Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019

Επισκόπηση 16/09 - 22/09

Επισκόπηση 16/09 - 22/09

Προχωρούν σε 24ωρη οι εργαζόμενοι Αρχής Λιμένων
16/09
Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα οι εργαζόμενοι της Αρχής Λιμένων Κύπρου, σε σχέση με τα αιτήματά τους για το Ταμείο Υγείας, ενώ αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, με 24ωρη
απεργία, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση των συντεχνιών, «δυστυχώς η καθόλου βοηθητική στάση που συνεχίζετε να κρατάτε ως Α.Λ.Κ. στο επίμαχο θέμα του Ταμείου Υγείας του προσωπικού σας, μας οδήγησε σήμερα στην πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας, την οποία είχαμε προαναγγείλει από τις 6 Σεπτεμβρίου».
 
Κατά τη διάρκεια της σημερινής στάσης και με βάση τα γεγονότα και τα δεδομένα που υπήρχαν ενώπιον μας, προστίθεται, αποφασίστηκε σε γενικές συνελεύσεις των απεργών, όπως τα μέτρα κλιμακωθούν, με πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

 Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας και σε περίπτωση που η στάση της Α.Λ.Κ. συνεχίζει να είναι η ίδια, σημειώνει η ανακοίνωση, θα αποφασιστούν εκ νέου οι τρόποι αντίδρασης των εργαζομένων, μη αποκλειόμενης και της επ’ αόριστον απεργίας.
 
«Σας έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει ότι έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για επίλυση του ζητήματος, οι οποίες είναι και πρακτικές και εφαρμόσιμες», αναφέρουν οι συντεχνίες και επαναλαμβάνουν την ετοιμότητα τους για διάλογο για εξεύρεση λύσης και αποφυγή των μέτρων.
πηγή: Stockwatch

Απεργιακά σύννεφα στην JCC
16/09
Γενική συνέλευση των εργαζομένων στη JCC πραγματοποιεί στις 24 Σεπτεμβρίου η ETYK όπου μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία για τη λήψη απεργιακών μέτρων.
Σε εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ, σημειώνει ότι η διοίκηση της εταιρείας είχε υποχρέωση, από 1/1/2019, με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες, να παραχωρήσει σε όλο το προσωπικό την ετήσια προσαύξηση βάσει των συμφωνημένων μισθολογικών κλιμάκων, αλλά και την ΑΤΑ.
«Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της οργάνωσης μας, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, παραβιάζοντας εξόφθαλμα τόσο τις υφιστάμενες συμφωνίες όσο και το νόμο περί προστασίας των μισθών», σημειώνεται.
Προστίθεται ότι η ενέργεια της διοίκησης της εταιρείας δεν είναι μεμονωμένη, «αλλά αποτελεί δείγμα της γενικότερης απαξιωτικής της στάσης έναντι των συμφωνιών, αλλά κυρίως, του ίδιου του προσωπικού της».
«Απαξιωτική είναι η στάση της εταιρείας έναντι και των εργασιακών θεσμών του τόπου, αφού, για το θέμα της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, υπάρχει απόφαση του υπουργείου εργασίας, την οποία η εταιρεία, φαίνεται, δεν λαμβάνει υπόψη. Η στάση αυτή της εταιρείας, δεν αφήνει άλλη επιλογή στην οργάνωση μας, από τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων αλλά και των εργασιακών θεσμών», υπογραμμίζεται.
Κατά τη γενική συνέλευση της 24ης Σεπτεμβρίου θα γίνει ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, οι συνάδελφοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να επιλύσουν τυχόν απορίες και στο τέλος θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για να εξουσιοδοτηθεί το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωση μας να προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της απεργίας, για επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
πηγή: Stockwatch

Σε μονόωρη στάση εργασίας κατέρχεται η ΟΕΛΜΕΚ
17/09
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατέρχονται την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξετάσεις των τετραμήνων, το συνταξιοδοτικό, τη μη έγκαιρη στελέχωση και τα κλιματιστικά.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης να κατέλθουν σε στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας είπε ότι είναι μια στάση διαμαρτυρίας και είναι καταγεγραμμένα τα τέσσερα ζητήματα, τα οποία συζήτησε χθες το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

 Σε ερώτηση ποια είναι αυτά τα ζητήματα, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι αφορά πρώτον τη σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί στις σχολικές μονάδες και για την οποία έχουν επιμορφωθεί οι εκπαιδευτικοί στα σεμινάρια του Σεπτεμβρίου και έχουν προκληθεί πολλές ανησυχίες και πολλοί προβληματισμοί αναφορικά με τα όσα αναγράφονται στην εγκύκλιο.
 
«Μιλάμε για χρονοδιαγράμματα ανεφάρμοστα. Υπάρχουν κάποιες ασάφειες, αρκετά κενά, για τα οποία θα πρέπει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Και η Οργάνωση μας αν κληθεί, βεβαίως θα ανταποκριθεί να υποβάλει τις εισηγήσεις της. Ελπίζουμε να μην συμβεί εκείνο που συνέβη τον Ιανουάριο όταν η Οργάνωση κατέθεσε κάποιες προτάσεις για το σχέδιο αξιολόγησης των μαθητών και στο τέλος έτρεχαν όλοι τον Ιούλιο του 2019 να ενσωματώσουν κανονισμούς, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες, πρέπει να πω, ότι αρκετές ενσωματώθηκαν στο τέλος της ημέρας στη νομοθεσία. Άρα, αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη εγκύκλιο», συμπλήρωσε.
  
 
Υπάρχουν αρκετά σημεία, συνέχισε ο κ. Χατζησάββας, «τα οποία δεν μπορούν να αφήσουν τη σχολική μονάδα να λειτουργήσει, όπως πιεστικά χρονοδιαγράμματα και άλλα, τα οποία θα πρέπει να εξηγήσουμε και εμείς στο Υπουργείο Παιδείας, αν μας καλέσουν».
 
Το άλλο ζήτημα αφορά το συνταξιοδοτικό. «Δεν επιτρέπεται για οκτώ ολόκληρα χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών να αφήνει ανασφάλιστους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και γενικά κρατικούς υπαλλήλους και ήδη παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, κυρίως, να αφυπηρετούν χωρίς να πάρουν κανένα συνταξιοδοτικό ωφέλημα, παρά τα χρόνια υπηρεσίας που έχουν ένεκα της νομοθεσίας που ψηφίστηκε», πρόσθεσε.
 
Το τρίτο σημείο αφορά, συνέχισε ο κ. Χατζησάββας, τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

 «Ζητήσαμε εδώ και αρκετά χρόνια ένα σχεδιασμό, έτσι ώστε να τοποθετηθούν κλιματιστικά μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Συνεχώς υπάρχει αντίδραση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, με τις δικαιολογίες ότι προκαλούνται διάφορες ασθένειες, και ούτω καθεξής. Και επίσης η μη έγκαιρη στελέχωση. Παρατηρούμε κάποιες ελλείψεις μέχρι σήμερα. Υπάρχουν αρκετά παιδιά, τα οποία βρίσκονται έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, παρόλο που ο προγραμματισμός, ουσιαστικά, αρχίζει από τον Φεβρουάριο κάθε σχολικής χρονιάς για την επόμενη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.
    
Ερωτηθείς αν ήταν ομόφωνη η απόφαση για την μονόωρη στάση εργασίας, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι λήφθηκε με πλειοψηφία.
 
«Υπήρχε άλλη πρόταση για να γίνουν απεργίες, η οποία απορρίφθηκε και υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά ζητήματα, τα οποία είναι προς όφελος και του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Είναι μια 45΄ στάση εργασίας, την οποία εμείς χαρακτηρίζουμε στάση διαμαρτυρίας», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση ποια περίοδος θα πραγματοποιηθεί η στάση εργασίας, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι θα το αποφασίσει εντός των ημερών η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ.
 
Ερωτηθείς αν θα ληφθούν και άλλα μέτρα, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι αναμένουν το Υπουργείο Παιδείας να καλέσει την ΟΕΛΜΕΚ για να μπούμε σε ένα διάλογο αναφορικά με αυτά τα ζητήματα.
πηγή: Stockwatch

Ζητούν επίλυση προβλημάτων οι συντεχνίες ΑΗΚ 1930
18/09
Επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ απέστειλαν συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στην Αρχή, στην οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι σοβαρά θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, τα οποία είχαν συμφωνηθεί μετά από μακροχρόνιο διάλογο, με το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν προωθήθηκαν για υλοποίηση από πλευράς του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Την επιστολή αποστέλλουν η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού ΕΠΟΠΑΗ, η συντεχνία Ημικρατικών Δημοτικών & Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου ΣΗΔΗΚΕΚ, η συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ΣΕΠΑΗΚ και η συντεχνία Υπαλλήλων Βάρδιας Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ΣΥΒΑΗΚ.
 
Οι συντεχνίες κάνουν αναφορά στο θέμα των εισοδημάτων του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Υπαλλήλων ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι αυτά αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των εργαζομένων και χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτη» την ενέργεια του ΔΣ να υιοθετήσει την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορά το μέλλον του Ταμείου, κάνοντας λόγο για «μονομερή παραβίαση Συλλογικών Συμβάσεων και Κανονισμών» και για οικειοποίηση των χρημάτων των εργαζομένων.
 
Επίσης οι συντεχνίες καταλογίζουν «ασύμμετρη αναλγησία στα σοβαρά θέματα υγείας του προσωπικού.
 
Παράλληλα απαιτούν εφαρμογή των προνοιών της Συλλογικής Σύμβασης όσον αφορά το Ταμείο και ζητούν αυτό να μη διασυνδέεται με το ΓεΣΥ.
               
Υποδεικνύουν ακόμα ότι η μη συμμόρφωση του Διοικητικού Συμβουλίου με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι παράνομη και ζητούν σεβασμό στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας.
 
«Η διατήρηση της εργατικής ειρήνης στον Οργανισμό μας είναι πρωταρχικής σημασίας και η κρισιμότητα των πιο πάνω θεμάτων απαιτεί όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων, τόσο για τον Οργανισμό, όσο και για την οικονομία του τόπου γενικότερα. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς», σημειώνουν οι συντεχνίες.
 
Στην επιστολή κάνουν επίσης αναφορά στα θέματα που αφορούν το Νομοσχέδιο Μερισματικής Πολιτικής, τα αντιρρυπαντικά συστήματα / κινητές μονάδες, το φυσικό αέριο και τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
πηγή: Stockwatch

Σωσίβιο Ζέτας στα ξενοδοχεία
19/09
Οι διευκρινίσεις που έδωσε στους ξενοδόχους η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου επί της μεσολαβητικής της πρότασης για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, δημιουργούν προσδοκίες για να αποφευχθεί νέα εργατική κρίση στα ξενοδοχεία.
Οι ενδείξεις που λαμβάνουν από τα διοικητικά όργανα των δύο συνδέσμων των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ είναι μεν ενθαρρυντικές ως προς την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης, ωστόσο, καθοριστικές των εξελίξεων θα είναι οι τοπικές συνελεύσεις στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου όπου εκδηλώνονται και οι πιο σοβαρές αντιδράσεις.
Οι δύο αυτές επαρχίες αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των μελών, κυρίως του ΠΑΣΥΞΕ, η ψήφος των οποίων θα κρίνει το αποτέλεσμα της επικύρωσης ή όχι της πρότασης Αιμιλιανίδου.
Όπως πληροφορείται η StockWatch, οι δύο σημαντικές διευκρινίσεις που έδωσε η υπουργός εργασίας αφορούν στο εργασιακό καθεστώς της έκτακτης απασχόλησης φοιτητών και ο διαμοιρασμός της εισφοράς του 1% στο ταμείο ευημερίας.
Σε ότι αφορά την έκτακτη απασχόληση φοιτητών, η κ. Αιμιλιανίδου διευκρίνισε ότι η μισθοδοσία των εποχικών εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν θα εμπίπτει του διατάγματος για νομική κατοχύρωση κατώτατου μισθού.
Άλλωστε, οι όροι εργασίας φοιτητών στα ξενοδοχεία δεν ήταν ποτέ μέρος των εκάστοτε συλλογικών συμβάσεων.
Τα πλείστα ξενοδοχεία εργοδοτούν κάθε χρόνο, την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο, φοιτητές από το εξωτερικό για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης με συγκεκριμένους όρους εργασίας και μισθοδοσίας.
Πέραν από τον μισθό που απορρέει από το προσωπικό τους συμβόλαιο, προβλέπεται σε πολλές περιπτώσεις υποχρέωση του ξενοδόχου να παρέχει διαμονή και διατροφή, το κόστος των οποίων επωμίζεται ο εργοδότης.
Σε ότι αφορά την εισφορά του ταμείου ευημερίας, η κ Αιμιλιανίδου αποδέχτηκε εισήγηση του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ, όπως το υπουργείο εργασίας ζητήσει νομική γνωμάτευση καθώς η νομική κατοχύρωση της πρόνοιας αυτής της συλλογικής σύμβασης, που θα προέλθει από το διάταγμα της υπουργού εργασίας, θα αντίκειται σχετικής πρόνοιας του Συντάγματος.
Με βάση τη σύμβαση οι ξενοδόχοι καταβάλλουν 1% επί του βασικού μισθού των υπαλλήλων στο ταμείο ευημερίας.
Οι νομικοί σύμβουλοι των ξενοδόχων, θεωρούν την υποχρεωτική καταβολή του 50% της εισφοράς μόνο προς τις δύο συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, βάσει και του διατάγματος που θα εκδοθεί, ως αντιβαίνουσα σχετικής πρόνοιας του Συντάγματος.
Υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική παραχώρηση του 0,5% στο ταμείο ευημερίας αντιβαίνει του ελεύθερου δικαιώματος των εργαζομένων να ανήκουν ή να μην ανήκουν σε οποιοδήποτε συνδικαλιστικό όργανο, ή να μην υπάγονται στις τάξεις των δύο συγκεκριμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Το ταμείο ευημερίας ήταν μέχρι πρόσφατα μέρος της συλλογικής σύμβασης και η συνεισφορά των ξενοδόχων ύψους 1% προοριζόταν μόνο για όσους υπαλλήλους κάλυπτε η σύμβαση.
Η συνεισφορά του οργανωμένου προσωπικού καταβάλλεται μέχρι σήμερα εξ ημισείας. Το 50% μεταφέρεται στη ΣΕΚ και στην ΠΕΟ και το υπόλοιπο 50% στο ταμείο των ξενοδόχων για σκοπούς ευημερίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«Οι διευκρινίσεις που λάβαμε από την υπουργό εργασίας στα δύο καίρια ζητήματα που αποτελούσαν, κατά κάποιο τρόπο, εμπόδιο για την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης, έχουν μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις και ευελπιστώ ότι οι επαρχιακές συνελεύσεις των μελών του ΠΑΣΥΞΕ μετά και τη σχετική ενημέρωση που θα γίνει θα την εγκρίνουν», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.
Από πλευράς του ΔΣ του ΣΤΕΚ, έχει διαρρεύσει ότι τα μέλη του ΔΣ κατόπιν των διευκρινίσεων που δόθηκαν από την υπουργό εργασίας, θα υποδείξουν στα μέλη του συνδέσμου να την επικυρώσουν.
Στελέχη της διοίκησης των δύο συνδέσμων των ξενοδόχων δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, μετά το πέρας των επαρχιακών συνελεύσεων των μελών τους, να ακολουθήσει κοινή συνέλευση σε παγκύπρια βάση για την επικύρωση της μεσολαβητικής πρότασης.
Διευκρινίσεις δόθηκαν επίσης και για την ενσωμάτωση της «λεγόμενης» μονάδας στο μισθολόγιο των ξενοδοχείων.
Οι διευκρινίσεις είναι περισσότερο τεχνικής φύσεως και αφορούν τη λογιστική μεθοδολογία που θα χρησιμοποιούν οι εσωτερικοί ελεγκτές των ξενοδοχειακών μονάδων καθώς μέχρι σήμερα υπήρξε παρερμηνεία των όσων προβλέπει η μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας.
Πάντως, οι αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα ξενοδόχων σε ότι αφορά την αύξηση του εργατικού κόστους από την ικανοποίηση των αιτημάτων των συντεχνιών παραμένουν.
Αρκετά είναι τα μέλη των δύο συνδέσμων που εκτιμούν, σε μία πρώτη ανάγνωση, ότι το εργατικό κόστος των ξενοδοχειακών τους μονάδων θα ανέλθει μέχρι και 15%.
Υπάρχουν οι ξενοδόχοι των οποίων οι υπάλληλοι είναι οργανωμένοι στις συντεχνίες και υποστηρίζουν ότι θα επωμιστούν μία αύξηση του εργατικού κόστους μεταξύ 10%- 11% ενώ μία άλλη μεγάλη μερίδα των ξενοδόχων που απασχολεί κυρίως εργαζομένους με προσωπικό συμβόλαιο ισχυρίζεται ότι η αύξηση του εργατικού τους κόστους θα ξεπεράσει το 15%.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία μέλη των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ έχουν αποδεχτεί στο πλαίσιο των γενικών τους συνελεύσεων τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας με συντριπτική πλειοψηφία.
Οι επαρχιακές συνελεύσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων ολοκληρώθηκαν χθες στην Πάφο.
Η υπουργική μεσολαβητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%.
Οι αυξήσεις θα δοθούν σταδιακά σε ετήσια βάση και σε βάθος τεσσάρων χρόνων.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Oξεία αντιπαράθεση ΠΑΣΥΔΥ-ΟΕΒ για τους μισθούς
20/09
Μετωπική σύγκρουση προκλήθηκε μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και ΟΕΒ, με αφορμή δηλώσεις του γδ της ομοσπονδίας εργοδοτών σε σχέση με την επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για επικύρωση ή όχι της πρωτόδικης απόφασης για τους μισθούς στο δημόσιο.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου μιλώντας στη StockWatch και απαντώντας με σκληρή γλώσσα στον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του υπέχουν ποινικού αδικήματος καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ, «διαπράττει ποινικό αδίκημα και παραβιάζει τον ποινικό κώδικα όταν δηλώνει δημόσια ότι θα ζητήσει την τροποποίηση του συντάγματος προκειμένου να αποφευχθεί η αναδρομική επιστροφή χρημάτων, από την ώρα που εκκρεμεί η δικαστική υπόθεση».
«Ας στείλει την αστυνομία ο κ. Χατζηπέτρου να μας συλλάβει» ήταν η απάντηση του κ. Αντωνίου στον ηγέτη του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος επανέλαβε τη θέση της ομοσπονδίας εργοδοτών ότι «θα πράξει ότι είναι δυνατό για να τροποποιηθεί το σύνταγμα προκειμένου να αποτραπεί η αναδρομική επιστροφή. χρημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες στα δημοσιονομικά του κράτους».
Ο κ. Χατζηπέτρου υποστήριξε ότι στερούνται σοβαρότητας τα όσα δηλώνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις καθώς, όπως σημείωσε, «αν η απόφαση του ανωτάτου δεν θα προβλέπει
  αναδρομική ισχύ, τότε μόνο μερικά εκατομμύρια ευρώ θα δώσει η κυβέρνηση σε εκείνους που έχουν προσφύγει».
«Επομένως που υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:
«Λυπούμαι διότι δεν γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία δεν θα έπρεπε κανένας να τολμά να συζητά».
Ο κ. Χατζηπέτρου ισχυρίστηκε ότι το ποσό που έχει λάβει το κράτος από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο πλαίσιο των αποκοπών που είχαν συμφωνηθεί το 2012 ανέρχεται κοντά στα €3 δισ. «και σήμερα καλείται να επιστρέψει  στο προσωπικό μερικά εκατομμύρια ευρώ».
Ταυτόχρονα, διερωτήθηκε γιατί ενώ ο υπουργός οικονομικών γνωρίζει την πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών και ότι όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη, είναι διαχειρίσημα, γιατί τάσσεται με δηλώσεις του υπέρ των εργοδοτικών οργανώσεων.
Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι αναδρομικά θα πάρουν τις μισθολογικές αποκοπές τους μόνο όσοι προσέφυγαν στο δικαστήριο.
Αντίθετα ο κ. Αντωνίου υποστήριξε από την πλευρά του ότι αναδρομικά θα λάβουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταχώρησαν προσφυγή στο δικαστήριο γύρω 900 άτομα ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν να λάβουν αναδρομικά λεφτά από τις 29 Μαρτίου 2019, όταν τότε είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.
Ο κ. Αντωνίου παρατήρησε ότι το «το ποσό που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζεται στο €1,08 δις και αν αφαιρεθεί η φορολόγηση που γίνεται στα εισοδήματα, υπολογίζουμε το τελικό ποσό γύρω στα €800 εκ.
Διερωτήθηκε πάντως εάν η ΠΑΣΥΔΥ επιχειρεί, με αυτή την αντίδραση της να φιμώσει την ΟΕΒ.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου