Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Επισκόπηση 01-10/03

Επισκόπηση 01-10/03
Απειλούν με απεργίες στους ημικρατικούς
01/03
Την απόσυρση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τα Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΠΟΑΣ πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρία στο Οίκημα της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, για συζήτηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για τα Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατά την συνεδρία, οι οργανώσεις αποφάσισαν όπως ζητήσουν από τους Γενικούς Γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, να βοηθήσουν ώστε να γίνει μια συνάντηση για να επιλυθεί το όλο ζήτημα, διαφορετικά στις 14 Μαρτίου θα συνέλθουν ξανά για να αποφασίσουν το είδος και το μέγεθος των μέτρων που θα πάρουν, προκειμένου πλέον να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς τους οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ημικρατικών Οργανισμών ΟΗΟ
  -ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της κοινής συνεδρίας είπε ότι σήμερα συγκλήθηκε εκτάκτως μια συνεδρία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Αφορμή ήταν η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την καθοδήγηση -απόφαση, διότι απόφαση είναι προς τα Διοικητικά Συμβούλια για τον χειρισμό των εισφορών των εργαζομένων στα Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη, έξω από κάθε πλαίσιο, θεσμικό και κύρια συνδικαλιστικό, αναιρεί και επηρεάζει και καταστρατηγεί πρόνοιες συλλογικών συμβάσεων. Ως τέτοια την καταδικάζουμε και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την απόσυρση της. Σήμερα όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την πρόθεση τους να αντιδράσουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης» πρόσθεσε.

Έχει να κάνει, συνέχισε ο κ. Ηλία, με το σεβασμό των εργασιακών θεσμίων στον τόπο εδώ και έξι δεκαετίες.

«Δεν μπορεί το ανώτατο θεσμικό όργανο αυτής της πολιτείας που είναι το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει μονομερώς έξω από τα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου και της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για κατάργηση βασικών προνοιών συλλογικών συμβάσεων. Αυτά τα ταμεία δημιουργήθηκαν εξελικτικά μέσα από διαδοχικές συλλογικές συμβάσεις και στη βάση συνειδητής επιλογής των εργαζομένων να λειτουργήσουν αλληλέγγυα προς όφελος των συναδέλφων τους που είχαν θέματα ιατρικής περίθαλψης. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα ξεκάθαρο, ότι στηρίζουμε ως συνδικαλιστικές οργανώσεις απόλυτα την εφαρμογή του ΓεΣΥ και δεν δεχόμαστε να ερμηνεύσει ο οποιοσδήποτε ότι η δική μας στάση και θέση σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στρέφεται στην υλοποίηση της κοινωνικής αναγκαιότητας που αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι παράδοξο να παίρνεται μια απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο την στιγμή που οι κοινωνικοί εταίροι χθες υπόγραφαν κύρια για τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο, μια συμφωνία για το πως θα ρυθμίσουν το μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Ήταν ξεκάθαρο σε αυτή την συμφωνία ότι σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα οποία λειτουργούν στην βάση συλλογικών συμβάσεων θα έπρεπε να τα χειριστούμε στην βάση του κοινωνικού διαλόγου σε σχέση με την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της
CYTA, ο κ. Ηλία είπε ότι είναι ο πρώτος οργανισμός στον οποίο έγινε μείωση και ως εκ τούτου, κατάργηση ή μονομερή τροποποίηση των συλλογικών συμβάσεων της CYTA, σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
«Καλούμε την Βουλή, να μην αφήσει και να μην προχωρήσει στην ψήφιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού ως έχει και αν χρειαστεί να τον παραπέμψει άμεσα πίσω για διόρθωση, προκειμένου να τον εγκρίνει στα σωστά πλαίσια» είπε. «Οι ενέργειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, γιατί ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί πριν το τέλος Μαρτίου», ανέφερε. 

Ο κ. Ηλία διευκρίνισε ότι «περνούμε ένα μεγάλο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιτέλους θα πρέπει να ξανά δει την απόφαση του Υπουργικού ως Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και να την αποσύρει».

«Προς τούτο εντέλλουμε τους Γενικούς Γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, να βοηθήσουν ώστε να γίνει μια συνάντηση για να επιλυθεί το όλο ζήτημα, διαφορετικά στις 14 Μαρτίου το Σώμα θα επανέλθει σε σύγκληση για να αποφασίσει - και είναι σίγουρο αυτό - την λήψη μέτρων. Θα συγκεκριμενοποιήσουμε και θα ανακοινώσουμε στις 14/3 τα μέτρα που οι εργαζόμενοι στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λάβουν για αυτή την θεσμική εκτροπή που έχει δημιουργηθεί στα εργασιακά θέσμια από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ας γίνουν δεύτερες σκέψεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι έχουν αποδείξει την υπευθυνότητα τους, έχουν αναλάβει τεράστιο βάρος στα πλαίσια της κρίσης, τους δόθηκαν τα εύσημα για αυτή την στάση αρκετές φορές και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως τούτου, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να αποσυρθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, σε δηλώσεις του είπε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν προμελετημένη και σκόπιμη.

«Σκόπιμη γιατί προήλθε μετά από μια δική μας αντίδραση με επιστολή μας προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σε σχέση με τους ελλειμματικούς, όσον αφορά τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προϋπολογισμούς της ΑΤΗΚ και αντί να μας καλέσουν σε συνάντηση, ακριβώς, να συζητήσουμε το θέμα που θέσαμε πήραν ολοκληρωμένη πρόταση απόφασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο θεωρείται μονομερής και αυθαίρετη παρέμβαση» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι μονομερής και αυθαίρετη, αλλά και παράνομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «γιατί τα ταμεία που λειτουργούν στους Οργανισμούς είναι θεσμοθετημένα ταμεία και προήλθαν μέσα από πρόνοιες των εκάστοτε συλλογικών συμβάσεων».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στην σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει και θα πρέπει να αποσυρθεί.

«Αποφασίστηκε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί αυτή η απόφαση. Επομένως, εμείς εδώ θα δώσουμε ένα χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει χειρισμός με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα και να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη σε αυτούς τους ευαίσθητους χώρους των ημικρατικών οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε το Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει δεύτερες σκέψεις, να διαφοροποιήσει την απόφαση του και να αφήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και τις ηγεσίες των οργανισμών να μπουν σε ένα διάλογο ή να συνεχίσουν το διάλογο - ο οποίος ήδη ήταν σε εξέλιξη και διακόπηκε λόγω της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου - ώστε να βρουν σωστές, δίκαιες και κοινά αποδεκτές διευθετήσεις σε ότι αφορά την εξέλιξη των Ταμείων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ένα ΓεΣΥ που όλοι το περιμένουμε και στηρίζουμε την εφαρμογή του μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα», συμπλήρωσε.

Αναμένουν, συνέχισε, ο κ. Νεοφύτου, ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει η διορθωτική απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργικού Συμβουλίου, «διαφορετικά θα συνέλθουμε ξανά στις 14 του μήνα για να αποφασίσουμε το είδος και το μέγεθος των μέτρων που θα πάρουμε, προκειμένου πλέον να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς τους οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
   

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ Σάββας Πελεντρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι «με την χθεσινή του απόφαση, είδαμε το Υπουργικό Συμβούλιο να μετατρέπεται από θεματοφύλακα των θεσμών σε αυτόν που τις καταργεί.

«Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να αποσυρθεί, διαφορετικά η αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα είναι και ηχηρή. Καλούμε και εμείς με την σειρά μας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τις 14 του Μάρτη να κάνει τις ενέργειες του, να συγκαλέσει ξανά το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο την απόσυρση της απόφασης την οποία έλαβε», κατέληξε.
Πηγή: Stockwatch

Στερούν τη σύνταξη χηρείας από άντρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε πριν το 2018 
04/03
Η ΕΚΥΣΥ θεωρεί ότι συνταγματικό πρόβλημα προκύπτει από τη μεγάλη ανισότητα που δημιουργεί η επιμονή της κυβέρνησης να στερεί τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε πριν την 1/1/2018.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΗΡΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ:
Αντισυνταγματικός είναι ο νόμος όπως τροποποιήθηκε από την Βουλή για να δικαιούνται όλοι οι άντρες σύνταξη χηρείας, αποφάσισε το Ανώτατο δικαστήριο την 1η Μαρτίου 2019, επειδή «παραβιάζεται το Άρθρο 80.2 του Συντάγματος το οποίο προνοεί ότι ουδεμία πρόταση Νόμου, συνεπαγόμενη αύξηση των προβλεπόμενων εξόδων του προϋπολογισμού, δύναται να υποβληθεί από Βουλευτή.»
Όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επειδή δεν συμφώνησε να παραχωρηθεί σύνταξη χηρείας σε όλους τους άντρες χήρους, επικαλέστηκε την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους που επέφερε η τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων και την οποία υπερψήφισε η Βουλή και αποφάσισε την αναφορά του Νόμου στο Ανώτατο δικαστήριο λόγω αντισυνταγματικότητας του -όπως είχε αναφέρει.
Ο κ. Αναστασιάδης δυστυχώς παραβλέπει την ουσία, ότι δηλαδή η τροπολογία αίρει την αδικία που υπάρχει με βάση το αρχικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και διασφαλίζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης παραχωρώντας σύνταξη χηρείας σε όλους τους άνδρες που πληρούν τα κριτήρια, ανεξαρτήτως του πότε απεβίωσε η σύζυγος τους.
Η ΕΚΥΣΥ θεωρεί ότι συνταγματικό πρόβλημα προκύπτει από τη μεγάλη ανισότητα που δημιουργεί η επιμονή της κυβέρνησης να στερεί τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε πριν την 1/1/2018. Αν ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του θέλει πραγματικά να επιλύσει το πρόβλημα οφείλει να στείλει στη Βουλή ολοκληρωμένο νομοσχέδιο με βάση το οποίο να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι οι άντρες χήροι και παράλληλα, αν και εφόσον υπάρξει οικονομικό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους όπως έγινε ξανά σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Με βάση τα νέα δεδομένα η Γραμματεία της ΕΚΥΣΥ θα ασχοληθεί με το σοβαρό πρόβλημα και θα πάρει αποφάσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος με τρόπο ώστε να αρθεί οριστικά η αδικία εις βάρος των χήρων αντρών .
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Η κυβέρνηση αρνείται τη στελέχωση των δήμων
05/03
Σε δυναμική αντίδραση καλεί η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ τους Δήμους μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες τους για την άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει την αναγκαία στελέχωση των Δήμων η οποία είναι απαραίτητη για να εξυπηρετηθούν οι βασικές λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ:
Με έκπληξη και απογοήτευση έχουμε διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση και πάλι παρέλειψε να προωθήσει στη Βουλή θέσεις εργασίας που έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό από συγκεκριμένους Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια, ιδιαίτερα από αυτούς που παραμένουν υποστελεχωμένοι για 10 χρόνια παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πλήρως αιτιολογημένες και απόλυτα αναγκαίες θέσεις για να είναι δυνατή η ίδια η λειτουργία των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τελικά η κυβέρνηση εδώ και τόσα χρόνια δεν προχωρά σε καμιά μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ίδια ώρα αρνείται πεισματικά να επιτρέψει τη με βάση το Νόμο αναγκαία στελέχωση των Δήμων, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πιο βασικές λειτουργίες τους.
Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους Δήμους ουσιαστικά στην αποσύνθεση τους. Παράλληλα, ενθαρρύνει ορισμένους Δήμους να προσφεύγουν στην αγορά υπηρεσιών συντείνοντας έτσι και η ίδια με το πιο επίσημο τρόπο στην απορρύθμιση της εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στον τόπο.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη και αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και απαιτεί να τερματιστεί άμεσα πριν είναι αργά για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, θεωρεί ότι είναι η ώρα η Ένωση Δήμων και οι επηρεαζόμενοι Δήμοι να αντιδράσουν δυναμικά μαζί με τους εργαζόμενους και τους πολίτες τους.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Οι λιγότεροι άνεργοι από Σεπτέμβριο 2010
05/03
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010 υποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2019 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Φεβρουαρίου 2019, έφτασε τα 29.751 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Φεβρουάριο 2019 μειώθηκε στα 23.955 πρόσωπα σε σύγκριση με 24.279 τον προηγούμενο μήνα. 
Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2018 σημειώθηκε μείωση 4.453 προσώπων ή 13,0% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.051 ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 592), των κατασκευών (μείωση 508), της μεταποίησης (μείωση 389), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 373), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (μείωση 166) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 1.473).
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας είναι στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι είναι υπάλληλοι υπηρεσιών, πωλητές, καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων έχει μέση γενική εκπαίδευση (12.211).
Τη μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση δείχνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο μειώθηκε στο 7,4% τον Ιανουάριο από 7,7% τον Δεκέμβριο του 2018.
Της Γεωργίας Χαννή
Πηγή: Stockwatch

Απαιτείται περισσότερη δράση για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων 
06/03
Υπόμνημα με τα κύρια αιτήματα γύρω από τα ζητήματα που συμβάλουν στην επίτευξη της ισότητας όπως η καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία και την κοινωνία, η στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας με την βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους κ.α. παρέδωσαν σήμερα η ΠΕΟ και η ΠΟΓΟ στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Το υπόμνημα παραδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας από την Πλατεία Ελευθερίας προς το Υπουργείο Εργασίας με αφορμή την 8η του Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Το παρόν του στην εκδήλωση έδωσε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΟ-ΠΟΓΟ:
«Κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου
Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και
Κοινωνικών Ασφαλίσεων
 
Λευκωσία
6 Μαρτίου 2019
Κυρία Υπουργέ,
Η 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί για εμάς και τις Οργανώσεις μας, μέρα τιμής προς τις πρωτοπόρες αγωνίστριες της ισότητας και της ειρήνης. Ταυτόχρονα είναι και μέρα αγώνα. Τα διαχρονικά της μηνύματά μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν στους καθημερινούς μας αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, τις ανισότητες και τις διακρίσεις. Αποτελεί ξανά αφορμή να τονίσουμε την ανάγκη ότι το κράτος πρέπει να προβεί σε ενεργότερες δράσεις, συλλογικές και καινοτόμες, οι οποίες θα προάγουν ολοένα και πιο αποδοτικά, όχι μόνο την αρχή της ισότητας των φύλων στην εργασία και την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην πολιτική και τη δημόσια σφαίρα, αλλά και στον τομέα της προστασίας των γυναικών από τη φτώχεια και τη βία.
Με αυτή την ευκαιρία, πραγματοποιήσαμε σήμερα, συμβολική πορεία κάτω από το σύνθημα «Όχι στις ανισότητες, Όχι στις διακρίσεις».
Η πορεία μας έχει εγκρίνει σχετικό υπόμνημα προς εσάς. Περιλαμβάνει τα κύρια αιτήματα μας γύρω από τα ζητήματα που συμβάλουν στην επίτευξη της ισότητας όπως η καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία και την κοινωνία, η στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας με την βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους κ. α .
Οι οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες σήμερα επιβάλλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στις γυναίκες, σε τέτοιο βαθμό και ένταση που δυσκολεύονται από μόνοι τους να ανταπεξέλθουν στους πολλαπλούς ρόλους που επωμίζονται αλλά και το κόστος που προκύπτει. Οι αλλαγές στους τομείς της αγοράς εργασίας, η απορρύθμιση της εργασίας, η αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η αδήλωτη εργασία, η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων στο λιανικό εμπόριο, το κλείσιμο δομών φύλαξης και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, η αδυναμία του κοινωνικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στα πολλαπλά προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, είναι καίρια ζητήματα που χρήζουν στρατηγικού σχεδιασμού, λήψης στοχευμένων πολιτικών και διάθεση πόρων εάν πραγματικά θέλουμε να δούμε σημαντικά βήματα προόδου στο κεφάλαιο της ισότητας.
Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι απαιτείται περισσότερη δράση για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων, δηλαδή, μέτρα πρόληψης των διακρίσεων και έμπρακτης υποστήριξής της ισότητας, τουλάχιστον για σκοπούς: 
• ευαισθητοποίησης διαφώτισης των εργοδοτών και των εργαζομένων, αντρών και γυναικών, αναφορικά με τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής των φύλων στην επαγγελματική σφαίρα και τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένου από έμφυλα στερεότυπα και
 
• συμφιλίωσης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο, τόσο των γυναικών όσο και των αντρών, ούτως ώστε η συμμετοχή τους σε αυτούς τους τομείς να είναι πραγματικά ισόρροπη.
Η μη ανοχή στο σεξισμό, την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση ή τις διακρίσεις λόγω φύλου, στον επαγγελματικό διαχωρισμό ή την κατανομή «ρόλων» με βάση το φύλο, καθώς επίσης και η μη ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας, λεκτικής ψυχολογικής ή σωματικής, στην εργασία, θα πρέπει να αποτελεί όχι μόνο θεωρία αλλά και πράξη. Να είναι ατόφια και αδιαπραγμάτευτη.
Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η κοινωνική ανισότητα εξακολουθεί να διευρύνεται, η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα με το 54% των ανέργων να είναι γυναίκες. Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες της Ε.Ε. με το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών κοινωνικής προστασίας. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει στο ψηλό ποσοστό του 13.9%.
Είναι φανερό ότι, η ανάπτυξη της οικονομίας που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια δεν καταμερίζεται με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο έτσι που να οδηγεί σε σμίκρυνση των ανισοτήτων και βελτίωση της ζωής των πιο φτωχών και αδυνάτων.
Θεωρούμε επιβεβλημένο η κυβέρνηση άμεσα, να πάρει μέτρα που να στηρίζουν, την ρυθμισμένη με αξιοπρεπείς όρους απασχόληση για όλους, όπως και μέτρα που να στηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς και να προάγουν την ισοτιμία ανδρών και γυναικών.
Συγκεκριμένα διεκδικούμε:
• Ρυθμίσεις που να δημιουργούν στους εργοδότες νομική υποχρέωση για εφαρμογή των συμφωνημένων όρων απασχόλησης μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δημιουργία πλαισίου που να διασφαλίζει μίνιμουμ δικαιώματα σ’ όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να τεθεί φραγμός στα φαινόμενα της φθηνής αρρύθμιστης εργασίας, φαινόμενα που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους.
• Εξειδικευμένα μέτρα και προγράμματα για ένταξη και επανένταξη των άνεργων γυναικών στην εργασία τα οποία θα σχεδιαστούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των άνεργων γυναικών (ηλικία, εργασιακό προφίλ, μόρφωση, οικογενειακές υποχρεώσεις).
• Μέτρα που να βελτιώνουν την πολιτική στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας όπως:
o Βελτίωση του νόμου για την άδεια πατρότητας έτσι που να καλύψει με επίδομα όλους τους μισθωτούς που γίνονται πατέρες.
o Κάλυψη της γονικής άδειας με επίδομα.
o Συνεχής παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του Νόμου για τη μητρότητα και εισαγωγή των αναγκαίων βελτιώσεων σε σχέση με την προστασία από απολύσεις, την περίοδο της άδειας μητρότητας καθώς και τις διευκολύνσεις μετά τον τοκετό.
o Βελτίωση του τρόπου και του χρόνου πληρωμής του επιδόματος μητρότητας. 
o Ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργειών μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δομές φροντίδας, στήριξης και προστασίας νηπίων, παιδιών, βρεφών, ηλικιωμένων και αναπήρων. Θα πρέπει με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον Εκσυγχρονισμό της Τ.Α. όπου θεσμοθετείται ο κοινωνικός της ρόλος, το κεντρικό κράτος να είναι έτοιμο να της διαθέσει οικονομικούς πόρους έτσι που να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά αυτό της τον ρόλο. 
o Ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων που παρέχονται από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών στα κοινωνικά προγράμματα εθελοντικών φορέων όπως τα ΣΚΕ.
o Σχέδιο οικονομικής στήριξης ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων οικογενειών για κάλυψη του κόστους φροντίδας παιδιών.
• Μέτρα για έμπρακτη προώθηση των αρχών της ισότητας και της ίσης αμοιβής. Ιδιαίτερα αναγκαία θεωρούμε τα ακόλουθα:
§ Κατάρτιση σε ετήσια βάση προγράμματος επιθεωρήσεων για τα θέματα ισότητας στην εργασία με ιδιαίτερη έμφαση στην ίση αμοιβή και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των επιθεωρήσεων.
§ Ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή των Τμημάτων του Υπουργείου στην προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της ίσης αμοιβής μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.
§ Στήριξη της πρωτοβουλίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων για εισαγωγή κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
• Μέτρα για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση, της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών με τη λειτουργία χώρου θυμάτων βίας κ.α.
Καταληκτικά, προτείνουμε την ενοποίηση πολιτικών, δράσεων και θεσμών ισότητας ώστε με γρηγορότερους ρυθμούς να αντιμετωπιστεί το αρνητικό φαινόμενο της άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και για να πλησιάσουμε περισσότερο το στόχο της πραγματικής ισοτιμίας. Είναι ένας δύσκολος στόχος, όμως οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη με συνέπεια και σταθερότητα.»
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Ανοίγουν 500 θέσεις στο δημόσιο
07/03
Τέσσερα αιτήματα για την αποπαγοποίηση συνολικά 501 θέσεων αναμένεται να εξετάσει την ερχόμενη Τρίτη, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της η επιτροπή οικονομικών, με τη συντριπτική πλειοψηφία (495) να αφορούν θέσεις πρώτου διορισμού σε υπουργεία και στον κυπριακό στρατό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική επιστολή ζητείται εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 400 κενών θέσεων πρώτου διορισμού στα υπουργεία της δημόσιας υπηρεσίας και 95 θέσεων πρώτου διορισμού στον κυπριακό στρατό.
Οι περισσότερες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία είναι θέσεις γενικού διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού (70), ενώ εξίσου μεγάλος αριθμός θέσεων προορίζονται για το υπουργείο μεταφορών (69), το υπουργείο εσωτερικών (65), το υπουργείο οικονομικών (62) και στο υπουργείο γεωργίας (46).
Λιγότερες θέσεις αφορούν στα υπουργεία παιδείας (27), εργασίας (25), ενέργειας (16), άμυνας (11), στο υφυπουργείο ναυτιλίας (6 θέσεις) και στο υπουργείο δικαιοσύνης (3).
Σχετικός κατάλογος καταδεικνύει ότι οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση αποδεσμεύσεων, που υπόκεινται στην έγκριση της επιτροπής οικονομικών, αφορούν κυρίως, βοηθούς γραμματειακούς λειτουργούς (50), κτηματολογικούς γραφείς (42), τεχνικούς του υπουργείου μεταφορών (40), εκπαιδευτικούς ψυχολόγους (27) και διοικητικούς λειτουργούς (20).
Σε ότι αφορά τις θέσεις στο στρατό, η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που στάλθηκε στη βουλή, αναφέρεται σε 50 κενές θέσεις ανθυπολοχαγού κλίμακας Α8(ι) και 45 θέσεις λοχία κλίμακας Α4 και Α6 (ιι), εκ των οποίων οι 41 σε υφιστάμενες κενές θέσεις και 4 υπεράριθμες έναντι κενών θέσεων σε ανώτερο επίπεδο.
Άλλες 6 θέσεις προαγωγής
Πέραν των εκατοντάδων θέσεων πρώτου διορισμού, αιτήματα κατατέθηκαν και για την αποπαγοποίηση τριών θέσεων διευθυντή εμπορίου και βιομηχανίας κλίμακας Α15 (πρώτου διορισμού και προαγωγής), στο υπουργείο εμπορίου και μιας θέσης προαγωγής, κλίμακας Α11(ιι) για λειτουργό εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη Α’.
Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης αίτημα για αποπαγοποίηση μιας θέσης προαγωγής στη δικαστική υπηρεσία για ανώτερο πρωτοκολλητή κλίμακας Α13 (ιι) που αναμένεται να κενωθεί τον Απρίλιο και μια θέση προαγωγής για γραμματειακό λειτουργό στον ΘΟΚ.
Της Μαρίας Χαμπή
Πηγή: Stockwatch


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου