Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο σύνδεσμος ιδιοκτητών ακινήτων διαφωνεί με την αύξησης φορολόγησης της ιδιοκτησίας που προτείνει η κυβέρνηση


ΚΣΙΑ: Διαφωνεί για τη φορολόγηση των ακινήτων

 
onlycy.com 9, October 2012 - 14:39
Την έντονη διαφωνία του με τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα που αφορούν τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, εκφράζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει την πρόταση αποσπασματική, λέγοντας ότι η μόνη σωστή λύση είναι μια ολική φορολογική μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων.
Η πρόταση του ΚΣΙΑ για φορολογική μεταρρύθμιση εστιάζεται σε ένα πιο απλοποιημένο και πιο δίκαιο – όπως αναφέρεται – φορολογικό σύστημα με ένα φόρο στην απόκτηση, ένα στην κατοχή και ένα στην διάθεση σε αντικατάσταση των τόσων φορολογιών υπάρχουν σήμερα.
Υπενθυμίζει δε ότι το 2007 οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν σε φόρους και τέλη για τα ακίνητα κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και είναι αυτά τα έσοδα του κράτους που είχαν συμβάλει στα πλεονάσματα εκείνων των χρόνων, όπως σημειώνει. «Η πρόθεση πρέπει να είναι κίνητρα κι όχι αντικίνητρα για την ανάπτυξη για να έχουμε την αποκατάσταση των εσόδων του κράτους».
Η προτεινόμενη αύξηση του φόρου στους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον ΚΣΙΑ, θα πιέσει τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω. Η μείωση των αξιών των ακινήτων, συνεχίζει η ανακοίνωση, αφορά τον κάθε Κύπριο ιδιοκτήτη και θα επηρεάσει σοβαρά τις αποταμιεύσεις χρόνων που ο καθένας δημιούργησε με την εργασία και τον κόπο του.
Ο ΚΣΙΑ θεωρεί, επίσης, ότι η αύξηση των φορολογιών ακίνητης ιδιοκτησίας θα πλήξει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες απρόσοδων οικοπέδων, οι οποίοι δεν έχουν εισοδήματα από την ακίνητη ιδιοκτησία τους που θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω κατολίσθηση τιμών και αξιών.
Επιπρόσθετα, προστίθεται, οι ακίνητες ιδιοκτησίες που θα επιβαρυνθούν με αυξημένο φόρο έχουν ήδη φορολογηθεί, ενώ αυτές που αποκτήθηκαν με κέρδη, αυτά έχουν φορολογηθεί από το φόρο εισοδήματος. Οι περιουσίες που αποκτήθηκαν από κληρονομιά, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, θα πληρώσουν φόρο κεφαλαιουχικών κερδών στις τιμές διάθεσης σε σχέση με αυτές του 1980.
Ο ΚΣΙΑ θεωρεί ότι οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης στο προσχέδιο του μνημονίου της Τρόικας  έγιναν χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκομένους φορείς και η κυβέρνηση «επέλεξε να δώσει προτάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία αυξάνοντας την φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία, μαζί με σωρεία άλλων φορολογιών και δεν διάλεξε να επικεντρωθεί στο ουσιαστικότερο κομμάτι του προσχεδίου του μνημονίου της Τρόικα που αφορά στα ουσιαστικά και πολυαναμενόμενα διαρθρωτικά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου