Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Νέες μειώσεις μισθών 12% - 14% στους τραπεζουπαλλήλους που δεν θα απολυθούν

Στο τραπέζι και επέκταση ωραρίου, κατάργηση επιδομάτων κ.ά.

Μειώσεις μισθών 12% - 14% στις τράπεζες

www.philenews.com 2/11/2013
Λευκωσία: Μειώσεις μισθών από αυτό τον μήνα, δηλαδή διαρκούσης της συλλογικής σύμβασης, επιδιώκει ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών, από τους τραπεζοϋπαλλήλους, προβάλλοντας την ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους. Ο Σύνδεσμος έστειλε μήνυμα στην ΕΤΥΚ ζητώντας κατ’ επείγουσα συνάντηση και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών επιδιώκει να εξασφαλίσει κλιμακωτές μισθολογικές μειώσεις της τάξης του 12%-14% (μέσος όρος) στο πλαίσιο αυτών που εφαρμόστηκαν στην Τράπεζα Κύπρου το καλοκαίρι. Η πρόταση για μείωση μισθών τέθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, πλην όμως, η ΕΤΥΚ την είχε απορρίψει.
 
Ο γ.δ. του Συνδέσμου, Μιχάλης Καμμάς, σημείωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, αναφέροντας ότι αυτή η πρόνοια περιλαμβάνεται και στο Μνημόνιο. «Υπάρχει ρητή πρόνοια ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση του λειτουργικού κόστους και εξυπακούεται ότι πρέπει να υπάρξει και μείωση του μισθολογικού κόστους», ανέφερε ο κ. Καμμάς, χθες, μετά από συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΒ. Τις θέσεις του Συνδέσμου στηρίζει η ΟΕΒ, με τον πρόεδρό της, Φίλιο Ζαχαριάδη, να δηλώνει ότι η Ομοσπονδία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και παράλληλα να μην ενοχληθεί η εργατική ομαλότητα.
 
Ως γνωστόν, η συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και ήδη ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχει αποστείλει μακρύ κατάλογο στην ηγεσία της ΕΤΥΚ, στον οποίο καταγράφονται οι διαπραγματευτικές του προτάσεις. Από την πλευρά της, η ΕΤΥΚ απέστειλε επιστολή στον Σύνδεσμο, στην οποία δεν καταγράφει τα αιτήματά της, απλώς δηλώνει ότι αυτά θα τα αναπτύξει στην πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά.
 
Μεταξύ άλλων προτάσεων, ο Σύνδεσμος Τραπεζών επιδιώκει: μείωση απολαβών και πάγωμα των προσαυξήσεων, αναθεώρηση προς τα κάτω όλων των κλιμάκων, μείωση της εισφοράς στο ταμείο προνοίας, διαφοροποίηση και επέκταση του ωραρίου εργασίας για εξυπηρέτηση του κοινού, κατάργηση του τιμαρίθμου από το 2014 και όλων των επιδομάτων λόγω καθηκόντων ή προσόντων, επέκταση του θεσμού της προσωρινής και της εποχικής απασχόλησης καθ’ όλο τον χρόνο, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των εργοδοτουμένων ανά τραπεζικό Ίδρυμα.
Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/169523/meioseis-misthon-12-14-stis-trapezes#sthash.A9qX4u1r.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου