Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Επισκόπηση 20/01-31/01

Επισκόπηση 20/01-31/01

Υπαναχωρεί η κυβέρνηση για τα Ταμεία Προνοίας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.Οι τροποποιήσεις που προωθούνται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαγράφουν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που είναι η υποχρέωση του εργοδότη να συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στο Ταμείο Προνοίας.
Ανακοίνωση ΠΕΟ:
22/01
Η ΠΕΟ εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια της για τις τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση ύστερα από τις αντιδράσεις που εκδήλωσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε πρόνοιες του νομοσχεδίου που η ίδια ετοίμασε και κατάθεσε στην Βουλή για τα Ταμεία Προνοίας.
Με τις τροποποιήσεις που προωθούνται, από την μια διαγράφεται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου, αυτό της υποχρέωσης του εργοδότη εκεί και όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας σ’ αυτό να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι και από την άλλη επιχειρείται να εισαχθεί με ένα αυθαίρετο και μονομερή τρόπο η φιλοσοφία της εξίσωσης των Ταμείων Προνοίας, τα οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων, με τα προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Το νομοσχέδιο πριν από την κατάθεση του στην Βουλή συζητήθηκε στο Συμβούλιο του Ταμείου Συνταξιοδοτικών παροχών, όπου συντεχνίες και εργοδότες εκφράσαν τις θέσεις τους. Άρα οι θέσεις των εργοδοτικών συνδέσμων ήταν γνωστές. Η στάση της κυβέρνησης που υπαναχωρεί και προωθεί τροποποιήσεις επειδή οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιδρούν και διαμαρτύρονται, δείχνει ένα μονόπλευρο προσανατολισμό ο οποίος εξ’ αντικειμένου διαβρώνει και την λειτουργία του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου.
Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής με αυτά που διακηρύσσει, ότι δηλαδή ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας είναι ωφέλιμος και χρειάζεται να διευρυνθεί για να καταστεί δεύτερος συνταξιοδοτικός πυλώνας, τότε λογικά το πρώτο βήμα είναι εκεί και όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας, η υποχρέωση του εργοδότη για εισφορά σ’ αυτό το ταμείο να ισχύει για όλους τους εργοδοτούμενους του και όχι για μερικούς.
Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από αυτό το πολύ σοβαρό θέμα αρχής για τις εργασιακές σχέσεις και αναμένουν και απαιτούν από τη Βουλή να λειτουργήσει ως Βουλή των πολλών και μη προνομιούχων και όχι ως Βουλή των εργοδοτών. Παρακολουθούν και κρίνουν ποιοι πραγματικά στηρίζουν την ανάγκη για ελάχιστα δικαιώματα για όλους, για τερματισμό των εργαζομένων δυο και τριών ταχυτήτων και ποιοι υπαναχωρούν και υποχωρούν μπροστά στις εργοδοτικές απαιτήσεις.
πηγή: ΠΕΟ (fb)

Πυρά ΕΤΥΚ κατά άλλων συντεχνιών
24/01
Όταν μιλούν για υπόσκαψη του συνδικαλισμού αυτοί που για χρόνια χάριν άλλων συμφερόντων τον ροκανίζουν στον Συνεργατισμό με τα γνωστά αποτελέσματα, τότε ακόμα και ο τελευταίος «πικραμένος» γελά με τα καμώματά τους, αναφέρει σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ.
Διερωτάται ποιος φταίει που οι συνάδελφοι των πρώην ΣΠΙ έχουν τόσο χαμηλό μισθό με τόση μεγάλη διαφορά από τους μισθούς των συναδέλφων της ΣΚΤ που εξασφάλισε η ΕΤΥΚ με τις κλίμακες της. Προσθέτει ότι με βάση την πρόταση της ΕΤΥΚ για υπογραφή της νέας Σύμβασης, όλοι οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, άρα θα έχουν το ωφέλημα αυτό και συνεπώς το επιχείρημά τους δεν ευσταθεί.
Αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία που ήθελαν διακαώς να υπογράψουν, απειλώντας δήθεν την ΚΕΔΙΠΕΣ με λήψη μέτρων, προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάργηση των ετήσιων προσαυξήσεων και των μισθολογικών κλιμάκων της ΕΤΥΚ, της μονιμότητας καθιερώνοντας τα ατομικά συμβόλαια, της ταυτότητας των Τραπεζικών Υπαλλήλων, των Συμφωνιών ΕΤΥΚ – Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, των Ταμείων Υγείας και των Συμφωνιών αναφορικά με τους υπαλλήλους της ΣΚΤ που έχουν μεταφερθεί στην ALTAMIRA.

«Επιπρόσθετα, μέσα από αυτή τη συμφωνία, ήθελαν να μας δεσμεύσουν να δεχθούμε την αποχώρηση τουλάχιστον 100 συναδέλφων από την ΚΕΔΙΠΕΣ, χωρίς την υποχρέωση προσφοράς ικανοποιητικού, εθελοντικού Σχεδίου Αφυπηρέτησης. Ας πάψουν λοιπόν οι λαϊκιστές να κατηγορούν την ΕΤΥΚ ότι λαϊκίζει και ας τολμήσουν, έστω και μια φορά να πουν την αλήθεια στους συναδέλφους», αναφέρεται.
Αναφέρεται επίσης ότι με απόφαση της η ΕΤΥΚ ημερομηνίας 06/12/2019 ανακοίνωνε ότι θα καλύψει όλα τα δικηγορικά έξοδα και ενημέρωσαν τους συναδέλφους με εγκύκλιο ημερομηνίας 10/12/2019. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ, προσθέτει, ήταν στις 20/12/2019.
«Εάν υπήρχε κάποιος που μπορεί, παρασκηνιακώς, να γνώριζε εκ των προτέρων την απόφαση αυτή της ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι οι άλλες συντεχνίες λόγω των γνωστών σχέσεων / διασυνδέσεων που ανέκαθεν διατηρούσαν με τις εκάστοτε Επιτροπείες / Δ.Σ. Άρα γεννιέται το ερώτημα, γιατί τελικά ζήτησαν και πήραν από τα μέλη τους τα €357 για τα δικηγορικά έξοδα», διερωτάται η ΕΤΥΚ.
Η ΕΤΥΚ γράφει επίσης ότι αναφέρονται διαρκώς οι άλλες συντεχνίες για την υπογραφή Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης. Όπως αναφέρει η Ενιαία Συλλογική Σύμβαση είναι η ένταξη όλων των συναδέλφων των πρώην ΣΠΙ στη σύμβαση της ΕΤΥΚ με την πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

«Η απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας για την παραχώρηση των €75 δεν επηρεάζει καθόλου τη θέση μας για αναδρομική εφαρμογή της σύμβασης που θα υπογραφεί από την 01.01.2019, ούτε και διαφοροποιεί με κανένα τρόπο τις θέσεις που έχουμε ήδη καταθέσει. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε κανένα από τα υφιστάμενα δικαιώματα των συναδέλφων για χάριν κανενός», αναφέρεται τέλος.
πηγή: Stockwatch
Άλλαξε η πρόνοια για καθολική συμμετοχή σε ταμεία προνοίας

25/01

Αλλαγή της πρόνοιας για υποχρεωτική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων στο ταμείο προνοίας μιας επιχειρήσεις περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, υποχωρώντας από την αρχική της θέση μετά τις αντιδράσεις των εργοδοτών.
Στόχος είναι το νέο νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.
Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση, μετά την απόφαση της επιτροπής εργασίας να μην αποδεχθεί τροποποιήσεις εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, με τις οποίες ικανοποιούνταν θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, οδηγώντας το προς ψήφιση στην αρχική του μορφή.
Το νομοσχέδιο επανακατατέθηκε την Παρασκευή ως κατεπείγον, αφού ενσωματώθηκαν οι τροποποιήσεις που απαντούν στις ανησυχίες των εργοδοτών.
Όπως σημειώνεται σε επιστολή των υπουργών οικονομικών και εργασίας, το νομοσχέδιο κατατίθεται ως κατεπείγον, λόγω της προθεσμίας που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2020.
Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο
Από το νέο νομοσχέδιο αφαιρέθηκε η πρόνοια για υποχρεωτική συμμετοχή εργαζομένων στο ταμείο προνοίας της επιχείρησης που τους εργοδοτεί. Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, η υποχρέωση δεν μπορεί να ισχύσει γιατί αφορά μερίδα εργοδοτών και όχι όλες τις επιχειρήσεις, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τη διαχείριση και άλλες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ταμείων προνοίας.
Προστίθεται ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει μόλις ολοκληρώσει τον απαραίτητο κοινωνικό διάλογο και τη δημιουργία του πιο πάνω θεσμικού πλαισίου.
Παράλληλα, εισάγεται επιφύλαξη σε ότι αφορά την πρόνοια για απαγόρευση μεταφοράς συνταξιοδοτικού σχεδίου σε άλλο οργανισμό πέραν του ιδρύματος επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (ΙΕΣΠ), με αναγνωρισμένα σχέδια επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, περιλαμβανομένων σχεδίων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται η μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων αλλά και συνταξιοδοτικών σχεδίων, υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε οδηγία του εφόρου, στην οποία ορίζονται παράλληλα, ρυθμίσεις για διασφάλιση των δικαιωμάτων των επηρεαζομένων μελών ενώ, δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά πριν την έκδοση της εν λόγω οδηγίας.
Στις νέες πρόνοιες σημειώνεται ότι όσες αιτήσεις διάλυσης ταμείου έχουν ήδη υποβληθεί, θα τύχουν εξέτασης με βάση τον ισχύοντα νόμο.
Οπισθοχώρησε η κυβέρνηση
Οι εξελίξεις καταδεικνύουν οπισθοχώρηση της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με την αρχική της θέση, εφόσον οι διαφωνίες των εργοδοτικών οργανώσεων με πρόνοιες του αρχικού νομοσχεδίου ήταν γνωστές πριν την κατάθεσή του ενώπιον της βουλής.
Η εκτελεστική εξουσία, παρ’ όλα αυτά προώθησε το νομοσχέδιο αναφέροντας στο ερωτηματολόγιο αντικτύπου ότι όπου σημειώθηκε διαφορά απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει επεξηγηθεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος μη συμβατότητας με τις διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας ή/ και η υποχρέωση για υιοθέτηση των συστάσεων τη ευρωπαϊκής αρχής ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων (EIOPA) προς τον έφορο ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.
Επιπλέον, σημειωνόταν ότι έχει επεξηγηθεί πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς εργασίας και οικονομικών και συγκεκριμένα, από τη διυπουργική ομάδα η οποία έχει συσταθεί για τις επαγγελματικές συντάξεις.
Στην έκθεση του νέου νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ενημερωθεί για τις τροποποιήσεις και ότι θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος για την προώθηση οποιωνδήποτε νέων, μη εναρμονιστικών διατάξεων.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: Stockwatch

Χωρίς λεωφορεία η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου
27/01
Άρχισε η στάση εργασίας των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ), με αφορμή τη συμφωνία του Υπουργείου Μεταφορών με άλλη Κοινοπραξία για το θέμα των δημόσιων συγκοινωνιών στην επαρχία Αμμοχώστου.
  
Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Παύλος Βαρνάβα, εκ μέρους των υπαλλήλων της ΟΣΕΑ ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν κανονικά τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους στην επαρχία Αμμοχώστου και στη συνέχεια τραβήξαμε χειρόφρενο. Με τρία λεωφορεία όλοι οι οδηγοί του ΟΣΕΑ, δηλαδή περίπου 150 άτομα, μεταβαίνουμε στο Διοικητικό Δικαστήριο στη Λευκωσία, όπου σήμερα θα εξεταστεί προσφυγή των Υπεραστικών Λεωφορείων εναντίον της νέας Κοινοπραξίας».
 
Πρόσθεσε ότι «το Διοικητικό Δικαστήριο θα εξετάσει την Τετάρτη προσφυγή της ΟΣΕΑ εναντίον της Κοινοπραξίας. Ωστόσο σήμερα εάν δούμε ότι οι εξελίξεις από την εξέταση της προσφυγής των Υπεραστικών Λεωφορείων δείχνουν ότι βαίνουν θετικά για μας τους οδηγούς, τότε θα πραγματοποιήσουμε σύσκεψη έξω από το Δικαστήριο στη Λευκωσία, για να αποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι».
 
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «ξεκινούμε από σήμερα στάση εργασίας για να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε παρόντες και ότι στηρίζουμε τις δικαστικές διαμάχες που κάνει ο ΟΣΕΑ με το Υπουργείο Μεταφορών. Το βασικότερο μας αίτημα είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του από το Υπουργείο Μεταφορών και από το Υπουργείο Εργασίας για τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ ζητούμε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και για το κατά πόσον ισχύουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για μείωση του στόλου της εταιρείας».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «οι οδηγοί νοιώθουμε πως το 50% της εταιρείας μας ανήκει, αφού μέσα σε 24 ώρες από τότε που ξεκίνησε το 2010, εμείς οι οδηγοί μαζί με τους εργοδότες έχουμε στήσει αυτό που λέγεται Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου. Οι εργαζόμενοι είναι οδηγοί από ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας της εταιρείας και των δημόσιων συγκοινωνιών, καταφέραμε να τα επιλύσουμε, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να κατέλθουμε σε οποιαδήποτε απεργία ή στάση εργασίας».
πηγή: Stockwatch
Στη βάση τους επιστρέφουν οι οδηγοί λεωφορείων Αμμοχώστου
27/01
Στη βάση τους επιστρέφουν οι οδηγοί λεωφορείων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) οι οποίοι θα εκτελέσουν κανονικά τα μαθητικά δρομολόγια σήμερα, Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ την Τετάρτη θα βρίσκονται και πάλι έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο στη Λευκωσία, όπου το πρωί πραγματοποίησαν στάση εργασίας.
 
«Σε ένδειξη καλής θέλησης επιστρέφουμε πίσω, ώστε να εξυπηρετήσουμε τους μαθητές μας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, εκπροσωπώντας τους λεωφορειούχους, ο συνάδελφός τους, Παύλος Βαρνάβα.
 
Πρόσθεσε ότι την Τρίτη το πρωί οι οδηγοί λεωφορείων θα βρίσκονται στα πόστα τους έτοιμοι για εργασία, ωστόσο την Τετάρτη θα βρεθούν εκ νέου έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο στη Λευκωσία το οποίο θα εξετάσει προσφυγή της ΟΣΕΑ εναντίον της νέας Κοινοπραξίας.
Επί τόπου θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να αποφασιστούν οι μετέπειτα κινήσεις και σχεδιασμοί τους.
 
Ερωτηθείς για τη σύσκεψη που ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος,
 συγκάλεσε για τη 1 το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος των οδηγών, είπε ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν πρωτίστως οι συντεχνίες, που όμως κατέστησε σαφές, «δεν μας εκπροσωπούν εμάς».
 
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Βαρνάβα, αναμένεται, ότι θα κληθούν και αυτοί στη σύσκεψη, περίπου είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της, ώστε να ακουστούν και οι δικές τους απόψεις και εκτιμήσεις επί του θέματος.
Συνάντηση Καρούσου με συντεχνίες
Τους προβληματισμούς των συντεχνιών των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ), σε σχέση με τις νέες συμβάσεις θα ακούσει ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, σε συνάντηση που αναμένεται να έχει μαζί τους σήμερα, στο Υπουργείο.
 
Κληθείς μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τη
 στάση εργασίας των εργαζομένων, με αφορμή τη συμφωνία του Υπουργείου Μεταφορών με άλλη Κοινοπραξία για το θέμα των δημόσιων συγκοινωνιών στην επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Καρούσος είπε ότι υπάρχει διαδικασία προσφορών και έχει γίνει κατακύρωση, ενώ υπάρχουν κάποιες προσφυγές τα δικαστήρια.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι για την υπόθεση που αφορά τη σύμβαση για την Επαρχία Λευκωσίας, το δικαστήριο ήδη έχει εκδώσει την απόφασή του και η σύμβαση έχει υπογραφεί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες υποθέσεις αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
 
Είπε ακόμη κάλεσε στο Υπουργείο, τόσο τις συντεχνίες, όσο και τους οδηγούς «αν και εφόσον το επιθυμούν» για να ακούσει τους προβληματισμούς τους και τα θέματα που τους απασχολούν ώστε «να δούμε πως προχωρούμε».

«Υπάρχει όρος μέσα στις συμβάσεις αυτές ότι ο ανάδοχος υποχρεούται να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό» είπε Υπουργός, ενώ ανέφερε ότι θα συζητήσει τους προβληματισμούς που υπάρχουν με λεπτομέρεια κατά τη συνάντηση μαζί τους. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στη 13.00.
πηγή: Stockwatch
 
Περικοπές ωφελημάτων για όσους εξαναγκάζονται σε αφυπηρέτηση
27/01
Τη χρυσή τομή αναζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε οι δημόσιοι και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιοι τομέα οι οποίοι εξαναγκάζονται με την ποινή της πρόωρης αφυπηρέτησης, να αναλαμβάνουν και το κόστος των πράξεων τους.
Αυτό επιβάλλεται, όπως αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, διότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έχουν προβεί σε σοβαρά παραπτώματα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που λαμβάνουν όσοι επιλέγουν να φύγουν από τη δημόσια υπηρεσία με το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης.
Στα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια που προνοούν την πρόωρη αφυπηρέτηση των δημοσίων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα εισάγεται μια ενδιάμεση ποινή που ονομάστηκε «τερματισμός υπηρεσιών», ώστε αν κάποιος κάνει ένα πολύ μεγάλο παράπτωμα να μην παίρνει όσα πήρε κάποιος με πρόωρη αφυπηρέτηση.
Ο πρόεδρος της επιτροπής της δημόσιας υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «η απόλυση είναι η υπέρτατη ποινή, υπάρχουν όμως και πολλές άλλες περιπτώσεις».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι «στα πέντε χρόνια που έχουμε αναλάβει εμείς έχουμε 2 απολύσεις και 12 αναγκαστικές αφυπηρετήσεις».
Εξήγησε ότι κατά την αναγκαστική αφυπηρέτηση επειδή λαμβάνει όλα τα ωφελήματα του ο υπάλληλος δεν διαφέρει από την πρόωρη αφυπηρέτηση.
«Θα πρέπει στην πράξη να υπάρχει κόστος σε όσους επιβάλλεται ποινή για αναγκαστική αφυπηρέτηση», υπέδειξε.
Η  πρώτη λειτουργός δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Θούλα Τρύφωνος, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών που εξέτασε το θέμα, εξήγησε ότι «οι ποινές ξεκινούν από την επίπληξη και καταλήγουν στην απόλυση που είναι η σοβαρότερη ποινή. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο κατά την ποινή απόλυσης καταβάλλονται ωφελήματα στον απολυθέντα ωσάν να είναι νεκρός. Δηλαδή να πάρει σύνταξη η χείρα και τα τέκνα του αν υπάρχουν ενώ το εφάπαξ χάνεται. Εάν δεν έχει σύζυγο και τέκνα δεν λαμβάνει τίποτα».
Ο ίδιος νόμος, πρόσθεσε, «προβλέπει ότι εάν του επιβληθεί η αναγκαστική αφυπηρέτηση που είναι πιο ήπια από την απόλυση δεν μπορείς να μη του δώσεις πιο λίγα από την απόλυση έτσι το θέμα οδηγείται στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να αποφασίσει τι θα λάβει ο υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η ποινή για αναγκαστική αφυπηρέτηση|.
Η κ. Τρύφωνος σημείωσε ότι «επικράτησε η πρακτική ότι όποιος φύγει ανεξάρτητα της βαρύτητας του παραπτώματος (ναρκωτικά, κλεψιές εκατομμυρίων) να λαμβάνει όλα τα δεδουλευμένα και να έρχεται στην ίδια θέση με κάποιο υπάλληλο που αφυπηρετεί καθαρός και τίμιος λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης».
Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να εισαχθεί μια ενδιάμεση ποινή την οποία ονομάζουμε «τερματισμός υπηρεσιών» ούτως έστω εάν ένας υπάλληλος κάνει ένα μεγάλο παράπτωμα να μη δικαιούται να λαμβάνει όσα ένας υπάλληλος με πρόωρη αφυπηρέτηση. Ενδεικτικά ανάφερε να λαμβάνει το μισό εφάπαξ.
Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.
Εκ μέρους της ΣΕΚ και της ΠΕΟ αναφέρθηκε ότι συμφωνούν με την ανάγκη επιβολής ποινών εντούτοις θα πρέπει οι ημικρατικοί οργανισμοί να τροποποιήσουν τους κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ τόνισαν την ανάγκη να προηγηθεί διάλογος για το θέμα.
 Η ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι δεν έτυχε ενημέρωσης για το θέμα.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: Stockwatch


Κάλεσμα Ζ. Αιμιλιανίδου για νομοσχέδιο ταμείων προνοίας
28/01
Η υπουργός εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί το εναρμονιστικό νομοσχέδιο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου για τα ταμεία προνοίας ως έχει επανακατατεθεί διότι θα επιβληθεί βαρύ πρόστιμο στην Κύπρο από το 2018.
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής  επιτροπής εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να τεθεί πρόνοια για καθολική καταβολή ταμείου προνοίας στις εταιρείες που παρέχεται το ταμείο, χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και χωρίς το συμπληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο διότι θα πάθει σοκ η αγορά .
«Θα πρέπει να γίνει κοινωνικός διάλογος και για τη διαχείριση των ταμείων προνοίας και των συνταξιοδοτικών ταμείων, κάτι που αναφέρεται και στην ευρωπαϊκή οδηγία», είπε.
Τόνισε ότι «δεν μπορεί να δημιουργούμε άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων, δηλαδή εάν τρεις επιχειρήσεις έχουν ταμεία προνοίας και οι άλλες όλες δεν έχουν δεν πειράζει εάν δεν διαθέτουν δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διότι αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα για τις χαμηλές συντάξεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την αφυπηρέτηση τους».
«Στόχος» επανέλαβε, «δεν είναι να κάνουμε υποχρεωτικά μόνο τα ταμεία που υπάρχουν και όλους τους άλλους ιδιωτικούς υπαλλήλους να μην τους ενισχύσουμε με το δεύτερο πυλώνα. Θα πρέπει επίσης να δούμε και τις εισφορές που μπορούν να καταβάλουν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα ταμεία».
Αναφερόμενη στους λόγους που αποσύρθηκε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο μετά την επιστολή που απέστειλε στις 17 Ιανουαρίου προς τους βουλευτές εξήγησε  ότι «αποσύραμε το νομοσχέδιο διότι ακολούθως  διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί το νομοσχέδιο με μια επιστολή μου,  γι’ αυτό αποσύραμε το νόμο και τον επανακατάθεσα με τις τροποποιήσεις».
Συνεχίζοντας ανέλυσε τις τρεις τροποποιήσεις:
-Η διαγραφή του άρθρου 13/4 η οποία λέει ότι όσοι  έχουν επαγγελματικά σχέδια για ταμεία προνοίας υποχρεούνται να  συνεισφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι.
-Το επόμενο άρθρο είναι το 74 και 75 στο οποίο προστέθηκε η επιφύλαξη χωρίς να διαφοροποιείται το εν λόγω άρθρο ότι θα επιτρέπεται η μεταφορά σε άλλο ταμείο προνοίας ή συνταξιοδοτικό σχέδιο εφόσον υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο.
-Το άρθρο 80 στο οποίο υπήρχε πρόνοια ότι κανένα ταμείο προνοίας δεν μπορεί να διαλυθεί «θέσαμε μια επιφύλαξη ότι όποιες αιτήσεις διάλυσης έγιναν μέχρι 15/1/2020 και παραδόθηκαν και στον έφορο του ταμείου προνοίας να γίνονται αποδεκτές».
 Η εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας Νικολέτα Ιωάννου ανέφερε ότι «η 11η  Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία λήξης στην παράταση που έχει δοθεί από την ΕΕ αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι ψηφισμένο αλλά και να έχει τεθεί και σε ισχύ, γι’ αυτό ο γενικός εισαγγελέας δεν προτίθεται να θέσει θέμα για τις τροποποιήσεις».
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ασφαλιστικών εταιρειών) χαιρέτησαν τις τροπολογίες που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο ενώ  οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ) τάχθηκαν κάθετα εναντίον των τροπολογιών επειδή θεωρούν ότι αλλάζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
 Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής επέκρινε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε το νομοσχέδιο το οποίο θα έπρεπε να ψηφιστεί από το Ιανουάριο του 2017 με μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου με αποτέλεσμα η επιτροπή εργασίας να μην έχει τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσει το νομοσχέδιο.
Σημείωσε ότι το εναρμονιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην ολομέλεια της βουλής προς έγκριση στις 7 Φεβρουαρίου όπου αναμένεται να τοποθετηθούν τα κόμματα.
Αναφορικά με τις αλλαγές που συμπερίλαβε η κυβέρνηση, ο κ. Φακοντής είπε ότι με μία αλλαγή ζητούν να διαγραφεί η πρόνοια για την υποχρεωτική καταβολή ταμείου προνοίας εκεί και όπου υπάρχει ταμείο προνοίας, ενώ η δεύτερη πρόνοια δίνει ουσιαστικά, όπως είπε, «δικαιώματα στις ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται και αυτές συνταξιοδοτικά σχέδια».
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «συμβαίνουν πράγματα τραγικά για τη Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «ακόμη και η νομική υπηρεσία παραπονέθηκε διότι έγινε κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο φέρει την υπογραφή του γενικού εισαγγελέα χωρίς να το έχει δει ο γενικός εισαγγελέας».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει υποκύψει σε αυτό που ήθελαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και θέλει να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο το οποίο δεν φέρει την υπογραφή του γενικού εισαγγελέα, δεν έχει νομική επεξεργασία, θα πληρώσουμε πρόστιμο αν δεν το εφαρμόσουμε ως τα μέσα του Φεβρουαρίου και αυτό λέγεται Δημοκρατία, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρία της επιτροπής εργασίας στις 15 Ιανουαρίου τα κόμματα ζήτησαν από την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου,  να καταθέσει επιστολή (την οποία κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου)  με την οποία θα δεσμεύεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στη βουλή τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις τρεις πρόνοιες που θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την καθολικότητα των ταμείων στις εταιρείες που παρέχονται, ότι δεν μπορούν να διαλυθούν και ότι στη διαχείριση των ταμείων δεν θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Επειδή όμως η επιτροπή εργασίας δεν αποδέχθηκε τελικά την επιστολή, η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο και το επανακαέαθεσε με τη μορφή του κατ’ επείγοντος περιλαμβάνοντας τις τρεις τροπολογίες που ανέλυσε η υπουργός  
Της Ηρώς Ευθυμίου

 πηγή: Stockwatch 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου