Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Προ τετελεσμένων αποφάσεων οι Συντεχνίες


alitheia

Οδυνηρό χαρακτήρισε το πακέτο μέτρων για τους δημόσιους υπαλλήλους ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος για άλλη μία φορά επέκρινε τις τράπεζες ότι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
Ο κ. Χατζηπέτρου που μιλούσε μετά το πέρας της σύσκεψης των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο Χριστόφια σημείωσε οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το τρίτο πακέτο περικοπών που καλούνται να επωμιστούν επισημαίνοντας ότι η εργατική αυτή τάξη κάνει βήματα προς τα πίσω.
Είναι το τρίτο πακέτο, πρόσθεσε και ανέφερε ότι είναι κρίμα λάθη άλλων να πληρώνουν οι μισθωτοί που έχουν ήδη κατά 10% μειωμένη αγοραστική αξία μισθού. Με την παγοποίηση των προσαυξήσεων κάποιοι που βρίσκονται στην αρχή της κλίμακας τους θα χάνουν από τα εισοδήματα τους για 28 χρόνια, σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας και σε πάγιο μισθό που θα συνεισφέρει για δύο χρόνια.
Αυτό θα έπρεπε να διορθωθεί έστω και με το να φορτωθούμε όλοι αυτή τη δαπάνη, είπε και ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει βελτίωση, όπως δεν υπήρξε ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος.
Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ακόμα πως το συνταξιοδοτικό αποτελεί για την ΠΑΣΥΔΥ τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να καταργηθεί. Συμπλήρωσε ότι «εμείς λέμε, αλλοίμονο αν η σύνταξη αποτελεί προνόμιο» και διατύπωσε τη θέση πως θα έπρεπε και ο ιδιωτικός τομέας να προχωρήσει σε αυτό το θέμα.
«Εμείς δεν είπαμε ποτέ να μην δώσουμε, αλλά ό,τι θα δώσουμε να είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας», δήλωσε και αναφέροντας ότι δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το εφάπαξ παρατήρησε ότι «η Κύπρος από τσαντίρια του 1974 μπήκε με την αξία της ευρωζώνη, χωρίς απάτες και λογιστικά λάθη».
Αποφεύγοντας να απαντήσει κατά πόσο θα ληφθούν απεργιακά μέτρα, είπε ότι το θέμα είναι ότι ο τόπος πάει χρόνια πίσω και όλο το φορτίο το επωμίζονται οι μισθωτοί και ανέφερε: «Αλλοίμονο εάν δεχθούμε αυτά τα μέτρα αδιαμαρτύρητα».
Προειδοποίησε ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το συνταξιοδοτικό του δημοσίου.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης κινείται στην πολιτική της Τρόικας, η οποία δοκιμάστηκε σε αρκετές χώρες και έχει αποτύχει και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική της Τρόικας θα αλλάξει, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει καλό παράδειγμα της εφαρμογής της.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι από τις θέσεις της Τρόικας και την απάντηση της Κυβέρνησης λείπουν οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είπε ότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Κυβέρνηση είναι σε πολιτικό επίπεδο και αφορά την πολιτική που ακολουθούσε η Τρόικα.
Είπε επίσης πως πρέπει να δώσει ώθηση στην απασχόληση και ειδικά των νέων και πρόσθεσε πως αυτοί οι πυλώνες πρέπει να περιληφθούν στο μνημόνιο ώστε οι πολίτες να ελπίζουν ότι δεν θα έρθει δεύτερο μνημόνιο.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι δεν θα ακολουθήσει δεύτερο μνημόνιο και ανέφερε ότι σημαντικό παράγοντα θα αποτελέσει η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επίθεση κατά των τραπεζών εξαπέλυσε και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης , τις οποίες κατηγόρησε ότι φέρουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
Ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα είναι αδυσώπητα σκληρά και ισοπεδωτικά και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε με θετικό μάτι το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια ως Κύπρος να αντιτάξουμε μια δική μας αντιπρόταση».
Ο κ. Κυρίτσης είπε στη συνέχεια ότι συνάντησαν κατανόηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αρκετά ζητήματα και ότι στο σημερινό ξεκαθάρισμα σημειώθηκε πρόοδος.
Ανέφερε ότι ξεκαθαρίστηκε ότι οι όποιες μειώσεις μισθών θα γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα επηρεάσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Πρόσθεσε ότι έγινε αποδεκτή η θέση ότι αποτελεί αδικία το ισοπεδωτικό πάγωμα των προσαυξήσεων και θα εξετασθούν τρόποι μέσα από τους οποίους αν δεν αρθεί αυτή η αδικία να μετριασθεί και μην πληρώσουν αυτοί των οποίων δεν ‘έτρεξε’ ακόμα η κλίμακα.
Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να αφουγκράζεται τη μεγάλη διεκδίκηση τα μέτρα που θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα να είναι το λιγότερο δυνατό οδυνηρά για τους μισθωτούς και την εργατική τάξη, που δεν έχει κανένα σφάλμα και παρακολουθούσε άναυδη εγκληματικές ενέργειες τραπεζών και τον τόπο να οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση και πτώχευση.
Ο κ. Διομήδους ανέφερε πως η διαπραγμάτευση με την Τρόικα πρέπει να είναι σκληρή και αποτελεσματική ώστε η Κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις που συμφώνησε με το συνδικαλιστικό κίνημα.
Καταλήγοντας, ο κ. Διομήδους είπε ότι σε περίπτωση που η Τρόικα είναι πολύ σκληρή, ή η Κυβέρνηση υπαναχωρεί, το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει, θα παλέψει και ίσως να βγει με μαχητικότητα στη διεκδίκηση πιο ευαίσθητου κοινωνικά μνημονίου, αναφέροντας ότι κατανοούμε ότι η κυπριακή οικονομία είναι ένα καράβι που βουλιάζει και εάν δεν υπάρξει δανειοδότηση δεν μπορεί να σωθεί με τίποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου