Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Επισκόπηση 18-24/03


Επισκόπηση 18-24/03
Που ανοίγουν 500 θέσεις στο δημόσιο
18/03
Τα υπουργεία μεταφορών, εσωτερικών και οικονομικών πήραν τη μεγάλη μερίδα από την αποπαγοποίησητων 495 θέσεων του δημοσίου.
Οι εν λόγω θέσεις είναι πρώτου διορισμού με μισθοδοτικές κλίμακες Α2-5-7, για μη επιστημονικό προσωπικό, Α5 δεύτερη βαθμίδα 7,8 (+1) για τεχνικούς και Α8,10,11 και Α9,11,12 για επιστημονικό προσωπικό.
Προβλέπεται επίσης και η αποπαγοποίηση τριών θέσεων προαγωγής.
Η παγοποίηση όλων αυτών των θέσεων έγινε στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης με βάση την κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων στη βουλή.
Ποιες θέσεις και υπουργεία αφορούν οι αποπαγοποιήσεις
Με βάση τα στοιχεία του τμήματος διοίκησης και προσωπικού 95 θέσεις από το σύνολο των 495 αφορούν στην εθνική φρουρά.
Οι 50 θέσεις αφορούν ανθυπολοχαγούς και οι 45 λοχίες. Όλες οι θέσεις θα πληρωθούν από απόφοιτους στρατιωτικών σχολών.
Οι υπόλοιπες θέσεις που πρόκειται να αποπαγοποιηθούν αφορούν στη δημόσια υπηρεσία.
Συγκεκριμένα:
Για το υπουργείο μεταφορών προβλέπονται 69 θέσεις εκ των οποίων οι 55 είναι για τα δημόσια έργα, 6 για το τμήμα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, άλλες 6 για το τμήμα οδικών μεταφορών και 2 για την πολιτική αεροπορία
Για το υπουργείο εσωτερικών προβλέπονται συνολικά 65 θέσεις εκ των οποίων οι 54 αφορούν στο κτηματολόγιο, 5 στο γραφείο τύπου και πληροφοριών, 3 στη διοίκηση και 3 στην πολιτική άμυνα.
Σε ότι αφορά το υπουργείο οικονομικών το σχετικό αίτημα προβλέπει την αποπαγοποίηση 62 θέσεων.
Οι 20 εξ αυτών αφορούν στα τελωνεία.  Αντίστοιχος αριθμός αφορά στο τμήμα φορολογίας, 12 στο τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού, 6 στη διοίκηση του ΥΠΟΙΚ και 4 στη στατιστική υπηρεσία.
Στο υπουργείο γεωργίας προβλέπεται συνολικά η αποπαγοποίηση 49 θέσεων και οι οποίες κατανέμονται 15 στο τμήμα αναπτύξεως υδάτων, 12 στο τμήμα περιβάλλοντος, 11 στο τμήμα αλιείας, 5 στο τμήμα δασών και 3 στο τμήμα γεωλογικής επισκόπησης.
Στο υπουργείο παιδείας προβλέπεται η αποπαγοποίηση 27 θέσεων που αφορούν στην εκπαιδευτική ψυχολογία.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις των εκπαιδευτικών δεν εντάσσονται στην οργανική δομή του δημοσίου, αλλά στην εκπαίδευση.
Στο υπουργείο εργασίας – πρόνοιας προβλέπεται η αποπαγοποίηση 25 θέσεων εκ των οποίων οι 8 αφορούν στο τμήμα εργασίας και οι υπόλοιπες 17 στο ΤΚΑ.
Στο υπουργείο εμπορίου προβλέπεται η αποπαγοποίση 16 θέσεων εκ των οποίων οι 3 αφορούν εξεταστές του τμήματος του επίσημου παραλήπτη.
Στο υπουργείο άμυνας προβλέπεται η αποπαγοποίηση 11 θέσεων, στο υπουργείο δικαιοσύνης 3 θέσεων και στο υφυπουργείο ναυτιλίας 6 θέσεων
Σε ότι αφορά το εναλλάξιμο προσωπικό προβλέπεται η αποπαγοποίηση 70 θέσεων εκ των οποίων οι 50 αφορούν στο γραμματειακό προσωπικό και οι υπόλοιπες 20 στο διοικητικό προσωπικό.
Το σύνολο του εναλλάξιμου προσωπικού απαριθμεί σήμερα περίπου 2624, περιλαμβανομένου και του βοηθητικού προσωπικού.
Το εναλλάξιμο προσωπικό είναι αυτό που στελεχώνει σχεδόν όλη τη δημόσια υπηρεσία και διοικείται από το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού.
Πέραν των θέσεων αυτών, προτείνεται και η αποπαγοποίηση τριών θέσεων διευθυντή εμπορίου και βιομηχανίας κλίμακας Α15 και μίας θέσης προαγωγής κλίμακας Α11 για λειτουργό εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη.
Υπάρχει επίσης αίτημα για αποπαγοποίηση μίας θέσης προαγωγής στη δικαστική υπηρεσία και μία άλλη θέση επίσης προαγωγής για γραμματειακό λειτουργό στον ΘΟΚ.
Με βάση επίσημα στοιχεία, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 είχαν καταγραφεί 3.936 κενές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία οι οποίες αφορούν μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.
Του Λεύκου Χρίστου
Πηγή: Stockwatch

Κινητικότητα εργαζομένων αορίστου λόγω ΓεΣΥ
18/03
Την προώθηση της κινητικότητας και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου στην δημόσια υπηρεσία, προωθεί νομοσχέδιο με τίτλο περί απόσπασης εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου.
Το θέμα τέθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών με τον πρόεδρο της Άγγελο Βότση να δίνει περιθώριο δεκαπέντε ημερών στους εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών να διαβουλευθούν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν στην ολομέλεια το νομοσχέδιο που αφορά την απόσπαση των δημοσίων αορίστου χρόνου. 
Όπως εξήγησε ο κ. Βότσης σκοπός της απόσπασης των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία και στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι για να μπορεί να γίνει ορθολογιστικά η μετακίνηση των δημοσιών υπαλλήλων προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας διαφάνηκε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων «γι’ αυτό δώσαμε 15 ημέρες να διαβουλευθούν μεταξύ τους ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να κατατεθεί ενώπιον της ολομέλειας το σχετικό νομοσχέδιο».
Η αναπληρώτρια διευθύντρια διοίκησης προσωπικού Λένια Ορφανίδου εξήγησε πως η προώθηση του νομοσχεδίου είναι αδήριτη ανάγκη λόγω του ότι από την 1/1/2019 τα δημόσια νοσηλευτήρια θα εντάσσονται στον ΟΚΥπΥ, έναν οργανισμό δημοσίου δικαίου στον οποίο μεταφέρονται και οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη ανάγκη να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί να γίνει η μετακίνηση του προσωπικού».
Εξήγησε επίσης ότι η διαφορά της νομοθεσίας για την κινητικότητα των εργαζομένων αορίστου διαφέρει υπό την έννοια ότι οι αποσπάσεις θα εγκρίνονται από τον υπουργό οικονομικών, ενώ στην περίπτωση των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, οι αποσπάσεις εγκρίνονται από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, πέραν της ανάγκης που προέκυψε από τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ, η προώθηση του νομοσχεδίου κρίθηκε αναγκαία και για περιπτώσεις που κάποια υπηρεσία κλείνει οπότε δεν υπάρχει το ποσοστό και αριθμός που έχει αναφέρει.
Το δικαίωμα απόσπασης είναι για περίοδο τριών ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια. Εκτός του νόμου παραμένουν οι υπάλληλοι των Τοπικών Αρχών.
Στη δική του τοποθέτηση ο μόνιμος γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης εξέφρασε τη συμφωνία της συντεχνίας με την προτεινόμενη νομοθεσία, αλλά ήγειρε κάποια ερωτήματα που χρήζουν διευκρίνισης.
Υπέρ της νομοθεσίας τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ Χρίστος Πελεκάνος, καθότι, όπως είπε, αυτό θα επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, ενώ τόνισε πως πρέπει το κράτος να προχωρήσει στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων.
Κατά της νομοθεσίας τάχθηκε η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, με τον ΓΓ της Αντώνη Νεοφύτου να υπενθυμίζει ότι η συντεχνία είχε διαφωνήσει και με την προηγούμενη νομοθεσία για την κινητικότητα των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Νεοφύτου ανέδειξε το ότι δεν είναι υποχρεωτική η στάθμιση της άποψης των επηρεαζόμενων οργανισμών πριν την έγκριση μιας απόσπασης.
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας, Πρόδρομος Χριστοφή διαμαρτυρήθηκε διότι η συντεχνία δεν κλήθηκε να εκφράσει απόψεις της.
Πρόσθεσε εντούτοις ότι είναι υπέρ των αποσπάσεων νοουμένου ότι γίνεται αξιοκρατικά.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Πηγή: Stockwatch

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ενώνει τη φωνή της με το Δήμο Γερίου
20/03
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ:
Την Πέμπτη 21/3/2019 ο Δήμαρχος και το ΔΣ Γερίου κάλεσε τους Δημότες και τους εργαζόμενους του Δήμου σε εκδήλωση διαμαρτυρίας από τις 11 πμ μέχρι τις 1 μμ,αφού το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να εγκρίνει θέσεις εργασίας ,τις πλέον απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, στερώντας από τους Δημότες τη σωστή και έγκαιρη εξυπηρέτηση.
Αντιπροσωπεία της ΣΗΔΗΚΕΚ και της ΠΕΟ μαζί με συμβολικό αριθμό εργαζομένων από άλλους Δήμους θα παρευρεθεί αύριο στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του Δήμου δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο την στήριξη της στο δίκαιο αίτημα -απαίτηση του Δήμου Γερίου και των Δημοτών του, αφού διαχρονική της θέση ήταν και είναι η σωστή στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων προκειμένου απρόσκοπτα να εξυπηρετούν το Δημότη, παρέχοντας τους επαρκής και ποιοτικές υπηρεσίες.
Με την άρνηση του αυτή το Υπουργείο Οικονομικών καταδικάζει για άλλη μια χρονιά το Δήμο να συνεχίζει να υπολειτουργεί από ιδρύσεως του το 2011, και ως εκ τούτου για 8 και πλέον χρόνια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πλέον βασικές του υποχρεώσεις έναντι των δημοτών και του κοινού ευρύτερα ,με αποτέλεσμα να οδηγείται σιγά σιγά στην απαξίωση. Τον υποχρεώνει δε να στρέφεται προς την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και να καλύπτει μόνιμες και διαρκείς του ανάγκες με αρρύθμιστες μορφές εργασίας ,εν γνώσι μάλιστα του υπουργείου αυτού ότι αυτό προκαλεί την δυναμική αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων και θα οδηγήσει το Δήμο σε περιπέτειες.
Είναι γι αυτούς τους λόγους ,που με την ευκαιρία αυτή καλούμε, σαν ΣΗΔΗΚΕΚ ,για άλλη μια φορά το αρμόδιο Υπουργείο να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να δώσει στον κάθε Δήμο που το έχει ανάγκη το απαραίτητο προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργεία των υπηρεσιών του, εκπληρώνοντας την βασική του αποστολή που είναι η εξυπηρέτηση των Δημοτών του.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Την επόμενη Δευτέρα η δίωρη στάση εργασίας στην ΚΕΔΙΠΕΣ
20/30
Για την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, ανέβαλε η ΕΤΥΚ τη δίωρη στάσης εργασίας στην ΚΕΔΙΠΕΣ.
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της οργάνωσης, μετά από έντονες χθεσινές συζητήσεις με τη διεύθυνση της εταιρείας διαφάνηκε σοβαρή πιθανότητα άμεσης διευθέτησης του προβλήματος και η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπεία της θα συνεδριάσει αύριο και θα δώσει την τελική θέση της.
«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας θεωρούμε βέβαιο, ότι θα ικανοποιηθούν οι θέσεις της Οργάνωσης μας, σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και συνεπώς η ηγεσία της ΕΤΥΚ έκρινε ότι μπορεί να αναβάλει τη σημερινή δίωρη στάση εργασίας, τουλάχιστον για λίγες μέρες μέχρι που να έχουμε την οριστική θέση της Εταιρείας», αναφέρεται.
Βασικές θέσεις της Οργάνωσης που πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιηθούν, είναι η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, η επαναφορά των μισθών, όπως ήταν πριν την κρίση, δηλαδή να αποκατασταθούν οι μειώσεις μισθών που έγιναν το 2014 και η διευθέτηση του θέματος του ταμείου προνοίας
«Με αυτές τις σκέψεις λήφθηκε η απόφαση για αναβολή των σημερινών μέτρων, αν παρ’ ελπίδα οι προσδοκίες της Οργάνωσης μας που δημιουργήθηκαν από τις ενδείξεις που έχουμε, δεν ικανοποιηθούν, οπωσδήποτε τα μέτρα θα εφαρμοσθούν την επόμενη βδομάδα», σημειώνεται.
Πηγή: Stockwatch

Δημιουργείται ενιαία επιθεώρηση στην αγορά εργασίας
21/03
Νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων προωθεί το υπουργείο εργασίας με στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των νόμων για τους οποίους έχει αρμοδιότητα το υπουργείο εργασίας.
Η υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου παρουσίασε την Τρίτη ενώπιον των κοινωνικών εταίρων το σχετικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί για ψήφιση από τη βουλή για αρκετό χρονικό διάστημα.
Η κ. Αιμιλιανίδου σε δηλώσεις της στη StockWatch ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εφαρμογή των νόμων του υπουργείου.
«Προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των νόμων ενώ θα γίνονται συντονισμένες επιθεωρήσεις», σημείωσε.
Θετικά οι εταίροι
Το νομοσχέδιο βλέπουν θετικά οι κοινωνικοί εταίροι καθώς συμβάλει στη ρύθμιση διαφόρων πτυχών της αγοράς εργασίας.
Ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε στη StockWatch ότι έγιναν μικρές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.
Το σχετικό νομοσχέδιο, σημείωσε, θα τεθεί ενώπιον της επιτροπής εργασίας της βουλής για έγκριση και ψήφιση.
«Θέση της ΣΕΚ είναι ότι η δημιουργία της υπηρεσίας θα συμβάλει στην ενίσχυση του ελέγχου στην αγορά εργασίας», ανέφερε.
Ο γγ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης αναφέρει ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. «Δείξαμε μια στάση εποικοδομητική για να μπορέσει να προχωρήσει ως κοινή πρόταση όλων των κοινωνικών εταίρων ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα κόμματα που αντιδρούν για να ψηφιστεί η νομοθεσία», επισημαίνει.
«Δεν σημαίνει ότι είμαστε ευτυχείς με όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει, αλλά συναινέσαμε για να μπορέσει να προχωρήσει η ψήφισή του», σημείωσε.
Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε στη StockWatch ότι με τις αλλαγές που επήλθαν η ΟΕΒ δεν διαφωνεί με την προώθηση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, έγιναν προσαρμογές στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα μειώθηκε το διοικητικό πρόστιμο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Με βάση τις αρχικές σκέψεις, για παραβίαση νόμων του υπουργείου εργασίας το πρόστιμο ήταν €500 με μάξιμουμ €10 χιλ. Με τις τροποποιήσεις, το πρόστιμο παραμένει το ίδιο για όλους πλην των επιχειρήσεων με μικρό αριθμό εργαζομένων όπου μειώνεται στα €200 με μάξιμουμ €5 χιλ.
Της Γεωργίας Χαννή
Πηγή: Stockwatch


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου