Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Επισκόπηση 01-07/04

Επισκόπηση 01-07/04

Σε επ' αόριστον απεργία οι εργαζόμενοι ΕΜΕΛ
02/04
Χωρίς λεωφορεία από σήμερα η Λεμεσός, καθώς αρχίζει η επ’ αόριστον απεργία που είχαν εξαγγείλει η εργαζόμενοι στην Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού.
Η μη καταβολή του μισθού Μαρτίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για συντεχνίες και εργαζομένους, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει και η επαναφορά των ωφελημάτων που είχαν αποκοπεί το 2014, λόγω της οικονομικής κρίσης.
 
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται αυτή την ώρα στο σταθμό μετεπιβίβασης στο παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, μαζί με τις συντεχνίες τους ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ και
 ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ.
Πηγή: Stockwatch

Προβληματίζουν τα πρόστιμα για παρανομίες εργοδοτών
02/04
Προβληματισμό φαίνεται πως συνεχίζει να προκαλεί το νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας και ιδιαίτερα οι πρόνοιες που αφορούν την επιβολή προστίμων, αναγκάζοντας την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, να προβεί σε νέο συμβιβασμό.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα εκ νέου στην επιτροπή εργασίας με τον πρόεδρο της επιτροπής  Αντρέα Φακοντή να σημειώνει ότι πρόθεση είναι όπως το νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της ολομέλειας, στην τελευταία συνεδρίαση πριν το κλείσιμο της βουλής για το Πάσχα, στις 19 Απριλίου.
Κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκαν προβληματισμοί εκ μέρους βουλευτών αναφορικά με το ύψος των διοικητικών προστίμων που θα επιβάλλονται για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας σχολίασε πρόνοια σύμφωνα με την οποία όσοι παρανομούν και δεν πληρώνουν το πρόστιμο που τους επιβάλλεται, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη ημερήσια χρηματική ποινή ύψους €50 μέχρι την εξόφληση του προστίμου, εκφράζοντας τη διαφωνία του. Αναφέρθηκε στο ύψος των διοικητικών προστίμων που θα επιβάλλει βάσει της νομοθεσίας το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι υπερβαίνει το ύψος προστίμων που επιβάλλει το δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η μέγιστη χρηματική ποινή που προβλέπει το νομοσχέδιο για παραβίαση εργατικής νομοθεσίας είναι €10 χιλ. με πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περίπτωση μη πληρωμής του προστίμου και συνέχισης της παρανομίας.
Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε ότι η νομοθεσία αφορά στην προστασία των εργαζομένων έναντι όσων παρανομούν. «Κάνουμε μια νομοθεσία για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων από κακούς εργοδότες» , υπογράμμισε.
Εντούτοις, εξέφρασε πρόθεση συμβιβασμού προς αλλαγή του εν λόγω σημείου στο νομοσχέδιο, με τρόπο που η συνολική επιπρόσθετη χρηματική επιβάρυνση που θα καλείται να πληρώσει ο παραβάτης, να μην υπερβαίνει το πρωτοφειλόμενο ποσό.
Η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε την άποψη ότι «ο παραβάτης δεν θα πληρώσει εάν δεν έχει επιπρόσθετη επιβάρυνση. Η πρόσθετη επιβάρυνση δεν είναι επιπρόσθετη τιμωρία αλλά τρόπος είσπραξης» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συζητούμε για να μην πληρώσει πρόστιμο κάποιος που παρανομεί».
Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Φακοντής, σημείωσε ότι η επιτροπή θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο η πρόσθετη χρέωση να μην εφαρμόζεται εις το διηνεκές.
Η υπουργός κάλεσε τα μέλη της επιτροπής η όποια αλλαγή επιφέρουν στο νομοσχέδιο να είναι συνταγματικά ορθή υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά στην προστασία των εργαζομένων. Τόνισε ότι δεν είναι πρόθεση να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, αλλά να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα, ενημέρωσε την επιτροπή εργασίας ότι η κυπριακή Δημοκρατία κάνει τεράστια προσπάθεια για την εγκατάσταση στην Κύπρο της έδρας της υπό σύσταση ευρωπαϊκής αρχής εργασίας.
«Για να πείσουμε πρέπει να έχουμε αποτελεσματικές νομοθεσίες», υποστήριξε η κ. Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί πριν από δύο χρόνια και πως δεν θα δεχθεί άλλη κριτική σε ότι αφορά την προστασία των εργαζομένων.
Όπως σημείωσε με το νομοσχέδιο συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι περιλαμβανομένων των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κ. Αιμιλιανίδου παρουσίασε διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο που επήλθαν μετά από κοινωνικό διάλογο προς καθησυχασμό ανησυχιών των εργοδοτικών οργανώσεων. Βασικό στόχο της προωθούμενης νομοθεσίας, η ψήφιση της οποίας έχει αναβληθεί επανειλημμένως από την ολομέλεια, αποτελεί η αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.
Της Μαρίας Χαμπή
Πηγή: Stockwatch

Εικοσιτετράωρη στάση εργασίας οδηγών φορτηγών
03/04
Σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατέρχεται την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Μεταφορέων Α’ Τρέιλερ.
Σε ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ αναφέρεται ότι σε ψεσινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Μεταφορέων Α’ Τρέιλερ αποφασίστηκε όπως τηρηθεί η θέση και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Χοιροκοιτία στις 26/03/2019, δηλαδή να κατέλθουν σε 24ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη, 4 Απριλίου, από η ώρα 6πμ μέχρι τις 6πμ της επομένης.

"Παρά την προσπάθεια του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Σταύρου Μιχαήλ, προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται το Λιμάνι Λεμεσού όπως παρέχουν σωστή εξυπηρέτηση προς τους Μεταφορείς και κατ’ επέκταση εξυπηρέτηση της ενδοχώρας απέβησαν άκαρπες, αφού ο χρόνος εξυπηρέτησης των Μεταφορέων αντί να σμικρυνθεί έχει επεκταθεί, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τα λογικά πλαίσια των ωρών αναμονής", αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ αναφέρεται ακόμη ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μεταφορέων Α’ Τρέιλερ εκφράζει την λύπη του για την ταλαιπωρία,
  "όμως είναι αναγκασμένοι (οι υπάλληλλοι) να λάβουν αυτά τα προσωρινά μέτρα έτσι που να αναγκάσουν τους υπευθύνους των εταιρειών να δώσουν σημασία και εξυπηρέτηση".

"Με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις των Μεταφορέων και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, που ασφαλώς θα είναι και πιο επώδυνα, θα αναμένουμε την αντίδραση όλων των υπευθύνων", καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: Stockwatch

ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
03/04
Ανακοίνωση της ΠΕΟ για τη μη ψήφιση Νομοσχεδίου Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης:
"Έχουμε ενημερωθεί ότι για ακόμη μια φορά, από τα πολιτικά κόμματα που εδώ και δυο χρόνια αντιτίθενται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης, επιχειρείται μη προώθηση του στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε μετά από κοινωνικό διάλογο στη Βουλή για ψήφιση του τον Ιούνιο του 2017. Δυο φορές τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας και βουλευτές συγκεκριμένων κομμάτων ταυτιζόμενοι με τους εργοδότες ζήτησαν αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου και νέα διαβούλευση.
Το Υπουργείο Εργασίας διαβουλεύτηκε με τους εργοδότες. Προχώρησε σε αλλαγές στο νομοσχέδιο που να απαντούν στις παρατηρήσεις των εργοδοτών και κατέθεσε πρόσφατα αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου ικανοποιώντας τις ανησυχίες των εργοδοτών οι οποίοι δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας ότι συναινούν με ψήφιση του νομοσχεδίου.
Παρόλα αυτά από μηχανής θεοί στο κοινοβούλιο εξυπηρετώντας εκείνους τους εργοδότες που έχουν εθιστεί στην παρανομία και τις παραβιάσεις και πάλι προβάλλουν αντίσταση στη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η ΠΕΟ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε περαιτέρω ροκάνισμα ούτε του χρόνου ούτε του στόχου που το νομοσχέδιο εξυπηρετεί.
Είναι συνάμα προκλητικό και απογοητευτικό να διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι να προωθούνται με διαδικασίες εξπρές νομοσχέδια που δίνουν δισεκατομμύρια στις τράπεζες, νομοσχέδια που διευκολύνουν τις εκποιήσεις και αυτό το νομοσχέδιο που στοχεύει στην θεμελιακή υποχρέωση του κάθε εργοδότη να εφαρμόζει τις εργατικές νομοθεσίες να περιμένει για δυο χρόνια.
Προειδοποιούμε ότι η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Εκείνοι οι βουλευτές και οι πολιτικές δυνάμεις που εργολαβικά ναρκοθετούν την προώθηση του νομοσχεδίου, θα βρουν απέναντι τους το θυμό και την αντίδραση των εργαζομένων.
Η ΠΕΟ παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και προτίθεται να συντονιστεί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για να ληφθούν μέτρα αντίδρασης με στόχο έτσι που επιτέλους να ψηφιστεί το νομοσχέδιο."
Πηγή: ΠΕΟ (φ.β σελίδα)

ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΜΕΛ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
03/04
Ανακοίνωση των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ:
"Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΕΜΕΛ Λεμεσού που από χθες βρίσκονται σε επ’ αόριστο απεργία, λόγω της μη καταβολής του μισθού τους, καθώς και της άρνησης της εταιρείας τους να εφαρμόσει τη συμφωνία για την επιστροφή των παραχωρήσεων που έγιναν το 2014, αποφάσισαν σήμερα σε συνέλευση τους να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αύριο 04/04/2019 στις 10:30 π.μ. και στη συνέχεια με πορεία θα μεταβούν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Έχουν ήδη ζητηθεί συναντήσεις των απεργών με τις δύο υπουργούς. Με την υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στις 10:30 π.μ. και την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 11:30 π.μ..
Και στις δύο περιπτώσεις θα ζητηθεί η παρέμβαση των υπουργών για την πληρωμή του μισθού τους και την επιστροφή των παραχωρήσεων που έγιναν το 2014."
Πηγή: ΠΕΟ (φ.β σελίδα)

Προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΜΕΛ
04/04
Προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δίνουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία μεταφοράς επιβατών Λεμεσού, ώστε η εταιρεία να υλοποιήσει την υποχρέωση της για πλήρη επαναφορά των ωφελημάτων που τους είχαν αποκοπεί το 2014 και παράλληλα προειδοποιούν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.
Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ συντεχνιακές πηγές, σχετική επιστολή έχει αποσταλεί, πριν από μια εβδομάδα, προς τη διεύθυνση της ΕΜΕΛ και κοινοποιήθηκε στους υπουργούς μεταφορών και εργασίας, στον ΓΔ του υπουργείου μεταφορών και στη διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων.
Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ υπενθυμίζουν ότι η εταιρεία είχε υποχρέωση να αποκαταστήσει πλήρως τα ωφελήματα του προσωπικού της από την 1η Ιανουαρίου 2018, μέρος των οποίων είχαν παραχωρηθεί από το 2014, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα του 14ου μισθού και η αποζημίωση των υπερωριών.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η εκκρεμότητα συνεχίζεται παρά τις τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα στο 2018, που αφορούσαν και την αδυναμία της εταιρείας για καταβολή της μισθοδοσίας και παρά το περιθώριο χρόνου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη διαδικασίας διαιτησίας από το υπουργείο μεταφορών.
Εν τω μεταξύ, οι συντεχνίες έχουν ενημερωθεί πως εντός Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται μελέτη ομάδας που ορίστηκε από το υπουργείο μεταφορών, ώστε να αρθούν οι διαφορές που κατά καιρούς υπάρχουν με τις εταιρείες, μεταξύ αυτών και το θέμα της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων.
Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εάν μέχρι το τέλος του μήνα η ΕΜΕΛ δεν υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όπως έπρεπε να πράξει από τις αρχές του περασμένου έτους.
Στην επιστολή τους, οι συντεχνίες υποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν αυξήσεις, αλλά αποκατάσταση των ωφελημάτων που παραχώρησαν το 2014 και τονίζουν ότι έχει επιδειχθεί τεράστια ανοχή και υπευθυνότητα από τους ίδιους και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου.
Πηγή: Stockwatch

Προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού
05/04
Ουρές αρθρωτών οχημάτων μεταφορέων Α` σχηματίστηκαν από το πρωί έξω από το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων της Eurogate και κατά μήκος του κάθετου δρόμου.
 
Οι μεταφορείς Α`, που χθες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, τράβηξαν και σήμερα χειρόφρενο, διαμαρτυρόμενοι για νέα καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση τους, με αφορμή στάση εργασίας που πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι στην
Eurogate.
 
Αν και η διαφορά της εταιρείας με τους εργαζομένους της λύθηκε και άρχισαν και πάλι δουλειά, οι μεταφορείς Α` εξέφρασαν την αγανάκτησή τους από την επιπρόσθετη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε το πρωί, ακινητοποιώντας τα αρθρωτά τους έξω από το λιμάνι.
 
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις εταιρείας και συντεχνιακών, οι οποίοι ζητούν παράταση εργασιών στο τερματικό και παραχώρηση επιπρόσθετων γερανών για εξυπηρέτηση των μεταφορέων.
Πηγή: Stockwatch

Καταδικάζουν απεργία στο λιμάνι Λεμεσού
05/04
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει την σημερινή τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων της Εταιρείας Eurogate Container Terminal Ltd στο Λιμάνι Λεμεσού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και μόλις ένα μήνα μετά την υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τους εργαζόμενους να προβάλουν νέες απαιτήσεις όπως δοθούν επιπρόσθετες αυξήσεις και φιλοδωρήματα πέρα από τα συμφωνηθέντα.
«Χωρίς να υπάρχει παραβίαση της σύμβασης και λειτουργώντας εντελώς εκτός των διαδικασιών και εργασιακών θεσμίων, με πλήρη περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λιμανιού και της οικονομίας, μικρές αλλά πανίσχυρες ομάδες συνδικαλιστικών συμφερόντων στα Κυπριακά λιμάνια καθιστούν για πολλοστή φορά την κυπριακή οικονομία έρμαιο της ασυδοσίας και των ετσιθελικών συμπεριφορών τους», αναφέρεται.
Η ΟΕΒ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών γίνεται εφικτή λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Όσο η Πολιτεία αποφεύγει να προστατεύσει αποτελεσματικά την ομαλή λειτουργία των ουσιωδών υπηρεσιών, θα υποφέρει η οικονομία και η κοινωνία.
«Καλούμε για πολλοστή φορά την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου