Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Βόρεια Κύπρος - εργατικές αντιστάσεις στο δήμο Λευκωσίας και νομικά μέτρα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις


  1. Κατάσταση στο δημαρχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας (ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ, 5.5.2012)
Η εφημερίδα γράφει ότι τα μέλη της «συντεχνίας εργαζομένων στα δημαρχεία» (BES) συνεχίζουν τις εκδηλώσεις «παθητικής αντίστασης» μη παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας. Οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας και μέλη της «BES», συνεχίζουν να εφαρμόζουν επιβράδυνση των εργασιών τους σε όλους τους τομείς μέχρι τις 9 Μαΐου, οπόταν και θα κατέλθουν σε γενική απεργία, καθότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία που κατέληξαν με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ιρσέν Κουτσιούκ και δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμη οι μισθοί Μαρτίου – Απριλίου. Τα μέλη της «BES» έστησαν μπροστά από το δημαρχείο, κουτί εισφορών για τους εργαζόμενους οι οποίοι εδώ και δύο μήνες δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν στις οικογένειές τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της «BES», Σαβάς Μποζάτ, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έχασαν πλέον την εμπιστοσύνη τους προς το δημαρχείο, το οποίο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, καλώντας παράλληλα τον δήμαρχο Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι σε παραίτηση. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι, ανέφερε ότι όλες οι αναγκαίες αποφάσεις σχετικά με τους εργαζόμενους λήφθηκαν μετά από συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις του δημοτικού συμβουλίου, επικρίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι τα μέλη των «αντιπολιτευόμενων» κομμάτων δεν προσήλθαν στην προχθεσινή προγραμματισμένη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου για επίλυση του προβλήματος. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κουτσιούκ θέλησε να «ρίξει την μπάλα» στον Μπουλούτογλουλαρι, δηλώνοντας ότι η λύση του προβλήματος εναπόκειται στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Η «κυβέρνηση», τόνισε, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με σκοπό τη μη θυματοποίηση των εργαζομένων. Ο Ντερβίς Έρογλου αναφέρθηκε στο πιο πάνω θέμα, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να παρέμβει, ωστόσο παρακολουθεί την κατάσταση και δεν παραμένει απαθής.

Εργαζόμενοι στο δημαρχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας εξέφρασαν στην εφημερίδα την αγανάκτησή τους και παραπονέθηκαν ότι εδώ και δύο μήνες παραμένουν απλήρωτοι μη μπορώντας να εκπληρώσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

  1. «Νόμος περί ιδιωτικοποιήσεων» - Προσφυγή Ρ.Τ.Κ. στο «ανώτατο δικαστήριο» (ΧΑΒΑΝΤΙΣ, 5.5.2012)
Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (Ρ.Τ.Κ.), αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Οζκάν Γιορκαντζίογλου, μετέβηκε χθες στο «ανώτατο δικαστήριο» και έκανε προσφυγή ζητώντας την ακύρωση του «νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων». Σε δηλώσεις του ο Γιορκαντζίολγου εξέφρασε την άποψη ότι ο εν λόγω νόμος θα ανοίξει το δρόμο για ξεπούλημα των οργανισμών του «κράτους» και ότι η κοινότητα θα πληρώσει βαρύ τίμημα λόγω του μονοπωλίου που θα δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου