Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Επισκόπηση 11-17/03


Επισκόπηση 11-17/03
Νίκη των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
14/03
Μεγάλη επιτυχία των εργαζομένων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία το γεγονός ότι με τροποποιητικές προτάσεις του ΑΚΕΛ δεν πέρασαν από τη Βουλή τα σημεία εκείνα του νέου Νόμου και των κανονισμών που άφηναν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και δημιουργούσαν κινδύνους για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας και αντικατάστασής τους με νέο φτηνό εργατικό δυναμικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός Νόμος και οι κανονισμοί συζητήθηκαν και έφτασαν στην ολομέλεια για ψήφιση χωρίς να κληθεί το Συνδικαλιστικό Κίνημα να εκφράσει τις απόψεις του, παρά το γεγονός ότι η νέα νομοθεσία αφορούσε άμεσα ζητήματα που είχαν σχέση με δικαιώματα των εργαζομένων.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα ζήτησε γραπτώς την αναβολή της ψήφισης του Νόμου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείτο το Νομοσχέδιο, για να δοθεί ο χρόνος να εκφράσουν και οι εργαζόμενοι τις απόψεις τους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκαστούν να βγουν στους δρόμους και να εκφράσουν με έντονο τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τα τεκταινόμενα με πορεία που πραγματοποίησαν προς τα αρμόδια Υπουργεία και τη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο.
Ταυτόχρονα, έγιναν επαφές με όλα τα κόμματα στα οποία εξηγήθηκαν οι θέσεις των εργαζομένων και ζητήθηκε η στήριξή τους ώστε να προστατευθούν από την νέα Νομοθεσία. Οι έντονες αντιδράσεις απέδωσαν και οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν μέσα από την τροποποίηση που επήλθε με την πρόταση του ΑΚΕΛ.
Πιο συγκεκριμένα, με την τροποποίηση αυτή παραμένει στη Νομοθεσία το άρθρο 12 (1) του παλιού Νόμου που υποχρεώνει τους ξενοδόχους να απασχολούν το απαιτούμενο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες ώστε να προσφέρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Το δεύτερο, ήταν η κατάργηση από τους νέους κανονισμούς του άρθρου 11 (1) με το οποίο δινόταν δικαίωμα στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν ή να υπενοικιάζουν εστιατόρια ή άλλους χώρους των ξενοδοχείων σε τρίτους ξένους προς την επιχείρηση.
«Παρά την επιτυχία του Συνδικαλιστικού Κινήματος να προστατεύσουν όσον ήταν δυνατό τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν μπορεί να μην εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν εκσυγχρονίζει, αλλά αντίθετα ισοπεδώνει και δεν βοηθά την πολιτική στόχευση για ποιοτικό τουρισμό με την κατάργηση πολλών υποχρεωτικών κριτηρίων για την κατάταξή τους και την εισαγωγή εκατοντάδων προαιρετικών κριτηρίων», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης. Όπως είπε «εκτιμούμε ότι οι αλλαγές στοχεύσουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων και ουδόλως συμβάλλουν στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού μας.»
* Από τη νέα έκδοση του Εργατικού Βήματος
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Κοινή ανακοίνωση ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΠΟΑΣ για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη
14/03
Η κοινή σύσκεψη εκπροσώπων των Συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΠΟΑΣ η οποία συζήτησε το αποτέλεσμα της συνάντησης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28/02/2019 για τα Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σημειώνει τα πιο κάτω: 
• Εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι υπήρξε καλό κλίμα και ότι άνοιξε ο δρόμος για διάλογο με τον κάθε Οργανισμό ξεχωριστά, κάτι που συμβαδίζει και με το πνεύμα της συμφωνίας που κατέληξαν πρόσφατα οι Συντεχνίες με τις Εργοδοτικές Οργανώσεις για τα Συντεχνιακά Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης.
• Λόγω του ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αποσύρθηκε στην ολότητα της, όπως ήταν το αίτημα των Συντεχνιών, προκειμένου να λειτουργήσουν ελεύθερα οι εργασιακές διεργασίες, οι Συντεχνίες τονίζουν ότι δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε μονομερή παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους και είναι ρυθμισμένα με Συλλογικές Συμβάσεις.
 
• Οι Συντεχνίες καλούν τους Οργανισμούς να προσέλθουν σε διάλογο με καλή πίστη και με εποικοδομητικό πνεύμα προκειμένου να εξευρεθούν κοινά αποδεκτές διευθετήσεις για τα Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης πριν από την 1 Ιουνίου 2019 που αρχίζει το πρώτο στάδιο εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
• Οι Συντεχνίες ξεκαθαρίζουν ότι θα αξιολογούν το αποτέλεσμα του διαλόγου που θα γίνει διατηρώντας το δικαίωμα να αντιδράσουν, με βάση τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων, αν διαπιστώσουν μονομερείς ενέργειες.
Από 
ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
ΟΗΟ-ΣΕΚ
 
ΠΟΑΣ
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Πληθαίνουν οι κενές θέσεις εργασίας
14/03
Αυξημένος παρουσιάζεται ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
O αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ανήλθε στις 3.390 παρουσιάζοντας αύξηση 126 (3,9%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους που ήταν 3.264.
Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018 παρατηρήθηκε μείωση 4.277 θέσεων (-55,8%).
Το συνολικό ποσοστό κενών θέσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ήταν 1,0%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν 2,2% και 1,0% αντίστοιχα.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 παρατηρούνται στους τομείς ενημέρωση και επικοινωνία (3,0%) και διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (2,2%).
Γ.Χ.
Πηγή: Stockwatch

Αυξάνεται η απασχόληση
15/03
Αύξηση παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταv κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 υπολογίζεται στα 423.296 άτομα, εκ των οποίων 373.605 είναι υπάλληλοι και 49.691 αυτοεργοδοτούμενοι.
Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,5%. Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις παρουσιάζονται στους τομείς των κατασκευών τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.
Οι πραγματικές ώρες εργασίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 υπολογίζονται στις 189.478 χιλιάδες, με ποσοστό αύξησης 3,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Πηγή: Stockwatch

Ανακοίνωση ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ για καταψήφιση προυπολογισμών ΡΙΚ
16/03
Με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ φτάσαμε να ζήσουμε ακόμα ένα «θέατρο του παραλόγου» με την καταψήφιση των προϋπολογισμών του ΡΙΚ.
Αυτό ισοδυναμεί με κλείσιμο του Οργανισμού με συνεπακόλουθο οι 400 περίπου εργαζόμενοι να βρίσκονται ουσιαστικά εκτός εργασίας.
Οι πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την επίλυση εσωτερικών διαφορών επικράτησαν έναντι των Αρχών και της ανάγκης να υπάρχει Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Ίσως αυτή να είναι και επιθυμία και στόχος της γενικότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης. Να κλείσουν δηλαδή το ΡΙΚ.
Η Κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στη διοίκηση του ΡΙΚ για 6 χρόνια και δεν έλυσε τα προβλήματα που επικαλούνται, για να καταψηφίσει το ίδιο το κυβερνών Κόμμα τους προϋπολογισμούς. Διόρισαν νέο Δ.Σ. που έχει ζωή μόλις 2 μήνες και δεν του δίνουν ούτε καν την ευκαιρία να εφαρμόσει την πολιτική που θέλουν και να λύσει προβλήματα.
Θύμα αυτών των σκοπιμοτήτων είναι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και οι εργαζόμενοι που κατάντησαν έρμαιο των πολιτικών και προσωπικών συμφερόντων. Το θέμα του αποκλεισμού του ΡΙΚ από τη διαφημιστική πίττα και η επίκληση της ποιότητας των προγραμμάτων έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ενώ η διαιώνιση εσωτερικών και διοικητικών προβλημάτων, με προσωπικές επιδιώξεις και συμφέροντα.
Τα πολλά εργασιακά θέματα που υπάρχουν στο ΡΙΚ που αφορούν το οργανόγραμμα, τις συλλογικές συμβάσεις και τη ρύθμιση του καθεστώτος απασχόλησης και ανέλιξης της πλειοψηφίας των εργαζομένων δεν επιλύθηκε τα τελευταία 6 χρόνια λόγω της απροθυμίας του απερχόμενου Δ.Σ. και των ιδιοτελών συμφερόντων.
Οι εργαζόμενοι όμως δεν μπορεί να είναι παίγνιο των σκοπιμοτήτων γι’ αυτό θα αντιδράσουν για να προστατεύσουν το ρόλο και την αποστολή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και των καλώς νοούμενων συλλογικών συμφερόντων τους.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί την πλειοψηφία της Βουλής να επαναφέρει άμεσα την κατάσταση στις σωστές διαστάσεις για να αποτραπούν τα χειρότερα.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου