Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Απόφαση Γενικού Συμβούλιου ΠΕΟ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, το οποίο συνήλθε σήμερα, Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2012, αφού συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και την κατ’ αρχή συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα σημειώνει τα ακόλουθα:

Τα μέτρα τα οποία περιέχονται στην κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για το μνημόνιο συναντίληψης, είναι μέτρα οδυνηρά για τους εργαζόμενους. Αντανακλούν τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και πολιτική τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι ανάλογα με τις πολιτικές που επέβαλε η Τρόικα, σε όλες τις άλλες χώρες που αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο μηχανισμό, πολιτικές με τις οποίες το κίνημα μας πάντα διαφωνούσε και αμφισβητούσε.

Η δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι κυπριακές τράπεζες λόγω της αλόγιστης έκθεσης τους στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά ομόλογα, οδήγησε την Κύπρο στον εκτοπισμό της από τις αγορές χρήματος και στην αδυναμία δανεισμού από άλλες πηγές, με αποτέλεσμα την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.

Είναι φανερό ότι το Κυπριακό κράτος δεν θα ήταν υποχρεωμένο να προσφύγει στην Τρόικα, ούτε θα έμπαινε στην διαδικασία για δανειακή συμφωνία με το μηχανισμό στήριξης, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει το δυσβάστακτο βάρος της στήριξης του Τραπεζικού συστήματος.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν ασήκωτες ευθύνες στις Διοικήσεις των Τραπεζών και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Με τις αλόγιστες αποφάσεις που πήραν οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Είναι απαίτηση της ΠΕΟ αφού ολοκληρωθεί η έρευνα να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Η ΠΕΟ είχε εκφράσει έγκαιρα και ξεκάθαρα την αντίθεση της στις ισοπεδωτικές συνταγές λιτότητας της Τρόικας. Γι’ αυτό και χαιρέτησε και στήριξε τη θέση της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε το δρόμο της σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα στη βάση αντιπροτάσεων τις οποίες είχε συνδιαμορφώσει σε κοινωνικό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θεωρεί ότι παρά τις πιέσεις που ασκούνταν συνεχώς στη κυβέρνηση, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και διάφορους νεοφιλελεύθερους παράγοντες, για υπογραφή μνημονίου χωρίς αντίσταση εδώ και τώρα, η επιλογή της μάχης και της σκληρής διαπραγμάτευσης έχει φέρει αποτελέσματα. Έχουν επιτευχθεί βελτιώσεις στις απαιτήσεις της Τρόικας που δεν μπορούν καθόλου να υποτιμηθούν, όπως π.χ. η διατήρηση του 13ου μισθού, η διατήρηση στη ζωή της ΑΤΑ, έστω και αν η ρύθμιση που υπάρχει στη συμφωνία δεν είναι αποδεκτή, η μη συμπερίληψη πρόνοιας για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως η διασφάλιση της δυνατότητας διαχείρισης των υδρογονανθράκων από την κυβέρνηση, θέματα προστασίας του συνεργατισμού και θέματα προστασίας των πολιτών που είναι χρεωμένοι στις τράπεζες.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι σαφές ότι το Συνδικαλιστικό κίνημα όταν κρίνει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν θα τα αμφισβητήσει και θα διεκδικήσει την αποκατάσταση τους. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε το θέμα της σύνδεσης των ορίων αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής, καθώς και το θέμα της ΑΤΑ.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι με μαζικό και δυναμικό τρόπο πρέπει να εκφράσουν την αντίδραση και την απαρέσκεια τους για τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβλήθηκαν μέσα από την συμφωνία με την Τρόικα. Στόχος είναι αυτή η αντίδραση να είναι πανσυνδικαλιστική.

Έχοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά θέματα μετά την συνομολόγηση συμφωνίας με την Τρόικα, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θεωρεί ως θέματα άμεσης προτεραιότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα τα εξής:

- Εγρήγορση του Συνδικαλιστικού κινήματος για την δημιουργία ισχυρών αναχωμάτων αντίστασης κατά των αυξανόμενων προσπαθειών μείωσης μισθών και κουτσουρέματος δικαιωμάτων και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων.

- Αποτελεσματική συμμετοχή στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου στις αποφάσεις που θα έχουν να κάμουν με τον τρόπο εφαρμογής σημείων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν τους εργαζόμενους.

- Περισσότερα μέτρα κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ανέργων

- Μέτρα για στήριξη της απασχόλησης και απάμβλυνση της ανεργίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Γ.Σ, εκφράζει την στήριξη και συμπαράσταση του στο έκτακτο εποχικό ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό, που με βάση την συμφωνία Κυβέρνησης και Τρόικα δεν θα επαναπροσληφθεί. Το Γ.Σ, θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος να μην υλοποιηθεί τέτοια απόφαση.

- Αποτελεσματικότερη νομοθετική παρέμβαση από πλευράς της πολιτείας για διασφάλιση ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και καταπολέμηση του φαινομένου της υπόσκαψης των συλλογικών συμβάσεων μέσα από την χρησιμοποίηση με ανήθικο και αθέμιτο τρόπο, διαθέσιμης φτηνής εργατικής δύναμης. Ιδιαίτερα επαναλαμβάνουμε το αίτημα για εισαγωγή νομοθεσίας που να δίνει δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας, να επεκτείνει και να καθιστά υποχρεωτική την ισχύ συλλογικών συμβάσεων, όταν και εφόσον διαπιστώνεται ότι δημιουργείται απορρύθμιση της εργασίας και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

- Οι αλλαγές που γίνονται στο συνταξιοδοτικό, επιβάλλουν την επανασυζήτηση ειδικών ρυθμίσεων για εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

1 Δεκεμβρίου 2012


πηγή: ΠΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου