Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Μειώσεις μισθών 13% προτείνουν οι Τράπεζες για τους εργαζόμενους

nomisma.com.cy
/Templates/00001/data/Latest-News/bank.jpg6 Nοεμβρίου 2013, ώρα : 18.00
Ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών (ΚΕΣΤ), σε ανακοίνωσή του, προτείνει μειώσεις μισθών και επιδομάτων στο ύψος των μειώσεων που έχουν συμφωνηθεί στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή ο μέσος όρος να διαμορφωθεί γύρω στο 13%, σε αντιπαραβολή με τις μισθολογικές μειώσεις που προτείνει η ΕΤΥΚ και που ανέρχονται στο 7% - 8%, αναλόγως της τράπεζας.
Σε διευκρινίσεις ως προς το ύψος των μισθών των τραπεζικών υπαλλήλων, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΤΥΚ Λοΐζου Χατζηκωστή σε σχέση με το ποσοστό των μισθολογικών μειώσεων που προτείνει η Συντεχνία, ο ΚΕΣΤ αναφέρει ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι υποχρεωμένες, τόσο από τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες όσο και από τις απαιτήσεις του Μνημονίου, να προχωρήσουν σε απομόχλευση μέσω και της ουσιαστικής μείωσης του λειτουργικού τους κόστους που περιλαμβάνει το μισθολογικό κόστος.
«Οι σημερινές αναφορές στον Τύπο περί μειώσεων μέχρι 30%, δεν αφορούν τη μάζα των τραπεζικών υπαλλήλων αλλά μια πολύ μικρή μερίδα στελεχών», αναφέρεται.
Ο ΚΕΣΤ υπογραμμίζει ότι αν συνυπολογιστεί το κόστος που συνεπάγεται η πρόταση της Συντεχνίας για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος (που ανέρχεται γύρω στο 4% αναλόγως της τράπεζας), τότε το ύψος των μειώσεων που θα προκύψει για τις τράπεζες θα μειωθεί ανάλογα και θα ανέρχεται γύρω στο 4%.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η ΕΤΥΚ για να συναινέσει στη μείωση των μισθών, πέραν της πρότασης για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος, ζήτησε όπως μέρος της εισφοράς του εργοδότη που κατατίθεται στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων (ύψους 4%) και η οποία σήμερα ανέρχεται στο 14%, να κατατίθεται στο υπό ίδρυση Ταμείο Αλληλεγγύης / Απεργιακό Ταμείο της Συντεχνίας.
Ο ΚΕΣΤ σημειώνει ότι, αναγνωρίζοντας το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί σήμερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η μείωση του μισθολογικού κόστους σε αυτό το ποσοστό δεν είναι ικανοποιητική και δεν συνάδει με τα δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία του τόπου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου