Επισκόπηση 01/07 - 07/07
Σε δηλώσεις της η Νάντια Κυρίτση, Επαρχιακή Γραμματέας Λάρνακας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ είπε ότι «μετά από μακρές διαβουλεύσεις με την εταιρεία αλλά και πολύωρη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι έχουν υπερψηφίσει την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει γίνει αποδεκτή και από την πλευρά της εταιρείας».
Πρόσθεσε ότι «αύριο θα διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια των λεωφορείων στην επαρχία Λάρνακας».
Αναφερόμενη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε η κ. Κυρίτση σημείωσε πως «έχει επέλθει συμφωνία για καταβολή όλου του ποσού του μισθού των εργαζομένων καθώς και των ημερών που βρίσκονταν σε απεργία, επειδή οι λόγοι για τους οποίους κατήλθαν σε απεργία δεν ήταν ευθύνη των υπαλλήλων. Επίσης τέθηκε χρονοδιάγραμμα για πλήρη αποπληρωμή των Ταμείων Προνοίας τους καθώς και της συνέχειας της καταβολής των υπόλοιπων Ταμείων των εργαζομένων».
Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, ΔΕΕ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΕΟΚ ενημερώνουν ότι «οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Λεωφορεία Λάρνακας «Ζήνωνας», αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε απόψε όπως αναστείλουν τα απεργιακά τους μέτρα, μετά από συμφωνία με την εταιρεία για την άμεση καταβολή των μισθών του μηνός Ιουνίου».
Προστίθεται ότι «οι συντεχνίες και το προσωπικό δεν είχαν άλλη επιλογή και ενεργώντας στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων προέβησαν στη λήψη απεργιακών μέτρων».
Οι συντεχνίες απολογούνται «για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί το επιβατικό κοινό λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση των συντεχνιών, «εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού, το προσωπικό του νοσοκομείου που ανήκει στα τμήματα καθαριότητας, βοηθών θαλάμου, εργάτες μαγειρείου κουζίνας καθώς και κλητήρων των χειρουργείων, αποφάσισε όπως κατέλθει σε 24ωρη απεργία». Η απεργία ξεκίνησε η ώρα 6:30 το πρωί.
Το προσωπικό των πιο πάνω τμημάτων ζητά τη συμπλήρωση των κενών θέσεων και μακροχρόνιων αδειών ασθενείας, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν τις άδειες ανάπαυσης και τα έξτρα που τους οφείλει η υπηρεσία, ως επίσης και την πρόσληψη κλητήρων αντικανονικού ωραρίου καθώς και κλητήρων χειρουργείου.
«Λυπούμαστε για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία ενδεχομένως προκληθεί στους ασθενείς αλλά δυστυχώς το προσωπικό του νοσοκομείου Λεμεσού βρίσκεται πλέον σε οριακά σημεία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν από το πρωί γραπτές δεσμεύσεις όσον αφορά νέες προσλήψεις και λίγο μετά το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο Τμήμα καθαριότητας αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, αφού έλαβαν γραπτώς διαβεβαίωση πως θα γίνουν τέσσερις νέες προσλήψεις που θα τους επιτρέψουν να λάβουν τις άδειες τους, ενώ έδωσαν προθεσμία δέκα ημερών για προώθηση των υπολοίπων θεμάτων που τους απασχολούν.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το Τμήμα Βοηθών Θαλάμων, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται ακόμη σε διαβουλεύσεις για τα αιτήματα τους.
Την ώρα της απεργίας, μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, ενημερώθηκαν για την κατάσταση, ενώ σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Κωνσταντίνου διερωτήθηκε γιατί έγινε η απεργία, αφού σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε, δρομολογήθηκαν λύσεις και ενημερώθηκαν σχετικά όλοι οι εμπλεκόμενοι.
«Ενημερωθήκαμε τώρα από τον Εκτελεστικό Διευθυντή ότι έχουν δοθεί λύσεις και οι λύσεις ήταν γνωστές σε όλους, και στους εργαζόμενους και στις συντεχνίες που εκφράζουν τους εργαζόμενους και είναι μέλη τους, καθώς επίσης και σε εκπροσώπους τους» είπε και διερωτήθηκε «προς τι σήμερα αυτή η στάση εργασίας και η διαμαρτυρία με τον τρόπο που έγινε, αφού δόθηκαν λύσεις και ήταν γνωστές από χθες, γιατί συνέχισαν σήμερα;»
Η δήλωση έγινε στην παρουσία των απεργών, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα μέλη της Επιτροπής Υγείας, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε γραπτή βεβαίωση, ούτε δόθηκαν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν με την έλλειψη προσωπικού.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σήμερα από την απεργία ήταν σημαντικά, «γιατί το προσωπικό το οποίο απεργεί είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας του Νοσοκομείου», είπε εξάλλου σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας Λεμεσού - Πάφου Χρίστος Νικολάου.
Τα συγκεκριμένα τμήματα που απεργούσαν, συνέχισε, εργάστηκαν με προσωπικό ασφαλείας ενώ κάποια καθυστέρηση παρατηρήθηκε στον προγραμματισμό των χειρουργείων καθώς μόνο ένα άτομο εργαζόταν για τον καθαρισμό τους.
«Το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες περίπου με μια επιστολή με 3 ή 4 θέματα τα οποία έχουμε δει, τα έχουμε κουβεντιάσει την περασμένη Παρασκευή και την περασμένη Δευτέρα με τους εκπροσώπους των συντεχνιών», είπε και πρόσθεσε πως ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η αναπλήρωση κάποιου προσωπικού για να μπορέσουν να πάρουν τις άδειες τους.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ανάγκες σε προσωπικό στο Τμήμα καθαριότητας φτάνει τα 19 άτομα, ο κ. Νικολάου είπε πως «τουλάχιστον για τις άδειες του καλοκαιριού οι τέσσερις νέες προσλήψεις θα είναι αρκετές».
Παράλληλα, υπέδειξε πως, ενώ η παρουσία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ήταν μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν σε γενικότερο πλαίσιο τα διάφορα προβλήματα του Νοσοκομείου, λόγω της απεργίας, η συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής εστιάστηκε στα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού σε συγκεκριμένα τμήματα.
«Αυτήν την ημέρα την οποίαν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα του Νοσοκομείου, έχει φτάσει να αναλωθεί σε σημαντικά μεν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό», είπε και πρόσθεσε «είναι όμως θέματα που μπορούμε να επιληφθούμε και μπορούμε να λύσουμε».
Όμως σήμερα, συνέχισε, θεωρώ ότι θα ήταν μια μέρα για όλο το Νοσοκομείο της Λεμεσού, για όλο το προσωπικό, το οποίο με την εδώ παρουσία της Επιτροπής Υγείας, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα.
Την ίδια ώρα, ο Χρίστος Νικολάου υπογράμμισε πως δεν θέλει να αδικήσει κανέναν και πως «εμείς είμαστε εδώ μόνο έξι μήνες, δεν είμαστε η παλιά κατάσταση πραγμάτων, προσπαθούμε να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε».
«Έχουμε όμως και μικρά θέματα όσον αφορά την ευελιξία που έχουμε και θεωρώ ότι σιγά σιγά, αυτό που ονομάζεται ευελιξία θα έρθει και θα μπορέσουμε να λύσουμε πολύ περισσότερα», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα έγιναν δηλώσεις από τους απεργούς, οι οποίοι εξέφρασαν τη απόγνωση τους για την έλλειψη προσωπικού και τον φόρτο εργασίας που επωμίζονται ένεκα της υποστελέχωσης, πρόβλημα που ταλανίζει για χρόνια τους εργαζόμενους του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Λεμεσού.
Όσον αφορά τους βοηθούς θαλάμου, προστίθεται, αυτοί δέχθηκαν την πρόταση που αναφέρει ότι θα γίνουν ενέργειες για πλήρωση των κενών θέσεων και θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για να υπάρχουν σε όλες τις βάρδιες κλητήρες.
Αποφασίζουν σήμερα οι γιατροί για απεργία
Έτοιμοι για απεργία οι κυβερνητικοί ιατροί την Τρίτη
Επιστολή
της ΑΗΚ με τα αιτήματα προς ΔΣ
01/07
Σειρά θεμάτων που απασχολούν τους εργαζομένους στην ΑΗΚ, θέτουν σε επιστολή
τους προς το Διοικητικό συμβούλιο της Αρχής, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του
οργανισμού, ζητώντας όπως το ΔΣ προβεί άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες
ενέργειες για την αποφυγή, όπως αναφέρουν, "δυσάρεστων εξελίξεων, τόσο για
τον Οργανισμό, όσο και για την οικονομία του τόπου γενικότερα".
Συγκεκριμένα, στην επιστολής τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, την οποία έδωσαν στην δημοσιότητα, οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ αναφέρουν σε σχέση με το νομοσχέδιο Μερισματικής Πολιτικής ότι διαχρονική θέση των εργαζομένων είναι τα όποια αποθεματικά, πέραν των αναγκαίων για την υλοποίηση του Αναπτυξιακού προγράμματος της Αρχής, θα πρέπει να επιστρέφονται στον καταναλωτή μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.
Οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρει ότι η επαναφορά τέτοιου Νομοσχεδίου, αποτελεί ξεκάθαρη έμμεση φορολογία προς τον καταναλωτή και προσθέτει πως για να δημιουργηθεί μέρισμα θα πρέπει αυτό να συνυπολογίζεται στην κιλοβατώρα, αυξάνοντας την τιμή της, με αλυσιδωτές επιπτώσεις αύξησης κόστους σε όλο το φάσμα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, διερωτάται αν οι πρόνοιες του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου τυγχάνουν της αποδοχής της ΡΑΕΚ.
Αναφορικά με τα αντιρρυπαντικά Συστήματα/Κινητές Μονάδες, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι ήταν γνωστό στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ότι τυχόν καθυστέρηση στην έλευση του Φυσικού Αερίου θα δημιουργούσε την ανάγκη εγκατάστασης αντιρρυπαντικών συστημάτων, ούτως ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν μονάδες στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό Βασιλικού.
Προσθέτουν ότι η κωλυσιεργία που επέβαλε το Υπουργείο στη λήψη αυτής της στρατηγικής απόφασης οδήγησε στην ανάγκη για ενοικίαση κινητών μονάδων, για την επάρκεια Παραγωγής το Καλοκαίρι του 2020 (περίοδος 4 μηνών) με πρόσθετο κόστος περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφορικά με το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι μόνο η αυτόνομη επένδυση του Οργανισμού σε φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία θα ενταχθούν στην Δραστηριότητα της Παραγωγής, δημιουργούν φθηνότερο μείγμα παραγωγής και κατά συνέπεια φθηνότερη κιλοβατώρα στον καταναλωτή και προσθέτει πως η δημιουργία Φ/Β πάρκων με τη μορφή κερδοσκοπικών θυγατρικών Εταιρειών, με ιδιωτική συνεργασία, εκ φεύγει από τον χαρακτήρα και την αποστολή της ΑΗΚ και ουδόλως συμβάλλει στον πιο πάνω στόχο και πρέπει να τερματιστεί άμεσα.
Αναφορικά με το Φυσικό Αέριο, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ αναφέρουν στην επιστολή τους προς το ΔΣ της ΑΗΚ ότι σύμφωνα με απόφαση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου, η συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ προϋποθέτει τη μεταφορά του Φυσικού Αερίου και στον στρατηγικής σημασίας Η/Σ Δεκέλειας και διερωτώνται κατά πόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο για την υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης, όσο και για την εγκατάσταση νέας μονάδας παραγωγής στη Δεκέλεια που θα διασφαλίζει ασφάλεια εφοδιασμού, διασπορά παραγωγής και βέλτιστη λειτουργία των δικτύων.
Όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι σοβαρά θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, τα οποία είχαν συμφωνηθεί μετά από μακροχρόνιο διάλογο, με το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν υπήρξε προώθηση υλοποίησης τους από το υφιστάμενο ΔΣ.
«Ως εργαζόμενοι, σας έχουμε ξεκαθαρίσει έγκαιρα ότι τα εισοδήματα του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Υπαλλήλων ΑΗΚ, είναι χρήματα των εργαζομένων που διαχρονικά συμφωνούνταν στις Συλλογικές Συμβάσεις και κατέληγαν συνειδητά από τους εργαζόμενους στο Ταμείο» και «ως εκ τούτου, αυτά είναι περιουσιακό στοιχείο των εργαζομένων», προσθέτουν.
Αναφέρουν επίσης ότι η αυθαίρετη αναφορά της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορά το μέλλον του Ταμείου και προσθέτουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτη η ενέργεια του ΔΣ να την υιοθετήσει την προηγούμενη νύχτα της προγραμματισμένης συνάντησης με τις συντεχνίες της ΑΗΚ.
Επιπλέον, οι συντεχνίες απαιτούν εφαρμογή των προνοιών της Συλλογικής Σύμβασης όσον αφορά το Ταμείο και να μην γίνεται διασύνδεση του με το ΓΕΣΥ, στο οποίο συνεισφέρουμε κανονικά όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
Αναφορικά με την εφαρμογή Αποφάσεων Δικαστηρίου, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι η μη συμμόρφωση του ΔΣ της Αρχής με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου «είναι παράνομη και απαιτούν σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαστικής Εξουσίας μέσα στα πλαίσια της Χρηστής Διοίκησης και της Νομιμότητας.
Συγκεκριμένα, στην επιστολής τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, την οποία έδωσαν στην δημοσιότητα, οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ αναφέρουν σε σχέση με το νομοσχέδιο Μερισματικής Πολιτικής ότι διαχρονική θέση των εργαζομένων είναι τα όποια αποθεματικά, πέραν των αναγκαίων για την υλοποίηση του Αναπτυξιακού προγράμματος της Αρχής, θα πρέπει να επιστρέφονται στον καταναλωτή μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.
Οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρει ότι η επαναφορά τέτοιου Νομοσχεδίου, αποτελεί ξεκάθαρη έμμεση φορολογία προς τον καταναλωτή και προσθέτει πως για να δημιουργηθεί μέρισμα θα πρέπει αυτό να συνυπολογίζεται στην κιλοβατώρα, αυξάνοντας την τιμή της, με αλυσιδωτές επιπτώσεις αύξησης κόστους σε όλο το φάσμα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, διερωτάται αν οι πρόνοιες του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου τυγχάνουν της αποδοχής της ΡΑΕΚ.
Αναφορικά με τα αντιρρυπαντικά Συστήματα/Κινητές Μονάδες, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι ήταν γνωστό στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ότι τυχόν καθυστέρηση στην έλευση του Φυσικού Αερίου θα δημιουργούσε την ανάγκη εγκατάστασης αντιρρυπαντικών συστημάτων, ούτως ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν μονάδες στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό Βασιλικού.
Προσθέτουν ότι η κωλυσιεργία που επέβαλε το Υπουργείο στη λήψη αυτής της στρατηγικής απόφασης οδήγησε στην ανάγκη για ενοικίαση κινητών μονάδων, για την επάρκεια Παραγωγής το Καλοκαίρι του 2020 (περίοδος 4 μηνών) με πρόσθετο κόστος περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφορικά με το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι μόνο η αυτόνομη επένδυση του Οργανισμού σε φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία θα ενταχθούν στην Δραστηριότητα της Παραγωγής, δημιουργούν φθηνότερο μείγμα παραγωγής και κατά συνέπεια φθηνότερη κιλοβατώρα στον καταναλωτή και προσθέτει πως η δημιουργία Φ/Β πάρκων με τη μορφή κερδοσκοπικών θυγατρικών Εταιρειών, με ιδιωτική συνεργασία, εκ φεύγει από τον χαρακτήρα και την αποστολή της ΑΗΚ και ουδόλως συμβάλλει στον πιο πάνω στόχο και πρέπει να τερματιστεί άμεσα.
Αναφορικά με το Φυσικό Αέριο, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ αναφέρουν στην επιστολή τους προς το ΔΣ της ΑΗΚ ότι σύμφωνα με απόφαση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου, η συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ προϋποθέτει τη μεταφορά του Φυσικού Αερίου και στον στρατηγικής σημασίας Η/Σ Δεκέλειας και διερωτώνται κατά πόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο για την υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης, όσο και για την εγκατάσταση νέας μονάδας παραγωγής στη Δεκέλεια που θα διασφαλίζει ασφάλεια εφοδιασμού, διασπορά παραγωγής και βέλτιστη λειτουργία των δικτύων.
Όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι σοβαρά θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, τα οποία είχαν συμφωνηθεί μετά από μακροχρόνιο διάλογο, με το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν υπήρξε προώθηση υλοποίησης τους από το υφιστάμενο ΔΣ.
«Ως εργαζόμενοι, σας έχουμε ξεκαθαρίσει έγκαιρα ότι τα εισοδήματα του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Υπαλλήλων ΑΗΚ, είναι χρήματα των εργαζομένων που διαχρονικά συμφωνούνταν στις Συλλογικές Συμβάσεις και κατέληγαν συνειδητά από τους εργαζόμενους στο Ταμείο» και «ως εκ τούτου, αυτά είναι περιουσιακό στοιχείο των εργαζομένων», προσθέτουν.
Αναφέρουν επίσης ότι η αυθαίρετη αναφορά της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορά το μέλλον του Ταμείου και προσθέτουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτη η ενέργεια του ΔΣ να την υιοθετήσει την προηγούμενη νύχτα της προγραμματισμένης συνάντησης με τις συντεχνίες της ΑΗΚ.
Επιπλέον, οι συντεχνίες απαιτούν εφαρμογή των προνοιών της Συλλογικής Σύμβασης όσον αφορά το Ταμείο και να μην γίνεται διασύνδεση του με το ΓΕΣΥ, στο οποίο συνεισφέρουμε κανονικά όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
Αναφορικά με την εφαρμογή Αποφάσεων Δικαστηρίου, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι η μη συμμόρφωση του ΔΣ της Αρχής με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου «είναι παράνομη και απαιτούν σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαστικής Εξουσίας μέσα στα πλαίσια της Χρηστής Διοίκησης και της Νομιμότητας.
πηγή: Stockwatch
Σχέδια
εξόδου για πέραν των 1000 τραπεζικών
03/07
Πέραν των 1000 τραπεζικών υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα φύγουν μέσω επικείμενων σχεδίων εθελούσιας εξόδου που ετοιμάζουν οι
τράπεζες με βασικό στόχο την κάθετη μείωση του εργατικού κόστους.
Οι εποπτικές αρχές εντός και εκτός
Κύπρου υποδεικνύουν προς τα
χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε
δραστική μείωση του λειτουργικού και εργατικού τους
κόστους, το οποίο αξιολογούν ως το δεύτερο
μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εγχώριος
τραπεζικός τομέας, μετά τα ΜΕΔ. Το πρόβλημα
είναι αρκετά μεγάλο καθώς τα εισοδήματα των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά
λόγω των χαμηλών επιτοκίων αλλά και της δυστοκίας στην παραχώρηση δανείων σε
υγιείς δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, με βάση τα
επιχειρηματικά πλάνα που θέτουν οι
τράπεζες ενώπιον της ΚΤ αλλά και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αρχών, προκύπτει
ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα οδηγηθεί το επόμενο διάστημα σε περαιτέρω συρρίκνωση του εργατικού του δυναμικού το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 1500 ατόμων.
Στα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά τους σχέδια, οι τράπεζες καταγράφουν, μεταξύ άλλων, μέτρα που προτίθενται να προωθήσουν για να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους, να αυξήσουν τα
έσοδα τους και να μειώσουν τις
μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις τους.
Στη προμετωπίδα του επιχειρησιακού τους πλάνου είναι η προώθηση της
ψηφιοποίησης των τραπεζικών εργασιών με παράλληλη σταδιακή μείωση του εργατικού
δυναμικού.
Ποια σενάρια εξετάζουν οι τράπεζες για μείωση προσωπικού
Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από ανώτερα στελέχη τραπεζών, αλλά και από τεχνοκράτες που έχουν
πρόσβαση στις εποπτικές αρχές, αναφέρουν ότι οι πλείστες
των εγχώριων τραπεζών εξετάζουν δύο βασικά
σενάρια σε σχέση με τη μείωση του αριθμού του προσωπικού τους.
Το ένα σενάριο εμπίπτει στη διαχρονική πρακτική που ακολουθεί το τραπεζικό
σύστημα της Κύπρου, να
θέτει δηλαδή ενώπιον του
προσωπικού σχέδιο
εθελούσιας εξόδου με την παραχώρηση
αφορολόγητου εφάπαξ ποσού.
Το δεύτερο σενάριο το οποίο εξετάζουν οι τράπεζες, είναι να υιοθετήσουν την πρακτική
που εφαρμόζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις στον ιδιωτικό
τομέα, που οι πλείστες των
επιχειρήσεων βγάζουν μέρος των υπαλλήλων τους ως πλεονάζοντες. Οι εν λόγω υπάλληλοι
λαμβάνουν περιορισμένο εφάπαξ από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού του
υπουργείου εργασίας.
Αν οι τράπεζες προχωρήσουν στην υλοποίηση του δεύτερου σεναρίου, είναι
πιθανόν να τις φέρει αντιμέτωπες με την ΕΤΥΚ.
Η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων αντέδρασε έντονα χθες με αφορμή το
σχέδιο εθελούσιας εξόδου που κυκλοφόρησε στο προσωπικό της JCC την περασμένη Παρασκευή.
Η συντεχνία επισημαίνει ότι το εν λόγω σχέδιο δεν έχει συμφωνηθεί με τη
συντεχνία προβλέποντας αποζημιώσεις πολύ πιο χαμηλές
(€180 χιλ) από ότι είχαν
δοθεί στους υπαλλήλους της Τρ. Κύπρου, της Alpha Bank και της πρώην
ΣΚΤ, το μέγιστο των οποίων ανερχόταν στις €200 χιλ.
Το σχέδιο απευθύνεται κυρίως σε υπαλλήλους άνω των 55 χρόνων.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των
τραπεζικών υπαλλήλων κατά το 2018 μειώθηκε στις 9 χιλ. σε σχέση με 10,6 χιλ. το
2017 και περίπου 11 χιλ. το 2014. Η περσινή μείωση
οφείλεται στο λουκέτο του Συνεργατισμού και η διαχρονική μείωση στα σχέδια
εθελούσιας εξόδου που πρόσφεραν οι τράπεζες σε υπαλλήλους τους.
Παρά το γεγονός ότι ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της ΗΒ Γιάννης Μάτσης δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η τράπεζα δεν
μελετά στο παρόν στάδιο την έκδοση
σχεδίου εθελούσιας εξόδου, οι πληροφορίες φέρουν την τράπεζα να επανέρχεται επί του θέματος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση
της ενσωμάτωσης του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ.
Οι ξένοι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας φαίνεται να
υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι ο
σημερινός αριθμός του προσωπικού της τράπεζας, είναι δυσανάλογος με τις
πραγματικές της ανάγκες, ειδικότερα όταν η τράπεζα προχωρά σε ψηφιοποίηση των
πλείστων τραπεζικών της εργασιών.
Θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο στην BOCH
Στην Τράπεζα Κύπρου θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την ανάγκη μείωσης του
εργατικού κόστους.
Η BOCH εργοδοτούσε μέχρι το τέλος του 2018,περίπου 3,700 υπαλλήλους έχοντας
121 καταστήματα παγκυπρίως.
Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τα κεντρικά γραφεία της Αγίας Παρασκευής, φέρουν τη νέα ανώτατη διεύθυνση της τράπεζας και τους ξένους μετόχους, να βάζουν προς
εξέταση στο μικροσκόπιο, νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου – κάτι που κυοφορείται,
όμως, εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική κίνηση από την
Τράπεζα.
Η BOCH προχώρησε από το 2013
μέχρι σήμερα σε τρία σχέδια εθελούσιας εξόδου. Το τελευταίο ήταν τον Ιούνιο του
2016 μέσω του οποίου είχαν φύγει γύρω στα 450 άτομα.
Κοντά σε ένα νέο
σχέδιο εθελούσιας εξόδου βρίσκεται και η AstroBank η διεύθυνση της οποίας,
όπως πληροφορείται η StockWatch, αναμένει τις
τελευταίες πινελιές των όρων που θα
προβλέπουν την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Κύπρο.
Η AstroBank εξαγόρασε πέρσι την USB απορροφώντας 237 υπαλλήλους και 13 καταστήματα.
Η Εθνική Τράπεζα Κύπρου εργοδοτεί περίπου 240
υπαλλήλους και διατηρεί εννέα
καταστήματα παγκυπρίως.
Στην Alpha Bank, αναμένεται η
ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Αλταμίρα,
για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ύψους €3,8 δισ.
Με την επίτευξη της συμφωνίας αναμένεται ότι ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων
της τράπεζας θα αποσπαστεί στην Αλταμίρα ενώ εντός του
2020 η Alpha Bank, θα προχωρήσει σε δεύτερο σχέδιο εθελούσιας εξόδου μέσα
σε τρία χρόνια.
Τον Μάρτιο του 2016 περίπου 235 υπάλληλοι
της Alpha Bank έφυγαν με σχέδιο
εθελούσιας εξόδου.
Στην Κύπρο είναι αδειοδοτημένοι 35
χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
Του Λεύκου
Χρίστου
πηγή: Stockwatch
Τρέχουν για τα προβλήματα πρώτων
βοηθειών
03/07
Διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ιατρών του δημοσίου και του
υπουργείου υγείας με στόχο να αποφευχθεί η 24ωρη εξαγγελθείσα απεργία στις 9
του μήνα στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).
Η Παγκύπρια συντεχνία κυβερνητικών ιατρών είχε σήμερα συνάντηση με τον
Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να
επιλύσουν το πρόβλημα με την υποστελέχωση των πρώτων βοηθειών.
Οι κυβερνητικοί ιατροί έδωσαν απαντήσεις, έθεσαν ερωτήσεις, πρότειναν
λύσεις με σχετικό έγγραφο προς τον υπουργό αναφορικά με προηγούμενη συνάντηση
την περασμένη βδομάδα εν απουσία της συντεχνίας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, στην StockWatch «είχαμε ένα υγιή διάλογο
με τον υπουργό. Η συντεχνία υπέβαλε κάποιες εισηγήσεις, ανταλλάξαμε απόψεις,
προτάθηκαν κάποιες λύσεις οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεχτές αφού στόχος μας
είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας».
Μερικές από τις λύσεις που προτάθηκαν ήταν οι εσωτερικές μεταθέσεις γιατρών
που βρίσκονται σε άλλα πόστα, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κούμα δεν επιλύει την
κατάσταση αφού θα υποστελεγχώνονται άλλοι τομείς.
Κάτι άλλο που προτάθηκε ήταν η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα κάτι
που «δεν στέκει νομικά ενώ θα φέρει περισσότερα προβλήματα αφού ένας ιδιώτης
γιατρός δεν έχει την εξειδίκευση και της εμπειρία που απαιτείται στο τμήμα των
πρώτων βοηθειών», όπως δήλωσε ο κ. Κούμας.
Αναφορικά με την εξεύρεση επιπρόσθετων γιατρών για να εργαστούν στα ΤΑΕΠ, ο
κ. Κούμας είπε ότι το υπουργείο υγείας ενημέρωσε τη συντεχνία ότι έχουν βρεθεί
5-6 γιατροί.
Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου με
την εργοδοτική πλευρά παραμένει ανοιχτός, ενώ από πλευράς συντεχνίας θα
ενημερωθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τα διαμειφθέντα κατά τη
συνάντηση και θα ληφθούν αποφάσεις.
Εκ νέου συνάντηση θα έχουν οι κυβερνητικοί ιατροί με τον υπουργό την
Παρασκευή ώστε να παρθεί η τελική απόφαση.
Της Χρυστάλλας
Ολυμπίου
πηγή: Stockwatch
Αναστέλλονται
τα απεργιακά μέτρα στα λεωφορεία «Ζήνων»
04/07
Αναστέλλονται τα απεργιακά μέτρα των οδηγών στην εταιρεία λεωφορείων
«Ζήνων» Λάρνακας, ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες βράδυ μεταξύ των δύο
πλευρών και από αύριο οι οδηγοί αρχίζουν κανονικά δρομολόγια.
Σε δηλώσεις της η Νάντια Κυρίτση, Επαρχιακή Γραμματέας Λάρνακας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ είπε ότι «μετά από μακρές διαβουλεύσεις με την εταιρεία αλλά και πολύωρη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι έχουν υπερψηφίσει την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει γίνει αποδεκτή και από την πλευρά της εταιρείας».
Πρόσθεσε ότι «αύριο θα διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια των λεωφορείων στην επαρχία Λάρνακας».
Αναφερόμενη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε η κ. Κυρίτση σημείωσε πως «έχει επέλθει συμφωνία για καταβολή όλου του ποσού του μισθού των εργαζομένων καθώς και των ημερών που βρίσκονταν σε απεργία, επειδή οι λόγοι για τους οποίους κατήλθαν σε απεργία δεν ήταν ευθύνη των υπαλλήλων. Επίσης τέθηκε χρονοδιάγραμμα για πλήρη αποπληρωμή των Ταμείων Προνοίας τους καθώς και της συνέχειας της καταβολής των υπόλοιπων Ταμείων των εργαζομένων».
Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, ΔΕΕ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΕΟΚ ενημερώνουν ότι «οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Λεωφορεία Λάρνακας «Ζήνωνας», αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε απόψε όπως αναστείλουν τα απεργιακά τους μέτρα, μετά από συμφωνία με την εταιρεία για την άμεση καταβολή των μισθών του μηνός Ιουνίου».
Προστίθεται ότι «οι συντεχνίες και το προσωπικό δεν είχαν άλλη επιλογή και ενεργώντας στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων προέβησαν στη λήψη απεργιακών μέτρων».
Οι συντεχνίες απολογούνται «για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί το επιβατικό κοινό λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη».
πηγή: Stockwatch
Σε
24ωρη απεργία προσωπικό τμημάτων νοσοκομείου Λεμεσού
04/07
Χωρίς το προσωπικό τεσσάρων τμημάτων βρίσκεται σήμερα το γενικό νοσοκομείο
Λεμεσού, λόγω 24ωρης απεργίας, για την έλλειψη προσωπικού.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση των συντεχνιών, «εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού, το προσωπικό του νοσοκομείου που ανήκει στα τμήματα καθαριότητας, βοηθών θαλάμου, εργάτες μαγειρείου κουζίνας καθώς και κλητήρων των χειρουργείων, αποφάσισε όπως κατέλθει σε 24ωρη απεργία». Η απεργία ξεκίνησε η ώρα 6:30 το πρωί.
Το προσωπικό των πιο πάνω τμημάτων ζητά τη συμπλήρωση των κενών θέσεων και μακροχρόνιων αδειών ασθενείας, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν τις άδειες ανάπαυσης και τα έξτρα που τους οφείλει η υπηρεσία, ως επίσης και την πρόσληψη κλητήρων αντικανονικού ωραρίου καθώς και κλητήρων χειρουργείου.
«Λυπούμαστε για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία ενδεχομένως προκληθεί στους ασθενείς αλλά δυστυχώς το προσωπικό του νοσοκομείου Λεμεσού βρίσκεται πλέον σε οριακά σημεία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι η απεργία συμπίπτει με προγραμματισμένη επίσκεψη στο
γενικό νοσοκομείο Λεμεσού, της
κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας.
Ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με ανάρτησή στο στο Twitter αναφέρει ότι «η ολιγωρία που επέδειξε και εξακολουθεί να
δείχνει μέχρι και σήμερα το πρωί ο ΟΚΥΠΥ στη διαχείριση/επίλυση του προβλήματος
που προέκυψε εδώ και μέρες με τους ωρομίσθιους στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού
είναι ανησυχητική».
πηγή: Stockwatch
Λύθηκε η απεργία στο ΓΝ Λεμεσού
04/07
Στην εργασία τους επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στο Τμήμα
καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, οι οποίοι μαζί με άλλα τμήματα
άρχισαν το πρωί 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού, ενώ
οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για το Τμήμα Βοηθών Θαλάμων.
Στην απεργία συμμετείχαν επίσης οι κλητήρες χειρουργείων, ενώ οι εργάτες μαγειρείου της κουζίνας εργάστηκαν το πρωί, μετά από δεσμεύσεις που έλαβαν ότι θα ενισχυθούν με επιπρόσθετο προσωπικό, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα.
Στην απεργία συμμετείχαν επίσης οι κλητήρες χειρουργείων, ενώ οι εργάτες μαγειρείου της κουζίνας εργάστηκαν το πρωί, μετά από δεσμεύσεις που έλαβαν ότι θα ενισχυθούν με επιπρόσθετο προσωπικό, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα.
Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν από το πρωί γραπτές δεσμεύσεις όσον αφορά νέες προσλήψεις και λίγο μετά το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο Τμήμα καθαριότητας αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, αφού έλαβαν γραπτώς διαβεβαίωση πως θα γίνουν τέσσερις νέες προσλήψεις που θα τους επιτρέψουν να λάβουν τις άδειες τους, ενώ έδωσαν προθεσμία δέκα ημερών για προώθηση των υπολοίπων θεμάτων που τους απασχολούν.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το Τμήμα Βοηθών Θαλάμων, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται ακόμη σε διαβουλεύσεις για τα αιτήματα τους.
Την ώρα της απεργίας, μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, ενημερώθηκαν για την κατάσταση, ενώ σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Κωνσταντίνου διερωτήθηκε γιατί έγινε η απεργία, αφού σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε, δρομολογήθηκαν λύσεις και ενημερώθηκαν σχετικά όλοι οι εμπλεκόμενοι.
«Ενημερωθήκαμε τώρα από τον Εκτελεστικό Διευθυντή ότι έχουν δοθεί λύσεις και οι λύσεις ήταν γνωστές σε όλους, και στους εργαζόμενους και στις συντεχνίες που εκφράζουν τους εργαζόμενους και είναι μέλη τους, καθώς επίσης και σε εκπροσώπους τους» είπε και διερωτήθηκε «προς τι σήμερα αυτή η στάση εργασίας και η διαμαρτυρία με τον τρόπο που έγινε, αφού δόθηκαν λύσεις και ήταν γνωστές από χθες, γιατί συνέχισαν σήμερα;»
Η δήλωση έγινε στην παρουσία των απεργών, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα μέλη της Επιτροπής Υγείας, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε γραπτή βεβαίωση, ούτε δόθηκαν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν με την έλλειψη προσωπικού.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σήμερα από την απεργία ήταν σημαντικά, «γιατί το προσωπικό το οποίο απεργεί είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας του Νοσοκομείου», είπε εξάλλου σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας Λεμεσού - Πάφου Χρίστος Νικολάου.
Τα συγκεκριμένα τμήματα που απεργούσαν, συνέχισε, εργάστηκαν με προσωπικό ασφαλείας ενώ κάποια καθυστέρηση παρατηρήθηκε στον προγραμματισμό των χειρουργείων καθώς μόνο ένα άτομο εργαζόταν για τον καθαρισμό τους.
«Το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες περίπου με μια επιστολή με 3 ή 4 θέματα τα οποία έχουμε δει, τα έχουμε κουβεντιάσει την περασμένη Παρασκευή και την περασμένη Δευτέρα με τους εκπροσώπους των συντεχνιών», είπε και πρόσθεσε πως ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η αναπλήρωση κάποιου προσωπικού για να μπορέσουν να πάρουν τις άδειες τους.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ανάγκες σε προσωπικό στο Τμήμα καθαριότητας φτάνει τα 19 άτομα, ο κ. Νικολάου είπε πως «τουλάχιστον για τις άδειες του καλοκαιριού οι τέσσερις νέες προσλήψεις θα είναι αρκετές».
Παράλληλα, υπέδειξε πως, ενώ η παρουσία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ήταν μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν σε γενικότερο πλαίσιο τα διάφορα προβλήματα του Νοσοκομείου, λόγω της απεργίας, η συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής εστιάστηκε στα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού σε συγκεκριμένα τμήματα.
«Αυτήν την ημέρα την οποίαν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα του Νοσοκομείου, έχει φτάσει να αναλωθεί σε σημαντικά μεν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό», είπε και πρόσθεσε «είναι όμως θέματα που μπορούμε να επιληφθούμε και μπορούμε να λύσουμε».
Όμως σήμερα, συνέχισε, θεωρώ ότι θα ήταν μια μέρα για όλο το Νοσοκομείο της Λεμεσού, για όλο το προσωπικό, το οποίο με την εδώ παρουσία της Επιτροπής Υγείας, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα.
Την ίδια ώρα, ο Χρίστος Νικολάου υπογράμμισε πως δεν θέλει να αδικήσει κανέναν και πως «εμείς είμαστε εδώ μόνο έξι μήνες, δεν είμαστε η παλιά κατάσταση πραγμάτων, προσπαθούμε να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε».
«Έχουμε όμως και μικρά θέματα όσον αφορά την ευελιξία που έχουμε και θεωρώ ότι σιγά σιγά, αυτό που ονομάζεται ευελιξία θα έρθει και θα μπορέσουμε να λύσουμε πολύ περισσότερα», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα έγιναν δηλώσεις από τους απεργούς, οι οποίοι εξέφρασαν τη απόγνωση τους για την έλλειψη προσωπικού και τον φόρτο εργασίας που επωμίζονται ένεκα της υποστελέχωσης, πρόβλημα που ταλανίζει για χρόνια τους εργαζόμενους του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Λεμεσού.
Δέχθηκαν τις προτάσεις
Την πρόταση για ενέργειες προς πλήρωση των κενών θέσεων
στο Τμήμα τους, αποδέχθηκαν πριν από λίγο και οι βοηθοί θαλάμων του Γενικού
Νοσοκομείου Λεμεσού, οι οποίοι επιστρέφουν στην εργασία τους.
Όπως αναφέρουν οι συντεχνίες, μετά από διαβουλεύσεις, το ωρομίσθιο προσωπικο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που πραγματοποιούσε 24ωρη απεργία, αποφάσισε σε συνελεύσεις που έγιναν, όπως δοθεί προθεσμία για λήψη των σχετικών αποφάσεων που σχετίζονται με την πρόσληψη προσωπικού.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Καθαρισμού, οι κλητήρες χειρουργείου και οι εργάτες μαγειρείου αποφάσισαν να δώσουν προθεσμία δέκα ημερών στη διεύθυνση του νοσοκομείου για να υλοποιήσει την πρόταση της για έγκριση και πρόσληψη προσωπικού, ώστε να δοθούν άδειες ανάπαυσης.
Όπως αναφέρουν οι συντεχνίες, μετά από διαβουλεύσεις, το ωρομίσθιο προσωπικο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που πραγματοποιούσε 24ωρη απεργία, αποφάσισε σε συνελεύσεις που έγιναν, όπως δοθεί προθεσμία για λήψη των σχετικών αποφάσεων που σχετίζονται με την πρόσληψη προσωπικού.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Καθαρισμού, οι κλητήρες χειρουργείου και οι εργάτες μαγειρείου αποφάσισαν να δώσουν προθεσμία δέκα ημερών στη διεύθυνση του νοσοκομείου για να υλοποιήσει την πρόταση της για έγκριση και πρόσληψη προσωπικού, ώστε να δοθούν άδειες ανάπαυσης.
Όσον αφορά τους βοηθούς θαλάμου, προστίθεται, αυτοί δέχθηκαν την πρόταση που αναφέρει ότι θα γίνουν ενέργειες για πλήρωση των κενών θέσεων και θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για να υπάρχουν σε όλες τις βάρδιες κλητήρες.
Σε περίπτωση που τα πιο πάνω μέτρα δεν εφαρμοστούν, τα
απεργιακά μέτρα θα κλιμακωθούν, υπογραμμίζουν οι συντεχνίες.
πηγή: Stockwatch
Αποφασίζουν σήμερα οι γιατροί για απεργία
05/07
Τελικές αποφάσεις καλείται να πάρει το διοικητικό
συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών που συνεδριάζει σήμερα
για να αξιολογήσει τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση με τον υπουργό υγείας και
να πάρει τελική απόφαση για το αν τελικά θα προβεί στα απεργιακά μέτρα που
εξαγγέλθηκαν για κλείσιμο των Πρώτων Βοηθειών των δημοσίων νοσηλευτηρίων την
Τρίτη 9/7.
Η συντεχνία εξήγγειλε απεργιακά μέτρα λόγω υποστελέχωσης
των τμημάτων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών αλλά και λόγω μισθών .
Από την μεριά του ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου
χαρακτήρισε τα απεργιακά μέτρα αχρείαστα, εξηγώντας ότι η απεργία γίνεται από
τους εργοδοτούμενους εάν η εργοδοτική πλευρά αρνείται να διαβουλευτεί και
κωφεύει στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο
Κωνσταντίνος Ιωάννου, αυτό δεν συμβαίνει.
Σε δηλώσεις του στο Τρίτο του ΡΙΚ ο κ. Ιωάννου ανήγγειλε
ότι γίνονται ενέργειες για δοθούν έμπρακτες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν
στα τμήματα πρώτων βοηθειών. «Το πρόβλημα στις πρώτες βοήθειες είναι διαχρονικό
απλά διογκώθηκαν με τις παραιτήσεις των γιατρών στο συγκεκριμένο τμήμα»,
δήλωσε.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι μελετούνται ενέργειες για αγορά
υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα ως άμεση λύση, ενώ δρομολογείται υπογραφή
τεσσάρων συμβολαίων, εξετάζεται και το ενδεχόμενο για αύξηση του επιδόματος των
€800 για τις πρώτες βοήθειες ενώ θα γίνουν ενέργειες για επαναπροκήρυξη κενών
θέσεων με πιο σαφή διατύπωση στην Ελλάδα, επίσης έγινε πρόταση σε ειδικούς
γιατρούς να εργαστούν υπηρεσιακά στις πρώτες βοήθειες.
Τις συντεχνίες των γιατρών καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα ο
Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Μέσω επιστολής του ο κ. Ιωάννου συγκάλεσε σε σύσκεψη την
Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), την Παγκύπρια Συντεχνία
Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) καθώς και την Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και
Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) στη σύσκεψη κλήθηκαν και οι διευθυντές των ΤΑΕΠ,
στην παρουσία εκπροσώπων και του ΟΚΥπΥμε σκοπό τη συνεννόηση με τους
επαγγελματίες υγείας.
Στην επιστολή του ο Υπουργός Υγείας εκφράζει τη διαφωνία
του για την εξαγγελθείσα απεργία, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι από τη στιγμή
που προωθούνται λύσεις έστω και προσωρινές, η απεργία θα προκαλέσει μόνο
ταλαιπωρία στους ασθενείς.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της ΠΑΣΥΚΙ
βρίσκεται σε εξέλιξη για την απόφαση ή όχι της απεργίας την Τρίτη.
πηγή: Stockwatch
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου