Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Επισκόπηση 12/08 - 18/08

Επισκόπηση 12/08 - 18/08
Καυτή πατάτα για τη Ζέτα η σύμβαση στα ξενοδοχεία

12/08

Καυτή πατάτα αποτελεί για την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου η μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, που έληξε πέρσι.
Η πολύμηνη εργατική διαφορά κατέληξε στο γραφείο της, μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ με τους συνδέσμους ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, στο πλαίσιο της μεσολάβησης από το τμήμα εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας.
Η κ. Αιμιλιανίδου δεν καλείται μόνο να διαχειριστεί την εν λόγω εργατική διαφορά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης στον ευαίσθητο κλάδο των ξενοδοχείων, αλλά και να λάβει πολιτική απόφαση κατά πόσο θα αποδεχθεί ή όχι τη νομική κατοχύρωση στη συλλογική σύμβαση των μισθοδοτικών κλιμάκων.
Πέραν από το συνδικαλιστικό χώρο, οι επαγγελματικοί φορείς θεωρούν ότι τυχόν νομική κατοχύρωση των μισθοδοτικών κλιμάκων θα ανοίξει τον ασκό και για τις συμβάσεις, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σήμερα, θα συνέλθουν από κοινού τα αρμόδια όργανα των ομοσπονδιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ και ΠΕΟ για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν κοινή γραμμή σε ότι αφορά την επικείμενη συνάντηση τους με την υπουργό εργασίας στις 20 Αυγούστου.
Η κ. Αμιλιανίδου έχει προγραμματίσει να έχει χωριστή συνάντηση και με τους συνδέσμους των ξενοδόχων στις 23 τρέχοντος και στις 26 του μηνός θα συγκαλέσει κοινή συνάντηση για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για υποβολή μεσολαβητικής πρότασης ή αν θα κηρύξει αδιέξοδο.
Οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ διευκρίνισαν ότι δεν ετέθη ποτέ ζήτημα να απορρίψουν την πρόσκληση της υπουργού εργασίας.
Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους εκτιμούν ότι τα περιθώρια διαλόγου για ειρηνική συνομολόγηση της σύμβασης δεν έχουν εξαντληθεί.
Είναι η πρώτη φορά που το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί νομική κατοχύρωση μισθοδοτικών κλιμάκων και ενσωμάτωσης τους στη συλλογική σύμβαση.
Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι μία τέτοια εξέλιξη, θα εκτοξεύει κάθε χρόνο το εργατικό κόστος στη βιομηχανία με αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Οι συντεχνίες, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, διεκδικούν επιπρόσθετα, μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% το χρόνο, αναθεώρηση άρθρων της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης και επαναφοράς τους όπως είχαν συμφωνηθεί στη σύμβαση η οποία είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποδέχτηκαν το 2013 αποκοπές μισθών και άλλων ωφελημάτων του προσωπικού, το συνολικό ύψος των οποίων μέχρι σήμερα ανέρχεται στο 15%.
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία διεκδικούν κατά βάση σταδιακή επαναφορά των μισθών, αλλά οι σύνδεσμοι των ξενοδόχων θεωρούν ότι μία αναθεώρηση των μισθών προς άνω με ποσοστό πέραν του 5% θα «γονατίσει» τη βιομηχανία.
Προβάλλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος η τουριστική βιομηχανία και επικαλούνται τις μέχρι σήμερα μειωμένες κρατήσεις για το 2020 και εισηγούνται συγκράτηση του εργατικού κόστους.
Ωστόσο, το αίτημα της νομικής κατοχύρωσης των μισθοδοτικών κλιμάκων αποτελεί το μεγάλο αγκάθι.
Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί η νομική κατοχύρωση ωφελημάτων στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά σε αυτό το πλαίσιο δεν εμπίπτουν οι κλίμακες μισθοδοσίας.
Στον κατασκευαστικό τομέα κατοχυρώθηκαν νομικά ωφελήματα τα οποία διάφοροι εργολήπτες και μη μέλη της ομοσπονδίας, δεν παρείχαν στους οικοδόμους,.
Το γεγονός αυτό αποτελούσε πλεονέκτημα για τους μη οργανωμένους εργολάβους, στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε διάφορες προσφορές έργων που προκηρύσσει κυρίως το δημόσιο, οι τοπικές αρχές και ουσιώδεις υπηρεσίες.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch
         

Σε αχαρτογράφητα νερά η σύμβαση στα ξενοδοχεία

13/08
Σε αχαρτογράφητα νερά ενδέχεται να εισέλθουν οι προσπάθειες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για τον καθορισμό κοινών χειρισμών και στρατηγικής, ενόψει των μεσολαβητικών συναντήσεων που θα έχουν με την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Κατά τη χθεσινή κοινή συνάντηση των αρμοδίων σωμάτων των ομοσπονδιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων των δύο συντεχνιών που έγινε στα γραφεία της ΣΕΚ, αξιολογήθηκε το αδιέξοδο που έχει ανακύψει στις διαπραγματεύσεις με τους συνδέσμους των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Διαπιστώθηκε, όπως αναφέρουν άτομα που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ότι μεταξύ των δύο συντεχνιών υπήρξε διαφορετική προσέγγιση ως προς τους χειρισμούς και την τακτική που θα ακολουθηθούν και κατά πόσο το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει ή όχι να μπει σε μία νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την υπουργό εργασίας.
Η ΣΕΚ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της υπουργού εργασίας για να εξαντληθεί, όπως λέει η οργάνωση, μία ύστατη μεσολαβητική προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος διαφορών με τους ξενοδόχους, να πειστεί η εργοδοτική πλευρά να προσέλθει με εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι και να αποφευχθεί τυχόν δυναμική κινητοποίηση στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Η ΠΕΟ θεωρεί ότι η άτεγκτη στάση, κατά την έκφραση της, που επιδεικνύουν οι ξενοδόχοι από τη λήξη της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικών ελιγμών στην υπουργό εργασίας.
Επιπρόσθετα, από πλευράς της ομοσπονδίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, επικρατεί προβληματισμός κατά πόσο η μεσολαβητική παρέμβαση της υπουργού εργασίας θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της αρνητικής στάσης των ξενοδόχων.
Εκφράστηκε επίσης από πλευράς των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αποδεχόμενο την παρέμβαση της υπουργού εργασίας ενδεχομένως να μπει σε μία ατέρμονη διαδικασία που θα ροκανίσει περαιτέρω το χρόνο, θα εκπνεύσει η περίοδος της τουριστικής αιχμής και θα χαθεί η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων για λήψη απεργιακών μέτρων σε μία περίοδο που δεν θα έχουν κόστος οι ξενοδόχοι.
Η ΣΕΚ, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η πρακτική δεκαετιών που επιβάλλει άτυπα στις συντεχνίες και στους εργοδότες να μην απορρίπτουν μεσολαβητικές παρεμβάσεις του εκάστοτε, ή της εκάστοτε υπουργού εργασίας, δεν θα πρέπει να διασαλευτεί.
«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, θα απεμπολήσει μία πρακτική δεκαετιών που αποτέλεσε καταλύτη στην επίλυση κορυφαίων εργατικών διαφορών και συνέβαλε στο να αποφευχθούν εργατικές κρίσεις σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η μεσολαβητικές παρεμβάσεις του πολιτικά προϊστάμενου του υπουργείου εργασίας», σχολίασε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.
Το υπουργείο εργασίας έχει ενημερωθεί άτυπα ως προς το αποτέλεσμα της χθεσινής κοινής σύσκεψης των αρμοδίων οργάνων των δύο συντεχνιών.
Η υπουργός εργασίας μετά το πλήρες αδιέξοδο που προέκυψε την περασμένη βδομάδα στις μεσολαβητικές προσπάθειες του τμήματος εργασιακών σχέσεων του υπουργείου για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ συντεχνιών και ξενοδόχων, ανέλαβε τη σκυτάλη της μεσολάβησης και κάλεσε τις δύο πλευρές σε χωριστές και κοινές συναντήσεις.
Στις 20 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της κ. Αιμιλιανίδου με τις δύο συντεχνίες, στις 23 με τους δύο συνδέσμους των ξενοδόχων στην παρουσία και της ΟΕΒ και στις 26 του μηνός έχει προγραμματιστεί κοινή μεσολαβητική συνάντηση υπό την υπουργό.
Τα αρμόδια όργανα της ομοσπονδίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, θα συνέλθουν αύριο από μόνα τους, (χωρίς την αντίστοιχη ομοσπονδία της ΣΕΚ) για να αξιολογήσουν τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και της διαφορετικής προσέγγισης σε θέματα τακτικής από την εργατική πλευρά.
Δεν έγινε γνωστό ποια θα είναι η καθοδήγηση της ηγεσίας της ΠΕΟ προς την ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της εν λόγω συντεχνίας, ή οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης να έχει αρνηθεί διαχρονικά πρόσκληση από τον κορυφαίο θεσμό των εργασιακών σχέσεων που είναι ο εκάστοτε υπουργός εργασίας.
Ανώτατο στέλεχος της ΣΕΚ, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της χθεσινής κοινής σύσκεψης των ομοσπονδιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εντούτοις, αρκέστηκε να δηλώσει σεβασμό στη διαχρονική πρακτική των εργασιακών θεσμών που άτυπα, επιβάλλει την αποδοχή μεσολαβητικής παρέμβασης του υπουργείου εργασίας ακόμη και εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι η κ. Αιμιλιανίδου, όπως έγραψε η StockWatch, δεν καλείται μόνο να διαχειριστεί την εν λόγω εργατική διαφορά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο απεργίας, αλλά και να λάβει πολιτική απόφαση κατά πόσο θα αποδεχθεί ή όχι η νομική κατοχύρωση των μισθοδοτικών κλιμάκων, όπως αξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ωστόσο η εργοδοτική πλευρά υποστηρίζει ότι τυχόν νομική κατοχύρωση των μισθοδοτικών κλιμάκων θα ανοίξει τον ασκό για όλες τις συμβάσεις, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το εργατικό κόστος.
Είναι η πρώτη φορά που το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί νομική κατοχύρωση μισθοδοτικών κλιμάκων και ενσωμάτωσης τους στη συλλογική σύμβαση.
Οι συντεχνίες, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, διεκδικούν επιπρόσθετα, μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% το χρόνο, αναθεώρηση άρθρων της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης και επαναφοράς τους όπως είχαν συμφωνηθεί στη σύμβαση η οποία είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ:
14/08
Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ σε έκτακτη συνεδρία του σήμερα Τετάρτη 14 Αυγούστου, συζήτησε τη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στα Ξενοδοχεία και αποφάσισε τα πιο κάτω:
1. Το ΔΣ επαναβεβαιώνει την θέση του, που δόθηκε και γραπτώς και προφορικώς προς το Υπουργείο, ότι με βάση και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων αλλά και εκ των πραγμάτων λόγω των απαράδεκτων θέσεων των Ξενοδόχων, ο διάλογος για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης ευρίσκεται σε αδιέξοδο το οποίο ανεξήγητα το Υπουργείο δεν κηρύττει.
2. Δηλώνει την ετοιμότητα της Συντεχνίας μας για άμεσο και εντατικό διάλογο για εξάντληση κάθε περιθωρίου για ξεπέρασμα του αδιεξόδου και επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες λίγες μέρες.
3. Ως εκ των πιο πάνω οι μηχανισμοί μας είναι ήδη έτοιμοι για την λήψη μέτρων όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.
4. Δηλώνουμε την προσήλωση μας στην Ενότητα Δράσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος η οποία εξασφαλίζεται μόνο μέσω των ιδίων των εργαζομένων.
Το ΔΣ ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ
 πηγή: ΠΕΟ (φ.β σελίδα)
         

Μείωση κατά 50% των δήμων προβλέπει η μεταρρύθμιση

16/08
Μετά  από έξι  και πλέον χρόνια δυστοκίας, η κυβέρνηση  αναμένεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσει τα νομοσχέδια  σε σχέση με τη μεταρρύθμιση  της τοπικής αυτοδιοίκησης και μείωση των δήμων κατά τουλάχιστον κατά 50%.
Το σύνολο των δήμων, πλην αυτών των κατεχομένων, ανέρχεται  στους 30.
Τα νομοσχέδια θα διέπουν τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα, τις εξουσίες των δήμων, τη  δομή τους καθώς και  την  οικονομική και τη διοικητική  τους  αυτοτέλεια, αρχές με τις οποίες φαίνεται να συμφωνεί και η ένωση δήμων. 
Ο διάλογος μεταξύ υπουργείου εσωτερικών και της ένωσης δήμων έχει εξαντληθεί και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές παραμέτρους που έθεσαν οι αρχές τοπικής  αυτοδιοίκησης  προσβλέπει στην κατάθεση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης  ενώπιον της βουλής το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, δήλωσε στην StockWatch, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εσωτερικών.
Το υπουργείο εσωτερικών υπολογίζει ότι με τη μείωση των δήμων θα εξοικονομήσεις €40 - €60 εκ. ετησίως, αναλόγως του τελικού αριθμού που θα προκύψει.
Ο πρόεδρος της  ένωσης δήμων Ανδρέας Βύρας ανέφερε στην  StockWatch ότι οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης θα αναμένουν την κατάθεση  των σχετικών νομοσχεδίων στη βουλή όπου εκεί θα αναπτυχθεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής εκτενής συζήτηση για να ακουστούν όλες οι απόψεις των εμπλεκομένων φορέων και να ληφθούν  εκείνες οι αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών.
Επεσήμανε ότι  βασικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι εκ προοιμίου  ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας των δήμων αλλά ταυτόχρονα  τόνισε θα πρέπει  μέσα από τη μεταρρύθμιση να γίνουν τομές ώστε οι τοπικές αρχές να  πραγματικές τοπικές κυβερνήσεις, οικονομικές αυτόνομες, και όχι αυτό που έχουμε σήμερα  ότι δηλαδή  «θα πρέπει να παίρνουμε εγκρίσεις από 15 διαφορετικά υπουργεία».
Η ένωση δήμων έχει προτείνει  τη  διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των  δημοτών σε σχέση με τη νέα διαμόρφωση των τοπικών αυτοδιοικήσεων ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των δήμων.
Η εισήγηση αυτή θα τεθεί και ενώπιον  της βουλής των αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση της μεταρρύθμισης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η μεταρρύθμιση  θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση του αριθμού των δήμων μέχρι 50%, μερική αύξηση των μελών των δημοτικών συμβούλων, την εκλογή αντιδημάρχων από κάθε υφιστάμενο δήμο ξεχωριστά  καθώς και των δημοτικών του συμβούλων, ανεξάρτητα  από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική δομή των τοπικών αρχών από τη σύντμηση του αριθμού τους.
Προβλέπει επίσης  τη δυνατότητα να επεκταθεί προσωρινά  η χρονική διάρκεια της θητείας των υφιστάμενων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων μέχρι τις επόμενες τις ευρωεκλογές, ώστε  να δοθεί χρόνος προσαρμογής των δήμων στα νέα δεδομένα που θα διέπουν τη μεταρρύθμιση τους. 
Η προσωρινή επέκταση της θητείας των υφιστάμενων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων θα καταστήσει  εφικτή τη διαχρονική θέση που έχουν διατυπώσει εδώ και αρκετά χρόνια  πολιτικές δυνάμεις  ώστε να διεξάγονται ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές με τις δημοτικές, κάτι το οποίο θα επιφέρει εξοικονομήσεις πόρων στο κράτος.
Παρόμοια πρόταση είχε τεθεί στο τραπέζι και το 2016 λόγω επικείμενης επίλυσης του κυπριακού αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω αντιδράσεων για την αντιδημοκρατικότητά της.
Βασικές πρόνοιες της μεταρρύθμισης θα είναι επίσης η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών  από 350 που είναι σήμερα στις 40 καθώς και η σύντμηση των υπηρεσιών αποβλήτων των δήμων.
Επιπρόσθετα, τεχνοκράτες που έχουν γνώση των προνοιών που θα διέπουν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των τοπικών αρχών, ανέφεραν στη  StockWatch  ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα οι δύο υπουργοί οικονομικών και εσωτερικών φέρονται να έχουν συμφωνήσει όπως προβλεφθεί τα  συνολικά έσοδα από την άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων διατίθενται εξ  ολοκλήρου στις τοπικές αυτοδιοικήσεις.
Το σύνολο των ετήσιων εσόδων του κράτους  από την άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων  ανέρχεται περίπου €110 εκ
Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις των δήμων, οι πλείστοι εξ αυτών καταγράφουν ζημιές  και η δυνατότητα να καταστούν βιώσιμοι είναι απόμακρη.
Σε ότι αφορά το καθεστώς του προσωπικού των δήμων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης  ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, ανέφερε στην στη  StockWatch  ότι μετά από πολλές συζητήσεις τα δικαιώματα όλου του υφιστάμενου προσωπικού έχουν διασφαλιστεί τόσο μέσω της επικείμενης νομοθεσίας, όσο και μέσω συμπληρωματικής συμφωνίας.
«Δεν μας φοβίζουν ως εργαζόμενοι οι επικείμενες αλλαγές στις τοπικές αρχές. Αντίθετα τις επιδιώκουμε. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους δήμους προκαλεί σωρεία προβλημάτων στους εργαζόμενους και στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες» παρατήρησε ο κ. Ηλία.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξηγήσει πως θα προκύψουν οι εξοικονομήσεις €60 εκ. που προσδοκά μέσω της μεταρρύθμισης και είναι αβέβαιο πως θα τις πετύχει αν ο αριθμός των εργαζόμενων στους δήμους, μείνει ο ίδιος.
Του Λεύκου  Χρίστου
πηγή: Stockwatch

1 σχόλιο:

  1. καλή μέρα,

    Εάν είστε επαγγελματίας άντρας ή γυναίκα; Εάν αντιμετωπίζετε οικονομικό άγχος ή χρειάζεστε χρήματα για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Χρειάζεστε δάνειο για να εξοφλήσετε το χρέος ή να πληρώσετε λογαριασμούς; Έχετε χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα και δυσκολεύεστε να λάβετε δάνειο από τοπικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

    Χρειάζεστε δάνειο ή χρηματοδότηση όπως:

    α) προσωπικό δάνειο
    β) εκπαίδευση,
    γ) Ενοποίηση χρεών,
    δ) επέκταση,
    ε) κλπ

    Προσφέρουμε δάνεια σε ιδιώτες, εταιρείες και συνεργαζόμενους φορείς με επιτόκιο 3% ετησίως. Το ελάχιστο ποσό που μπορείτε να δανειστείτε είναι 2.000,00 ευρώ έως το πολύ 50 εκατομμύρια ευρώ. Εάν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε μαζί μας με τα παρακάτω στοιχεία email.

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ: info.trustfirm2012@gmail.com
    ΟΝΟΜΑ: κυρία Catherine Cole



    Γρήγορο και εύκολο διαθέσιμο δάνειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή