Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

επισκόπηση 24-30/12



Επισκόπηση 24-30/12

Αγώνας για επαναφορά των παραχωρήσεων εργαζομένων

28/12

Η ΠΕΟ, στο πρωτοχρονιάτικό της μήνυμα αναφέρει ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα, διεκδικώντας  μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πως.

Σημειώνει ότι το 2018 ήταν αποφασιστικός χρόνος στην προώθηση της πολιτικής για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων, αφού σε 171 συλλογικές συμβάσεις που αφορούν πέραν των 22,000 εργαζομένων, επιτεύχθηκε επαναφορά μισθών και ωφελημάτων. Σε σημαντικό αριθμό συμβάσεων που ολοκληρώθηκε η ανανέωση τους, υπήρξε και αύξηση μισθών.

Με βάση τα στοιχεία των συντεχνιών της ΠΕΟ, το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης 205 συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν πέραν των 78,000 εργαζομένων.

Αναφέρει επίσης ότι κεντρικός στόχος της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με την διαδικασία ανανέωσης των παγκύπριων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, είναι η προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμβάσεις και η διαμόρφωση μέσα από ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης και διαλόγου ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης, για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Η ΠΕΟ διεκδικεί επίσης εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως ομόφωνα έχει ψηφιστεί, επανασυζήτηση του μέτρου της μείωσης κατά 12% της σύνταξης σ’ όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, δρομολόγηση των ενεργειών που να οδηγούν σε επανέναρξη του προγράμματος δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού στο ΤΚΑ, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής και βελτιώσεις στο φορολογικό σύστημα που να οδηγούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην ελάφρυνση των μισθωτών από ισοπεδωτικές φορολογίες και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

 Σε σχέση με το Κυπριακό, η ΠΕΟ αναφέρει ότι η παρατεταμένη στασιμότητα στην οποία ευρίσκεται, δεν  είναι μόνο άγονη, αλλά και επικίνδυνη. Θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιδιώξει επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κράνς Μοντανά.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ, ο Πρόεδρος "αναλώνεται εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που όχι μόνο δεν βοηθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών αλλά μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια" και προσθέτει πως η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου για χαλαρή ομοσπονδία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για συζήτηση μιας λύσης έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στην Τουρκία να  θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών τη διαχρονική της επιδίωξη για συνομοσπονδία που ουσιαστικά συνιστά λύση διχοτόμησης.

Η ΠΕΟ, αναφέρεται, θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και με κοινή δράση με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την προώθηση του στόχου για μια επανενωμένη, ομόσπονδη κοινή πατρίδα, για λύση που θα μας απαλλάσσει από τη ξένη παρουσία και να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους.

πηγή: stockwatch

Στα χέρια εργαζομένων ΚΟΤ το σχέδιο εθελούσιας εξόδου

28/12

Στα χέρια του προσωπικού του ΚΟΤ βρίσκεται από χθες το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, το οποίο προνοεί μέγιστη αποζημίωση €100 χιλ. και αριθμό αποχωρούντων που δεν θα υπερβαίνει το 40% του συνόλου του προσωπικού.
Δικαιούχοι του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης είναι και οι 230 περίπου εργαζόμενοι στον ΚΟΤ, ο οποίος από τις 2 Ιανουαρίου μετεξελίσσεται σε υφυπουργείο τουρισμού, ενώ υφυπουργός σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου διορίστηκε ο Σάββας Περδίος με μεγάλη πείρα σε διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου οι δικαιούχοι θα έχουν ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών για να απαντήσουν (μέχρι τέλος Ιουνίου).
Κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων του σχεδίου θα πρέπει επίσης να έχουν 5 τουλάχιστον χρόνια υπηρεσία στον οργανισμό και τουλάχιστον 19 μήνες υπηρεσίας μέχρι την ημερομηνία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.
Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ ξεκαθαρίζουν ότι το σχέδιο είναι εθελούσιο και ότι κανένας δεν πρόκειται να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση.
Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ημικρατικών οργανισμών ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία δήλωσε στη StockWatch ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του εργοδότη να εγκρίνει ή να απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα για αποχώρηση», εκτιμώντας ότι «με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων όσον θα επιλέξουν να αποχωρήσουν άλλα και όσων επιλέξουν να παραμείνουν στο υφυπουργείο τουρισμού».
Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε στη StockWatch ότι «μέσα από το σχέδιο φροντίσαμε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων το οποίο δίνει το δικαίωμα σε όσους υπαλλήλους δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων να αφυπηρετήσουν σε διάστημα έξι μηνών».
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν δεν θα ξεπερνά το 20% ενώ σχολιάζοντας το ύψος της αποζημίωσης που ανέρχεται στις €100 χιλ. αφορολόγητες, χαρακτήρισε ισοζυγισμένο το σχέδιο.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Κύπρος: Επενδύει στο ταλαντούχο προσωπικό

28/12

Τη 15η θέση όσον αφορά στην επένδυση και διατήρηση ταλέντων στην αγορά εργασίας καταλαμβάνει η Κύπρος σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του IMD World Talent Ranking 2018, στην οποία τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 63 χώρες. Η μελέτη έγινε λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως την επένδυση και την ανάπτυξη των εργαζομένων στη βάση του ταλαντούχου προσωπικού αλλά και τις δεξιότητες που τους προσφέρονται για ανάπτυξή του.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα για την Κύπρο όσο αφορά στην επένδυση και ανάπτυξη του εγχώριου ταλαντούχου προσωπικού, καθώς καταλαμβάνει την 5η θέση από τις 63 χώρες της κατάταξης πάνω και από χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία και το Ισραήλ.

Στις άλλες κατηγορίες η Κύπρος κατέλαβε πιο χαμηλές βαθμολογίες. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία που αφορά στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό η χώρα μας καταλαμβάνει την 27η θέση, ενώ όσον αφορά στην κατηγορία για τις δεξιότητες η Κύπρος καταλαμβάνει την 26η θέση.

Στην κατηγορία επένδυση και ανάπτυξη υπάρχουν υποκατηγορίες όπως δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και ανά μαθητή. Στις δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση ως προς το ΑΕΠ η Κύπρος καταλαμβάνει την 9η θέση με 6,4%, ενώ στις κρατικές δαπάνες στην εκπαίδευση ως προς το ΑΕΠ η χώρας μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 39,1%.

Χαμηλή θέση στην υποκατηγορία καταλαμβάνει η Κύπρος για το 2018 όσον αφορά στο ερώτημα αν η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι προτεραιότητα για τις εταιρείες, αφού λαμβάνει την 59η θέση ανάμεσα σε 63 χώρες.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η θέση που καταλαμβάνει η Κύπρος στην υποκατηγορία «κόστος ζωής», αφού είναι στην 8η θέση, ενώ όσον αφορά στην προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων στον εργασιακό τομέα η χώρα μας καταλαμβάνει την 49η θέση. Σε σχέση με τα κίνητρα που δίδονται σε εργαζομένους από εταιρείες η Κύπρος λαμβάνει την 51η θέση.

Στην τρίτη κατηγορία που αφορά στις δεξιότητες και πιο συγκεκριμένα την υποκατηγορία «ανάπτυξη εργατικού δυναμικού» η Κύπρος παίρνει την 12η θέση, ενώ όσον αφορά στην υποκατηγορία της διασύνδεσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μια ανταγωνιστική οικονομία είμαστε στην 27η θέση.  


Επανέρχονται στο προσκήνιο τα εργασιακά των εκπαιδευτικών

Συνάντηση λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, η δεύτερη μετά το πέρας της κρίσης, την Παρασκευή στο Υπ. Οικονομικών.

27/12
του Νικόλα Πέτρου

Σε μερικά μόλις 24ώρα υποδεχόμαστε το νέος έτος και το απρόβλεπτο 2018 το οποίο προκάλεσε αρκετές αναταραχές στην Παιδεία, μας αποχαιρετά αφήνοντας πίσω του πολλά ανοικτά ζητήματα.
Το καλοκαίρι με την κρίση που ξέσπασε στην Παιδεία, μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για εξορθολογισμό του τομέα της εκπαίδευσης, ήταν μονάχα η πρώτη σπίθα ανάμεσα στις σχέσεις του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σημειώνεται πως για πολλούς η φετινή σχολική χρονιά ήταν η χειρότερη αφού ξεκίνησε με τις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ να ανακοινώνουν μέτρα θέλοντας να ασκήσουν πίεση τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στο Υπουργείο προκειμένου να αναιρεθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις οποίες ήταν άκρως αντίθετη η πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου.
Υπενθυμίζεται πως στις 26 Σεπτεμβρίου μετά την απαγωγή των δύο ανήλικων από σχολείο στην Λάρνακα, εκπαιδευτικές οργανώσεις και Διυπουργική Επιτροπή πραγματοποίησαν παρασκηνιακή συνάντηση δίνοντας τα χέρια προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα τους και να βάλουν ένα τέλος στην εν λόγω κρίση, ενώ συμφώνησαν παράλληλα τα σημεία διαφωνίας να παραπεμφθούν για διάλογο στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ). Από εκεί και πέρα, άρχισαν να αναδεικνύονται καθημερινά τα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία στην Κύπρο, όπως αυτά της Ασφάλειας και Υγείας στα σχολεία, της βίας και παραβατικότητας, αλλά και η εισαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, οι οποίες βρίσκουν κατά τόσο την πλειοψηφία των μαθητών, όσο και τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.
Στις 26 Σεπτεμβρίου μετά την απαγωγή των δύο ανήλικων από σχολείο στην Λάρνακα, εκπαιδευτικές οργανώσεις και Διυπουργική Επιτροπή πραγματοποίησαν παρασκηνιακή συνάντηση
Συνεδριάζει η ΜΕΠΕΥ
Για μόλις δεύτερη φορά θα συνεδριάσει την Παρασκευή στη 13.00 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Οικονομικών η ΜΕΠΕΥ, για τα εργασιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών. Πρόσκληση για την εν λόγω συνεδρία έλαβαν από την περασμένη Παρασκευή οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και οι οργανώσεις ΟΕΔΕ, ΣΕΜΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ, από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.
Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συζήτηση, τόσο των έξι εργασιακών θεμάτων που ήταν εγγεγραμμένα στην ατζέντα στις 15 Νοεμβρίου όσο και των υπολοίπων ζητημάτων που συζητήθηκαν, μετά από παρέμβαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Υπενθυμίζεται δε, πως στην πρώτη συνεδρία εξετάστηκαν θέματα τα οποία αφορούσαν την πίστωση διδακτικών ωρών που αφαιρέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, τον Βιολογικό Παράγοντα των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Τμήματος, την αναδιάρθρωση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών βάσει των χρόνων υπηρεσίας τους, τον συνδικαλιστικό χρόνο, το Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν το 60ο έτος για τη Μέση και το 58ο για τη Δημοτική Εκπαίδευση, το Ταμείο Πρόνοιας για εκπαιδευτικούς που δεν καλύπτονται σήμερα από το σχέδιο κρατικής σύνταξης, αλλά και τις αργίες.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν καταθέσει γραπτώς τα επιχειρήματα τους στον πρόεδρο της Επιτροπής και Γενικό Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, και εκ τότε ανέμεναν νέα πρόσκληση για να λάβουν τις θέσεις του Υπουργείου σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Αξίζει να αναφερθεί πως η καθυστέρηση του διαλόγου σε συνδυασμό με το ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από την Κυβέρνηση έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, έφερε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη βδομάδα με τον κ. Πατσαλίδη, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την στασιμότητα του διαλόγου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο αυτών των αντιδράσεων οι «Κ» στην Κυριακάτικη έντυπη έκδοση της, είχε αποκαλύψει πως ο διάλογος στην ΜΕΠΕΥ παίρνει παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ακυρώθηκε η στάση εργασίας στην Ελληνική

27/12

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη στάση εργασίας της ΕΤΥΚ στην Ελληνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ως εκ τούτου, τα καταστήματα και τα ταμεία θα λειτουργήσουν κανονικά και θα κλείσουν στις 13:30.
Η αναστολή της δίωρης στάσης εργασίας ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ του τμήματος προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας και της ηγεσίας της ΕΤΥΚ.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξεκινήσει διάλογος εντός του 2019 για να εξευρεθεί λύση και επί των δύο εργατικών διαφορών που έχουν προκύψει.
Η πρώτη διαφορά αφορά στην κατακράτηση, όπως ισχυρίζεται η ΕΤΥΚ, των εισφορών του ταμείου προνοίας των μελών της που ήταν στη ΣΚΤ και η δεύτερη τη μη ένταξη τους σε μισθολογικές κλίμακες και κατ’ επέκταση στο οργανόγραμμα της τράπεζας με το ανάλογο σχέδιο υπηρεσίας για να τους παρέχεται το δικαίωμα της προοπτικής ανέλιξης τους εντός του οργανισμού.
Σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η σημερινή δίωρη στάση εργασίας αναβάλλεται για το γεγονός ότι υπήρξαν εξελίξεις που οδηγούν στη διευθέτηση του προβλήματος.
Αναφέρεται ότι έγινε συνάντηση το πρωί μεταξύ  της ΕΤΥΚ με εκπροσώπους της Ελληνικής Τράπεζας και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος.
«Με επιστολή της η Τράπεζα δεσμεύεται ότι εντός της επόμενης βδομάδας θα λυθεί το θέμα της καταβολής του Ταμείου Προνοίας. Ουδέποτε στόχος της οργάνωσής μας ήταν τα μέτρα, γι’ αυτό και δίνουμε άλλη μια ευκαιρία στη φιλική διευθέτηση του προβλήματος», σημειώνεται.
Πηγή: stockwatch

ΕΤΥΚ: Συμβόλαιο με CNP για ομαδική ασφάλιση ζωής

27/12

Σε συμφωνία με την ασφαλιστική εταιρεία CNP Cyprialife για ανανέωση του συμβολαίου ομαδικής ασφάλισης ζωής του τμήματος αφυπηρετησάντων προχώρησε η ΕΤΥΚ υπογράφοντας με την εταιρεία τριετές συμβόλαιο.
Στο νέο συμβόλαιο το οποίο έχει ισχύ από 1/1/2019, εντάσσονται αυτόματα (αν το επιθυμούν) όλοι όσοι είναι καλυμμένοι από το υφιστάμενο συμβόλαιο που λήγει στις 31/12/2018. Το ύψος και το είδος των καλύψεων παραμένει αμετάβλητο, ως επίσης και το ύψος του ασφαλισμένου κεφαλαίου για κάθε μέλος.
Αυτό που διαφοροποιείται είναι το ασφάλιστρο που καταβάλλει το κάθε μέλος.
Με βάση τη συμφωνία με την CNP τα ετήσια ασφάλιστρα, τα οποία είναι εγγυημένα για τρία χρόνια και τα οποία ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν ως εξής:
- Θάνατος από οποιαδήποτε αιτία: €2,95 για κάθε €1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου
- Θάνατος από ατύχημα (Μέγιστο ασφαλισμένο κεφάλαιο €50.000): €0,18 για κάθε €1.000.
Δηλαδή, το συνολικό ασφάλιστρο, για όσους είναι ασφαλισμένοι για ποσό μέχρι και €40.000 θα είναι €3,13 για κάθε €1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου. Για όσους είναι ασφαλισμένοι από €50.000 και πάνω, το ετήσιο ασφάλιστρο θα είναι €2,95 για κάθε €1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου συν €9 (εφάπαξ ποσό).
Το δικαίωμα ανανέωσης του συμβολαίου (€5 το χρόνο) που υπήρχε στο υφιστάμενο συμβόλαιο, δεν προβλέπεται από το νέο συμβόλαιο.
Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, στο νέο συμβόλαιο, τα υφιστάμενα μέλη αν το επιθυμούν ασφαλίζονται αυτόματα, χωρίς οποιαδήποτε απόδειξη ασφαλισιμότητας.
Πηγή: stockwatch

Απεργία κλείνει τα ταμεία της Ελληνικής

27/12
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα από τις 12:30 – μέχρι τις 14:30 οι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας, αναγκάζοντας την να κλείσει τα ταμεία μία ώρα νωρίτερα, εν μέσω των εορτών.
Την απεργία προκήρυξε η ΕΤΥΚ, κατηγορώντας τη διοίκηση της τράπεζας ότι κάνει διακρίσεις έναντι των περίπου 1200 υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ που εντάχθηκαν πρόσφατα στο προσωπικό της Ελληνικής.
Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν και τα μέλη των συντεχνιών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, τα οποία προέρχονται από τη Συνεργατική Τράπεζα.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η ΕΤΥΚ για τη σημερινή δυναμική αντίδραση των μελών της.
Ο πρώτος αφορά στην κατακράτηση, όπως ισχυρίζεται, των εισφορών του ταμείου προνοίας των μελών της που ήταν στην ΣΚΤ και ο δεύτερος για τη μη ένταξη τους σε μισθολογικές κλίμακες και κατ’ επέκταση στο οργανόγραμμα της τράπεζας με το ανάλογο σχέδιο υπηρεσίας για να τους παρέχεται το δικαίωμα της προοπτικής ανέλιξης τους εντός του οργανισμού.
Η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας θεωρεί τη δίωρη στάση εργασίας αχρείαστη και απορρίπτει τον ισχυρισμό περί «ρατσιστικής συμπεριφοράς» έναντι των υπαλλήλων της οι οποίοι προήλθαν από την πρώην Συνεργατική Τράπεζα.
Εκπρόσωπος της διεύθυνσης της ΗΒ ανέφερε στη StockWatch ότι ειδικά σε σχέση με το θέμα του ταμείου προνοίας υπάρχουν νομικά κωλύματα τα οποία η τράπεζα προσπαθεί να ξεπεράσει, σημειώνοντας ότι έχει γνώση επί τούτου η ΕΤΥΚ, τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, όσο και στο πλαίσιο σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ των δύο μερών.
Η Ελληνική Τράπεζα εκφράζει έκπληξη για την απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα εν μέσω των εορτών.
Το υπουργείο εργασίας φαίνεται να μην είχε γνώση των προθέσεων της ΕΤΥΚ να καλέσει τα μέλη της σε στάση εργασίας στην ΗΒ.
Η ΕΤΥΚ από την πλευρά της θεωρεί ότι «η κατακράτηση των εισφορών του ταμείου προνοίας των 1200 υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ και η μη ένταξη τους μέχρι σήμερα σε μισθολογικές κλίμακες αποτελούν εξόφθαλμη καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων».
Η συντεχνία υποστηρίζει επίσης ότι μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας μεταξύ ΕΤΥΚ και ΗΒ σε σχέση με τις δύο επίμαχες εργατικές διαφορές, έχουν κοινοποιηθεί στην αρμόδια υπηρεσία βιομηχανικών σχέσεων του υπουργείου εργασίας.
Η ΕΤΥΚ σε σχετική εγκύκλιο της την περασμένη Παρασκευή εγείρει και θέμα «κατακερματισμού της δύναμης της εντός της τράπεζας» και επικρίνει τη διεύθυνση ότι προβαίνει σε ενέργειες «που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της ενιαίας δομής και δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της τράπεζας».
Όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι οργανωμένοι από τη δεκαετία στην ΕΤΥΚ, πλην ενός μέρους των υπαλλήλων που έχουν μεταφερθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη από την πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, οι οποίοι παραδοσιακά ανήκαν στις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Πάντως, μέχρι αργά ψες δεν εκδηλώθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση για αποτροπή της δίωρης στάσης εργασίας.
Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο εντός των λίγων προσεχών ωρών να υπάρξουν κινήσεις, κυρίως από εργοδοτικής πλευράς, για να αποφευχθεί έστω και την υστάτη το απεργιακό μέτρο.
Η τράπεζα αναμένεται να εκδώσει νωρίς το πρωί ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνει τους πελάτες της ότι τα ταμεία θα κλείσουν σήμερα μία ώρα νωρίτερα.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: stockwatch
Μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης εν όψει του 2019 στέλνει η ΠΕΟ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2019, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους Κύπριους και μετανάστες.
Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.
Προσδοκία μας είναι το 2019 να φέρει την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Η παρατεταμένη στασιμότητα στην οποία ευρίσκεται το κυπριακό, δεν είναι μόνο άγονη, αλλά και επικίνδυνη. Με αυτή την κατάσταση, αυτοί που βολεύονται και επιχαίρουν είναι οι εχθροί της επανένωσης, όσοι ερωτοτροπούν με την διχοτόμηση και την νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της Τουρκικής εισβολής.
Σοβαρή ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχουν και οι χειρισμοί που έγιναν από τον κ. Αναστασιάδη. Ιδιαίτερα οι παλινδρομήσεις του και η έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας που επέδειξε.
Ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιδιώξει επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κράνς Μοντανά. Αντ’ αυτού αναλώνεται εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που όχι μόνο δεν βοηθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών αλλά μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου για χαλαρή ομοσπονδία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για συζήτηση μιας λύσης έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών τη διαχρονική της επιδίωξη για συνομοσπονδία που ουσιαστικά συνιστά λύση διχοτόμησης.

Η ΠΕΟ, θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και με κοινή δράση με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την προώθηση του στόχου για μια επανενωμένη, ομόσπονδη κοινή πατρίδα, για λύση που θα μας απαλλάσσει από τη ξένη παρουσία και να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους κύπριους.
Και κατά το 2018, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες. Ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης, οι οποίες συνεχίζονται ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη «έξοδο» από τα μνημόνια της Τρόικα, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πισωγύρισμα.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν συμβαδίζουν με την ευημερία της πλειοψηφίας του λαού. Η ανάπτυξη συντελείται προς όφελος των λίγων και προνομιούχων και εις βάρος των πολλών αφού η κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι άνιση, εξ ου και η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα για το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας.
Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της μονόπλευρης, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ανάπτυξης είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, 51 χιλιάδες νέοι (ηλικίας 16 – 29 ετών) ή ποσοστό 27,7%, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και δεν μπορεί να αλλάξει όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.

Πρόοδος για τους εργαζόμενους, προϋποθέτει δίκαιο διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης, επαναφορά δικαιωμάτων και κατακτήσεων που έχουν συρρικνωθεί ώστε να επέλθει άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας.
Η ΠΕΟ θα συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα, διεκδικώντας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πως.
Το 2018 ήταν αποφασιστικός χρόνος στην προώθηση της πολιτικής για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων. Σε 171 συλλογικές συμβάσεις που αφορούν πέραν των 22000 εργαζομένων και καλύπτουν εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωρομίσθιους κυβερνητικούς εργάτες, εργαζόμενους στις σχολικές εφορείες και εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτεύχθηκε επαναφορά μισθών και ωφελημάτων.
Πέραν από την επαναφορά μισθών, σε σημαντικό αριθμό συμβάσεων που ολοκληρώθηκε η ανανέωση τους, υπήρξε και αύξηση μισθών.
Με βάση τα στοιχεία των συντεχνιών της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης 205 συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν πέραν των 78000 εργαζομένων.
Η επαναφορά μισθών και ωφελημάτων μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις δυστυχώς δεν είναι αρκετή για να σμικρύνει τις κοινωνικές ανισότητες γιατί πολλοί εργοδότες παραβιάζουν τις συμβάσεις εις βάρος των εργαζομένων. Κεντρικός στόχος της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με την διαδικασία ανανέωσης των παγκύπριων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, είναι η προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμβάσεις και η διαμόρφωση μέσα από ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης και διαλόγου ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης, για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Στην προσπάθεια για σμίκρυνση των ανισοτήτων και δικαιότερης ανακατανομής του παραγόμενου πλούτου η ΠΕΟ διεκδικεί σειρά από μέτρα που θα βελτιώνουν τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και θα οδηγεί στην αποκατάσταση και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής:
- Εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως ομόφωνα έχει ψηφιστεί. Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, είναι το στοιχείο εκείνοι που πρέπει να κυριαρχήσει στις ενέργειες και τις θέσεις όλων. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα αντιδράσουμε σε ενέργειες που θα εκτροχιάζουν τον στόχο εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
- Επανασυζήτηση του μέτρου της μείωσης κατά 12% της σύνταξης σ’ όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
- Δρομολόγηση των ενεργειών που να οδηγούν σε επανέναρξη του προγράμματος δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού στο ΤΚΑ.
- Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής.
- Βελτιώσεις στο φορολογικό σύστημα που να οδηγούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην ελάφρυνση των μισθωτών από ισοπεδωτικές φορολογίες και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Εν όψει του 2019 η ΠΕΟ στέλνει μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως η μόνη αξιόπιστη ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα τους.
28 Δεκεμβρίου 2018
πηγή: ΠΕΟ (fb page)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου