινή πρόσκληση της ΚΕΔΙΠΕΣ προς όλες τις συντεχνίες που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους της ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σήμερα Παρασκευή 08/02/2019, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο οι συντεχνίες μας ΣΕΚ-ΠΕΟ. Η άλλη συντεχνία, κατά την προσφιλή τακτική  της, δεν προσήλθε στη συνάντηση όπως πράττει κάθε φορά που πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για τους εργαζόμενους (περιμένοντας το όποιο αποτέλεσμα επέλθει για να του ασκήσει αρνητική κριτική).
Στην συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή συμφωνιών ή  αιτήματα που υποβλήθηκαν από τις συντεχνίες μας, τα οποία περιλαμβάνουν:
1. Πιστή εφαρμογή της Έκτακτης Ειδικής Συμφωνίας Ορισμένης Διάρκειας η οποία έληξε 31/12/2018 και σύμφωνα με τις πρόνοιές της θα πρέπει από 01/01/2019 να επιστραφούν οι μειώσεις που έγιναν στους μισθούς 31/01/2014, να επιστραφεί το ποσοστό μείωσης του Ταμείου Προνοίας αλλά και να αποπαγοποιηθούν οι προσαυξήσεις και η ΑΤΑ. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση η άλλη συντεχνία ουδέποτε αναφέρθηκε, μέσα στις πολλές εγκυκλίους της, στην υποχρέωση του εργοδότη να εφαρμόσει την πιο πάνω συμφωνία.
2. Ενιαία Συλλογική Σύμβαση που θα αφορά ίδιους όρους εργοδότησης (π.χ. επιδόματα, συμβατικά δάνεια, ετήσιες άδειες, άδειες ασθενείας κ.α.)
3. Ενιαίο Μισθολόγιο-τοποθέτηση όλων των υπαλλήλων στις κλίμακες της πρώην ΣΚΤ.
Μετά από διαπραγμάτευση, παραμένουν διάφορα ζητήματα ανοιχτά στα οποία ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις και τοποθετήσεις από μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ. Ως εκ τούτου, στην επόμενη συνάντηση που θα καθοριστεί θα ακολουθήσει άμεση και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Στην περίπτωση που θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων είτε θετικά  είτε αρνητικά , θα συγκληθούν προς τούτο Γενικές Συνελεύσεις.
Να σημειώσουμε ότι με βάση τη συμφωνία μεταξύ της ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΠΑΣΥΔΥ,ΣΚΤ και ALTAMIRA ASSET MAGEMENT (CYPRUS) LTD ημερομηνίας 29/12/17, άρθρο 2, για την απόσπαση αριθμού συναδέλφων στην Altamira από την Σ.Κ.Τ αναφέρεται ρητά ότι οποιαδήποτε συμφωνία προέλθει με την ΚΕΔΙΠΕΣ αναφορικά με εργασιακά θέματα, εφαρμόζεται αυτόματα και για αυτούς και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση η άλλη συμφωνία  από την Altamira.
Τέλος, ευελπιστούμε ότι στην επόμενη συνάντηση να παρευρίσκονται όλες οι συντεχνίες για το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων στην ΚΕΔΙΠΕΣ-Altamira.
Εκ των Συντεχνιών
ΣΕΚ - ΠΕΟ
πηγή: ΣΕΚ

Η ΣΕΚ δεν πρόκειται να ανεκτεί καμιά αναβολή και κανένα πισωγύρισμα

6/02
ΓεΣΥ ΤΩΡΑ - Η έγκαιρη λειτουργία του Σχεδίου αποτελεί βαρόμετρο αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος- Να σταματήσει πάραυτα η υπόσκαψη και η πολιτική υποκρισία
Αν αυτή η πολιτεία, (κυβέρνηση, βουλή και πολιτικά κόμματα), 18 χρόνια μετά τη ψήφιση της αρχικής νομοθεσίας δεν καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Γενικό Σχέδιο Υγείας στα χρονικά περιθώρια που η ίδια έθεσε, τότε οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν σε τίποτε και σε καμία μεταρρύθμιση.
Η λειτουργία του ΓεΣΥ στα χρονικά πλαίσια που ομόφωνα έθεσε η βουλή δοκιμάζει, τη συνέπεια, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κυπριακού πολιτικού συστήματος.
Όσοι υποστηρίζουν πως, η εφαρμογή του ΓεΣΥ βαραίνει μόνο τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας πλανώνται πλάνην οικτρά και ατυχώς ψεύδονται.  Απλά κουβαλούν νερό στο μύλο της αναβολής και της αναβλητικότητας.  Αυτό το μύλο που καταστρέφει κάθε προοπτική για πρόοδο και έγκαιρη ανάπτυξη.
Η ευθύνη για την υλοποίηση μιας τέτοιας μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης είναι συλλογική, αφορά όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα την κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που ομόφωνα ψήφισαν στις 16 Ιουνίου 2017 τις σχετικές νομοθεσίες.
Συνεπώς είναι τραγικά υποκριτικό και ασυνεπές προς το σύνολο της κοινωνίας, κάποιοι πολίτικοί σήμερα στο παρά ένα, να βγάζουν απ’ έξω την ουρά τους και να πολιτικολογούν φλυαρώντας.
Με απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση προς τον ιατρικό κόσμο, με τον οποίο η ΣΕΚ συνεργάζεται τις τελευταίες δεκαετίες στα πλαίσια λειτουργίας δικών μας Ταμείων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, απευθύνουμε έκκληση να μελετήσουν προσεκτικά και εξαντλητικά όλες τις παραμέτρους που αφορούν το ΓεΣΥ και να στηρίξουν την εφαρμογή του και να συνεισφέρουν στην ομαλή λειτουργία του.
Η ΣΕΚ αυτή την κρίσιμη ώρα δεν πρόκειται να ανεκτεί καμία αναβολή και κανένα πισωγύρισμα, ούτε πρόκειται να αφήσουμε το θέμα του ΓεΣΥ να παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες.  Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικά, κομματικά, οικονομικά και άλλου είδους συμφέροντα να θέσουν την υγεία των πολιτών σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.
Δεν πρόκειται λοιπόν να ανεχθούμε μισόλογα, αντιφατικές δηλώσεις και πολιτική φλυαρία.
Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να υποσκάψει την πορεία του ΓεΣΥ, η απουσία του οποίου αποτελεί προσβολή για την Κύπρο.
Πηγή: ΣΕΚ

ΠΑΡΑΛΥΕΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ • 24 ωρη προειδοποιητική απεργία στις 13 Φεβρουαρίου

3/02
24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 13 Φεβρουαρίου κήρυξαν οι συντεχνίες Οικοδόμων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων. Κατά την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις στα επαρχιακά οικήματα των συντεχνιών ως ακολούθως:
Λευκωσία και Πάφο στο οίκημα της ΠΕΟ
Λεμεσό, Λάρνακα, Αμμόχωστο (Παραλίμνι) στο οίκημα της ΣΕΚ .
Οι τρείς συντεχνίες επικρίνουν με δριμύτητα την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών ότι δεν σέβεται τα συμφωνηθέντα  και τη Συλλογική Σύμβαση και ως εκ τούτου κηρύσσουν 24 ωρη προειδοποιητική απεργία  ως πρώτο μέτρο δυναμικής αντίδρασης για υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.
Μονομερής παραβίαση συμφωνίας
Μετά από μακρές συναντήσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν μερικά χρόνια και πέρασαν από διάφορα στάδια, οι δύο πλευρές, εργατική και εργοδοτική, κατέληξαν σε συμφωνία τόσο για το Προσχέδιο Νόμου που αφορά τη νομοθετική ρύθμιση αριθμού βασικών όρων που περιέχονται στη Συλλογική Σύμβαση της Οικοδομικής Βιομηχανίας, όσο και για τη νέα Συλλογική Σύμβαση που θα ετίθετο σε εφαρμογή μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχετικού προσχεδίου Νόμου που είχε συμφωνηθεί.
Το Νομοσχέδιο προνοεί την καθολική εφαρμογή από όλους τους εργολάβους του ωραρίου των 38 ωρών, της μισθοδοσίας που προνοεί η Συλλογική Σύμβαση, το φιλοδώρημα, τις εορτές - αργίες και το Ταμείο Προνοίας.
Δυστυχώς, οι εργολάβοι, παρά το γεγονός ότι στην αρχή συμφώνησαν και υπέγραψαν, ύστερα άλλαξαν στάση και δε δέχονται τη συμφωνία. Είναι για τον λόγο αυτό που οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
ΚΑΛΕΣΜΑ
Σε κοινό μήνυμα τους προς τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία, οργανωμένους και ανοργάνωτους,  οι τρείς συντεχνίες  τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στην απεργία, αποτρέποντας επιστροφή σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, όλοι μαζί για να υποχρεώσουμε τους εργοδότες να σεβαστούν τις  μεταξύ μας συμφωνίες  και να εφαρμόσουν τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης. Με ενότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, να μην επιτρέψουμε στους εργοδότες να πετύχουν τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας, τονίζεται.
Πηγή: ΣΕΚ

Συνάντηση ΣΕΚ με Υπουργό Οικονομικών - Η ΣΕΚ κατάθεσε προτάσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών

1/02
Σε σημερινή συνάντηση (1/2/2019) της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας και τη συνέχιση του ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης.
Η ΣΕΚ έχει καταθέσει τις ακόλουθες συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον Υπουργό:
1. Προώθηση μιας στοχευμένης και συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης στη βάση της πράσινης φορολογίας, με βασικούς άξονες την επιβάρυνση της ρύπανσης, με αντιστάθμισα τη μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας
2. Διαφοροποίηση της φορολογικής έκπτωσης από το 1/6 στο 1/5 του εισοδήματος, (με καθορισμό μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης ανάλογα με την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία)
3. Μείωση της επιβάρυνσης στους τόκους των καταθέσεων, όπως και η παλαιότερη εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών
4. Ενίσχυση του τομέα των συντάξεων μέσα από την αναβάθμιση της εποπτείας των ταμείων προνοίας και των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, με τη διατήρηση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διαχείρισή τους, διασφαλίζοντας ακόμη τη συνέχιση της  εξαίρεσής των ταμείων προνοίας από τη φορολόγηση, τόσο των εισφορών όσο και του αποδιδόμενου ωφελήματος
5. Πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, μέσα από την οποία αποστερούνται πόροι από τα δημόσια ταμεία, προάγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανάμεσα σε επιχειρήσεις και δημιουργούνται συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στη βάση αυτής της ανάγκης, καλούνται τα Κοινοβουλευτικά κόμματα όπως ψηφίσουν άμεσα το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον τους για τη δημιουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών
6. Επαναξιολόγηση της πολιτικής που αφορά την καταβολή του «penalty» του 12% επί της σύνταξης, για όσους αφυπηρετούν στο 63ο έτος
Σε συνέχεια των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ τοποθετούμενος για το ΓΕΣΥ, ανέφερε τα πιο κάτω:
«Η κινδυνολογία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από διάφορους κύκλους, προωθεί την υπόσκαψη του ΓΕΣΥ, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως ο ΟΑΥ εφαρμόζει τις πρόνοιες της νομοθεσίας που ομόφωνα έχουν ψηφίσει τα Κοινοβουλευτικά κόμματα. Δυστυχώς το πρόβλημα προκύπτει από την προσπάθεια για διαφοροποίηση βασικών προνοιών της νομοθεσίας και αλλαγή της όλης φιλοσοφίας που διέπει το ΓΕΣΥ. Η ΣΕΚ καλεί το σύνολο των Κοινοβουλευτικών κομμάτων να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων με συνέπεια και προσήλωση στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου,  ο οποίος προκύπτει ως αναγκαιότητα από την ίδια την κοινωνία».
Πηγή: ΣΕΚ

Σαφή μηνύματα ΣΕΚ στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΟΕΒ - Υποσκάπτει την πορεία του ΓεΣΥ η περιρρέουσα κινδυνολογία


01/02

Υποσκάπτει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η εκφραζόμενη άποψη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων που συνδέει τις συνεισφορές στο Γενικό Σχέδιο Υγείας με παροχή φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις.
Το σαφέστατο αυτή θέση διατύπωσε στον νέο πρόεδρο της ΟΕΒ Γιώργο Πέτρου η ηγεσία της ΣΕΚ στη πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα στα γραφεία του κινήματος. Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας εξήγησε τεκμηριωμένα πως η υλοποίηση του ΓεΣΥ είναι εκ των ων ουκ άνευ, τονίζοντας ότι πρόκειται για το κορυφαίο κοινωνικό επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το Αναλογικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπογράμμισε ότι η κινδυνολογία που αναπτύσσεται γύρω από το ΓεΣΥ από διάφορες πλευρές κρίνεται ως επιζήμιες στην ιερή υπόθεση της λειτουργίας του Σχεδίου στα τεθέντα χρονοδιαγράμματα που ορίζει η ομόφωνη απόφαση της Πολιτείας. Περαιτέρω, ο κ. Μάτσας ανέδειξε την κάθετη αντίθεση της ΣΕΚ στην τοποθέτηση της ΟΕΒ για αναστολή των εισφορών στα συντεχνιακά και επιχειρησιακά ταμεία υγείας ενόψει της καταβολής εισφορών για το ΓεΣΥ από 1η Μαρτίου 2019. Κάτι τέτοιο, σημείωσε, αντιβαίνει στο σχετικό προσχέδιο συμφωνίας Συνδικάτων και ΟΕΒ. Η ΣΕΚ, κατέληξε, τάσσεται ενάντια σε οποιεσδήποτε ενέργειες που αποσκοπούν στη ματαίωση ή καθυστέρηση υλοποίησης του ΓεΣΥ.
Πέραν τούτων, η ηγεσία της ΣΕΚ κατέστησε σαφές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα διεκδικήσει μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση παρεμφερών ωφελημάτων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Οι διεκδικήσεις, θα συνάδουν με την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την επικερδότητα των επιχειρήσεων κυρίως στους κλάδους των Κατασκευών και των Ξενοδοχείων οι οποίοι καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ
ΣΕΚ και ΟΕΒ συμφωνούν ότι η εδραίωση της εργασιακής ειρήνης είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Εξέφρασαν τη βούληση τους να εργασθούν από κοινού για να αποτραπούν ρωγμές στην εργασιακή ειρήνη και την ομαλότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ακόμη, σημειώθηκε ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην ανάγκη λήψης μέτρων για αύξηση της παραγωγικότητας. Θεωρούν λανθασμένη την ακολουθούμενη πολιτική των πύργων και των πολυόρωφων κτιρίων ως μέσου προώθησης της ανάπτυξης.
Πηγή: ΣΕΚ


Επιβάλλεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Η ΔΕΟΚ εκφράζει την ανησυχία της γιατί παρά την μείωση που καταγράφεται στο ποσοστό της ανεργίας του γενικού πληθυσμού η ανεργία των νέων εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Είναι φανερό ότι η κρίση στην οικονομία και στο αναπτυξιακό μας πρότυπο έχει σοβαρό και διαρκώς αυξανόμενο αντίκτυπο στους νέους. Οι πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης μπορεί να βελτιώνουν την απασχολισημότητα αλλά δεν δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και προοπτικής παραγωγικής αξιοποίησης νέου προσοντούχου εργατικού δυναμικού. Είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν κίνητρα ώστε να επιδοτηθεί και να ενθαρρυνθεί η απασχόληση στους τομείς της πράσινης οικονομίας, της γαλάζιας οικονομίας, της ενέργειας και της έρευνας και καινοτομίας.
Η ΔΕΟΚ υποστηρίζει την δημιουργία Εθνικού Φορέα για την διαμόρφωση στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων μας. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό και απαιτείται η σφαιρική και συστηματική αντιμετώπιση του. Λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας οι νέοι αντιμετωπίζουν ψηλότερο κίνδυνο αποκλεισμού και φτώχειας. Οι νέοι που εντάσσονται στην αγορά εργασίας απασχολούνται σε μεγάλο ποσοστό σε θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης ενώ σημαντικό ποσοστό γύρω στο 12% παραμένει στην αδράνεια χωρίς προοπτική εργοδότησης. Επίσης στην αγορά εργασίας υφίστανται σημαντικές αναντιστοιχίες δεξιοτήτων εφόσον πολλοί νέοι εργαζόμενοι κατέχουν επαγγελματικά προσόντα που υπερβαίνουν εκείνα που απαιτούνται για την θέση εργασίας.
Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι οι σημερινοί νέοι και τα παιδιά τους μπορεί να καταλήξουν σε χειρότερη κατάσταση από ότι οι γονείς τους. Το μερίδιο των νεότερων ηλικιακών ομάδων στο εθνικό εισόδημα και την εργασία μειώνεται δραματικά σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Έχουμε υποχρέωση όλοι οι κοινωνικοί φορείς, οι οργανώσεις των νέων, τα συνδικάτα, οι εργοδοτικές οργανώσεις, η Κυβέρνηση και τα κόμματα να συνεργαστούμε και να εργαστούμε για να διαμορφώσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς και ποιοτικής απασχόλησης για τους νέους μας. Προπάντων έχουμε υποχρέωση να τους δώσουμε ευκαιρίες και προοπτική ώστε να αξιοποιήσουμε το δημιουργικό και καινοτόμο πνεύμα τους για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας του τόπου μας.
Η ΔΕΟΚ θα καταθέσει την πρόταση της για δημιουργία Εθνικού Φορέα για την απασχόληση των νέων στην Υπουργό Εργασίας και στα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
07 Φεβρουαρίου 2019
πηγή: ΔΕΟΚ


Η συντεχνία κυβερνητικών εργατών της ΔΕΟΚ διεκδικεί καθεστώς αόριστου χρόνου για έκτακτο ωρομίσθιο προσωπικό
01/02
Η ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ ΔΕΟΚ σε Γενική Συνέλευση του έκτακτου ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού συζήτησε τα αιτήματα που τέθηκαν προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και πήρε αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσει η συντεχνία ενόψει των τελευταίων εξελίξεων.
Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τα ακόλουθα:
  • Η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων βρίσκεται για χρόνια στο περιθώριο και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει υποστεί την μεγαλύτερη μείωση μισθών και ωφελημάτων. Είναι κοινωνικά άδικο για χρόνια να είναι καθηλωμένη μισθολογικά χωρίς καμιά ανέλιξη και χωρίς να λαμβάνει βασικά εργασιακά δικαιώματα, παρόλο που προσφέρει με συνέπεια και υπευθυνότητα τις υπηρεσίες της προς το κράτος.
  • Θεωρεί ανεπίτρεπτο να μην έχουν ρυθμιστεί μετά από είκοσι χρόνια στοιχειώδη δικαιώματα και όροι απασχόλησης που ο κάθε εργαζόμενος του δημόσιου και ευρύτερου τομέα απολαμβάνει.  
  • Η γενική συνέλευση τονίζει την ανάγκη οι έκτακτοι ωρομίσθιοι να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα εκφράζει την βούληση της να προσφύγει στην δικαιοσύνη με στόχο την κατοχύρωση καθεστώτος αορίστου χρόνου για όλους τους έκτακτους με υπηρεσία τριάντα μηνών και άνω.  
Τέλος η συνέλευση καλεί την κυβέρνηση όπως ανταποκριθεί θετικά στα δίκαια αιτήματα των έκτακτων ωρομισθίων εργατών και όπως προσεγγίσει το θέμα στην σωστή του διάσταση.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
01 Φεβρουαρίου 2019
πηγή: ΔΕΟΚ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου