Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Επισκόπηση 01/09- 08/09

Επισκόπηση 01/09 - 08/09
Βόμβα €3 δισ. η επιστροφή μισθών στους δημόσιους
04/09
Στα €3 δισ. εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος για τα κρατικά ταμεία στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου ότι οι αποκοπές μισθών λόγω κρίσης ήταν αντισυνταγματικές.
Η απόφαση αφορούσε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
Αν και προσέφυγαν μόνο κάποιες δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι, στο υπουργείο οικονομικών έχουν γίνει υπολογισμοί για διάφορα σενάρια.
Τα διάφορα σενάρια προκύπτουν μέσα από αναλυτική μελέτη τεχνοκρατών του υπουργείου οικονομικών, τα οποία, όπως πληροφορείται η StockWatch, τέθηκαν επίσημα προς ενημέρωση του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οργανωμένο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το πρώτο σενάριο είναι να επιστραφούν οι μισθοί σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αναδρομικά και το άλλο να δοθούν μόνο σε όσους έχουν προσφύγει, επίσης αναδρομικά.
Το σενάριο επιστροφής των αποκοπών σε όλους τους υπαλλήλους αναδρομικά είναι καταστροφικό για τα δημόσια ταμεία, αφού τα €3 δισ. αναστρέφουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο και δημιουργούν τρύπα που αντιστοιχεί με το 15% του ΑΕΠ.  Αν και τον Μάρτιο, όταν βγήκε η απόφαση, αρκετοί έσπευδαν να διαψεύσουν το μέγεθος της ζημιάς για το κράτος, οι αναλύσεις του υπουργείου επιβεβαιώνουν το μέγεθός της.
Ένα άλλο σενάριο είναι το ανώτατο να αποφασίσει την παροχή, εκ μέρους του κράτους ως εργοδότη, επιστροφή των αποκοπών μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο.  Το κόστος σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται σε €44 εκ., και αφορά την περίοδο από το 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2019, που λήφθηκε η απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο.
Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους του δημοσίου, μερίδα των οποίων έχει επίσης προσφύγει και το διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον Νοέμβριο του 2018 ότι ήταν αντισυνταγματική η απόφαση για αποκοπή 3% επί του συνόλου όλων των συντάξεων, η μελέτη του υπουργείου οικονομικών προβλέπει ότι το κράτος θα επωμιστεί, για αποκατάσταση της μείωσης των συγκεκριμένων συντάξεων, κόστος περίπου €250 εκ. 
Ακόμα και αν το κράτος πληρώσει αναδρομικά μόνο όσους έχουν προσφύγει, η μη αναδρομική αποκατάσταση των μισθών για τους υπόλοιπους υπαλλήλους θα έχει σημαντικό κόστος, που υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα €840 εκ.
Το κόστος μετριάζεται από ότι έτσι ή αλλιώς, το κράτος προχωρεί σε επιστροφή όλων των αποκοπών μέχρι το 2022.
Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που επέβαλαν το πάγωμα των προσαυξήσεων, της ΑΤΑ, την εισφορά 3% στο σχέδιο συντάξεων και στη μείωση απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενο το άρθρο 23 του Συντάγματος για προστασία της περιουσίας.
Η νομική υπηρεσία εκ μέρους του εργοδότη, που είναι το κράτος, καταχώρησε τρείς εφέσεις για αναστολή του διατάγματος των αποφάσεων του πρωτόδικου δικαστηρίου για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και με αναδρομική ισχύ, σε όσους υπάλληλους ή συνταξιούχους του δημοσίου έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Το ανώτατο αναμένεται να συνέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου για να εξετάσει τις προσφυγές της νομικής υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου ήταν απόλυτος ότι η δικαστική απόφαση θα αφορά μόνο αυτούς που έχουν προσφύγει και ότι το κράτος δεν θα επωμιστεί δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει αναδρομικά και όσους θα εκμεταλλευτούν το δικαστικό προηγούμενο που ενδεχομένως να προκύψει.
Το βασικό εκ των επιχειρημάτων της νομικής υπηρεσίας που περιλαμβάνεται στις εφέσεις που έχει καταχωρήσει, είναι η επίκληση του άρθρου 1 του πρώτου πρωτοκόλλου της σύμβασης των πολιτών της Ευρώπης που λέει ότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να θεσπίζει νόμους προς το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον τότε το 2012 και το 2013 όπως και το 1974 επέβαλε την εφαρμογή αποφάσεων με βάση το δίκαιο της ανάγκης.
Επισημαίνεται ότι οι απόψεις της νομικής υπηρεσίας και έγκριτων νομικών σε ότι αφορά το σκέλος της αναδρομικότητας ήταν και είναι ταυτόσημες, ότι δηλαδή στην περίπτωση που θα επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση αυτή θα ισχύσει αναδρομικά μόνο για αυτούς που έχουν προσφύγει.
Το ζήτημα είναι ότι σε περίπτωση που αποκατασταθούν οι μισθοί μόνο για κάποιους υπαλλήλους, αμέσως δημιουργείται νομικό έρισμα για την προσφυγή
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch
         

Από συμπληγάδες ξενοδόχων η πρόταση Ζέτας

06/09/2019 07:07

Από «συμπληγάδες» των ξενοδόχων αναμένεται να περάσει η μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας Ζέτας  Αιμιλιανίδου, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, λόγω του ύψους του εργατικού κόστους που θα κληθούν να επωμιστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες από την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων των συντεχνιών.

Η μεσολαβητική πρόταση της κ. Αιμιλιανίδου είχε γίνει καταρχήν αποδεκτή από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και των δύο συνδέσμων των ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, ως προϋπόθεση, για να υποβληθεί μετά από 21 συνεχείς ώρες διαπραγματεύσεων.
Οι πληροφορίες από ηγετικά στελέχη των συνδέσμων των ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, αναφέρουν ότι με την πρώτη αξιολόγηση του ύψους του εργατικού κόστους προκλήθηκαν αντιδράσεις και ασκήθηκαν πιέσεις προς τις διαπραγματευτικές ομάδες των ξενοδόχων να ζητηθούν διευκρινίσεις από την υπουργό εργασίας.
Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις αυτές έφτασαν στο γραφείο της υπουργού εργασίας η οποία προσπάθησε εκ νέου να αποτρέψει το ενδεχόμενο υποτροπής στην υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβαν οι δύο πλευρές να περάσουν από τα αρμόδια τους όργανα τη μεσολαβητική πρόταση.
Οι πληροφορίες φέρουν την υπουργό εργασίας να έχει πολύωρη συνάντηση με ομάδα στελεχών των ξενοδόχων και έδωσε σχετικές διευκρινίσεις.
Ωστόσο, στις τάξεις των ξενοδόχων επικρατούν διιστάμενες απόψεις σε ότι αφορά το ύψος του εργατικού κόστους που θα επωμιστεί η βιομηχανία.
Υπάρχουν οι ξενοδόχοι των οποίων οι υπάλληλοι είναι οργανωμένοι στις συντεχνίες και υποστηρίζουν ότι θα επωμιστούν μία αύξηση του εργατικού κόστους μεταξύ 10%- 11%.
Αντίθετα, όπως διατείνονται, ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι των οποίων δεν ανήκουν σε συντεχνία, θα έχουν ένα κόστος σε βάθος τεσσάρων χρόνων που διαρκεί η σύμβαση, μεταξύ 8% -9%.
Οι ξενοδόχοι εγείρουν σήμερα και θέμα για το πού θα καταβάλλεται το 1% στο ταμείο ευημερίας, όπως προβλέπει η μεσολαβητική πρόταση.
Η εργοδοτική πλευρά θεωρεί ότι το ταμείο ευημερίας που θα παραχωρείται σε μη οργανωμένους υπαλλήλους να παραμένει για διαχείριση και αξιοποίηση του για σκοπούς ευημερίας του προσωπικού εντός των ξενοδοχειακών μονάδων.
Αντίθετα, οι συντεχνίες θέλουν να καταβάλλεται το 50% της εισφοράς στη ΣΕΚ και το υπόλοιπο 50% στην ΠΕΟ.
Τι προβλέπει η πρόταση Ζέτας
Η υπουργική μεσολαβητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%.
Οι αυξήσεις θα δοθούν σταδιακά σε ετήσια βάση και σε βάθος τεσσάρων χρόνων.
  • Καταβολή του ποσού 1% στο ταμείο ευημερίας του προσωπικού.
  • Βελτίωση επιδομάτων και αποζημιώσεων για εργασία την Κυριακή ή αργία
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κοστολογούν τα οικονομικά αιτήματα που έχουν κερδίσει στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης πέραν του 10%, όπως ανέφερε στη StockWatch ο Μίλτος Μιλτιάδους, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ.
Ο κ. Μιλτιάδους εκτίμησε ότι η μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας έχει εγκριθεί από τα γενικά συμβούλια των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων και θα τεθεί προς τελική επικύρωση σε επαρχιακές συνελεύσεις που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη βδομάδα.
Στις τάξεις των ξενοδόχων φαίνεται να υπάρχει κάποια μερίδα η οποία προσανατολίζεται σε απόρριψη της υπουργικής πρότασης.
Ωστόσο, στελέχη των ηγεσιών των δύο συνδέσμων, δήλωσαν στη StockWatch ότι η πλειονότητα των μελών τους θα επικυρώσει την πρόταση.
Εκτιμούν ότι την ερχόμενη Τρίτη που θα συνέλθει το ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ και την ερχόμενη Τετάρτη που θα συνέλθει το αντίστοιχο συμβούλιο του ΣΤΕΚ, θα επικρατήσουν πιο ψύχραιμες και νηφάλιες σκέψεις.
Τόνισαν ότι οι ηγεσίες των συνδέσμων θα στηρίξουν την πρόταση Αιμιλιανίδου, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί ενώπιον της υπουργού εργασίας, πριν αυτή υποβάλει τη μεσολαβητική της πρόταση.

Επισυνάπτεται αυτούσια η μεσολαβητική πρόταση.

ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ H ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ ΚΑΙ ΣΕΚ, ΠΕΟ
1. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Η συλλογική σύμβαση να έχει διάρκεια 4 χρόνια, δηλαδή από 1/1/2019 έως 31/12/2022.
2. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (α) Το Δικαίωμα Υπηρεσίας όπως αναφέρεται στους περί Εργοδοτουμένων σε Ξενοδοχεία (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμούς καταργείται. (β) Τροποποιούνται οι σχετικοί Κανονισμοί δια της διαγραφής των σχετικών άρθρων ή φράσεων όπου γίνεται αναφορά σε «Δικαίωμα Υπηρεσίας» και διαγράφεται και το Δικαίωμα Υπηρεσίας και η χαριστική μονάδα στη Συλλογική Σύμβαση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του δικαιώματος Υπηρεσίας στους μισθούς και όχι αργότερα από τις 31.12.2019. (γ) (i) Ενσωματώνεται το δικαίωμα υπηρεσίας σε όλους τους μισθούς των υφιστάμενων υπαλλήλων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας με την ακόλουθη μέθοδο: • Στο τελευταίο μισθό (βασικός μισθός + ΑΤΑ) του κάθε υπαλλήλου προστίθεται ο μέσος όρος του δικαιώματος υπηρεσίας που ο ίδιος λάμβανε κατά τα τελευταία δύο ημερολογιακά έτη και πλέον ο μισθός αυτός είναι ο προσωπικός μισθός του συγκεκριμένου υπαλλήλου. • Στον υπολογισμό του μέσου όρου της μονάδας για τον κάθε υπάλληλο λαμβάνονται υπόψη οι μήνες κατά τους οποίους ο υπάλληλος λάμβανε δικαίωμα υπηρεσίας σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση. (ii) Αναθεωρούνται όλες οι κλίμακες μισθοδοσίας της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης με την ενσωμάτωση του δικαιώματος υπηρεσίας στον βασικό μισθό που αναφέρεται στην υφιστάμενη συλλογική σύμβαση και με την προσθήκη της ΑΤΑ. Το δικαίωμα υπηρεσίας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το βασικό μισθό και ΑΤΑ της αντίστοιχης κλίμακας με ποσοστό 27.5%. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από τα πιο πάνω αντικαθιστά το μισθό που θα ισχύει πλέον για κάθε κλίμακα μισθοδοσίας που αναφέρεται στη συλλογική σύμβαση. 3. MΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ Nα παραχωρηθούν οι ακόλουθες μισθολογικές αυξήσεις: (i) Για το 2019 να παραχωρηθεί αύξηση 0,5% από 1/1/2019. Για την περίοδο από 01/01/2019 μέχρι και την 01/09/2019, η αύξηση να παραχωρηθεί σε εφάπαξ ποσό. Νοείται ότι στις περιπτώσεις όπου οι εργοδότες έχουν αποδεδειγμένα παραχωρήσει αυξήσεις σε υπαλλήλους τους για το 2019, πέραν από τις προβλεπόμενες μισθολογικές αυξήσεις που αναφέρονται στην υφιστάμενη Συλλογική Σύμβαση, αυτές θα συνυπολογισθούν κατά την καταβολή των αυξήσεων για το 2019. (ii) Από 1/1/2020 να παραχωρηθεί αύξηση ύψους 1,5% (iii) Από 1/1/2021 να παραχωρηθεί αύξηση ύψους 1,5% (iv)Από 1/1/2022 να παραχωρηθεί αύξηση ύψους 2% 4. ΓΙΟΡΤΕΣ / ΑΡΓΙΕΣ Από την 1/1/2022, η εργασία κατά τις γιορτές / αργίες, να αποζημιώνεται επιπλέον με μισό ημερομίσθιο, δηλαδή η συνολική αποζημίωση να είναι 1:2,5. 5. ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Από την 1/1/2022, η εργασία κατά την Κυριακή, να αποζημιώνεται με 25% επιπλέον ημερομίσθιο για όλες τις Κυριακές. 6. ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Τροποποιούνται οι σχετικοί Κανονισμοί έτσι ώστε το δικαίωμα των υπαλλήλων σε προθεσμία δύο μηνών για την ένταξή τους στο Ταμείο Προνοίας να ισχύει κατ’ έτος. 7. ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Να εκδοθεί Διάταγμα για Κατώτατους Μισθούς με ενσωματωμένο το δικαίωμα υπηρεσίας με ημερομηνία ισχύος 15.11.2019 ως ακολούθως: ΠΙΝΑΚΑΣ Α/Α Επαγγελματική Κατηγορία ΜΗΝΑΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΩΡΙΑΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1 Πόρτερ/Υπάλληλος βαλιτσών με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών 870 5,28 2 Πόρτερ/Υπάλληλος βαλιτσών με υπηρεσία πέραν των 6 μηνών 935 5,68 3 Βοηθός υπάλληλος υποδοχής με υπηρεσία μέχρι 3 μηνών 870 5,28 4 Γκρουμ/Υπάλληλος υποδοχής 935 5,68 5 Υπάλληλος υποδοχής Β 1070 6,50 6 Βοηθός τραπεζοκόμος μπαρ με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών 900 5,47 7 Βοηθός τραπεζοκόμος μπαρ με υπηρεσία πέραν των 6 μηνών 1040 6,32 8 Υπάλληλος μίνιμπαρ 1070 6,50 9 Βοηθός Τραπεζοκόμος με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών 900 5,47 10 Βοηθός Τραπεζοκόμος με υπηρεσία πέραν των 6 μηνών 1040 6,32 11 Μαθητευόμενος κουζίνας με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών 900 5,47 12 Μαθητευόμενος κουζίνας με υπηρεσία πέραν των 6 μηνών 1040 6,32 13 Μαθητευόμενος ζαχαροπλαστικής με υπηρεσία μέχρι 6 μήνες 900 5,47 14 Μαθητευόμενος ζαχαροπλαστικής με υπηρεσία πέραν των 6 μηνών 1040 6,32 15 Καμαριέρα/ης με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες 920 5,59 16 Καμαριέρα/ης με υπηρεσία πέραν των 3 μηνών 970 5,89 17 Καθαρίστρια/ης 970 5,89 18 Υπάλληλος πλυντηρίου 960 5,83 19 Υπάλληλος πισίνας 960 5,83 (α) Οι μισθοί που αναφέρονται στον πιο πάνω πίνακα αποτελούνται από τον βασικό μισθό, την ΑΤΑ και το δικαίωμα υπηρεσίας. Σε καμιά περίπτωση στον πιο πάνω μισθό δύναται να περιλαμβάνεται οποιοδήποτε άλλο ωφέλημα του υπαλλήλου ή η 6η ημέρα. (β) Οι μηνιαίοι μισθοί του πιο πάνω πίνακα αφορούν εργασία 38 ώρες εβδομαδιαία σε 5νθήμερη βάση. (γ) Οποιαδήποτε επαγγελματική κατηγορία περιλαμβάνει μέρος ή το σύνολο των καθηκόντων που καλύπτονται από το παρόν Διάταγμα δεν μπορεί να αμείβεται με χαμηλότερο μισθό από ότι προβλέπεται στην αντίστοιχη επαγγελματική κατηγορία που αναφέρεται πιο πάνω. (δ) Οι μισθοί για το υφιστάμενο προσωπικό στη ξενοδοχειακή βιομηχανία για κάθε κατηγορία που αναφέρεται πιο πάνω θα πρέπει, εφόσον είναι χαμηλότεροι, να αναπροσαρμοστούν ανάλογα. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις όπου ο μισθός περιλαμβάνει άλλα ωφελήματα ή την 6η ημέρα. 8. ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ Τροποποιούνται οι σχετικοί Κανονισμοί έτσι ώστε οι εργοδότες να υποχρεούνται να καταβάλλουν ποσοστό 1% επί των μισθών όλων των εργαζομένων στο Ταμείο Ευημερίας. Η διαχείριση του Ταμείου Ευημερίας να γίνεται με βάση τη διευθέτηση που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών. Σημειώνεται ότι, από το Ταμείο Ευημερίας θα επωφελούνται όλοι οι υπάλληλοι στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου