Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Επισκόπηση 14-20/01



Επισκόπηση 14-20/01

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΣΕΚ ΓΙΑ ΕΤΥΚ
17/01
Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ χαρακτηρίζουν ως απαράδεχτη και ηθικά ανεπαρκή την εγκύκλιο που η ηγεσία της ΕΤΥΚ έχει αποστείλει στους εργαζόμενους της Ελληνικής Τράπεζας.
Θεωρούμε πως μέσα από το αντισυνδικαλιστικό περιεχόμενο της επιστολής και την ελλειπή, παραπλανητική και αντιδεοντολογική επιχειρηματολογία της, επιχειρείται να αμφισβητηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων που προέρχονται από τον συνεργατισμό να συνεχίσουν να είναι μέλη της συντεχνίας που ελεύθερα επιλέγουν και να εμβάζουν με βάση τις πρόνοιες της συλλογικής τους σύμβασης τα ταμεία προνοίας τους που οι ίδιοι επιθυμούν.
Ξεκαθαρίζουμε πως το δικαίωμα αυτό είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο καθώς αποτελεί όπως θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά η ΕΤΥΚ βασική προϋπόθεση της ελεύθερης επιλογής ένταξης σε Συνδικαλιστική Οργάνωση.
Η αλαζονεία που επιδεικνύει η ΕΤΥΚ, η έλλειψη αλληλεγγύης και η μονοδιάστατη και κοντόφθαλμη προσέγγιση στα εργασιακά θέματα, δεν πλήττουν τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ αλλά θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους τους εργαζόμενους και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την ηγεσία της ΕΤΥΚ.
Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις διευκολύνουν την εργοδοτική πλευρά να απαλλαγεί από τις συμφωνίες με τις οποίες δεσμεύθηκε.
Οι Οργανώσεις μας έχουν αποδείξει στην πράξη και διαχρονικά πως συνδικαλίζονται με σύνεση, τεκμηρίωση και συναίνεση όπου χρειάζεται για στήριξη των εργαζομένων και διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης.
Υπενθυμίζεται πως η ΣΕΚ και η ΠΕΟ διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο αξιοποιώντας την παρεμβατική δυνατότητα τους στη συνομολόγηση της συμφωνίας για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης στο συνεργατισμό.
Το ύψος των αποζημιώσεων έδωσε κίνητρα αποχώρησης στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα την οικονομική αποκατάσταση όσων ελεύθερα αποφάσισαν να αποχωρήσουν και έδωσε τη δυνατότητα σε νεότερους κυρίως συναδέλφους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Την ίδια στιγμή διασφαλίστηκε η εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Τράπεζας κατοχυρώνοντας έτσι το τότε υφιστάμενο προσωπικό της τράπεζας.
Υπενθυμίζουμε πως σε αυτή την προσπάθεια η ΕΤΥΚ κράτησε διαφορετική και επικίνδυνη στάση στη βάση της στείρας άρνησης, των υβριστικών επιθέσεων εναντίον των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και την προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων.
Δυστυχώς η επιχειρηματολογία της ΕΤΥΚ υποβαθμίζει το επίπεδο του διαλόγου, αποπροσανατολίζει από την ουσία των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και υποσκάπτει συνειδητά και στοχευμένα τις όποιες δυνατότητες συναίνεσης, συνεργασίας και κοινής δράσης μεταξύ των συντεχνιών, αγνοώντας τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.
Σημειώνουμε δε εμφαντικά πως η προσπάθεια διασύνδεσης των συντεχνιών μας με την εργοδοτική πλευρά ή την υπονόηση ύπαρξης όποιων άλλων εξαρτήσεων ή εξωγενών παρεμβάσεων είναι το λιγότερο ατυχής και σημειώνουμε πως η δημοκρατική και ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση των Οργανώσεων μας επιβεβαιώνεται μέσα και από τις καταστατικές μας πρόνοιες αλλά και τη λειτουργία μας στην πράξη, καθώς οι ηγεσίες των Οργανώσεων μας εκλέγονται απευθείας από τα μέλη αποφεύγοντας τους όποιους αυτοκρατορικούς διορισμούς.
Λυπούμαστε να σημειώσουμε πως μέσα από την όλη στάση και προσέγγιση των εργασιακών ζητημάτων τα τελευταία χρόνια η ΕΤΥΚ έχει πετύχει τη δημιουργία κλίματος δυσπιστίας, έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς την Οργάνωση με απότοκο τη μείωση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.
Λυπούμαστε επίσης να σημειώσουμε πως η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται από μέρους της ΕΤΥΚ και η προσπάθεια υποβάθμισης και υποτίμησης συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων καταδεικνύει την αδυναμία της ΕΤΥΚ να σεβαστεί το σύνολο των εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και ευρύτητας στην αντίληψη περί συνδικαλισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Επιπρόσθετα η ΕΤΥΚ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν αναφέρεται σε θέματα ταμείων προνοίας και θα πρέπει να γνωρίζει πως τα δύο ταμεία που διαχειρίζονται οι Οργανώσεις μας έχουν προσδώσει απόλυτη κατοχύρωση και σημαντική απόδοση χωρίς καμία απώλεια κεφαλαίου των μελών μας σε αντίθεση με τα ταμεία προνοίας που ίσχυσαν μέχρι πρόσφατα στον τραπεζικό τομέα.
Η λανθασμένη διαχείριση των ταμείων προνοίας που επιφέρει σημαντικές απώλειες για τους εργαζόμενους στις τράπεζες βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την αδυναμία της ΕΤΥΚ να καθορίσει πολιτική για την προστασία και αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας σε αντίθεση με τις Οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ίδια αδυναμία επιδείχθηκε στην πράξη και σε ότι αφορά τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΤΥΚ στα Δ.Σ. των τραπεζών.
Η προσπάθεια της ΕΤΥΚ να δημιουργήσει ένταση και κλίμα μονοπωλιακής εκπροσώπησης των εργαζομένων, δυστυχώς βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη στάση που έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες η ΕΤΥΚ μέσα από εξαναγκασμούς για λήψη υπογραφών εγγραφής μελών στην ΕΤΥΚ και εκφοβισμού στην εργασία από ανώτερα στελέχη της ΕΤΥΚ τα οποία αν προκληθούμε και χρειαστεί, μπορούμε να κατονομάσουμε και να καταγγείλουμε επίσημα.
Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα επιτρέψουμε τις απειλές και τους εξαναγκασμούς προς το σύνολο των εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα και κυρίως προς τα μέλη που εκπροσωπούμε και σίγουρα δεν θα ανεχθούμε τους «εισβολείς» στα καταστήματα και στα γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας, εκστομίζοντας απειλές προς τους εργαζόμενους να θεωρούν πως τα μέλη μας θα «υποβαθμίσουν» και «εξευτελίσουν» το τραπεζικό επάγγελμα.
Τέλος καλούμε την ΕΤΥΚ να αναιρέσει τις ύβρεις και τα ψεύδη όπως επίσης και τις ατεκμηρίωτες και ανυπόστατες κατηγορίες σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης και σύνθεσης των Δ.Σ. των ταμείων προνοίας των μελών μας και την καλούμε όπως ενημερώνεται καλύτερα ως προς τις πραγματικότητες πριν τοποθετείται δημόσια.
Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να συνεχίσει την κίτρινη συνδικαλιστική αισχρότητα.
Λυπούμαστε πραγματικά γιατί ενώ θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΤΥΚ όπως και για το σύνολο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων η στήριξη και σωστή καθοδήγηση των μελών μας ως προς τα δικαιώματα τους και τις τεκμηριωμένες διεκδικήσεις τους, όπως επίσης και η συλλογική και αλληλέγγυα δράση, η ΕΤΥΚ επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης προσπαθώντας να διαχειριστεί τα σύγχρονα δεδομένα με παρωχημένες και ηλικιακά ληγμένες προσεγγίσεις.
Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ ξεκαθαρίζουν προς τα μέλη τους αλλά και προς το σύνολο των εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα ότι συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό τους σοβαρά, υπεύθυνα, τεκμηριωμένα και έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον καθορισμό των εξελίξεων με τρόπο που να κατοχυρώνεται η επαγγελματική και κοινωνική σταθερότητα των εργαζομένων.
Εκ των Συντεχνιών ΣΕΚ - ΠΕΟ
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

ΠΕΟ-KTOEOS ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ
Η ΠΕΟ και η KTOEOS παραμένουν δεσμευμένες στον στόχο για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση που θα περιέχει τις αρχές και αξίες που υπερασπίζεται διαχρονικά το συνδικαλιστικό κίνημα.
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ – KTOEOS:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία, συνάντηση μεταξύ της ΠΕΟ και της οργάνωσης Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών KTOEOS η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών και της κοινής δράσης μεταξύ των δυο οργανώσεων.
Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις σκληρές συνέπειες της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και τις επιθέσεις ενάντια στα εργατικά δικαιώματα. Τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την μετανάστευση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συνέπειες της αναδεικνύουν τα κοινά ταξικά συμφέροντα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων.
Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο οργανώσεων για την παρούσα κατάσταση στο κυπριακό. Είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος των συνομιλιών είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνική και συμφωνημένη λύση.
Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει άμεσα να επανεκκινήσει από εκεί που σταμάτησε και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρς στο Κράν Μοντανά, οφείλουν με σοβαρότητα και σταθερότητα να εργαστούν δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης.
Η ΠΕΟ και η KTOEOS παραμένουν δεσμευμένες στον στόχο για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή διαλαμβάνεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Οι δύο οργανώσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση που θα περιέχει τις αρχές και αξίες που υπερασπίζεται διαχρονικά το συνδικαλιστικό κίνημα.
Η λύση θα πρέπει να περιέχει όλες τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης, ενιαίου συστήματος μισθών και απολαβών και ενιαίου σχεδίου κοινωνικής ασφάλισης.
Κατά τη συνάντηση η ΠΕΟ και η KTOEOS συμφώνησαν στην ανάγκη για εντατικοποίηση των κοινών δράσεων που να συμβάλουν στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης και ενίσχυσης του κλίματος φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και με βασικό στόχο την λύση του Κυπριακού.
Ως κίνημα των εργαζομένων δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ με την ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου. Οι οργανώσεις μας σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές οργανώσεις των δύο κοινοτήτων, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της πατρίδας μας, θα συνεχίσουμε την κοινή μας δράση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για κινητοποίηση του κόσμου για την λύση και για την προώθηση της ιδέας της ειρηνικής συμβίωσης, σε μια επανενωμένη, ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
15/01
Θετικά τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ που δηλώνει ετοιμότητα για διάλογο και επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων.
ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ:
Αποσύρονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού που λήφθηκαν στις 19/12/2018
Αποσύρονται τα απεργιακά μέτρα από τη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ στο Λιμάνι Λεμεσού
Σήμερα ενωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού στην οποία συζητήθηκαν οι αποφάσεις του, της συνεδρίας που έγινε στις 19/12/2018.
Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αποσύρει τις αποφάσεις της συγκεκριμένης ημερομηνίας, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης για σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου για επίλυση της εργατικής διαφοράς που αφορούσε την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης. Αποφάσισε επίσης την έναρξη διαλόγου για ρύθμιση των εργατικών διαφορών.
Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να αποσυρθούν και τα απεργιακά μέτρα και η αυριανή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, τα οποία έλαβε η Συνέλευση των μελών της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ στις 10/01/2019.
Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ εκφράζει την ικανοποίηση της για την ομόφωνη απόφαση απόσυρσης της θέσης για Διαιτητικό δικαστήριο, του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού, γιατί με αυτή επανέρχεται η ομαλότητα στα Λιμάνια, που είναι απαραίτητη για να λυθούν οι εργατικές διαφορές τις επόμενες μέρες.
Δηλώνουμε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα μας για εντατικό διάλογο και επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων το συντομότερο.
15/01/2018
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
14/01
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ:
Σε συνέχεια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Λιμενεργατών - Σημειωτών της περασμένης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία στο Λιμάνι Λεμεσού την Τετάρτη 16/01/2019, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στη διάρκεια της, οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Στις 11 π.μ. θα επιδοθεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα εξηγούν τους λόγους της διαφωνίας τους για τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου και το διορισμό μελών του, για να επιληφθεί της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης τους.
Με αποφάσεις τους οι Λιμενεργάτες – Σημειωτές, εκφράζουν την έντονη θέση τους να υπερασπιστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις μέχρι σήμερα εργασιακές πρακτικές, για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης τους, καθώς και των άλλων εργατικών διαφορών, που εμφανίστηκαν με την ανάληψη των εργασιών στο Λιμάνι Λεμεσού των εταιρειών EUROGATE Container Terminal Limassol Limited και DP WORLD Limassol.
Για την εργατική αναταραχή πλήρη ευθύνη έχουν οι εργοδότες, που με τις αποφάσεις τους, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η μόνη οδός για την επαναφορά της ομαλότητας είναι η απόσυρση αυτών των αποφάσεων, ο τερματισμός των παραβιάσεων της Συλλογικής Σύμβασης και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων.
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Κάλεσμα προς τους γιατρούς για εγγραφή στο Γε.Σ.Υ - ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

20/01

Σε τούτες τις δύσκολες ώρες που βιώνει ο τόπος μας, Κοινωνία και Πολιτεία περνώντας μέσα από συμπληγάδες, βρισκόμαστε στα πρόθυρα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό επίτευγμα στην 59χρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (μαζί με το Αναλογικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων), η επιτυχία του οποίου θα φεγγοβολήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Κύπρο του 21ου αιώνα. Μια αξιοπρέπεια η οποία τσαλακώνεται καθημερινά στους διαδρόμους των νοσοκομείων και στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων αλλά και στην αδυναμία πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα λόγω απρόσιτου κόστους.

Με απόλυτο σεβασμό προς τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου και τις ανησυχίες που διατυπώνει για διάφορες πτυχές του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η ΣΕΚ απευθύνει θερμή έκκληση στους γιατρούς να θέσουν ως κορυφαία προτεραιότητα τους την αναγκαιότητα για ομαλή εφαρμογή του Σχεδίου, στα χρονικά πλαίσια που έθεσε ομόφωνα η πολιτεία. Νοουμένου ότι το υφιστάμενο σύστημα υγείας κατέρρευσε προ πολλού, η εισαγωγή του Γε.Σ.Υ επείγει και κάθε λεπτό που χάνεται στην εφαρμογή του αποβαίνει πολλαπλώς επιζήμιο για την Κυπριακή Κοινωνία. Κάθε αρχή είναι δύσκολη και ως εκ τούτου οφείλουμε να παραμείνουμε αταλάντευτα προσκολλημένοι στον στόχο για να προσφέρουμε ένα υπέρτατο αγαθό προς τους συμπολίτες μας. Τα όποιαπροβλήματα αναφύονται στην πορεία, μπορεί κάλλιστα να συζητούνται με καλή πίστη και αγνές προθέσεις μέσω ειλικρινούς διαλόγου έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας την εξυπηρέτηση της κοινωνίας με αιχμή τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Η ΣΕΚ, θέτει στο υψηλότερο σημείο των προτεραιοτήτων της το Γε.Σ.Υ και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία για να τερμαστεί η καθημερινή ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη ενός προσβάσιμου και ποιοτικού συστήματος υγείας.

Αναμφίβολα, η λειτουργία του Γε.Σ.Υ είναι ιστορικός σταθμός στην Κυπριακή κοινωνία και μπροστάρης για να εδραιωθεί και να πετύχει το μέγιστο αυτό επίτευγμα, είναι ο ιατρικός κόσμος. Η ιστορία, λοιπόν, κτυπά δυνατά την πόρτα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τον οποίο καλεί να κάνει τις αναγκαίες υπερβάσεις ώστε ο τόπος να αποκτήσει ένα καθολικό, αλληλέγγυο και ποιοτικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

πηγή: ΣΕΚ

OΕΚΔΥ – ΣΕΚ: Ενέκρινε την καταρχή συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού

19/01

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΚΔΥ - ΣΕΚ σε συνεδρία του, την περαμένη Τρίτη 15 Ιανουαρίου, ενέκρινε την κατ’ αρχή συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού για τα έτη 2015-2018 η οποία επιτεύχθηκε στη συνεδρία της ΜΕΕ στις 19/12/2018.  Επίσης εξέτασε τρέχοντα θέματα που αφορούν το ΩΚΠ.
Η κατ’ αρχή συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του ΩΚΠ 2015-2018 προνοεί:
1. Σταδιακή μείωση των αποκοπών και επαναφορά μισθών. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και ενημερώθηκε το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό συμφωνήθηκε στις 31/5/2018 και άρχισε από 1/7/2018 η σταδιακή μείωση των αποκοπών οι οποίες επιβλήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης με νόμο. Η πλήρης αποκατάσταση των μισθών αρχίζει από 1/1/2019 για όσους έχουν μισθό 1000 ευρώ και κάτω και ακολουθούν οι αμέσως πιο ψηλοί μισθοί έτσι ώστε την 1/1/2023 να μην υπάρχει σε κανένα μισθό στο δημόσιο αποκοπή η οποία επιβλήθηκε με το νόμο την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
2. Να ενταχθούν οι εποχικοί αορίστου χρόνου στο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό στο Ταμείο Προνοίας από 1/1/2019,
3. Να διεξαχθεί διαβούλευση για τον αριθμό θέσεων εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού οι οποίες δικαιολογούνται να μετατραπούν από εντεκάμηνη σε δωδεκάμηνη απασχόληση με κατάληξη μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο,
4. Από τον Απρίλιο του 2020 θα παραχωρείται στους αορίστου χρόνου εποχικούς αναλογία προσαύξησης κάθε Απρίλιο όπως το τακτικό ωρομίσθιο προσωπικό,
5. Το εποχικό προσωπικό που απασχολείται στο Σταυρό της Ψώκας να επωφελείται το ίδιο επίδομα με το τακτικό ωρομίσθιο προσωπικό από
1/1/2018.
Τα αιτήματα είχαν τρεις ορίζοντες:
1ον τις μισθολογικές αυξήσεις ή τις μειώσεις των αποκοπών,
2ον την εφαρμογή ίσης μεταχείρισης μεταξύ επο χικού και τακτικού προσωπικού και
3ον την επαναφορά των επιδομάτων στα ποσοστά προ της οικονομικής κρίσης.
Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΚΔΥ- ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι οι κύριοι στόχοι που τέθηκαν στη ετοιμασία των αιτημάτων έχουν ικανοποιηθεί μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Η αποκατάσταση των μισθών έχει επιτευχθεί, τα θέματα ίσης μεταχείρισης των εποχικών έχουν επιτευχθεί καθώς και η θέση μας για να γίνει η 11μηνη απασχόληση 12μηνη, δηλαδή να μετατραπούν εποχικές θέσεις εργασίας σε μόνιμες. Τα επιδόματα και οι υπερωρίες βελτιώθηκαν αναδρομικά από 1/3/2017 με συμφωνία στην συνεδρία της ΜΕΕ στις 11/7/2017. Εκκρεμεί η πλήρης επαναφορά των επιδομάτων και υπερωριών για την οποία έχει διεξαχθεί συζήτηση. Στόχος της ΟΕΚΔΥ- ΣΕΚ είναι η πλήρης επαναφορά των επιδομάτων και υπερωριών  το συντομότερο δυνατόν.
Θα προγραμματισθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες παγκύπρια σύσκεψη των αντιπροσώπων του ΩΚΠ για έγκριση της συμφωνίας και να εξεταστούν επίσης τα αιτήματα για την ανανέωση συλλογικής σύμβασης για τα επόμενα δύο έτη.
Συλλογική σύμβαση Σχολικών Εφορειών 2015-2018
Μετά την ολοκλήρωση της συλλογικής σύμβασης του ΩΚΠ θα αρχίσει εντατική διαπραγμάτευση για την συλλογική σύμβαση του Προσωπικού των Σχολικών Εφορειών. Στις  Σχολικές Εφορείες έχει εφαρμοστεί η σταδιακή επαναφορά των μισθών όπως το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό και εκκρεμούν τα άλλα παρεμφερή αιτήματα που έχουν υποβληθεί.
16ον Παγκύπριο συνέδριο ΟΕΚΔΥ
Στην  συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΚΔΥ αποφασίσθηκε όπως το 16ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΕΚΔΥ- ΣΕΚ  διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου 2019 στο οίκημα της ΣΕΚ στο Στρόβολο.
Γενικό Σχέδιο Υγείας 
Το Γενικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων θεμάτων ασχολήθηκε με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας η οποία επηρεάζει την λειτουργία των υφιστάμενων σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων. Έχουν τεθεί κατευθυντήριες γραμμές για τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι την ολοκληρωτική εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όπως είναι γνωστό από 1/3/2019 θα αρχίσουν οι εισφορές 1,7% στο ΓεΣΥ χωρίς όμως να παρέχει υπηρεσίες. Από 1/6/2019 και μέχρι 1/6/2020 θα υπάρχει μόνο πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό το κενό που δημιουργείται θα συζητηθεί με το κράτος πως θα καλυφθεί και στόχος είναι η όσο το λιγότερο δυνατό επιβάρυνση.
Συζητήθηκαν επίσης άλλα επαγγελματικά θέματα, του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού, του Προσωπικού των Σχολικών Εφορειών, του Προσωπικού των Βρετανικών Βάσεων και των άλλων κλάδων που εκπροσωπεί.
Πηγή: ΣΕΚ

Η ΕΤΥΚ δυναμιτίζει τις εργασιακές σχέσεις στην Ελληνική Τράπεζα

17/01

Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ χαρακτηρίζουν ως απαράδεχτη και ηθικά ανεπαρκή την εγκύκλιο που η ηγεσία της ΕΤΥΚ έχει αποστείλει στους εργαζόμενους της Ελληνικής Τράπεζας.
Θεωρούμε πως μέσα από το αντισυνδικαλιστικό περιεχόμενο της επιστολής και την ελλειπή, παραπλανητική και αντιδεοντολογική επιχειρηματολογία της, επιχειρείται να αμφισβητηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων που προέρχονται από τον συνεργατισμό να συνεχίσουν να είναι μέλη της συντεχνίας που ελεύθερα επιλέγουν και να εμβάζουν με βάση τις πρόνοιες της συλλογικής τους σύμβασης τα ταμεία προνοίας τους που οι ίδιοι επιθυμούν.
Ξεκαθαρίζουμε πως το δικαίωμα αυτό είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο καθώς αποτελεί όπως θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά η ΕΤΥΚ βασική προϋπόθεση της ελεύθερης επιλογής ένταξης σε Συνδικαλιστική Οργάνωση.
Η αλαζονεία που επιδεικνύει η ΕΤΥΚ, η έλλειψη αλληλεγγύης και η μονοδιάστατη και κοντόφθαλμη προσέγγιση στα εργασιακά θέματα, δεν πλήττουν τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ αλλά θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους τους εργαζόμενους και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την ηγεσία της ΕΤΥΚ.
Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις διευκολύνουν την εργοδοτική πλευρά να απαλλαγεί από τις συμφωνίες με τις οποίες δεσμεύθηκε.
Οι Οργανώσεις μας έχουν αποδείξει στην πράξη και διαχρονικά πως συνδικαλίζονται με σύνεση, τεκμηρίωση και συναίνεση όπου χρειάζεται για στήριξη των εργαζομένων και διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης.
Υπενθυμίζεται πως η ΣΕΚ και η ΠΕΟ διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο αξιοποιώντας  την παρεμβατική δυνατότητα τους στη συνομολόγηση της συμφωνίας για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης στο συνεργατισμό.
Το ύψος των αποζημιώσεων έδωσε κίνητρα αποχώρησης στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα την οικονομική αποκατάσταση όσων ελεύθερα αποφάσισαν να αποχωρήσουν και έδωσε τη δυνατότητα σε νεότερους κυρίως συναδέλφους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Την ίδια στιγμή διασφαλίστηκε η εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Τράπεζας κατοχυρώνοντας έτσι το τότε υφιστάμενο προσωπικό της τράπεζας.
Υπενθυμίζουμε πως σε αυτή την προσπάθεια η ΕΤΥΚ κράτησε διαφορετική και επικίνδυνη στάση στη βάση της στείρας άρνησης, των υβριστικών επιθέσεων εναντίον των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και την προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων.
Δυστυχώς η επιχειρηματολογία της ΕΤΥΚ υποβαθμίζει το επίπεδο του διαλόγου, αποπροσανατολίζει από την ουσία των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και υποσκάπτει συνειδητά και στοχευμένα τις όποιες δυνατότητες συναίνεσης, συνεργασίας και κοινής δράσης μεταξύ των συντεχνιών, αγνοώντας τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.
Σημειώνουμε δε εμφαντικά πως η προσπάθεια διασύνδεσης των συντεχνιών μας με την εργοδοτική πλευρά ή την υπονόηση ύπαρξης όποιων άλλων εξαρτήσεων ή εξωγενών παρεμβάσεων είναι το λιγότερο ατυχής και σημειώνουμε πως η δημοκρατική και ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση των Οργανώσεων μας επιβεβαιώνεται μέσα και από τις καταστατικές μας πρόνοιες αλλά και τη λειτουργία μας στην πράξη, καθώς οι ηγεσίες των Οργανώσεων μας εκλέγονται απευθείας από τα μέλη αποφεύγοντας τους όποιους αυτοκρατορικούς διορισμούς.
Λυπούμαστε να σημειώσουμε πως μέσα από την όλη στάση και προσέγγιση  των εργασιακών ζητημάτων τα τελευταία χρόνια η ΕΤΥΚ έχει πετύχει τη δημιουργία κλίματος δυσπιστίας, έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς την Οργάνωση με απότοκο τη μείωση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.
Λυπούμαστε επίσης να σημειώσουμε πως η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται από μέρους της ΕΤΥΚ και η προσπάθεια υποβάθμισης και υποτίμησης συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων καταδεικνύει την αδυναμία της ΕΤΥΚ να σεβαστεί το σύνολο των εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και ευρύτητας στην αντίληψη περί συνδικαλισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Επιπρόσθετα η ΕΤΥΚ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν αναφέρεται σε θέματα ταμείων προνοίας και θα πρέπει να γνωρίζει πως τα δύο ταμεία που διαχειρίζονται οι Οργανώσεις μας έχουν προσδώσει απόλυτη κατοχύρωση και σημαντική απόδοση χωρίς καμία απώλεια κεφαλαίου των μελών μας σε αντίθεση με τα ταμεία προνοίας που ίσχυσαν μέχρι πρόσφατα στον τραπεζικό τομέα.
Η λανθασμένη διαχείριση των ταμείων προνοίας που επιφέρει σημαντικές απώλειες για τους εργαζόμενους στις τράπεζες βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την αδυναμία της ΕΤΥΚ να καθορίσει πολιτική για την προστασία και αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας σε αντίθεση με τις Οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ίδια αδυναμία επιδείχθηκε στην πράξη και σε ότι αφορά τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΤΥΚ στα Δ.Σ. των τραπεζών.
Η προσπάθεια της ΕΤΥΚ να δημιουργήσει ένταση και κλίμα μονοπωλιακής εκπροσώπησης των εργαζομένων, δυστυχώς βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη στάση που έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες η ΕΤΥΚ μέσα από εξαναγκασμούς για λήψη υπογραφών εγγραφής μελών στην ΕΤΥΚ και εκφοβισμού στην εργασία από ανώτερα στελέχη της ΕΤΥΚ τα οποία αν προκληθούμε και χρειαστεί, μπορούμε να κατονομάσουμε και να καταγγείλουμε επίσημα.
Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα επιτρέψουμε τις απειλές και τους εξαναγκασμούς προς το σύνολο των εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα και κυρίως προς τα μέλη που εκπροσωπούμε και σίγουρα δεν θα ανεχθούμε τους «εισβολείς» στα καταστήματα και στα γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας, εκστομίζοντας απειλές προς τους εργαζόμενους να θεωρούν πως τα μέλη μας θα «υποβαθμίσουν» και «εξευτελίσουν» το τραπεζικό επάγγελμα.
Τέλος καλούμε την ΕΤΥΚ να αναιρέσει τις ύβρεις και τα ψεύδη όπως επίσης και τις ατεκμηρίωτες και ανυπόστατες κατηγορίες σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης και σύνθεσης των Δ.Σ. των ταμείων προνοίας των μελών μας και την καλούμε όπως ενημερώνεται καλύτερα ως προς τις πραγματικότητες πριν τοποθετείται δημόσια.
Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να συνεχίσει την κίτρινη συνδικαλιστική αισχρότητα.
Λυπούμαστε πραγματικά γιατί ενώ θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΤΥΚ όπως και για το σύνολο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων η στήριξη και σωστή καθοδήγηση των μελών μας ως προς τα δικαιώματα τους και τις τεκμηριωμένες διεκδικήσεις τους, όπως επίσης και η συλλογική και αλληλέγγυα δράση, η ΕΤΥΚ επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης προσπαθώντας να διαχειριστεί τα σύγχρονα δεδομένα με παρωχημένες και ηλικιακά ληγμένες προσεγγίσεις.
Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ ξεκαθαρίζουν προς τα μέλη τους αλλά και προς το σύνολο των εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα ότι συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό τους σοβαρά, υπεύθυνα, τεκμηριωμένα και έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον καθορισμό των εξελίξεων με τρόπο που να κατοχυρώνεται η επαγγελματική και κοινωνική σταθερότητα των εργαζομένων.
Εκ των Συντεχνιών ΣΕΚ - ΠΕΟ
17 Ιανουαρίου 2019
πηγή: ΣΕΚ

Η ορεινή Κύπρος χρειάζεται το πετρέλαιο θέρμανσης - Η ΑΗΚ να μειώσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών της

16/01

Πολιτικές ενισχύσεις των κατοίκων της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν - κυρίως στις ορεινές περιοχές – τις επιπτώσεις της φετινής έντονης βαρυχειμωνιάς, θα πρέπει να εκπονήσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η οποία θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και να βρίσκεται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου, η ΣΕΚ εισηγείται την παροχή πετρελαίου θέρμανσης σε προκαθορισμένες ειδικές τιμές, εκεί όπου αποδεδειγμένα αποδεικνύεται η ανάγκη.
Η συγκεκριμένη πολιτική για αρκετά χρόνια έδιδε ανάσες ανακούφισης στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, στην πορεία εγκαταλείφθηκε, τώρα όμως πρέπει να επανέλθει.
Πέραν τούτου θα πρέπει να εφαρμοσθεί η άποψη – ιδέα των συντεχνιών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ώστε ο Οργανισμός να ελαφρύνει τους καταναλωτές ρεύματος από το αυξημένο κόστος ηλεκτρισμού χρησιμοποιώντας μέρος από τα αποθεματικά του.
Είναι ήδη καλά γνωστό πως, τους τελευταίους 12 μήνες το κόστος του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές αυξήθηκε περίπου κατά 32%.
Αν υπάρχει η δυνατότητα μέρος του αποθεματικού της ΑΗΚ να διατεθεί υπέρ των συμφερόντων των καταναλωτών, όπως εισηγούνται οι συγκεκριμένες συντεχνίες, καλό θα ήταν να γίνει.
Καταληκτικά η ύπαιθρος χρειάζεται κίνητρα και υποδομές για να ζήσει.  Χρειάζεται ιδιαίτερα ως προς την ενέργεια να υπάρξει ολοκληρωμένο και ευέλικτο σχέδιο ενεργειακής απόδοσης, χρειάζονται «ελαφρύνσεις υπαίθρου» και πολλά άλλα που αποτελούν ευθύνη της πολιτείας και ως προς το σχεδιασμό τους και ως προς την υλοποίηση τους.
πηγή: ΣΕΚ

ΣΥΚΑΛΑ: Οι θεσμοί επιτρέπουν την παρανομία

18/01

«Σε αυτή τη χώρα, έχουμε καταλύσει τα πάντα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΚΑΛΑ και προσθέτει ότι κάποιοι πολιτειακοί θεσμοί, δυστυχώς, αντί να μεριμνήσουν για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα, φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να επιτρέπουν την υπόθαλψη και αναπόφευκτη παρανομία.
Σε ανακοίνωσή του με αποδέκτες όλους τους Πολιτειακούς Θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΣΥΚΑΛΑ τους καλεί να προστατεύσουν τους πολίτες, διορθώνοντας τα κακώς έχοντα.
«Φυλακίζουμε τους κλέφτες χαλουμιών και αφήνουμε στο απυρόβλητο τους κλέφτες δισεκατομμυρίων, ενώ σε σοβαρότατες περιπτώσεις η πολιτεία ούτε καν ασχολήθηκε για να διαπιστώσει ποιοι είναι οι ένοχοι και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Προβάλλει ως παράδειγμα «τη μακαρίτισσα Λαϊκή Τράπεζα» και προσθέτει ότι «κατασπαράχθηκαν πολίτες και δεν βρήκαμε έναν ένοχο να τιμωρήσουμε. Ούτε στοιχειώδης έρευνα δεν έγινε. Το τι απέμεινε σε περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής για τους καταθέτες / πιστωτές, κατασπαράχθηκε και αυτό. Έξι χρόνια μετά, πολλοί από εσάς συμφωνούν στην διαπίστωση ότι δεν χρειαζόταν να γίνει κούρεμα καταθέσεων. Έξι χρονιά μετά, ακόμα ψάχνουμε τρόπους, όχι να αποκαταστήσουμε αυτούς που κλέψαμε, αλλά να τους ρίξουμε κοκαλάκια για να σιωπούν».

Πρόσφατα, αναφέρει, το τελευταίο προπύργιο δημοκρατίας, αυτό της απονομής δικαιοσύνης, φαίνεται και αυτό να καταρρέει.

«Το επόμενο στάδιο, με τα πάντα να καταρρέουν γύρω μας, είναι η αυτοδικία. Δηλαδή ο νόμος της ζούγκλας. Αν παρ’  ελπίδα φτάσουμε εκεί, εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα χρειαστείτε κρυψώνες. Ελπίζουμε, σαν πολιτειακοί θεσμοί να ανησυχείτε (κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται, εκτός από φραστικές τοποθετήσεις) και να εργαστείτε προς την κατεύθυνση διόρθωσης και ορθολογισμού. Η εναλλακτική είναι να κλάψουμε επί ερειπίων. Εθνικών, οικονομικών, δημοκρατίας και άλλων» καταλήγει ο ΣΥΚΑΛΑ.

Πηγή: stockwatch

Μεγάλες μάχες το 2019 για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα


18/01

Εκρηκτικό προμηνύεται ότι θα να είναι το εργασιακό περιβάλλον στους κυριότερους τομείς της οικονομίας το 2019 καθώς, για πρώτη φορά μετά την οικονομική και τραπεζική κρίση του 2013, το συνδικαλιστικό κίνημα επανέρχεται δριμύτερο στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Την αρχή για επαναφορά των μισθών πριν από την κρίση του 2013 αποδέχτηκε πρώτος, ο μεγαλύτερος εργοδότης που είναι το κράτος με τη συμφωνία πλαίσιο, βάσει της οποίας άρχισε η σταδιακή μείωση των αποκοπών που είχαν επιβληθεί στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το κράτος μπήκε μπροστά και στην επαναφορά των ετήσιων προσαυξήσεων, που δίδονται αυτόματα αναλόγως ετών υπηρεσίας.
Τέλος του περασμένου χρόνου έληξαν οι συλλογικές συμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στις ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών και στις μονάδες αφαλάτωσης.
Επιπρόσθετα, οι συντεχνίες αξιώνουν επαναφορά των αποκοπών ύψους 14% που είχαν επιβληθεί στην οικοδομική βιομηχανία και ζητούν εδώ και τώρα ανανέωση της συλλογικής σύμβασης η οποία έχει λήξει από το 2015.
Στο λιμάνι Λεμεσού οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και μετά από παρέμβαση της υπουργού εργασίας η πολύμηνη εργατική διαφορά παραπέμφθηκε σε διαιτησία.
Μισθολογικές αυξήσεις και αύξηση επιδομάτων που κοστολογούνται πέραν του 8%, οι συντεχνίες διεκδικούν και για τους εργαζόμενους στις μονάδες αφαλάτωσης.
Μυρίζει μπαρούτι στον τραπεζικό τομέα
Μετά την τραπεζική κρίση εξαιτίας των δραματικών γεγονότων του Μαρτίου του 2013 η ΕΤΥΚ επανέρχεται και ζητά στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν στις περασμένου Δεκεμβρίου, επαναφορά των αποκοπών που είχαν επιβληθεί στους μισθούς των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.
Στις δύο συστημικές τράπεζες  δηλαδή στην Τρ. Κύπρου και στην Ελληνική, το ύψος των αποκοπών υπολογίζονται στο 15% ενώ το ύψος των αποκοπών στις υπόλοιπες τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12%.
Η συντεχνία διεκδικεί επίσης, περαιτέρω αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους, συμμετοχή στα ΔΣ των τραπεζών, σεβασμό στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων ειδικότερα σε ότι αφορά την καταβολή της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων και εκσυγχρονισμού του συστήματος προαγωγών.
Οι τράπεζες, ξεχωριστά η κάθε μια από τις υπόλοιπες θα κατέλθουν στις διαπραγματεύσεις χωρίς την ενίσχυση αυτή τη φορά του εργοδοτικού συνδέσμου τραπεζών.
Ωστόσο, οι πλείστες τράπεζες φαίνεται να κινούνται στην ίδια γραμμή αντιμετώπισης της ΕΤΥΚ και οι επικείμενες μεταξύ τους διαπραγματεύσεις αναμένονται να είναι σκληρές δεδομένων των αιτημάτων που οι τράπεζες προτίθενται να θέσουν.
Όπως έχει διαρρεύσει όλες σχεδόν οι τράπεζες με προμετωπίδα την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική θα θέσουν θέμα κατάργησης των αυτόματων αυξήσεων, όπως είναι η ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις.
Επιπρόσθετα θα τεθεί επί τάπητος από τις τράπεζες η αλλαγή του  συστήματος προαγωγών στην αρχή της αποδοτικότητας και ικανότητας ως κίνητρα για τους παραγωγικούς υπαλλήλους παρακάμπτοντας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες την αρχαιότητα ως το βασικό κριτήριο.
Η ΕΤΥΚ, έχει διαμηνύσει προς την εργοδοτική πλευρά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων θα σημάνει τύμπανα πολέμου.
Οι τράπεζες φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν τη μάχη αυτή τη φορά, αφού είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση του εργατικού κόστους.
Το στίγμα της σκληρής γραμμής που εκτιμάται ότι θα κρατήσουν οι τράπεζες το έδωσε η ΟΕΒ η οποία τόνισε ότι οι αντοχές των τραπεζών σε ότι αφορά την αύξηση του εργατικού κόστους έχουν εξαντληθεί.
Τόνισε μάλιστα ότι αν η ΕΤΥΚ επιλέξει τη σύγκρουση θα την έχει, χωρίς μέχρι σήμερα οι τράπεζες να διαχωρίσουν τη θέση τους έναντι της προειδοποίησης της ομοσπονδίας εργοδοτών.
Επαναφορά μισθών και αποκοπών και στις κατασκευές
Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία εκκρεμεί από το 2015 με τις συντεχνίες και τους εργολάβους  να συζητούν επί τέσσερα χρόνια χωρίς να επέλθει λύση.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης τα δύο μέρη είχαν αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση.
Ωστόσο, έφτασε η ώρα της κρίσης μετά που οι εργολάβοι απέρριψαν την μεταξύ τους καταρχήν συμφωνία που αφορούσε  τη νομοθετική ρύθμιση πέντε σημείων της συλλογικής σύμβασης που ήταν:
Tα ωράρια, οι υπερωρίες, οι γιορτές και οι αργίες, το φιλοδώρημα και οι μισθοί πρόσληψης.
Παράλληλη υπήρξε και καταρχήν συμφωνία για εκσυγχρονισμό της σύμβασης με βάση τα σημερινά δεδομένα με την προϋπόθεση να ανανεωθεί η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση για ένα ακόμη χρόνο.
Ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο η γενική συνέλευση των εργολάβων δεν ενέκρινε την κατάληξη αυτής της διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν αναλάβει ότι θα περνούσε  η πρόταση από τις συνελεύσεις των μελών τους.
Οι συντεχνίες με αφορμή αυτή την αρνητική εξέλιξη επανήλθαν με αίτημα την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης η οποία έχει λήξει το 2015.
Με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβάλει διεκδικούν άρση των αποκοπών που είχαν επιβληθεί από το 2013 τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό τομέα το ύψος των οποίων είχε ανέλθει στο 14%.
Αυξήσεις μισθών επιδομάτων στα ξενοδοχεία
Στις 8 Ιανουαρίου οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ απέστειλαν προς τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΣΤΕΚ σειρά οικονομικών αιτημάτων το κόστος των οποίων ανέρχεται πέραν του 10%.
Μεταξύ άλλων οι συντεχνίες αξιώνουν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% και αύξηση επιδομάτων που παραχωρούνται για τις εορτές και αργίες.
Ζητούν αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη στο ταμείο προνοίας, από 5% σε 10%.
Σε ότι αφορά την εργασία κατά τις Κυριακές οι εργαζόμενοι αξιώνουν αύξηση του επιδόματος κατά 50% ενώ διεκδικούν και πασχαλινό επίδομα ίσο με το 30% του μηνιαίου μισθού (ΑΤΑ συν βασικός).
Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: stockwatch

Μεταβατική περίοδο για το ΓεΣΥ θα εισηγηθεί η ΟΕΒ

17/01

Εισήγηση για μια μεταβατική περίοδο στην πλήρη εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προτίθεται να υποβάλει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Πέτρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.

Η εισήγηση αφορά την συνέχιση των ασφαλιστικών συμβολαίων στον ιδιωτικό τομέα, με ταυτόχρονη παραπομπή ασθενών και στον ιδιωτικό τομέα μέσω του ΓεΣΥ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου στις εισφορές.

Ο κ. Πέτρου απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ενόψει της συνεδρίας της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΕΒ η οποία και θα εγκρίνει την πρόταση.

«Η εισήγηση μας είναι μια μεταβατική (περίοδος) μέχρι την πλήρη εφαρμογή αλλά εν τω μεταξύ να μπορεί ο κόσμος να έχει την εξυπηρέτηση που έχει σήμερα και κάτι παραπάνω και ένας στόχος που βάζουμε είναι, εάν εισακουστούμε, τα δημόσια νοσηλευτήρια να εξυπηρετούν περισσότερο ή καλύτερα τους ασθενείς με το να διοχετευθούν ασθενείς και σε άλλες κλινικές», ανέφερε ο κ. Πέτρου στο ΚΥΠΕ.

Όπως είπε, η Ομοσπονδία έμεινε μακριά από τις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, αλλά τώρα αναβαθμίζει περαιτέρω την συμμετοχή της στον διάλογο, και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλία γιατί επιθυμεί να προχωρήσει το ΓεΣΥ, που χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΓεΣΥ όπως το υποστηρίζαμε από την αρχή. Εκείνο που διαφωνούσαμε είναι η αρχιτεκτονική του. Έχουμε πολύ προσεκτικά μείνει μακριά τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία γιατί θέλουμε να προχωρήσει το ΓεΣΥ», είπε ο κ. Πέτρου.

Σημείωσε όμως ότι παρά τις προτροπές της ΟΕΒ όπως εξευρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ υπουργείου υγείας και ΟΑΥ από την μια και των ιδιωτών ιατρών και των κλινικών από την άλλη, αυτό δεν έγινε εφικτό, με αποτέλεσμα πολύ λίγες κλινικές και ιδιώτες ιατροί να επιθυμούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

«Αν δεν καταφέρουν να φέρουν τους ιατρούς με το μέρος τους τότε ποια εξυπηρέτηση θα έχει ο κόσμος; Θα μας μείνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, που, όπως είναι σήμερα, θα χρειαστούν λίγα χρόνια μέχρι να αναβαθμιστούν», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτρου είπε πως η ΟΕΒ είπε πως οι ημερομηνίες εφαρμογής του ΓεΣΥ θα μπορούσαν να παραμείνουν οι ίδιες, αλλά να διαφοροποιηθούν οι εισφορές, καθώς ήδη οι εταιρείες προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που «δεν είναι ακριβό όσο το ΓεΣΥ».

«Εμείς θα τους δούμε όλους γιατί θέλουμε να προχωρήσει το ΓεΣΥ, αλλά ένα ΓεΣΥ που θα μείνει, όχι απλώς ένα ΓεΣΥ που θα είναι μια μαύρη τρύπα που θα ρίχνουμε λεφτά μέσα. Γι’ αυτό εντός των ημερών θα βγούμε με κάποια εισήγηση».

Να μην γυρίσουμε πίσω στις παλιές εποχές

Αναφορικά με τις προκλήσεις του 2019, ο πρόεδρος της ΟΕΒ ζήτησε από όλους «μεγάλη σκέψη και προβληματισμό ιδιαίτερα ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων σημαντικών κλάδων της οικονομίας όπως της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και των κατασκευών και των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ είπε μεν πως υπήρξε ανάπτυξη της οικονομίας, για να προσθέσει ωστόσο ότι οι πλείστες των επιχειρήσεων είναι σε πολύ δύσκολη θέση, αφού δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση λόγω υποχρεώσεων του παρελθόντος και δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Λέγοντας πως οι εργοδότες θα είναι λογικοί και ότι θα στηρίξουν τους πολύ χαμηλά αμειβόμενους, ο κ. Πέτρου επεσήμανε πως πρέπει όλα να είναι μετά από μεγάλη σκέψη και προβληματισμό.

«Διαφορετικά αν επανέλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει σωτηρία», τόνισε.

Όπως είπε, η βιομηχανία υποφέρει, οι νέοι δυσκολεύονται πλέον να δημιουργήσουν επιχειρήσεις λόγω των αυστηρών κριτηρίων για εξασφάλιση χρηματοδότησης.

«Επομένως, ναι, θα εξετάσουμε προσεκτικά (τα αιτήματα) αλλά δεν πρέπει αμέσως να πάρουμε τις αποφάσεις, ναι, δώστε αυξήσεις γιατί η οικονομία πάει καλά. Δεν είναι τόσο καλά που πάει για τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Είχαμε λίγες καλές χρονιές για τα ξενοδοχεία και ελπίζουμε να συνεχίσει αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι αν το τουριστικό μας προϊόν γίνει πιο ακριβό νομίζω θα υποφέρουμε».

Ο κ. Πέτρου είπε πως ήδη προγραμματίζονται συναντήσεις με τις συντεχνίες για να αναλυθούν οι θέσεις των δύο πλευρών «αλλά όλα μέσα σε λογικά πλαίσια».

«Δεν μπορούν να είναι παράλογα (τα αιτήματα) επειδή επανήλθαμε δήθεν από την κρίση να πάμε πίσω στα επίπεδα του 2013, αυτό θα είναι μεγάλο λάθος», πρόσθεσε. 

Αιτήματα για αυξήσεις 20%
 
Παράλληλα, ο κ. Πέτρου είπε πως ένας κλάδος – τον οποίο δεν κατονόμασε – έχει υποβάλει αιτήματα που αντιστοιχούν με αυξήσεις 20%, προσθέτοντας ότι δεν ξεκίνησαν οι συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο υποβολής αιτημάτων.

«Και πιστεύω», είπε ο κ. Πέτρου, «ότι και οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι όπως πολύ σωστά ενήργησαν τα τελευταία 3 με 4 χρόνια και καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε, νομίζω ότι πάλι σε κάποιο στάδιο θα είναι λογικοί και εμείς θα στηρίξουμε εκεί που πρέπει να στηρίξουμε».

Σε παρατήρηση ότι το 2019 χαρακτηρίστηκε ως ίσως η κρισιμότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, ο κ. Πέτρου είπε πως η κάθε χρονιά είναι διαφορετική και έχει τα ιδιαίτερα της προβλήματα και δεν τον φοβίζει.

«Αλλά με την λογική που επικράτησε τα τελευταία τρία χρόνια θα συνεχίσουμε και θα πετύχουμε. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε αρκετά ώριμοι σαν λαός και θα τα διαχειριστούμε σωστά», κατέληξε.


πηγή: stockwatch

Αναστέλλονται τα μέτρα λιμενεργατών

15/01

Την αναστολή της αυριανής 24ωρης απεργίας και διαμαρτυρίας στο Προεδρικό Μέγαρο αποφάσισε η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ μετά  την απόσυρση των αποφάσεων του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού, μεταξύ των οποίων και ο διορισμός Διαιτητικού Δικαστηρίου για επίλυση της εργατικής διαφοράς που προέκυψε για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.

Σε ανακοίνωση της η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ αναφέρει πως το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού, στην οποία συζητήθηκαν οι αποφάσεις που αυτό έλαβε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 και αποφασίστηκε όπως αυτές αποσυρθούν. Αποφάσισε επίσης την έναρξη διαλόγου για ρύθμιση των εργατικών διαφορών.

Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ανακοίνωση της συντεχνίας, αποφασίστηκε να αποσυρθούν και τα απεργιακά μέτρα και η αυριανή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, τα οποία έλαβε η Συνέλευση των μελών της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ στις 10 Ιανουαρίου.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ εκφράζει την ικανοποίηση της για την ομόφωνη απόφαση απόσυρσης της θέσης για Διαιτητικό Δικαστήριο, του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού, " γιατί με αυτήν επανέρχεται η ομαλότητα στα λιμάνια, που είναι απαραίτητη για να λυθούν οι εργατικές διαφορές τις επόμενες μέρες".

Εκφράζει , τέλος την ετοιμότητα για για εντατικό διάλογο και επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων το συντομότερο.

Πηγή: stockwatch

Το ΚΕΒΕ καταδικάζει απεργία στα λιμάνια

15/01

Το ΚΕΒΕ καταδικάζει έντονα τις «συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις και παράνομες αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος», με τις οποίες δημιουργείται αναταραχή και δυσλειτουργία στα λιμάνια.
Με αφορμή την 24ωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των λιμενεργατώνγια την Τετάρτη 16/1/2019, το ΚΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει το νόμο περί λιμενεργατών διορίζοντας κατά την αυριανή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου το διαιτητικό δικαστήριο έτσι ώστε να προστατέψει την ομαλή λειτουργία των λιμανιών και κατ’ επέκταση του εμπορίου και της οικονομίας.
«Η απόφαση αυτή των συντεχνιών για πολλοστή φορά είναι παντελώς απαράδεκτη και εκτός του γεγονότος ότι παραβιάζει με ετσιθελικό τρόπο τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και τη σχετική συμφωνία την οποία οι ίδιες έχουν υπογράψει, είναι και παράνομη καθότι παραβιάζει το νόμο περί λιμενεργατών ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου ο πρόεδρος του συμβουλίου λιμενεργασίας Λεμεσού παραπέμπει τη διαφορά στο διαιτητικό δικαστήριο τα μέλη του οποίου διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου είναι τελική και δεσμευτική για όλα τα μέρη», αναφέρεται.
«Δεν είναι δυνατόν πανίσχυρες μικρές ομάδες εργαζομένων αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα εργασιακά θέσμια και νόμους της Κυριακής Δημοκρατίας να προκαλούν παράλυση ζωτικών τομέων της οικονομίας, επιφέροντας μεγάλα πλήγματα στην ανάπτυξη της χώρας», προστίθεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ανησυχητικές αυτές εξελίξεις που συμβαίνουν για πολλοστή φορά θα πρέπει πλέον να πείθει και τους πιο δύσπιστους πόσο ορθή είναι η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Το ΚΕΒΕ, καλεί την κυβέρνηση και τη βουλή χωρίς άλλη καθυστέρηση να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον.

πηγή: stockwatch

Ζητούν κατάργηση αποκοπής 1,5% οι συντεχνίες δημοσίου

14/01

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη θα επιδιώξουν οι συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων -ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου- για το θέμα της διπλής αποκοπής από τους μισθούς τους για σκοπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν υποχρεωτική συνεισφορά ποσοστού 1,5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με βάση τον Κανονισμό 3Α, που εκδόθηκε δυνάμει του περί Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Ρυθμίσεις και Τέλη) Νόμου του 1978 και 2000, ενώ με βάση τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2017, θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1η Μαρτίου επιπρόσθετη συνεισφορά 1,7% για το ΓεΣΥ.

Σήμερα το πρωί, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Σύνδεσμος Αστυνομίας, είχαν συνάντηση στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ για να συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα.

«Για εμάς είναι απαράδεκτο να επιβαρυνθούν οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και με τις δύο συνεισφορές, και με το 1,5% και με το 1,7%», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου.

«Επειδή δεν θέλουμε όμως να εκληφθεί ως κίνηση κατά του ΓεΣΥ, θα επιδιώξουμε πρώτα συνάντηση με τον Υπουργό σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό ότι είναι και απαράδεκτο και άδικο αυτό που γίνεται», είπε. «Θεωρούσαμε ότι τουλάχιστον έπρεπε να καταργηθεί το 1,5%. Στείλαμε και σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών», πρόσθεσε.

Πηγή: stockwatch

Απεργούν για 7η μέρα οι οδηγοί ΟΣΥΠΑ

14/01

Εξελίξεις αναμένουν σήμερα οι οδηγοί του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου, στο θέμα της διαφοράς μεταξύ της εταιρείας του ΟΣΥΠΑ και του Υπουργείου, ενώ συνεχίζουν για έβδομη μέρα την απεργία τους.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των οδηγών Χρίστος Ευαγγέλου, την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε υπόμνημα από τους εργαζόμενους στον ΟΣΥΠΑ.
Ο κ.  Ευαγγέλου ανέφερε πως στο υπόμνημα τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν το τεράστιο πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού τους λόγω των διαφορών μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και της εταιρείας.
Καλούν τον Πρόεδρο να παρέμβει για την άμεση εξεύρεση οριστικής λύσης για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και τη διασφάλιση της εργασίας μέχρι το τέλος της σύμβασης, ώστε, όπως αναφέρουν,  να δοθεί ένα τέλος  στη δική τους καθημερινή αβεβαιότητα.
Πηγή: stockwatch

Σε 24ωρη απεργία οι λιμενεργάτες

14/01

Σε 24ωρη απεργία στο λιμάνι Λεμεσού κατέρχονται την Τετάρτη οι λιμενεργάτες – σημειωτές, σε συνέχεια των αποφάσεων της Γενικής τους Συνέλευσης, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιείται η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανακοίνωση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ αναφέρει ότι την Τετάρτη, στις 11 π.μ., θα επιδοθεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα εξηγούν τους λόγους της διαφωνίας τους με τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου και το διορισμό μελών του, για να επιληφθεί της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασής τους.

«Με αποφάσεις τους οι λιμενεργάτες – σημειωτές, εκφράζουν την έντονη θέση τους να υπερασπιστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις μέχρι σήμερα εργασιακές πρακτικές, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης τους, καθώς και των άλλων εργατικών διαφορών, που εμφανίστηκαν με την ανάληψη των εργασιών στο Λιμάνι Λεμεσού των εταιρειών EUROGATE Container Terminal Limassol Limited και DP WORLD Limassol», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνουν παράλληλα πως «για την εργατική αναταραχή πλήρη ευθύνη έχουν οι εργοδότες, που με τις αποφάσεις τους, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις» και προσθέτουν ότι «η μόνη οδός για την επαναφορά της ομαλότητας είναι η απόσυρση αυτών των αποφάσεων, ο τερματισμός των παραβιάσεων της συλλογικής σύμβασης και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων».

Πηγή: stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου