Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Επισκόπηση 13/01 -19/01

Επισκόπηση 13/01-19/01

Συμφωνία για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών
14/01
Τον «Περί  Σύστασης Ενιαίας  Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων  στο  Υπουργείο  Εργασίας,  Πρόνοιας  και  Κοινωνικών  Ασφαλίσεων Νόμος του 2017», συζήτησε σήμερα
η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Φακοντής, «επιτέλους βγήκε άσπρος καπνός: Η Κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το νομοσχέδιο για την ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών».
 
«Αυτό επιτεύχθηκε μετά από μια εντατική προσπάθεια και η κατάληξη οφείλεται στο ότι υπήρξε μείωση στα διοικητικά πρόστιμα. Το διοικητικό πρόστιμο θα είναι €250 αντί €500 και θα διπλασιάζεται στην περίπτωση δεύτερου αδικήματος. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση συμμόρφωσης στο διοικητικό πρόστιμο θα υποβάλλεται για κάθε μέρα πρόστιμο €50 με οροφή το διπλασιασμό της αρχικής ποινής, του αρχικού διοικητικού προστίμου, ενώ στο προηγούμενο νομοσχέδιο δεν υπήρχε οροφή»,
  πρόσθεσε.
   
Η συγκεκριμένη νομοθεσία, συνέχισε ο κ. Φακοντής, θα εφαρμοστεί από την ημέρα δημοσίευσής της σε πέντε μήνες, δηλαδή θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πέντε μηνών από την ημέρα δημοσίευσής της για συμμόρφωση και ενημέρωση των επιχειρηματιών, των εργοδοτών.
 
«Ελπίζουμε ότι αυτές οι τελικές ρυθμίσεις θα βρουν σύμφωνους και τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί ώστε επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά αυτό το νομοσχέδιο το οποίο μας έχει ταλαιπωρήσει σχεδόν τρία χρόνια», σημείωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του είπε ότι προς
 θετική έκπληξη όλων, υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μετά από διαβουλεύσεις με την αρμόδια Υπουργό και εξέφρασαν όλοι οι εταίροι την συμφωνία τους στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.
«Υπήρξε μια διαφοροποίηση σε γενικές γραμμές, του ύψους των προστίμων που περιλαμβάνονται μέσα στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να επέλθει η συμφωνία και η κατάληξη της ομόφωνης θέσης όλων στο νομοσχέδιο. Έτσι έχουμε ενώπιον μας σαν Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη να τοποθετηθούμε σαν κοινοβουλευτικά κόμματα και τελικά το νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας σε 15 μέρες όπως προνοούν οι κανονισμοί», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του, χαιρέτισε την επαναφορά από μέρους της Κυβέρνησης του νομοσχεδίου που αφορά στην σύσταση και λειτουργία ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών.
 
«Ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπώρησε τα μέγιστα και άφησε εκτεθειμένο και το Κοινοβούλιο, αφού αυτό το νομοσχέδιο πριν από ενάμιση χρόνο είχε οδηγηθεί και στην Ολομέλεια, αναβλήθηκε κατά επανάληψη με αποτέλεσμα και να παραβιαστούν οι κανόνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η Κυβέρνηση να αποσύρει τελικά το νομοσχέδιο. Το επανέφερε η Υπουργός και έγινε σήμερα η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας. Είναι πολύ θετικό γεγονός ότι φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια ομοφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Λιλλήκας είπε, ταυτόχρονα, ότι θέλουν να εκφράσουν την διαφωνία τους ως προς την βάση πάνω στην οποία έχει επέλθει η συμφωνία και η ομοφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
 
«Η ομοφωνία επιτεύχθηκε με την μείωση ουσιαστικά των προστίμων για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τους εργοδότες. Εμείς πιστεύουμε ότι οι ποινές θα πρέπει να είναι πολύ πιο ψηλές για να είναι αποτρεπτικές και για αυτό και ως Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσουμε τροπολογίες πάνω στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που θα αποσκοπεί στην αύξηση των ποινών για να έχουμε πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων», κατέληξε.
πηγή: Stockwatch

Πάει Ολομέλεια το ωράριο καταστημάτων
14/01
Η πρόταση νόμου των Βουλευτών Άγγελου Βότση, Γιώργου  Περδίκη και Γιώργου Λιλλήκα για τον «Περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων  Απασχόλησης  των  Υπαλλήλων  τους  (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση περί τα τέλη του μήνα, αρχές Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Φακοντής, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής.
Η πρόταση νόμου των τριών Βουλευτών, η οποία έχει στόχο να δώσει πίσω στην Υπουργό Εργασίας τη δυνατότητα να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων με διατάγματα, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος της, Ανδρέας Φακοντής είπε ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική την τροποποίηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή, δηλαδή την αφαίρεση της εξουσίας από την Κυβέρνηση για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων, τρεις Βουλευτές έρχονται με πρόταση νόμου να επαναφέρουν το διάταγμα πίσω στην αρμόδια Υπουργό.
 
«Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στην Κυβέρνηση και στην Υπουργό κατά πόσο θα διαφοροποίησει και θα ρυθμίσει τα ωράρια λειτουργίας στα καταστήματα. Αυτή η πρόταση νόμου θα πάει στην Βουλή για ψήφιση περί τα τέλη του μήνα, αρχές Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση πρότασης νόμου την οποία είχε υποβάλει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του , Γιώργος Λιλλήκας και ο Γιώργος Περδίκης που αφορά τα ωράρια των καταστημάτων.
 
«Στόχος της πρότασης είναι να δώσουμε πίσω στην Υπουργό Εργασίας τη δυνατότητα να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων με διατάγματα. Η Βουλή πριν κάποια χρόνια έκανε προσπάθεια αυτά τα διατάγματα να καταργηθούν και να ορίζονται τα ωράρια των καταστημάτων με κανονισμούς. Αυτό το θέμα κόλλησε στα νομικά, με αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου υπήρξαν αποφάσεις σε σχέση με το αν η Βουλή, μπορούσε ή όχι να επεμβαίνει σε αυτά τα θέματα, καταργώντας ή παίρνοντας εξουσία από την εκτελεστική εξουσία και το όλο θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα να έχουμε την σημερινή κατάσταση, ένα χάος σε επίπεδο ωραρίου καταστημάτων», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε να μην υπάρχει τουλάχιστον η δικαιολογία ότι η ευθύνη είναι στην Βουλή», είπε.
 
«Θα δώσουμε πίσω τα διατάγματα στην Υπουργό και πλέον η Κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να τοποθετηθεί, να αποφασίσει πώς θέλει να επιλύσει αυτό το πολύ σοβαρό για εμάς πρόβλημα και ακολούθως θα κριθεί είτε θετικά είτε αρνητικά από τον κόσμο. Εμείς θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και μόλις η Ολομέλεια, εάν και εφόσον εγκρίνει την πρόταση νόμου για να μπορέσει η Υπουργός να πάρει πίσω διάταγμα, θα εξασκήσουμε όλη την πίεση που μπορούμε με εγγραφή ξανά του θέματος στην Βουλή, για να υποχρεωθεί, αν θέλετε, η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το θέμα των γενικών και ειδικών καταστημάτων και να μην αφήνει το θέμα στα αζήτητά με το χάος που υπάρχει σήμερα στην αγορά», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του είπε ότι με την πρόταση νόμου όσον αφορά τον καθορισμό των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων αποσκοπούν στο να υλοποιήσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
«Είναι γεγονός ότι υπήρξε διαφορετική άποψη από πλευράς της νομοθετικής εξουσίας με μια μεγάλη πλειοψηφία και της άποψης της εκτελεστικής εξουσίας ως προς το ποιος και πώς καθορίζει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Αυτή η διαφορά που προέκυψε, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δημιούργησε μια μεγάλη σύγχυση μέσα στην κυπριακή κοινωνία ως προς το ποιος ευθύνεται για την πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «με την πρόταση νόμου μας, ουσιαστικά, εάν υιοθετηθεί από την Ολομέλεια, υλοποιούμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και διαχωρίζουμε με ξεκάθαρο πλέον τρόπο τις εξουσίες και αρμοδιότητες μεταξύ Κοινοβουλίου και Εκτελεστικής Εξουσίας, εναποθέτοντας την άσκηση της εξουσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην αρμόδια Υπουργό, ως προς την λειτουργία των καταστημάτων».
 
Σε ερώτηση πότε η πρόταση νόμου θα πάει στην Ολομέλεια, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας με βάση τους νέους κανονισμούς της Βουλής, θα πρέπει να γίνει τοποθέτηση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εάν στηρίζουν ή δεν στηρίζουν την πρόταση, και σε 15 μέρες θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια .
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι «πριν είναι πολύ αργά, νομίζω ωρίμασε ο χρόνος για να μπορέσουμε να περισώσουμε ότι περισώζεται και αναφέρομαι στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες με πολλές δυσκολίες εξακολουθούν να είναι εν ζωή, ασκώντας εμπορική δραστηριότητα, σε ένα ανταγωνισμό ο οποίος είναι ισχυρός από τα μεγάλα
Malls και τις μεγάλες εμπορικές εταιρείες».
 
«Για αυτό είναι η ώρα να ξανά-εξετάσει η Βουλή την δυνατότητα παροχής της Κυριακής ως εμπορικής μέρας, προκειμένου να ρυθμιστεί σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης ο εμπορικός χρόνος ο οποίος θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουλάχιστον να αντέξουν αυτό τον ανταγωνισμό», κατέληξε.
πηγή: Stockwatch

Τα κόμματα δεσμεύουν την υπουργό εργασίας για ταμεία προνοίας
15/01
Την επιστολή με την οποία η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου θα δεσμεύεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στη βουλή τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις τρείς πρόνοιες που θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας, αναμένουν οι βουλευτές προκειμένου να το οδηγήσουν στην ολομέλεια προς έγκριση.
Kατά τη διάρκεια χθες της κλειστής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας, στην παρουσία της υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, η υπουργός σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσει δεσμευτική επιστολή προς τη βουλή ότι θα ετοιμαστούν οι κανονισμοί που θα ρυθμίζουν την εφαρμογή των συγκεκριμένων προνοιών.
Οι ανησυχίες των κομμάτων εντάθηκαν μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εισηγήθηκε όπως εγκριθεί το νομοσχέδιο μόνο με τις εναρμονιστικές πρόνοιες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι είναι έτοιμοι στο ΔΗΣΥ να συζητήσουν τις όποιες προσθήκες σε μεταγενέστερο στάδιο με την κυβέρνηση, τα υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι οι δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου έγιναν για να ικανοποιήσουν τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι τρείς συμπληρωματικές πρόνοιες οι οποίες θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν μέχρι την κατάθεση και έγκριση και των κανονισμών, θα διασφαλίζουν κατ’ αρχήν ότι τα ταμεία προνοίας θα πρέπει να είναι καθολικά για όλους τους εργαζόμενους εκεί που εφαρμόζονται. Η δεύτερη πρόνοια θα καθορίζει ότι τα ταμεία προνοίας δεν μπορούν να διαλυθούν και τρίτο είναι ότι στη διαχείριση των ταμείων δεν θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Για το τελευταίο φαίνεται ότι κάποια κόμματα ρίχνουν νερό στο κρασί τους διότι θεωρούν ότι από τη στιγμή που η απόφαση ληφθεί από τα ιδία τα μέλη δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που φοβούνται οι βουλευτές είναι τις παρεμβάσεις ή τις πιέσεις που ενδεχομένως να δεχθεί η υπουργός (από το συγκυβερνών κόμμα ή τις εργοδοτικές οργανώσεις και άλλους) εάν και εφόσον ψηφιστεί το εναρμονιστικό νομοσχέδιο και καθυστερεί άσκοπα η κατάθεση των κανονισμών, διότι χωρίς κανονισμούς οι συγκεκριμένες πρόνοιες θα βρίσκονται στον αέρα σε βάρος των εργαζομένων, ιδίως σε ότι αφορά την πρόνοια της καθολικότητας.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές κατανόησαν τη θέση της υπουργού εργασίας ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, διότι μέχρι και τις 14 του Φεβρουαρίου πρέπει να τεθεί σε ισχύ με βάση και την παράταση που έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επίσης ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο οπότε και θα χρειαζότανε επιπρόσθετος χρόνος.
Η συζήτηση του θέματος αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ενώπιον της επιτροπής εργασίας την ερχομένη Τρίτη κατά την οποία τα κόμματα θα τοποθετηθούν έχοντας στα χέρια τους την δεσμευτική επιστολή της υπουργού εργασίας.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: Stockwatch

Η ΣΕΚ οργανώνεται στον τραπεζικό τομέα
16/01
Τη σύσταση παγκύπριας συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων, εξήγγειλε σήμερα η ΣΕΚ.
Η  δημιουργία της παγκύπριας συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων  είναι μετεξέλιξη της μέχρι πρόσφατα ανεξάρτητης συντεχνίας ΣΥΠΕΤΕ, τα μέλη της οποίας είναι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος-  Κύπρου.
Στη συντεχνία αυτή θα ενταχθούν όλα τα μέλη της ΣΕΚ τα οποία είναι οργανωμένα στην  Ελληνική Τράπεζα,  στην Εθνική Τράπεζα, στην ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira και στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων της ΣΕΚ  Ελισσαίος Μιχαήλ μιλώντας το πρωί από το βήμα του παγκύπριου συνεδρίου της οργάνωσης,  τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της συντεχνίας των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος-Κύπρου να ενταχθούν στην οργανική δομή της ΣΕΚ.
«Εκπροσωπούμε και δηλώνουμε δυναμικά παρόν στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στον ευρύτερο τραπεζικό  και ασφαλιστικό τομέα» επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος πρόσθεσε:
« Ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, αποτελώντας την εναλλακτική επιλογή για όλους τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα».
Σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των τραπεζικών υπαλλήλων υπάγεται στις τάξεις της ΕΤΥΚ η οποία ιδρύθηκε το 1954 και αρχικά ήταν κάτω από την ομπρέλα της ΣΕΚ.
Στην ομιλία του ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε και στα καίρια εργασιακά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον ιδιωτικό τομέα  τονίζοντας ότι η εργατική τάξη πέρασε δύσκολα  την περίοδο της οικονομικής κρίσης «αλλά αντέξαμε» είπε χαρακτηριστικά.
Προτεραιότητα της ομοσπονδίας, πρόσθεσε, είναι η ψηφιστεί η νομοθεσία για την αδήλωτη εργασία.
Τόνισε την ανάγκη να κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των υπαλλήλων των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή.
Επέκρινε το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι εργοδότες στο λιανικό εμπόριο εμποδίζουν την οργάνωση του προσωπικού τους στις συντεχνίες και κάλεσε την υπουργό εργασίας να εγκαινιάσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του 2020 θα ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο ανέφερε ότι στα χέρια της βρίσκονται οι μελέτες  που έγιναν από το διεθνές γραφείο εργασίας και την ΕΕ σε σχέση με το επίμαχο αυτό θέμα.
Οι εκθέσεις, είπε, θα τεθούν ενώπιον του εργατικού συμβουλευτικού σώματος.
Σημείωσε ότι η ομοσπονδία θα προωθήσει τη σταδιακή επαναφορά των αποκοπών μισθών και επιδομάτων στον τραπεζικό τομέα μέσα από τη συμφωνία πλαίσιο την 1.1.2019 και ενοποίηση των όρων εργοδότησης με τη δημιουργία μίας ενιαίας συλλογικής σύμβασης.
Ο κ. Μιχαήλ αποκάλυψε ότι στην ΚΕΔΙΠΕΣ αναμένεται να δοθεί νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα έχει ως στόχο τουλάχιστον να αποχωρήσουν 100 υπάλληλοι.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου