Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Επισκόπηση 28-31/10



Επισκόπηση 28-30/10

Μηνύματα Κ. Ιωάννου για ΓΕΣΥ

31/10

Μηνύματα για το ΓεΣΥ έστειλε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου από το βήμα των εγκαινίων της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

«Στους σχεδιασμούς και στο έργο που καταβάλλεται για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την εισαγωγή του ΓεΣΥ, επίκεντρο και βασικός γνώμονας είναι ο ίδιος ο ασθενής», είπε στην ομιλία του ο κ. Ιωάννου και συμπλήρωσε: «Στόχος όλων μας είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ασθενών σε ένα καθολικό σύστημα υγείας, που να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του κράτους».

Χαιρέτισε τη δημιουργία της νέας Μονάδας του Ινστιτούτου και αναγνώρισε το έργο αυτό «ως μια ακόμη επιτυχή συνεργασία για την προστασία και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ασθενών στην άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι Υπουργείο Υγείας αλλά και το κράτος ευρύτερα έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει τη στήριξή του σε πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, που οδήγησε στη δημιουργία της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας που εγκαινιάζουμε σήμερα.

«Μια πρωτοβουλία, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στον στόχο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αλλά και στον ίδιο τον πολίτη, στις πρακτικές του ανάγκες και στην ψυχοκοινωνική του ιδιοσυγκρασία», είπε.

Όπως είπε, Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ως ένα ερευνητικό, ακαδημαϊκό και ιατρικό Κέντρο που στοχεύει στη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας υγείας των πολιτών, έχει καταφέρει μέσα από το έργο του να εδραιωθεί στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.

«Η αριστεία που επιτυγχάνει συνεχώς στον τομέα της επιστημονικής του εργασίας, η αδιαμφισβήτητη κοινωνική προσφορά του ιδιαίτερα σε συνανθρώπους μας με σπάνιες χρόνιες παθήσεις, η επαγγελματική του προσέγγιση σε ασθενείς και εταίρους, η καινοτομία στον τομέα της Νευρολογίας και της Βιοϊατρικής και η ομαδικότητα που αναπτύσσει στην αντιμετώπιση των ασθενών, αποτελούν τα πειστήρια για αυτό», κατέληξε.
Πηγή: stockwatch









Κ. Ηροδότου: Πρόβλημα τα δάνεια πρώτης κατοικίας για ΣΚΤ

31/10
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εταιρική διακυβέρνηση στο Συνεργατισμό απασχολούσε τον SSM, ανέφερε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της ΣΚΤ, ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.
«Οι λόγοι για τη μη ικανοποιητική διαχείριση των ΜΕΔ από το Συνεργατισμό ήταν το είδος των δανείων λόγω της πρώτης κατοικίας, δεύτερο είναι ότι δεν δόθηκε έμφαση λόγω των συγχωνεύσεων και σε αυτό το χρήσιμο πεδίο όπως ανέφεραν και οι συνάδελφοι μου» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους.
«Πέραν τούτου», πρόσθεσε, «αν συγκρίνουμε με άλλη τράπεζα, η Συνεργατική χρησιμοποίησε αποτελεσματικά το εργαλείο της ανταλλαγής δανείου με ακίνητο, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό όταν πρόκειται για την πρώτη κατοικία και όταν ένα μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου έχει τέτοια δάνεια».
Απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Γεωργίου διαβεβαίωσε ότι έγιναν δύο συναντήσεις της ΚΤ με την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού κατά τις οποίες τους εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο προσέλκυσης επενδυτών, για την ποιότητα και αληθή εικόνα των στοιχείων που τους αποστέλλει η Συνεργατική από το 2013 και μετά και ότι προτίθενται να προβούν άμεσα σε ποιοτικό έλεγχο.
«Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Αύγουστο με την πρόεδρο του SSM και οι δύο συναντήσεις έγιναν με απόφαση του ΔΣ της ΚΤ. Η συνάντηση του Αυγούστου έγινε επειδή ενημερώθηκε το ΔΣ ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο στον SSM είχαν σκέψεις για να μπουν κάποια μέτρα στο Συνεργατισμό τα οποία κατά την άποψη του ΔΣ της ΚΤ θα επηρέαζαν την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίου από τη ΣΚΤ. Και ο στόχος της συνάντησης ήταν να μεταφερθούν οι ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής έτσι τα μέτρα δεν υποβλήθηκαν», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, είπε ότι όταν πληροφορήθηκε το ΔΣ της ΚΤ ότι ο SSM είχε καινούργιες σκέψεις το ΔΣ της ΚΤ αποφάσισε να γίνει καινούργια συνάντηση για να μεταφερθούν οι ανησυχίες τους όμως ο SSM είχε ήδη αποφασίσει να συνεχίσει με τον επιτόπιο έλεγχο».
Της Ηρώς Ευθυμίου

Πηγή: stockwatch

Αυστηρό μήνυμα Α. Νεοφύτου προς τις τράπεζες

31/10
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες υπενθυμίζοντας δέσμευσή τους σε συνεδρία της επιτροπής οικονομικών τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν θα παρεμποδίζουν την έκδοση τίτλων ακινήτων σε περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.
Τότε, στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου πλαισίου εκποιήσεων και αφερεγγυότητας, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, είχε δεσμευθεί ότι οι τράπεζες δεν θα επικαλούνται συνταγματικά κωλύματα ώστε να μην προχωρούν οι τιτλοποιήσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, όταν ο αγοραστής έχει καλύψει όλες του τις υποχρεώσεις.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής νομικών κατά την οποία συζητήθηκε σχετική πρόταση νόμου, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε υπαναχώρησης, έστω και κατά ένα «ν» από τα συμφωνηθέντα, οι τράπεζες θα τον βρουν απέναντι τους και πρόσθεσε ότι η στάση των τραπεζών αποτελεί casus belli, κατά την έκφρασή του.
Επεσήμανε ότι η συνεννόηση ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ήταν ότι οι τράπεζες δεν θα επικαλούνται συνταγματικότητα των υφιστάμενων νομοθεσιών. «Αυτή», είπε, «ήταν η ξεκάθαρη συνεννόηση που είχαμε».
Σε ότι αφορά ενδεχόμενες κακόπιστες πρακτικές, σημείωσε ότι «θα είμαστε και εμείς απέναντι από πιθανές κακόπιστες πρακτικές και απάτες μεταξύ πωλητή και αγοραστή».
Ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε πως όταν ο αγοραστής έχει προχωρήσει καλόπιστα στην αγορά ακινήτου και δεν υπάρχει απάτη μεταξύ αγοραστή και πωλητή, τότε οι τράπεζες δεν μπορούν να αρνούνται τις τιτλοποιήσεις, για να ασκούν πιέσεις σε σχέση με τις διαφορές που έχουν με τους developers.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το κόμμα από τον περασμένο Ιούλιο είχε αμφισβητήσει τη δέσμευση των τραπεζών «ότι δήθεν θα απέχουν από το να φέρουν ενστάσεις στην έκδοση τίτλων».
Σήμερα, είπε, προχωρούν ακόμα πιο πέρα απαιτώντας την συμμόρφωση των αγοραστών με δανειακές υποχρεώσεις των developers εγκλωβίζοντας εκ δευτέρου τους εγκλωβισμένους αγοραστές.
«Μακάρι το casus belli που έχει κηρύξει ο κ. Νεοφύτου να είναι πραγματικό. Είναι δύσκολο να κηρύξεις casus belli στην ίδια σου την οικογένεια, που είναι οι τράπεζες», είπε.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα την δήλωση του κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι αποτελεί επιβεβαίωση για το κόμμα που ζητούσε τη δέσμευση των τραπεζών μέσω της νομοθεσίας.
Της Μαρίας Χαμπή



πηγή: stockwatch

Ο ΠΙΣ παρέδωσε το ψήφισμα στον Υπουργό Υγείας

31/10
Το ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), το οποίο περιλαμβάνει τις πέντε προϋποθέσεις των ιατρών μελών του Συλλόγου για συμμετοχή στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), παρέδωσε σήμερα στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου αντιπροσωπεία του ΠΙΣ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε ότι «μέσα από την ανάλυση των πέντε βασικών πτυχών του ψηφίσματος έγινε μία καταρχήν εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συνεχίζουμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον έγινε κάποια συζήτηση για ενδεχόμενη συνάντηση του ΠΙΣ με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι «έγινε κάποια συζήτηση» και ανακοίνωσε ότι ο ΠΙΣ δεν θα προχωρήσει σε οποιανδήποτε διαπραγμάτευση στο παρόν στάδιο.
«Θα δοθεί το ψήφισμα επίσημα και στον ΟΑΥ» στο πλαίσιο της υποχρέωσης του ΠΙΣ να το δώσει σε όλους οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι φορείς στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «μέσα από την απάντηση και τη δεσμευτική θέση του ΟΑΥ πάνω στις πέντε βασικές αρχές, θα τις αξιολογήσουμε και συνεχίζουμε».
«Στόχος και σκοπός είναι η εφαρμογή ενός βιώσιμου, ποιοτικά αναβαθμισμένου εθνικού συστήματος υγείας έτσι ώστε ο Κύπριος πολίτης να απολαμβάνει πραγματικές αναβαθμισμένες υπηρεσίες και έτσι του αξίζει», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.
πηγή: stockwatch

Eurostat: Ξεχωρίζει η Κύπρος για τη μείωση ανεργίας

31/10
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2018.
Η χώρα καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση από το σύνολο των χωρών της ΕΕ, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Ακολουθούν η Κροατία, Ελλάδα, η Πορτογαλία και Ισπανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο μειώθηκε στο 7,4% από 7,5% τον Αύγουστο του 2018 και 10,2% τον Σεπτέμβριο του 2017.
Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας έχει η Ελλάδα (19%-Ιούλιος 2018) και η Ισπανία (14,9%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα σημειώθηκαν στη Τσεχία (2,3%), στη Γερμανία (3,4%) και στην Πολωνία (3,4%).
Tο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ (EA19) ήταν 8,1% το Σεπτέμβριο του 2018, σταθερό σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018 και μειωμένο από 8,9%  που ήταν το Σεπτέμβριο του 2017.
Αυτό παραμένει το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη του ευρώ από τον Νοέμβριο του 2008.
Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ28 ήταν 6,7% το Σεπτέμβριο του 2018, σταθερό σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018 και μειωμένο από 7,5% το Σεπτέμβριο του 2017. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε στην ΕΕ28 από την έναρξη της μηνιαίας επισκόπησης της ανεργίας της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2000.
Η Eurostat εκτιμά ότι 16,574 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ28, εκ των οποίων 13,153 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Σεπτέμβριο του 2018. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 35 000 στην ΕΕ28 και αυξήθηκε κατά 2 000 στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2017, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,793 εκ. στην ΕΕ28 και κατά 1,309 εκ. στη ζώνη του ευρώ.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Ελληνική: Διαψεύδει την ΕΤΥΚ για ταμεία προνοίας

31/10
Η Ελληνική Τράπεζα ακολουθά τη νομοθεσία όσον αφορά την καταβολή των ταμείων προνοίας των εργαζομένων, αναφέρει στη StockWatch εκπρόσωπος της τράπεζας.
Κληθείς να σχολιάσει εγκύκλιο της ΕΤΥΚ στην οποία καταγγελλόταν η Ελληνική ότι δεν καταβάλλει το ταμείο προνοίας σε εργαζομένους της πρώην ΣΚΤ, σημείωσε ότι η θέση της Ελληνικής είναι «ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Ελληνική Τράπεζα ακολουθά τη νομοθεσία και είναι ευθύνη των διαχειριστικών επιτροπών να δώσουν οδηγίες για το πού πρέπει να γίνεται η καταβολή των εισφορών των ταμείων».
Εγκύκλιος ΕΤΥΚ
Σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ ανέφερε ότι «έχει περιέλθει στην αντίληψή μας ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει ακόμα καταβάλει, τις εισφορές της στο Ταμείο Προνοίας των συναδέλφων που προέρχονται από την ΣΚ».
Σημειώνεται ότι «η μη καταβολή από πλευράς της Τράπεζας των εισφορών στο Ταμείο Πρόνοιας, συνιστά εκτός από παραβίαση των μεταξύ μας υφιστάμενων συμφωνιών, παραβίαση και του νόμου περί προστασίας των μισθών, που είναι ποινικό αδίκημα».
«Είναι υποχρέωση της Ελληνικής Τράπεζας, ως ο εργοδότης τους, να καταβάλλει τις εισφορές που προβλέπονται από τις υφιστάμενες Συμφωνίες ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας (9% επί του συνολικού μισθού) στο Ταμείο Πρόνοιας που συμμετέχει και το υπόλοιπο προσωπικό», σημειώνεται.
Σε σχέση με τη μερίδα του κάθε υπαλλήλου στο Ταμείο Προνοίας που συμμετείχε πριν τη μεταφορά του στην Ελληνική, πρέπει οι Διαχειριστικές Επιτροπές του κάθε Ταμείου να διευθετήσουν, είτε την απόδοση των ανάλογων ποσών στους ίδιους τους συναδέλφους, είτε τη μεταφορά τους στο Ταμείο που συμμετέχουν σήμερα.
«Η Οργάνωσή μας έχει ήδη εγείρει το θέμα της μη καταβολής από πλευράς Ελληνικής της εισφοράς προς το Ταμείο Προνοίας και θέλει να σας διαβεβαιώσει ότι, τόσο το θέμα αυτό, όσο και το θέμα της απόδοσης των συσσωρευμένων ποσών που τους αναλογούν από τα προηγούμενα Ταμεία Προνοίας που συμμετείχαν, θα συνεχίσει να τα χειρίζεται μέχρι την τελική διευθέτησή τους και θα σας τηρεί ενήμερους», αναφέρεται.
Προσκλήσεις διαχειριστικών επιτροπών
Σε άλλη εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ, σημειώνει ότι «έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας, προσκλήσεις Διαχειριστικών Επιτροπών, οι οποίες καλούν τα «μέλη» (κάποιοι εργάζονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, κάποιοι στην ALTAMIRA, κάποιοι έχουν αποχωρήσει με το Σχέδιο και κάποιοι έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα) να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των Ταμείων Προνοίας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει, αφού τα εν λόγω Ταμεία Προνοίας, δεν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους».
«Επιπρόσθετα, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αδιανόητο τα μέλη ενός Ταμείου Προνοίας που έχουν αποχωρήσει / αφυπηρετήσει ή που έχουν μεταφερθεί σε άλλο εργοδότη, να αποφασίζουν / ψηφίζουν για το μέλλον του Ταμείου που συμμετείχαν προηγουμένως», τονίζεται.
«Επίσης είναι απαράδεχτο κάποιοι να προσπαθούν να εμποδίσουν, τους συναδέλφους που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα, να ενταχθούν στο Ταμείο Προνοίας που συμμετέχουν τα υπόλοιπα μέλη της «οικογένειας» τους (υπόλοιπο προσωπικό της Ελληνικής) για να τους εντάξουν π.χ. στο Ταμείο Προνοίας του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου της Πάφου ή της ΣΠΕ Λήδρας, τα οποία ούτως ή άλλως δεν υφίστανται».
Πηγή: stockwatch

Γ. Συρίχας: Έκλεισε η ΣΚΤ για να μην καταρρεύσει το σύστημα

31/10
Λύση ανάγκης για να μην καταρρεύσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα δόθηκε στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ανέφερε στην κατάθεση του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο πρώην εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Συρίχας.
«Ήταν λύση καλύτερη υπό τις περιστάσεις λόγω της πίεσης των συνεχών εκροών, διότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα είχε επιπτώσεις σε όλο το τραπεζικό σύστημα».
Νωρίς οι επόπτες εντόπισαν προβλήματα
Ο κ. Συρίχας σημείωσε ότι ο SSM από το 2015 έθεσε θέμα διακυβέρνησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
«Έθετε θέμα και για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και για άλλα θέματα όπως είναι η επιτροπή ελέγχου, ότι υστερούσαν» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη.
Διευκρίνισε ότι ο επόπτης ανέλαβε την εποπτεία της ΣΚΤ τον Νοέμβριο του 2014.
Κληθείς από τον κ. Αρέστη να σχολιάσει την αναφορά του τέως διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη στη δική του κατάθεση τη Δευτέρα, ότι μαζί με ένα άλλο εκτελεστικό σύμβουλο οι εξουσίες μοιράστηκαν στα δύο και ότι ο ίδιος είχε το ρόλο της εποπτείας, ο κ. Συρίχας απάντησε ως εξής:
«Ο νόμος λέει ότι είμαστε για να βοηθούμε το διοικητή. Στην ΚΤ όλη η δύναμη συγκεντρώνεται στα χέρια ενός ατόμου που είναι ο διοικητής. Και αυτό εξακολουθεί να γίνεται μέχρι σήμερα».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής για την εμπλοκή του ιδίου και της ΚΤ στο Συνεργατισμό είπε ότι «μοιραζόμασταν κάποια θέματα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, διότι ο Συνεργατισμός ήταν συστημική τράπεζα και μια από τις μεγαλύτερες της Κύπρου».
Όσον αφορά τα προβλήματα του Συνεργατισμού είπε ότι «ήταν τα γνωστά, οι χορηγήσεις χωρίς απαραίτητο έλεγχο, η εταιρική διακυβέρνηση, η έλλειψη κεφαλαίων, η σύγκρουση συμφερόντων. Είχαμε και το παράδοξο να έχουμε δυο εποπτείες για ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε ως συγκοινωνούντα δοχεία για την οικονομία» επεσήμανε.
Πρόσθεσε ότι σε έκθεση του ΔΝΤ πριν το 2013 εντοπίστηκε ότι τα δάνεια του Συνεργατισμού ήταν διπλάσια από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.
Είπε επίσης ότι όταν ανέλαβε την εποπτεία η ΚΤ το πρώτο μέλημα ήταν να σταματήσουν οι εκροές ώστε να σταθεροποιηθεί το σύστημα αλλά δεν ήταν αρκετό διότι τα προβλήματα ήταν τεράστια όπως και τα ΜΕΔ.
Σημείωσε ότι η ΚΤ το 2013 έκανε 19 εποπτικούς ελέγχους και ζήτησε και την παύση κάποιων μελών.
Εθνικό το πρόβλημα των ΜΕΔ
Ο κ. Συρίχας απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους είπε ότι «κρίναμε ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν ήταν μόνο τραπεζικό, αλλά εθνικό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από πολλές σκοπιές».
Το 2017, ανέφερε, η ΚΤ είχε ασκήσει πιέσεις λόγω ανησυχιών για μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο συνεργατισμό, καταθέτοντας συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος «κάτι που βρήκα λίγο παράδοξο» επειδή δεν είναι δουλεία του επόπτη αυτή.
Ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο το asset management company για αντιμετώπιση των ΜΕΔ. «Αυτό το εργαλείο έπρεπε να εξεταστεί», είπε, ότι θα βοηθούσε όλο το σύστημα.
Ο κ. Συρίχας είπε ότι ο συνεργατισμός δεν ταλανιζόταν μόνο από τα ΜΕΔ αλλά είχε και άλλα θέματα να αντιμετωπίσει προσθέτοντας ότι νομίζαμε ότι με το μνημόνιο θα λύνονταν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. «Στο δικό μου μυαλό το μνημόνιο έπρεπε να γίνει αλλά δεν απαντούσε σε όλα τα ερωτήματα και ούτε θα ήταν όλα ρόδινα με το μνημόνιο, ούτε ήταν αρκετό το μνημόνιο από μόνο του».
Το μνημόνιο, είπε, δεν έδινε ολοκληρωμένες λύσεις ως προς την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.
Ανέφερε ότι η ΚΤ ασκούσε πιέσεις για να γίνονται βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα».
Δυστυχώς, είπε, η πολιτεία δεν έστελνε τα σωστά μηνύματα, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που έφευγε προς τα έξω ήταν ότι «μην πληρώσετε και δεν υπάρχει πρόβλημα». 
Σε ερώτηση ποιος ευθύνεται για το ότι δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, o κ. Συρίχας είπε: «η πολιτεία γενικότερα και αυτό συμπεριλαμβάνει και εμάς κ. πρόεδρε. Όλοι μας. Δεν έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές».
Της Ηρώς Ευθυμίου

πηγή: stockwatch





Αποκοπές €2,5 εκ. από μισθούς εκπαιδευτικών


31/10

Το γενικό λογιστήριο της δημοκρατίας απέκοψε χθες από το σύνολο της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών για το μήνα Οκτώβριο, ποσό ύψους €2,5 εκ., που αντιστοιχεί αναλογικά στους μισθούς τους, εξαιτίας της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην 48ωρη απεργία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η εξέλιξη αυτή, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων οι οποίες διατυπώνουν σοβαρές επικρίσεις κατά του υπουργού παιδείας.
Σύμφωνα με τη γενική λογίστρια της δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου, η υπηρεσία της έλαβε σχετική εντολή από το υπουργείο παιδείας για να προχωρήσει σε αποκοπή μισθών.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού επέκρινε τη στάση του υπουργού παιδείας, αλλά και την εμμονή του, κατά την έκφραση του, να μην αποδεχθεί εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και του συνδέσμου γονέων για ν’ αποφευχθεί η νέα μονομερής απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.
Ο κ. Φυλακτού σημείωσε ότι τόσο οι καθηγητές, όσο και οι δάσκαλοι, είναι έτοιμοι εργαστούν και ν’ αναπληρώσουν τη χαμένη διδακτέα ύλη και τα μεροκάματα που έχουν απολέσει, στο πλαίσιο δύο δημόσιων αργιών.
Η συγκεκριμένη ιδέα, είπε, να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί σε μέρες που είναι δημόσια αργία, τέθηκε στο τραπέζι αλλά δεν υπήρξε έκτοτε αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου παιδείας.
«Η εμμονή του αρμόδιου υπουργού να αγνοεί προτάσεις ή εισηγήσεις των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων δεν συνάδει με το καλό κλίμα που θα έπρεπε να εμπεδωθεί πριν από τον κρίσιμο διάλογο των δύο πλευρών για τον εξορθολογισμό  της εκπαίδευσης», παρατήρησε ο κ. Φυλακτού.
Εξέφρασε την άποψη ότι η αποκοπή μέρους του μισθού Οκτωβρίου των εκπαιδευτικών δεν είναι νόμιμη, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της οργάνωσης και προς τον σκοπό αυτό, είπε, στάλθηκε έγκαιρα σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό.
Το υπουργείο λέει ότι είναι νομότυπη η αποκοπή μισθών
Το υπουργείο παιδείας υποστηρίζει ότι υπάρχει σχετικό άρθρο της νομοθεσίας που επιτρέπει στο κράτος, υπό την ιδιότητα του ως εργοδότης, ν’ αποκόπτει κατά αναλογία από το σύνολο του μηνιαίου μισθού κρατικών υπαλλήλων που απεργούν.
Από την πλευρά της η κ. Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι το λογιστήριο ενέργησε νομότυπα με βάση τη σχετική εντολή του υπουργείου παιδείας.
Ταυτόχρονα, ανέφερε, το γενικό λογιστήριο θα διαχειριστεί και την επιστροφή των αποκοπών που έχουν γίνει στο μισθό εκπαιδευτικών που απείχαν από την 48ωρη απεργία του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Φυλακτού υπενθύμισε ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν εξ υπαρχής αμφισβητήσει τη νομιμότητα της απόφασης για να υπάρξουν αποκοπές στο μισθό τους και θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Στα δημόσια σχολεία εργάζονται σήμερα περίπου 12 χιλ. εκπαιδευτικοί.
«Δεν είναι αυτοσκοπός η απεργία ούτε και η επιστροφή των χρημάτων που έχουν αποκοπεί», ανέφερε ο κ. Φυλακτού.
«Αυτό που έχει σημασία», πρόσθεσε, «είναι να σε σέβεται ο εργοδότης σου αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι απόμακρο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
Υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν προκληθεί από τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης και μη έχοντας άλλη εκλογή κατήλθαν σε δυναμικά μέτρα.
Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: stockwatch

Κλείνουν 6 στα 10 ξενοδοχεία


31/10

Κλειστά θα παραμείνουν για άλλη μια σεζόν τα πλείστα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της Κύπρου, παρά τα απανωτά ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια.
Η εισροή περίπου ενός εκατομμυρίου νέων τουριστών στην Κύπρο την τελευταία τριετία δεν φαίνεται ν’ αλλάζει τη βασική δομή της τουριστικής βιομηχανίας, που στηρίζεται υπέρμετρα στη θερινή σεζόν.
Να σημειωθεί ότι το πρώτο εννιάμηνο του χρόνου, οι αφίξεις ανήλθαν σε 3,2 εκ. σε σχέση με 3 εκ. την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 8%.
Η εικόνα όμως της χειμερινής Αγίας Νάπας και του Πρωταρά δείχνουν την αδυναμία του κυπριακού τουριστικού προϊόντος να ξεφύγει από τα χρονικά στεγανά της θερινής σεζόν.
Το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία που κλείνουν το χειμώνα είναι πιο έντονο στα θέρετρα της επαρχίας Αμμοχώστου, τα οποία ενώ κατά την καλοκαιρινή σεζόν ασφυκτιούν στην κυριολεξία από τον τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ, τα πλείστα ξενοδοχεία κλείνουν μέχρι και πέντε μήνες.
Συνολικά με βάση τα στοιχεία του ΚΟΤ από τα 410 ξενοδοχεία, οργανωμένα διαμερίσματα και τουριστικά χωριά που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια κατά τη φετινή χειμερινή σεζόν (Νοέμβριο 2018-  Μάρτιο 2019), θα παραμείνουν ανοικτά μόνο τα 173, δηλαδή το 42%.
Πέρσι από τα 406 συνολικά τουριστικά καταλύματα παρέμειναν ανοικτά τα 157, δηλαδή το 39%.
Την αντίστοιχη χρονική περίοδο 2016-2017 παρέμειναν ανοικτές 164 μονάδες από τις 406 και τη χρονική περίοδο 2015-2016 συνέχισαν να λειτουργούν 142 από το σύνολο των 406 ξενοδοχειακών μονάδων.
Με βάση τα στοιχεία του ΚΟΤ τα ηνία της χειμερινής περιόδου για ακόμη μια χρονιά κινεί η Πάφος, στην οποία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα 66 ξενοδοχεία από τα 103.
Η χειμερινή σεζόν για την επαρχία Αμμοχώστου είναι μια πονεμένη διαχρονικά ιστορία όπως δηλώνει ο διευθυντής της εταιρείας προβολής και ανάπτυξης της περιοχής Λάκης Αβραμίδης, με τα ξενοδοχεία να πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Για φέτος από τα 175 ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά μόνο τα 14. Πέρσι από τα 172 παρέμειναν ανοικτά μόνο τα 17.
Η επαρχία Λάρνακας λόγω και του αεροδρομίου φαίνεται να το παλεύει κάπως περισσότερο αφού φέτος θα παραμείνουν ανοικτά τα 29 από τα 43 ξενοδοχεία.
Διακύμανση παρατηρείται στις ξενοδοχειακές μονάδες που μένουν ανοικτές κατά τη χειμερινή σεζόν στη Λεμεσό σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ.
Φέτος θα παραμείνουν σε λειτουργία 34 από ένα σύνολο 59 ξενοδοχειακών μονάδων. Πέρσι έμειναν ανοικτά τα 29 ξενοδοχεία από τα 60, πρόπερσι 43 από τα 60 και ένα χρόνο νωρίτερα 35 από τα επίσης 60 ξενοδοχεία.
Ευθυγραμμισμένη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα καθώς παραμένουν ανοικτά κάθε χρόνο όλα τα ξενοδοχεία.
Δικαιολογώντας τους ξενοδόχους ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε στη StockWatch ότι το ψηλό κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τις πληρότητες της χειμερινής περιόδου.
Πρόσθεσε ότι «σημασία έχει ότι καταφέραμε τα πλείστα ξενοδοχεία να παραμείνουν ανοικτά μέχρι το Νοέμβρη και ν’ ανοίξουν τον Μάρτη. Άρα ο στόχος της επιμήκυνσης έχει επιτευχθεί σε κάποιο ποσοστό. Τώρα χρειάζεται να κτίσουμε τον τουρισμό της χειμερινής σεζόν.
Κατηγορηματικός ήταν όμως για την επαρχία Αμμοχώστου τονίζοντας ότι στην περιοχή κλείνουν τα πάντα, όχι μόνο από τα ξενοδοχεία αλλά και τα κέντρα αναψυχής και εστιατόρια, με αποτέλεσμα κανένας να μην μπορεί να περπατήσει σε αυτή την περιοχή το χειμώνα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να γίνει μέσω ευρύτερης και πιο συντονισμένης προσπάθειας, είπε.
Ο διευθυντής της εταιρείας προβολής και ανάπτυξης της επαρχίας Αμμοχώστου Λάκης Αβραμίδης είπε ότι το θέμα της χειμερινής σεζόν 2019- 2020 θα συζητηθεί στην έκθεση του Λονδίνου με τους τουριστικούς πράκτορες σε μια προσπάθεια να προστεθούν αεροπορικές πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας ο δήμος Αγίας Νάπας κατά τους χειμερινούς μήνες διοργανώνει δωρεάν εκδρομές για τους λιγοστούς τουρίστες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα τρεις φορές την εβδομάδα στο δημοτικό μέγαρο.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2018 η βιομηχανική παραγωγή


30/10

Αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2018 η βιομηχανική παραγωγή, σε ετήσια βάση, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει το υψηλότερο του επίπεδο για τον μήνα, από τον Αύγουστο του 2009.
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, αύξηση 2,5% σημείωσε ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Αύγουστο του 2018, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017, φθάνοντας στις 110,2 μονάδες (βάση 2015=100).
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018, ο δείκτης παρουσίασε άνοδο 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Στον τομέα της Μεταποίησης, τον Αύγουστο του 2018 ο δείκτης έφτασε τις 97,3 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 2,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2017.

πηγή: stockwatch

Απεργούν εργαζόμενοι της J&P


31/10

Απεργία άρχισαν σήμερα οι οι εργαζόμενοι της J&P [TEN GROUP SERVICES] που ανήκουν στις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, με στόχο να πληρωθούν τα οφειλόμενα από την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι, πραγματοποιούν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας η οποία θα ολοκληρωθεί στις 1300.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ, Γιαννάκης Ιωάννου, η απόφαση για απεργία λήφθηκε αφού παρά τις διαβουλεύσεις, η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, οι περίπου 500 Ε/κ εργαζόμενοι του εξωτερικού απαιτούν τους μισθούς του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2018, τον 13ο και 14ο μισθό από πέρσι, καθώς και ωφελήματα που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις του προσωπικού όπως Ταμείο Προνοίας και Κοινωνικές ασφαλίσεις, η καταβολή των οποίων εκκρεμεί.

Η εταιρεία, είπε, ενημερώθηκε με επιστολή πριν από 10 μέρες για την απεργία, η οποία ξεκίνησε με σκοπό να πληρωθούν τα οφειλόμενα.

Πηγή: stockwatch

Αντιδρούν με απεργία στην αγορά υπηρεσιών
30/10

Με την απόφασή τους να κατέλθουν σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία αύριο, οι εργαζόμενοι του συμβουλίου αποχετεύσεων Λευκωσίας εκφράζουν την αντίδρασή τους στην αποξήλωση των υπηρεσιών του συμβουλίου, μέσω της ανάθεση των εργασιών στον ιδιωτικό τομέα
Σε κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ  αναφέρεται ότι ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενος αλλά και εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση και την υποστελέχωση, έχει προχωρήσει σε ανάθεση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα σε όλο σχεδόν το φάσμα των δραστηριοτήτων του.
Σημειώνεται ότι δεν έχει επιδιορθωθεί ο στόλος των ειδικών οχημάτων που διέθετε ο οργανισμός για την συντήρηση και απόφραξη των φρεατίων και έχουν καθηλωθεί τα υφιστάμενα οχήματα κατ’ επίκληση του ψηλού κόστους συντήρησης λόγω της ηλικίας τους.
«Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω έχει προχωρήσει στην ανάθεση των υπηρεσιών αυτών στον ιδιωτικό τομέα με τεράστιο επιπρόσθετο κόστος» σημειώνεται.
Όπως αναφέρεται, ανάλογες ενέργειες σημειώθηκαν και σε σχέση με άλλες δραστηριότητες του οργανισμού όπως η ανύψωση καλυμμάτων στους δρόμους, μικροκατασκευές οικοδομικού χαρακτήρα και συνδέσεις οικιών με το σύστημα.
«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι οργανώσεις μας μαζί με τους εργαζόμενους, προειδοποιούσαμε τον οργανισμό με κάθε ευκαιρία για την κάθετη διαφωνία μας με την πολιτική αυτή, πλην όμως φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ληφθήκαμε υπόψη αλλά ο οργανισμός έχει παγοποιήσει και τη απόφαση που πήρε το 2016, για πρόσληψη αριθμού εργαζομένων για αναπλήρωση των κενών θέσεων από τις αφυπηρετήσεις εργατικού δυναμικού, προκειμένου να γίνει κατορθωτή η εκτέλεση των εργασιών αυτών από τις υπηρεσίες του Συμβουλίου» σημειώνεται.
«Συντεχνίες και εργαζόμενοι», όπως αναφέρεται, «γνωρίζουν την ουσιαστική και ουσιώδη υπηρεσία που το Συμβούλιο προσφέρει προς την κοινωνία και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα χειριστούμε με πολύ φειδώ και υπευθυνότητα την όλη διαφορά με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν».
«Το μόνο μέλημα μας είναι η παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: stockwatch


Στο μικροσκόπιο της βουλής τα ψηλά ενοίκια
30/10
Στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών αναμένεται να τεθεί το θέμα των ψηλών ενοικίων και της ραγδαίας αύξησής τους καθώς σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλό κόστος στέγασης προκαλώντας ανησυχίες.
Η επιτροπή εσωτερικών υιοθέτησε εισήγηση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη για συζήτηση του θέματος της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων παγκύπρια και ιδιαίτερα στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων, τα προβλήματα που προκαλούνται ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας στεγαστικής πολιτικής και εξεύρεσης λύσεων αντιμετώπισής τους θα συζητηθούν σε προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών.
 
Σημειώνεται πως είναι γενικά παραδεκτό ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις τιμές των ενοικίων. «Οι πρόσφατες εικόνες και ειδήσεις από οικογένεια που αναγκάστηκε να βρεθεί χωρίς στέγη λόγω και μόνο των τιμών των ενοικίων πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να μας ενεργοποιήσει για να βρεθούν λύσεις» προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι η αύξηση επηρεάζει και τον φοιτητικό κόσμο, καθώς η συνισταμένη της αύξησης των ενοικίων επηρέασε και τις τιμές των φοιτητικών εστιών. «Έχουμε πληροφορηθεί ότι πολλοί φοιτητές έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τις σπουδές τους καθώς έχει καταστεί ασύμφορη για αυτούς η φοίτηση» σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εντοπίζει προβλήματα και στο θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για το ΕΕΕ και της αντιμετώπισης της ανεργίας αφού καθίσταται δυσκολότερη η εξεύρεση εργασίας όταν συνεπάγεται μετακόμιση σε άλλη πόλη και εξεύρεση στέγης.

«Ελπίζουμε σύντομα η κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών να εξετάσει το θέμα αυτό κατά τρόπο που να δρομολογηθούν λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Αναφορά στο θέμα της αύξησης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Λεμεσός, έγινε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2019.
Μέλη της επιτροπής έθιξαν το θέμα της αύξησης των τιμών ακινήτων καθώς και των τιμών ενοικίων, σε απαγορευτικά επίπεδα για τους πολίτες.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου από την άλλη, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μελλοντικά να προκύψει πρόβλημα στέγασης λόγω της δυσκολίας των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό για σκοπούς ιδιοκατοίκησης εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα καταστεί απρόσιτο για τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν ιδιοκατοίκηση.
Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για ανάγκη προώθησης μέτρων κοινωνικής στέγασης σημειώνοντας πως «εάν δεν δράσουμε τώρα, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο τόπος την επόμενη δεκαετία» είπε.
Απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι το κεφάλαιο κοινωνικής στέγασης βρίσκεται στον κυβερνητικό προγραμματισμό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες.
«Είναι κάτι το οποίο είναι στην ατζέντα και θα προωθηθεί μέσω του υπουργείου εσωτερικών», σημείωσε.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Αποφασισμένη να διεκδικήσει αύξηση μισθών και ωφελημάτων η ΣΕΚ

30/10
Την αποφασιστικότητα του όπως στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων διεκδικήσει αύξηση των μισθών και ωφελημάτων για τους εργαζόμενους, ως αποτέλεσμα της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, διαμήνυσε σήμερα το γενικό συμβούλιο της ΣΕΚ.
Ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου, τόνισε ότι «το γενικό συμβούλιο έχει αποφασίσει τη διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων, παρεμφερών ωφελημάτων, της συνεισφοράς στα ταμεία προνοίας και στα ταμεία ευημερίας σε μια προσπάθεια μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις οι οποίες θα ανανεωθούν, να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν ουσιαστικά στην προσπάθεια αύξησης της πραγματικής οικονομίας».
Σημείωσε ότι η απόφαση λήφθηκε «αξιολογώντας την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που αγγίζουν το 4% και το γεγονός ότι κατά τη χρονική περίοδο 2011- 2017 μειώθηκε το ποσοστό των μισθών ως αντιστοιχία προς το ΑΕΠ κατά 4,4% και την ίδια περίοδο αυξήθηκε η κερδοφορία των επιχειρήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ κατά 2,5%».
Ο κ. Μάτσας ανέφερε επίσης ότι μέσα από αυτή την πολιτική θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων τους όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να διευρυνθούν για να καλύψουν το σύνολο των εργαζομένων.
Παράλληλα εξέφρασε την αδιαπραγμάτευτη θέση της ΣΕΚ για υλοποίηση του μεγάλου στόχου της εφαρμογής του ΓεΣΥ, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
«Καμία ομάδα συμφερόντων δεν έχει το δικαίωμα να μεταθέσει ή να διαφοροποιήσει το μεγάλο στόχο που προκύπτει ως κοινωνική επιταγή για να καλύψει μια βασική ανάγκη που σχετίζεται με την προώθηση ποιοτικής και κοινωνικά δίκαιης παροχής υγείας», είπε.
Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που δεν έχει εφαρμόσει εθνικό σχέδιο υγείας, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό μετά την ψήφιση της οδηγίας για διασυνοριακή περίθαλψη δημιουργούνται δύο ταχυτήτων ασθενείς.
Ανέφερε ότι οι κύπριοι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και όσοι κοινοτικοί επισκέπτονται την Κύπρο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγεία χωρίς να καταβάλουν οποιοδήποτε αντίτιμο.
Ο κ. Μάτσας ανέφερε επίσης ότι η ΣΕΚ ανάδειξε και πάλι την ανάγκη να προωθηθεί μια συγκεκριμένη και στοχευμένη φορολογική μεταρρύθμιση που να αφορά την προώθηση της πράσινης φορολογίας μέσα από την οποία θα επιτευχθεί ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν οι δυνατότητες για νέες θέσεις εργασίας, θα μειωθεί το κόστος της εργασίας και την ίδια στιγμή θα δώσει ανάσες και προς τους εργαζόμενους και προς τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

«Καλούμε τον ΥΠΟΙΚ να προωθήσει το αίτημα της ΣΕΚ για μια στοχευμένη συνολική και όχι αποσπασματική φορολογική μεταρρύθμιση» ανέφερε.
Επίσης, το ΓΣ της ΣΕΚ εκφράζει την αγωνία αλλά και την απαρέσκεια του στην καθυστέρηση που προέκυψε στη βουλή σε σχέση με την έγκριση των κανονισμών για τη σύσταση και λειτουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, η ύπαρξη της οποίας επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας, όπως επίσης και τα δημόσια ταμεία π.χ. Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φόρος Εισοδήματος κ.λ.π.

Τόνισε ότι «καλείται η βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς άλλη καθυστέρηση να ψηφίσει τους σχετικούς κανονισμούς που θα δώσουν τη δυνατότητα στο υπουργείο εργασίας να εφαρμόσει μια τόσο σημαντική νομοθεσία».
Επιπλέον είπε «καλεί και το υπουργείο εργασίας να επισπεύσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για επαναξιολόγηση / εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών στην Κύπρο.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

ΠΟΕΔ: Ζητούν να πληρωθούν για την 48ωρη απεργία

30/10
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούν να τους καταβληθεί ο μισθός για τις δύο ημέρες κατά τις οποίες κατήλθαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Σε δηλώσεις το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε ότι έχει αποσταλεί επιστολή μέσω νομικού συμβούλου προς το υπουργείο παιδείας, στην οποία τονίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί διαφυλάττουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα τους και ότι θα προσβάλουν την απόφαση του υπουργείου για μη καταβολή των μισθών τους, στη δικαιοσύνη.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το υπουργείο παιδείας φαίνεται ότι έχει λάβει την απόφαση να μην καταβάλει τους μισθούς, γι’ αυτό και εμείς θα διερευνήσουμε το ζήτημα μέσω της νομικής οδού, διότι δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά αρχών και αξιών» είπε ο κ. Φυλακτού και πρόσθεσε ότι «έγινε μια προσπάθεια και από τους οργανωμένους γονείς για την αναπλήρωση αυτών των δύο ημερών αλλά υπήρξε άρνηση από μέρους του υπουργείου».
Κληθείς να απαντήσει εάν το γεγονός αυτό θα προκαλέσει νέα αναταραχή, σημείωσε ότι «δεν σημαίνει επειδή εμείς θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη ότι ο κάθε εργαζόμενος οποιαδήποτε στιγμή θα κάνει απεργία και να ζητά να πληρώνεται. Αυτά τα πράγματα ρυθμίζονται μέσα από το διάλογο», πρόσθεσε.
Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο θεσμικός διάλογος στον οποίο θα συζητηθούν και θέματα που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις οι οποίες συγκλίνουν στην ουσιαστική βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
«Όλα τα κεφάλαια παραμένουν ανοικτά ασχέτως ότι έχουν ανοίξει τα σχολεία» επεσήμανε ο κ. Φυλακτού.
Της Ηρώς Ευθυμίου

Πηγή: stockwatch

Επιδεινώθηκε το κλίμα τον Οκτώβριο

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο 2018, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τον Οκτώβριο, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) παρουσίασε μείωση κατά 2,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2018.
Η μείωση αποδίδεται κυρίως σε χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, καθώς το κλίμα στους υπόλοιπους τομείς και ανάμεσα στους καταναλωτές μεταβλήθηκε οριακά.
Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές και ανάμεσα στους καταναλωτές σημείωσε μικρή βελτίωση, ενώ το κλίμα στη μεταποίηση υποχώρησε ελαφρώς.
Λιγότερη αισιοδοξία στις επιχειρήσεις
Η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με λιγότερο θετικές αξιολογήσεις της οικονομικής κατάστασης και της ζήτησης των επιχειρήσεων κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και με προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τον μελλοντικό κύκλο εργασιών τους.
Τον Οκτώβριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν λιγότερο ευνοϊκές. Οι εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο ήταν πιο συγκρατημένες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Το κλίμα στη μεταποίηση μειώθηκε οριακά λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων των τρεχουσών παραγγελιών και των αποθεμάτων.
Τον Οκτώβριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και οι αξιολογήσεις τους για τις τρέχουσες παραγγελίες για εξαγωγές σημείωσαν βελτίωση. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις για τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες ήταν αρνητικότερες συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.
Η μικρή βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο οφείλεται σε ευνοϊκότερες αξιολογήσεις των πωλήσεων του τελευταίου τριμήνου και σε θετικότερες εκτιμήσεις των μελλοντικών πωλήσεων.
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και τις παραγγελίες σε προμηθευτές, κατά το επόμενο τρίμηνο, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Οι προσδοκίες για τον αριθμό των εργαζομένων δεν σημείωσαν ουσιαστική μεταβολή, παραμένοντας σε επίπεδα που δείχνουν σταθεροποίηση της απασχόλησης στον κλάδο.
Η διαμόρφωση λιγότερο αρνητικού κλίματος στις κατασκευές συνδέεται με λιγότερο δυσμενείς αξιολογήσεις των υπό εξέλιξη έργων.
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητα τους το τελευταίο τρίμηνο ήταν λιγότερο θετικές, ενώ οι απαντήσεις τους για τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books) καταγράφηκαν λιγότερο αρνητικές.
Η οριακή καλυτέρευση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν αποτέλεσμα βελτιωμένων προσδοκιών για μακροοικονομικές πτυχές (οικονομική κατάσταση και αγορά εργασίας στην Κύπρο κατά τους επόμενους 12 μήνες).
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας τους επόμενους 12 μήνες
Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τη μελλοντική τους οικονομική κατάσταση και την πιθανότητα αποταμίευσης σημείωσαν επιδείνωση.
Τον Οκτώβριο οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για αποταμίευση δεν παρουσίασαν μεταβολή από τα αρνητικά επίπεδα Σεπτεμβρίου, ενώ η στάση τους προς την αποταμίευση ήταν περισσότερο αρνητική συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.
Μ.Χ.



πηγή: stockwatch

X. Γεωργιάδης: Λάθος ο εφησυχασμός για τη Cyta

Νέο μήνυμα για την ανάγκη να προχωρήσει η μερική αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών έστειλε χθες ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατά την παρουσία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, τονίζοντας τις εμπορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίασης για την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, ο υπουργός δέχθηκε ερωτήσεις σε σχέση με την επαναλαμβανόμενη συμπερίληψη της αποκρατικοποίησης του οργανισμού στις πολιτικές που επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΑΚΕΛ, ζήτησαν να μάθουν σε ποιά οικονομικά δεδομένα βασίζεται η πρόταση πολιτικής για μερική αποκρατικοποίηση της Cyta με την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη, επενδυτή.
Ως γνωστό, η αποκρατικοποίηση της Cyta περιλαμβανόταν στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2013 η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών της Κύπρου αλλά δεν προχώρησε, λόγω διαφωνιών της πλειοψηφίας των κομμάτων στη βουλή.
Απαντώντας χθες στις σχετικές ερωτήσεις ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι καταγράφεται συνεχής συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς του οργανισμού και πως ο ανταγωνισμός και οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες.
«Βλέπουμε πως η έλευση στρατηγικού επενδυτή ώστε να ξεφύγει ο οργανισμός από τα πρότυπα της δημόσιας υπηρεσίας και έστω κατά πλειοψηφία να λειτουργεί ως μια ευέλικτη εταιρεία, είναι αυτό που θα επιτρέψει στη Cyta να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο έντονες πιέσεις που προέρχονται από τον ανταγωνισμό και τις τεχνολογικές εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Προειδοποίησε παράλληλα, πως «εάν παραμείνουμε σε στάση εφησυχασμού θεωρώντας πως η Cyta μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο, όπως λειτουργούσε τις δεκαετίες του ‘80 και το ’90, θα κάνουμε σοβαρό λάθος που θα διακυβεύσει έναν μεγάλο και σημαντικό οργανισμό».
Σημείωσε πως εάν η έγνοια μας είναι η διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οργανισμού, υπάρχουν τρόποι για να τύχει χειρισμού το θέμα.
H Cyta έχει μερίδιο κοντά στο 70% στη σταθερή τηλεφωνία και περίπου 54% στην κινητή.  Στην κινητή τηλεφωνία έχασε μερίδιο κοντά στο 23% μέσα σε οκτώ χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι με τα σχετικά νομοσχέδια που βρίσκονται εδώ και καιρό ενώπιον της βουλής αναφορικά με τη μετοχοποίηση της Cyta, το υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι διασφαλίζεται δια νόμου ο ιδιοκτησιακός έλεγχος του κράτους, το οποίο θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών στη διάδοχο εταιρεία που θα δημιουργηθεί και πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, διασφαλίζεται πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εργαζομένων.
Τα τρία νομοθετήματα έχουν να κάνουν με τη μεταφορά σε ιδιωτική εταιρεία των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες της Cyta και με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συντάξεων των εργαζομένων μετά την ιδιωτικοποίηση.
Η μερική αποκρατικοποίηση της Cyta βρίσκεται στη λίστα των πολιτικών και των θεμάτων πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, μαζί με άλλες ανάλογες κινήσεις.
Συγκεκριμένα, στα έγγραφα που συνοδεύουν την επιστολή κατάθεσης του προϋπολογισμού στη βουλή σημειώνεται ότι στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής περιλαμβάνεται η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του κρατικού λαχείου.
Ανάλογη κίνηση που περιλαμβάνεται στη λίστα των προωθούμενων κινήσεων είναι και η εμπορική αξιοποίηση του λιμανιού Λάρνακας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι μόνες κινήσεις που κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις είναι η ανάθεση της λειτουργίας του λιμανιού Λεμεσού σε ιδιώτες, με διεθνή διαγωνισμό.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Οι γιατροί απαιτούν 5 προϋποθέσεις για ΓεΣΥ

29/10
Οι γιατροί δεν έχουν πρόθεση να καθυστερήσουν την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), δήλωσε σήμερα Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος τόνισε ότι και αύριο ακόμα οι γιατροί είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν, εάν ικανοποιηθούν και οι πέντε προϋποθέσεις που τέθηκαν κατά την Έκτακτη Γενική του Συνέλευση το περασμένο Σάββατο.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε πως ο ιατρικός κόσμος έχει ήδη αποφασίσει ότι μόνο κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις έχει νόημα η συμμετοχή τους στον προτεινόμενο σχεδιασμό για το ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως «κάθε προηγούμενη διαδικασία άγονης διαπραγμάτευσης με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αναστέλλεται και χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις».

Ανέφερε ακόμα πως τις επόμενες μέρες θα καταθέσουν στην πολιτική ηγεσία του τόπου και στον Υπουργό Υγείας τις πέντε βασικές προϋποθέσεις «που διασφαλίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας προς όφελος του ασθενούς, αλλά και την αξιοπρέπεια του γιατρού, με πρώτη και σημαντικότερη την αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία», όπως λένε.

Εξάλλου, σημείωσε πως η ηγεσία του τόπου θα κληθεί να μελετήσει τις προτάσεις του, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρεθούν λύσεις.

Ποιες είναι οι 5 προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκριναν οι γιατροί που συμμετείχαν στην Έκτακτη Συνέλευση του ΠΙΣ, το Σάββατο, απαιτείται αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Απαιτείται, επίσης, η εφαρμογή του νόμου στον οποίο αναφέρεται ότι «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να συμφωνηθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτών ιατρών, καθώς επίσης και των νοσηλευτηρίων τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμότητα του συστήματος.

Όσον αφορά τον καθορισμό των αμοιβών των γιατρών στο ΓεΣΥ, ζητείται καθορισμός των αμοιβών των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ.

Επιπλέον, ζητείται εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ζητείται ακόμα ο καθορισμός του ύψους της αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και ο σαφής και νομικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου.

Σύμφωνα πάντα με το ψήφισμα, ζητούνται επίσης σαφείς επεξηγήσεις και γραπτές εγγυήσεις με νομική ισχύ των όρων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο συμμετοχής των συμβαλλομένων γιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο ΓεΣΥ, ενώ απαιτείται ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ «η εντολή που πήραμε είναι σαφέστατη και δεν χωρά παρερμηνείες», προσθέτοντας ότι ο ΠΙΣ θα τιμήσει την ισχυρή εντολή "και θα διεκδικήσουμε τα πάγια αιτήματα των γιατρών της Κύπρου".

«Είναι φανερό ότι η στρατηγική της απομόνωσης του ιατρικού κόσμου, το buling και η ψυχολογική βία προς τους γιατρούς ώστε να αποδεχθούν τελεσιγραφικούς όρους, που καταδικάζουν τόσο τους ιδίους, όσο και ένα αποτελεσματικό ΓεΣΥ απέτυχε. Οι υπεύθυνοι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει ρωγμές στις γέφυρες. Τώρα πρέπει να τις ξανακτίσουμε. Από το Σάββατο το βράδυ το πεδίο στην υγεία είναι διαφορετικό. Στις επιθέσεις δεν απαντήσαμε με λαϊκισμό ή φτηνή ρητορική. Ο ιατρικός κόσμος έστειλε μήνυμα ενότητας και ήθους. Απαντήσαμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και με οργανωμένες δημοκρατικές διαδικασίες», είπε.

Διαβεβαίωσε πως ο ιατρικός κόσμος δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο, σημειώνοντας αν συμφωνήσουν το ΓεΣΥ ξεκινάει αύριο, ωστόσο, πλέον η άποψη των γιατρών πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Υπάρχουν τρόποι», είπε ο κ. Αγαθαγγέλου, «και στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αλλιώς η άλλη πλευρά να είναι έτοιμη να αναλάβει το σύνολο της ευθύνης για πιθανή αποτυχία. Το κλειδί της  επιτυχίας του ΓεΣΥ με γερά θεμέλια είναι η συνδιαστική εφαρμογή των προϋποθέσεων, που θέτει ο ιατρικός κόσμος, βάσει της ιδιότητας και της εμπειρογνωμοσύνης του».

Ξεκαθάρισε ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση «δεν στοχεύει σε παζάρεμα, αλλά θέτει στο ΓεΣΥ τις σωστές βάσεις, γιατί χωρίς αυτές η πιθανότητα κατάρρευσης τους, με θύματα τους ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς, αυξάνεται».

«Ο νόμος ως έχει είναι ανεφάρμοστος και θα αποτύχει»

Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά αλλάζουν την υφιστάμενη νομοθεσία, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε: «Ακούμε για ανελαστικούς νόμους. Εμείς δεν θα υπαγορεύσουμε στην Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία τι θα πράξουν. Γνωρίζουμε ότι ο νόμος προνοεί τροποποιήσεις, όπως όλοι οι νόμοι σε όλον τον κόσμο. Δεύτερον, στην Κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι νόμοι βελτιώνονται, εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις εκάστοτε πραγματικότητες. Το δεδομένο είναι ότι σήμερα ο νόμος έχει και είναι ως έχει ανεφάρμοστος και θα αποτύχει».

«Αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν στοιχεία που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του ΟΑΥ. Το τοπίο της υγείας είναι διαφορετικό όπως είχαμε πει. Πιθανότατα οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο αυτό της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας», είπε.

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, είπε πως οι γιατροί «δεν έχουμε πρόθεση να καθυστερήσουμε την υλοποίηση και σε ουδεμία περίπτωση δεν υπήρξαμε πολέμιοι με επιχειρήματα τέτοια, που να παρερμηνεύονται από κακοθελητές, για δήθεν αναβολή του ΓεΣΥ και επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων».

«Και αύριο ακόμα», ανέφερε, «είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέσαμε. Είναι προϋποθέσεις εφικτές για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αυτή την πολυπόθητη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας».

Σημείωσε, επίσης, πως «έπρεπε να φτάσουμε στο και πέντε και να υπάρξει λαοθάλασσα του ψηφίσματος, για να καταλάβει η πολιτεία τί λένε οι γιατροί», παραπέμποντας στα υπομνήματα που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή με όλα αυτά που έχουν συνοψιστεί στα 5 βασικά σημεία του ψηφίσματος.

Διαβεβαίωσε δημόσια τους ασθενείς ότι πρώτο μέλημα του ιατρικού κόσμου είναι ποιότητα της θεραπείας τους, η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους, η ασφάλεια της ζωής τους, γιατί όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Απηύθυνε, μάλιστα, κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις των ασθενών και του κάθε συνδέσμου ξεχωριστά και τις διοικήσεις τους για μια κοινή πορεία.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι πέντε συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλάζουν ουσιαστικά την υφιστάμενη νομοθεσία και αν είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τα διάφορα κόμματα για τροποποίηση της νομοθεσίας, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε: «Ακούσαμε και για ανελαστικούς νόμου ακούσαμε και για  κάθε νόμο ο οποίος τυγχάνει της δυνατότητας του εκσυγχρονισμού των διορθωτικών τροποποιήσεων πάντοτε για να βελτιωνόμαστε. Με αυτό το σκεπτικό ο ΠΙΣ επίσημα θα αποταθεί και έτσι έχουμε υποχρέωση στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για περαιτέρω διαβούλευση πάνω σε αυτό θέμα».

Σε ερώτηση εάν θεωρούν πως είναι σε θέση το κράτος να δώσει 700 και πλέον εκατομμύρια για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΓεΣΥ, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι έχουν  επανειλημμένα τονίσει ότι οι γιατροί έχουν ένα ειδικό ρόλο, αυτόν που θέλει να διασφαλίζει την ποιότητα και τις συνθήκες, με τις οποίες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς τους, αλλά πρωτίστως να σηκώσουν το βάρος της ιατρονομικής ευθύνης πέραν της ιατρικής τους πράξης, ώστε να λειτουργήσει το ΓεΣΥ.

«Δε είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε τους οικονομολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα ορίσουν ποιοι είναι οι διαθέσιμοι πόροι ή πως θα κατανεμηθούν. Αυτό εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές του κράτους. Στόχος είναι να βρούμε διέξοδο στο αδιέξοδο και λύση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει οριστεί ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας, ενώ σημείωσε πως θα του αποστείλουν επιστολή ως ΠΙΣ. Όπως πρόσθεσε «με το Υπουργείο Υγείας θέλουμε να έχουμε ένα ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο και αυτό το ψήφισμα στην ολότητά του εκφράζει ένα μήνυμα ότι αυτή η λαοθάλασσα έχει πρόθεση να συμμετέχει στο ΓεΣΥ».

Δηλώσεις Προέδρου ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα

Η ΠΑΣΥΚΙ, διά του Προέδρου της, Σωτήρη Κούμα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ιατρική κοινότητα είναι σύσσωμη και ζητά αξιοπρεπή  αντιμετώπιση και συμμετοχή σε ένα ποιοτικό και βιώσιμο ΓεΣΥ, προς όφελος των ασθενών, χωρίς όμως τη θυματοποίηση των γιατρών.

Ο κ. Κούμας είπε πως «δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο για χάρη του διαλόγου», προσθέτοντας πως «τα περιθώρια είναι στενά και επιτέλους πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις».

«Το ΓεΣΥ όπως προτάθηκε αν εφαρμοστεί δυστυχώς θα καταρρεύσει»

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, Χάρης Αρμεύτης, είπε ότι οι γιατροί βλέπουν μετά τη συνέλευση μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι «οι γιατροί ζητούν τις αμοιβές τους».

«Δεν είναι αυτό το ζητούμενο», είπε, «αφού οι αμοιβές αποτελούν ένα μέρος των προϋποθέσεων. Η κύρια προϋπόθεση είναι η αύξηση του προϋπολογισμού. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ ως χώρα να έχουμε ένα ποιοτικό ή  βιώσιμο σύστημα υγεία, αν δεν μπουν λεφτά στην υγεία. Και όταν μιλάμε ότι θα πρέπει να μπουν λεφτά στην είναι για να έχουμε καλύτερο φάρμακο, καλύτερη πρόσβαση σε καλύτερα νοσηλευτήρια, να έχουμε καλύτερης ποιότητας υλικά στις χειρουργικές επεμβάσεις, αναλώσιμα, να έχουμε διεκπεραίωση των ιατρικών πράξεων σε μικρό χρονικό διάστημα προς όφελος των ασθενών».

Υπογράμμισε ότι «το ΓεΣΥ όπως προτάθηκε -όλα δείχνουν και αυτό είναι τεκμηριωμένο- ότι αν εφαρμοστεί δυστυχώς θα καταρρεύσει», προσθέτοντας ότι «με τον υπάρχον προϋπολογισμό τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα μπουν σε καθεστώς χρεοκοπίας».

Διερωτήθηκε, εξάλλου, «αν οι πολίτες θα ήθελαν ένα ΓεΣΥ που να αποκλείει τη συμμετοχή των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «η αύξηση του προϋπολογισμού δίνει τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει όλος ο ιδιωτικός τομέας».

Αναφερόμενος στο πραγματικό κόστος της υγείας, είπε πως σήμερα είναι 1,6 δις και αυτό είναι αποδεδειγμένο.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι με 950 εκ. μπορούμε να φτάσουμε να έχουμε ποιοτικούς δείκτες υγείας θεωρούμε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Αν θέλουμε να έχουμε προϋποθέσεις σωστού συστήματος πρέπει το κράτος να διαθέσει χρήματα στην υγεία. Δεν υπάρχει άλλο τρόπος», συμπλήρωσε ο κ. Αρμεύτης.
Πηγή: stockwatch

Πλεόνασμα €770 εκ. τους πρώτους εννέα μήνες 2018
29/10
Αύξηση κατέγραψε το δημοσιονομικό πλεόνασμα τους πρώτους εννιά μήνες του 2018, δύο μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων.
Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 καταδεικνύουν πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των €769,7 εκ. (3,7% στο ΑΕΠ) σε σύγκριση με πλεόνασμα €431,2 εκ. το 2017 (2,2% στο ΑΕΠ).
Το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε στα €1125,3 εκ. από €824,6 εκ. πέρσι.
Η αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος σημειώνεται δύο μήνες μετά την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για επιστροφή αποκοπών στο δημόσιο που θα έχουν κόστος €21 εκ. το 2018.
Αναφορικά με τον αντίκτυπο των εξελίξεων στο Συνεργατισμό, όπως αναφέρει και η Eurostat στα δημοσιευμένα της στοιχεία, τα ποσά τα οποία θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Αύξηση 8,5% στα έσοδα
Η μεγάλη δημοσιονομική βελτίωση οφείλεται κυρίως στα έσοδα.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,5% ή €455,7 εκ. και ανήλθαν στα €5.826,3 εκ. το πρώτο εννιάμηνο του 2018 από €5.370,6 εκ. το 2017.
Όλες οι κατηγορίες εσόδων πλην των κατηγοριών των εισπραχθέντων τόκων και μερισμάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων σημείωσαν αύξηση την περίοδο Ιανουάριου-Σεπτεμβρίου 2018.
Συγκεκριμένα, οι συνολικοί φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών σημείωσαν αύξηση της τάξης του 12,0% ή €260,2 εκ. σε σύγκριση με το 2017 φθάνοντας τα €2.422,1 εκ. το 2018 από €2.161,9 εκ. το 2017, εκ των οποίων τα καθαρά έσοδα του ΦΠΑ σημείωσαν αύξηση της τάξης του 19,5%, που αντιστοιχεί σε €247,6 εκ. και ανήλθαν στα €1.517,5 εκ. το 2018 από €1.269,9 εκ. το 2017.
Οι κοινωνικές εισφορές που εισπράχθηκαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αυξήθηκαν κατά 9,3% ή €113,9 εκ. και ανήλθαν στα €1.338,2 εκ. από €1.224,3 εκ. το πρώτο εννιάμηνο του 2017. Τα έσοδα από τη φορολογία στο εισόδημα και τον πλούτο τα οποία αυξήθηκαν κατά €64,1 εκ. και ανήλθαν στα €1.356,4 εκ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 σε σύγκριση με €1.292,3 εκ. το 2017. Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά €32,4 εκ. και ανήλθαν στα €408,4 εκ. και οι κεφαλαιουχικές μεταβιβάσεις που εισπράχθηκαν από το κράτος αυξήθηκαν κατά €19,6 εκ. και ανήλθαν στα €87,0 εκ.
Τέλος, οι εισπραχθέντες τόκοι και μερίσματα, περιορίστηκαν στα €72,7 εκ. από €107,0 εκ. το 2017 για τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι εισπραχθείσες τρέχουσες μεταβιβάσεις μειώθηκαν ελαφρώς κατά €0,2 εκ. και ανήλθαν στα €141,5 εκ.
Στο 2,4% η αύξηση δαπανών
Οι συνολικές δαπάνες για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 σημείωσαν αύξηση 2,4% ή €117,2 εκ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και ανήλθαν στα €5.056,6 εκ. από €4.939,4 εκ. πέρσι.
Οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά €55,5 εκ. (3,0%) και ανήλθαν στα €1.918,9 εκ. από €1.863,4 εκ. το 2017 ενώ οι απολαβές προσωπικού αυξήθηκαν κατά €53,0 εκ. ή 3,3%, και ανήλθαν στα €1.678,1 εκ. από €1.625,1 εκ. το 2017. Η ενδιάμεση ανάλωση αυξήθηκε κατά €30,7 εκ. (6,8%) και ανήλθε στα €479,9 εκ. το πρώτο εννιάμηνο του 2018 σε σύγκριση με €449,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά €12,6 εκ. και ανήλθαν στα €227,8 εκ. εξαιρουμένων των απαλλοτριώσεων γης, η αύξηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχεται στα €17,5 εκ. (€197,9 εκ. το 2018 σε σύγκριση με €180,4 εκ. το 2017). Οι επιχορηγήσεις αυξήθηκαν κατά €2,6 εκ. και ανήλθαν στα €30,3 εκ. και τέλος οι κεφαλαιουχικές μεταβιβάσεις αυξήθηκαν κατά €0,8 εκ. και ανήλθαν στα €35,5 εκ. από €34,7 εκ. το 2017.
Οι υπόλοιπες δύο κατηγορίες δαπανών σημείωσαν μείωση, η μεγαλύτερη εκ των οποίων σημειώνεται στους πληρωθέντες τόκους, οι οποίοι μειώθηκαν κατά €37,8 εκ. καταγράφοντας έτσι δαπάνες του ύψους των €355,6 εκ. Οι τρέχουσες μεταβιβάσεις μειώθηκαν ελαφρώς κατά €0,2 εκ. και ανήλθαν στα €330,5 εκ.
Σημαντική βελτίωση
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του πρώτου εννιαμήνου του έτους, που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν μια ακόμα σημαντική βελτίωση των δημοσίων οικονομικών. «Μιλώντας πλέον αποκλειστικά για πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, σημειώνουμε ότι το πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 είναι κατά 338 εκατομμύρια μεγαλύτερο από ότι την ίδια περίοδο πέρσι και φτάνει σε ύψος 769,7 εκ. ή 3,7% του ΑΕΠ», σημειώνει.

«Αυτή η βελτίωση οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται ταχύτερα από τις δαπάνες. Εντούτοις, στο σύνολο των δαπανών, που αυξάνονται με ρυθμό 2,4%, διαπιστώνουμε ότι σημειώνεται και αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά €55,5 εκ. ή 3,0% και αυτές φτάνουν σε ύψος 1.918,9 εκ. στη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων», προσθέτει.

«Με αυτό τον τρόπο και την ταχύτερη από τον μέσο όρο αύξηση των κοινωνικών παροχών, αποδεικνύεται ότι η βελτίωση δεν περιορίζεται μόνο στη δημοσιονομική απόδοση, αλλά συνοδεύεται με κοινωνικές δαπάνες μέσα από τις οποίες το κράτος στηρίζει την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο υλοποιείται και η κεντρική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης καθώς και η βούληση για να διαχέονται στους πολίτες και την κοινωνία τα οφέλη από την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας», καταλήγει.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

Με προτάσεις νόμου οι ρυθμίσεις για ταμείο κουρεμένων

29/10
Με προτάσεις νόμου αναμένεται τελικά να προωθηθούν οι ρυθμίσεις για διαφοροποίηση του σκοπού σύστασης του ταμείου αλληλεγγύης, αλλαγή που ζητούν εδώ και αρκετό καιρό κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στον σκοπό σύστασης του ταμείου αλληλεγγύης στον υφιστάμενο νόμο, γίνεται αναφορά στο τραπεζικό σύστημα και η αλλαγή που επιδιώκεται είναι ώστε στον σκοπό να αναφέρονται οι κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων που πλήγηκαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Κατά την παρουσία του στην επιτροπή οικονομικών για την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2019, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί κύκλος επαφών με τους ενδιαφερόμενους φορείς.
«Είμαστε ουσιαστικά έτοιμοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι θέλει συνεννόηση με την επιτροπή οικονομικών ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ετοιμασίας προτάσεων νόμου εκ μέρους της επιτροπής για το θέμα, καθώς επιδιώκονται μόνο επιμέρους αλλαγές.
Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των επαφών με τους εμπλεκόμενους, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία σε όλα τα σημεία και πως σε ορισμένα θέματα η κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη.
Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ετοιμότητά του ώστε εντός των επόμενων ημερών να συμμετέχει σε συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τον περασμένο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τροποποιητικό νομοσχέδιο σε σχέση με το ταμείο αλληλεγγύης στη βάση του οποίου η αναπλήρωση απωλειών που επωμίστηκαν φυσικά πρόσωπα στο πλαίσιο κεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα των δύο συστημικών τραπεζών, θα βασιζόταν μεταξύ άλλων σε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Η επιλογή της προώθησης του νομοσχεδίου φαίνεται ότι δεν υφίσταται πλέον.
Στους σκοπούς του ταμείου αλληλεγγύης, περιλαμβάνεται η αποζημίωση ταμείων προνοίας και ταμείων συντάξεων που απώλεσαν καταθέσεις καθώς και μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων, όπως αυτοί καθορίζονται από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Διαβατήριο σε πύργους 20 και 22 ορόφων στη Λεμεσό

29/10
Διαβατήριο αναμένεται πως θα εξασφαλίσουν σύντομα ακόμη δύο πύργοι στη Λεμεσό, 20 και 22 ορόφων οι οποίοι αποτελούν κομμάτι της μικτής ανάπτυξης της εταιρεία Oxley Planet Vision Properties Ltd, και της οποίας η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) τίθεται αύριο στο μικροσκόπιο της περιβαλλοντικής αρχής.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα €300 εκ. και περιλαμβάνει εκτός από τους δύο πύργους πεντάστερο ξενοδοχείο, αποτελούμενο από 251 δωμάτια και όλους τους συνοδευτικούς και βοηθητικούς χώρους. Και τα δύο αυτά στοιχεία μοιράζονται ένα επίπεδο σε βάθρο (podium) το οποίο θα φιλοξενήσει τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και τις υπηρεσίες του συμπλέγματος.
Το project αποτελεί κοινοπραξία της κυπριακής εταιρείας Planet Vision Properties Ltd και της εταιρείας Oxley Holding, μια από τις πιο γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο, με έδρα τη Σιγκαπούρη, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από την ημέρα έναρξης του έργου,
Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής, το έργο προγραμματίζεται να γίνει σε μια σειρά τεμαχίων που ανέρχονται συνολικά σε 102.637 m2 έκτασης, στην περιοχή Αόρατοι εντός του ορίου της κοινότητας Πύργου-Λεμεσού.
Προς δυτικά βρίσκονται κοντά με το ξενοδοχειακό Park Lane (πρώην Meridien) και ανατολικά προς τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Μονής.
Το όλο συγκρότημα θα βρίσκεται σε τοπιοτεχνημένο χώρο και θα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τους κανόνες της πράσινης δόμησης. Θα διαθέτει συστήματα συλλογής και επεξεργασίας όμβριων και «γκρίζων νερών».
Όπως αναφέρεται στη μελέτη οι δενδροφυτεύσεις και η τοπιοοτέχνηση του δημόσιου πρασίνου πρέπει να ξεκινήσει από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του έργου.  Το ίδιο μπορεί να γίνει σταδιακά και για τους ιδιωτικούς χώρους πρασίνου έτσι ώστε νέα δένδρα και βλάστηση να είναι πιο ώριμα και αναπτυγμένα κατά τη συμπλήρωση του έργου.
Θα χρειαστεί επίσης να γίνει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον τοπική αρχή ώστε η εταιρεία διαχείρισης του έργου να αναλάβει την φροντίδα και τη συντήρηση όλης της δημόσιας περιουσίας μέσα στα όρια της.  Αυτό θα διασφαλίσει την έγκαιρη απομάκρυνση των κλαδευμάτων, το ψηλό επίπεδο φροντίδας για τους δημόσιου κήπους και τους χώρους πρασίνου και φροντίδας για τον αστικό εξοπλισμό, έλεγχο του νερού, των πουλιών, των πινακίδων, κλπ.
Από κυκλοφοριακής πλευράς, εξυπηρετείται από τον εθνικό οδικό άξονα ο οποίος συνδέει τη Λεμεσό με τη Λευκωσία και το δρόμο δύο λωρίδων κυκλοφορίας ο οποίος συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού και όλες τις κατά μήκος αυτού αναπτύξεις και δραστηριότητες.
Το προτεινόμενο έργο θα δώσει με την υλοποίηση του μια νέα οικονομική διάσταση στην περιοχή λόγω της παρουσίας των πύργων και της συνεπακόλουθης ψηλότερης πυκνότητας πληθυσμού ψηλής οικονομικής στάθμης.
Νερό και υγρά απόβλητα
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη μελέτη στο έργο θα εγκατασταθούν πρωτοποριακά για την Κύπρο, ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης νερού και ενέργειας σχεδιασμένα σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Η συνολική ανάγκη σε νερό 220-235,000 m³ / χρόνο (120-130,000 πύργοι, ξενοδοχείο 100-105,000).
Η παραγωγή υγρών αποβλήτων 200-215,000 m³ / χρόνο (110-120,000 πύργοι, ξενοδοχείο 90-95,000) ενώ η παραγωγή στερεών απορριμμάτων 350-400 τόνοι/χρόνο.
Σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα από τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας είναι τα ακόλουθα:
Δεν έχουν επισημανθεί άξιες λόγου περιβαλλοντικές επιπτώσεις εκτός από την ανάγκη για συντονισμό με τις αρχές για την έγκαιρη παροχή όλων των υποδομών.
Επίσης, υποστηρίζεται ότι όλες οι άλλες περιπτώσεις ελέγχονται μέσα από τον καλό σχεδιασμό και δεν υπάρχει άλλο θέμα σχετικά με το περιβάλλον το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί.
Για να μην υπάρξει κάποια «απώλεια» άγριας πανίδας και χλωρίδας ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του έργου, και να μην επηρεαστούν επαπειλούμενα είδη το φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να εμπλουτιστεί ώστε να εποικισθεί από «άγρια ζωή των πόλεων».
Από την περιβαλλοντική σκοπιά θα πρέπει να τονιστούν τα ακόλουθα, συνεχίζει η έκθεση:
Να ληφθεί πρόνοια για την ορθολογική διαχείριση του άμμου που θα αφαιρεθεί.
Να υπολογιστεί προσεκτικά η ποσότητα του ξένου φυτοχώματος που θα χρειαστεί για την τελική τοπιοτέχνηση.
Η αποχέτευση της περιοχής πρέπει να μελετηθεί επαρκώς και ενωρίς στα στάδια του σχεδιασμού.
Η ανάπτυξη στο τεμάχιο θα επηρεάσει προσωρινά την πανίδα. Όμως αυτό αναμένεται λόγω της διάταξης του έργου και την τοποθεσία της περιοχής σε σχέση με την υπόλοιπη οικιστική ανάπτυξη που συντελείται.
Της Ηρώς Ευθυμίου



πηγή: stockwatch

Στη βουλή με όπλο τα πλεονάσματα ο Χ. Γεωργιάδης

29/10
Με όπλο το ιστορικό των σημαντικών και διογκούμενων δημοσιονομικών πλεονασμάτων αναμένεται να προσέλθει σήμερα στη βουλή ο υπουργός οικονομικών για την αυλαία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.
Στην συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, θα παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου οικονομικών, και θα ακολουθήσει η παρουσίαση των προϋπολογισμών του γενικού λογιστηρίου, της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης και της υπηρεσίας διαχείρισης δημόσιου χρέους.
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν, πέραν του υπουργού οικονομικών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών, ο διευθυντής προϋπολογισμού, η γενική λογίστρια, ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης και ο προϊστάμενος του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους.
Οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές
Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, το υπουργείο οικονομικών απέστειλε στην επιτροπή στοιχεία σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις του 2018 και τις προοπτικές για την περίοδο 2019-2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για ολόκληρο το 2018 εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο 4% σε πραγματικούς όρους και η ανεργία στο 8,5% από το 11,1% που κυμάνθηκε το 2017 ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται για ολόκληρο το 2018 να κυμανθεί στο 1%.
Σε ότι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την περίοδο 2019-2021 σημειώνεται ότι αναμένεται να συνεχίσουν να είναι θετικές, με αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων επενδύσεων, περαιτέρω ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, ταχύτερης μείωσης της ανεργίας σε συνδυασμό με βελτίωση των προσδοκιών για επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της εκπαίδευσης, της ενέργειας και του τουρισμού.
Για το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να κυμανθεί στο 3,8% και χαμηλότερα το 2020-2021 στο 3-3,4% ενώ η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης και να περιοριστεί γύρω στο 7% το 2019 πέφτοντας μέχρι το 5,5% το 2021.
Οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συντηρήσουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα κοντά στο 3% και το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (πριν τις πληρωμές τόκων) στο 5,5%, πολύ πιο πάνω από τη στόχευση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που εφάρμοσε μέχρι το 2016 η Κύπρος.
Αυτό είναι και το βασικό όπλο της κυβερνητικής πολιτικής για αντιμετώπιση της απότομης διόγκωσης του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 104% λόγω της στήριξης του Συνεργατισμού.  Το υπουργείο εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια, ο συνδυασμός της ταχύρρυθμης ανάπτυξης και των σημαντικών πλεονασμάτων θα μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος στο 84,6% μέχρι το 2021.
Στο χειρότερο σενάρια που παραθέτει το υπουργείο – μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μισή μονάδα ετησίως – το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 97,4% μέχρι το 2021.
Πηγές κινδύνου για την οικονομία
Σε σχέση με τις πηγές πιθανών κινδύνων που ενδεχομένως να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, γίνεται αναφορά στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα στο ψηλό ποσοστό των ΜΕΔ σε συνάρτηση με το απαιτητικό και μεταβαλλόμενο εποπτικό πλαίσιο.
Αναφορά γίνεται και στις υποχρεώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης σε σχέση με αποφάσεις της αρχής εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της πολιτείας στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στο ενδεχόμενο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ή χαλάρωσης τη δημοσιονομικής πολιτικής και σε ενδεχόμενες υποχρεώσεις από κρατικές εγγυήσεις.
Στους δυνητικούς εξωτερικούς κινδύνους περιλαμβάνεται το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περιλαμβανομένου του μεταναστευτικού προβλήματος, η επιβολή μέτρων και αντίμετρων σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε ρώσους υπηκόους και επιχειρήσεις.
Στους εξωτερικούς κινδύνους περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο ενός προβληματικού Brexit αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με τα επιτόκια των τραπεζών, η μείωση των οποίων επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών, όπως αναφέρεται.
Επισημαίνεται εντούτοις, ότι για αποφυγή εκτροχιασμού, η πολιτική για την τήρηση οροφών δαπανών είναι η σημαντικότερη δικλείδα ασφαλείας.
Ενημέρωση βουλευτών για το Εστία
Την πρώτη συνεδρίαση επί του προϋπολογισμού θα ακολουθήσει η ενημέρωση των βουλευτών από τον υπουργό οικονομικών, για τις εξελίξεις σε σχέση με το σχέδιο «Εστία» και τον φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παράλληλα, ο υπουργός αναμένεται να συμμετέχει στη συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας καθώς και για τις επιπτώσεις τους στους δανειολήπτες και στην οικονομία.
Η συζήτηση ξεκίνησε στην επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, με τους βουλευτές να ζητούν κίνητρα και για τους συνεπείς δανειολήπτες, εκτός από τους κατόχους μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα εμπίπτουν στο σχέδιο «Εστία».
Επισυνάπτονται οι οικονομικές εξελίξεις 2018 και προοπτικές 2019-20121.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch
Ανακοίνωση ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΔΕΟΚ - ΠΟΑΣ

Σήμερα 31/10/2018 οι εργαζόμενοι της εταιρείας Ten Group services και J&P Overseas κατήλθαν σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας τους μισθούς και τα ωφέληματα τους.
Δυστυχώς παρά τις αρκετές φορές που ζητήθηκε συνάντηση η Εταιρεία αρνείται πεισματικά να έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συντεχνιών. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την δικαίωση.
Πηγή: Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ (fb)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΑΛ
Πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 31/10/2018, από το εργατικό προσωπικό, 24ωρη προειδοποιητική απεργία στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας σαν αντίδραση για την αποξήλωση των υπηρεσιών του μέσω της ανάθεση των εργασιών στον ιδιωτικό τομέα.
Ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια ,επικαλούμενος αλλά και εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση και την αποστελέχωση , έχει προχωρήσει σε ανάθεση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα σε όλο σχεδόν το φάσμα των δραστηριοτήτων του .Έχει φροντίσει να μην επιδιορθώσει το στόλο των ειδικών οχημάτων που διέθετε για την συντήρηση και απόφραξη των φρεατίων και έχει καθηλώσει τα υφιστάμενα επικαλούμενος το ψηλό κόστος συντήρησης λόγω της ηλικίας τους. Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω έχει προχωρήσει στην ανάθεση των υπηρεσιών αυτών στον ιδιωτικό τομέα με τεράστιο επιπρόσθετο κόστος.
Κατά τον ίδιο τρόπο ενήργησε και με άλλες δραστηριότητες του οργανισμού όπως η ανύψωση καλυμμάτων στους δρόμους, μικροκατασκευές οικοδομικού χαρακτήρα και συνδέσεις οικιών με το σύστημα .
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι οργανώσεις μας μαζί με τους εργαζόμενους, προειδοποιούσαμε τον οργανισμό με κάθε ευκαιρία για την κάθετη διαφωνία μας με την πολιτική αυτή ,πλην όμως φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ληφθήκαμε υπόψιν αλλά ο οργανισμός έχει παγοποιήσει και τη απόφαση που πήρε το 2016 , για πρόσληψη αριθμού εργαζομένων για αναπλήρωση των κενών θέσεων από τις αφυπηρετήσεις εργατικού δυναμικού, προκειμένου να γίνει κατορθωτή η εκτέλεση των εργασιών αυτών από τις υπηρεσίες του Συμβουλίου.
Συντεχνίες και εργαζόμενοι γνωρίζουν την ουσιαστική και ουσιώδη υπηρεσία που το Συμβούλιο προσφέρει προς την κοινωνία και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα χειριστούμε με πολύ φειδώ και υπευθυνότητα την όλη διαφορά με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν . Το μόνο μέλημα μας είναι η παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ΟΗΟ-ΣΕΚ
Λευκωσία 30/10/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Το Ε.Σ. της ΠΕΟ σε σημερινή του συνεδρία εκτίμησε τα αποτελέσματα της ανανέωσης για τις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν τέλος του 2017 αρχές του 2018 και παράλληλα ενέκρινε εισήγηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΠΕΟ σ’ ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις που θα βρίσκονται υπό ανανέωση τον επόμενο χρόνο. Η εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση σε διευρυμένη συνεδρία του Γ.Σ. της ΠΕΟ που συνέρχεται τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου η ώρα 3.00μ.μ.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων καταγράφουν ότι το 2018 ήταν αποφασιστικός χρόνος στην προώθηση της πολιτικής για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που είχαν μειωθεί ως αποτέλεσμα των ειδικών συμφωνιών. Σε 171 συλλογικές συμβάσεις που αφορούν πέραν των 22000 εργαζομένων και καλύπτουν εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωρομίσθιους κυβερνητικούς εργάτες, εργαζόμενους στις σχολικές εφορείες και εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτεύχθηκε επαναφορά μισθών και ωφελημάτων.
Πέραν από την επαναφορά μισθών, στο 1/3 των συμβάσεων που ολοκληρώθηκε η ανανέωση τους, υπήρξε αύξηση μισθών ή καταβολή προσαύξησης.
Με βάση τα στοιχεία των συντεχνιών της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης 205 συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν πέραν των 78000 εργαζομένων.
Ουσιαστικά σε διαδικασία ανανέωσης θα βρίσκονται όλες οι παγκύπριες κλαδικές συμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό τομέα, κατασκευές, ξενοδοχεία, μεταλλουργική βιομηχανία, πετρελαιοειδή κ.λ.π. όσο και οι συμβάσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το Ε.Σ. σημειώνει ότι η σημερινή κατάσταση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων όπου υπογράφονται και συμφωνούνται παγκύπριες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αλλά δεν εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες, η εισαγωγή σε ολοένα και μεγαλύτερη έκταση, αρρύθμιστων και προσωρινών μορφών απασχόλησης μέσα από προσωπικά συμβόλαια, η ψεύτικη μετατροπή εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους με πρωταγωνιστή σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ίδιο το κράτος και η ανυπαρξία συμφωνημένου πλαισίου μίνιμουμ όρων απασχόλησης σε χώρους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, είναι φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Η κατάσταση αυτή, διαβρώνει τα θεμέλια του συστήματος εργασιακών σχέσεων, δημιουργεί για τους εργαζόμενους συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και ταυτόχρονα τιμωρεί εκείνους τους εργοδότες που είναι σωστοί και συνεπείς με τα όσα συμφωνούνται.
Ο κεντρικός στόχος της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με την διαδικασία ανανέωσης των παγκύπριων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, είναι η προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμβάσεις και η διαμόρφωση μέσα από ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης και διαλόγου ενός συμφωνημένου πλαισίου μίνιμουμ όρων απασχόλησης, για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου η ΠΕΟ θα συνεργαστεί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύοντας την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας η οποία έχει σοβαρά διαταραχθεί από την κρίση, ως θέμα προτεραιότητας.
Το Ε.Σ. σημειώνει ότι, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που οξύνθηκαν και διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση, επιβάλλουν τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου για τους εργαζόμενους από τον παραγόμενο πλούτο.
Γι’ αυτό στη βάση των αποφάσεων που λήφθηκαν στο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 το πλαίσιο που εισηγείται το Ε.Σ. προς το Γ.Σ. σ’ ότι αφορά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της επαναφοράς μισθών και ωφελημάτων που μειώθηκαν μέσα από τις ειδικές συμφωνίες και την επιδίωξη γενικών αυξήσεων λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση και με έμφαση στη βελτίωση των μισθών για τους χαμηλά αμοιβόμενους, τους νεοεισερχόμενους και στη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ταυτόχρονα μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις στη διαδικασία ανανέωσης να δίνεται έμφαση στη στήριξη και ενίσχυση των ταμείων προνοίας και ευημερίας.
Πέραν από τα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων στο Γ.Σ. θα τεθούν και οι γενικότερες κοινωνικές διεκδικήσεις της ΠΕΟ με στόχο τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων και την αποκατάσταση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
Ιδιαίτερα σημειώνουμε την απαίτηση για εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως αυτό έχει ψηφιστεί. Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, είναι το στοιχείο εκείνοι που πρέπει να κυριαρχήσει στις ενέργειες και τις θέσεις όλων. Κανένα άλλο συμφέρον δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω του ανθρώπινου δικαιώματος για καθολική πρόσβαση στην υγεία.
πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)

Απεργία εργατικού προσωπικού στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας σαν αντίδραση για την αποξήλωση των υπηρεσιών του μέσω της ανάθεση των εργασιών στον ιδιωτικό τομέα

31/10

Πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 31/10/2018, από το εργατικό προσωπικό, 24ωρη προειδοποιητική απεργία στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας σαν αντίδραση για την αποξήλωση των υπηρεσιών του μέσω της ανάθεση των εργασιών στον ιδιωτικό τομέα.
Ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια ,επικαλούμενος αλλά και εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση και την αποστελέχωση , έχει προχωρήσει σε ανάθεση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα σε όλο σχεδόν το φάσμα των δραστηριοτήτων του .Έχει φροντίσει να μην επιδιορθώσει το στόλο των ειδικών οχημάτων που διέθετε για την συντήρηση και απόφραξη των φρεατίων και έχει καθηλώσει τα υφιστάμενα επικαλούμενος το ψηλό κόστος συντήρησης λόγω της ηλικίας τους. Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω έχει προχωρήσει στην ανάθεση των υπηρεσιών αυτών στον ιδιωτικό τομέα με τεράστιο επιπρόσθετο κόστος.
Κατά τον ίδιο τρόπο ενήργησε και με άλλες δραστηριότητες του οργανισμού όπως η ανύψωση καλυμμάτων στους δρόμους, μικροκατασκευές οικοδομικού χαρακτήρα και συνδέσεις οικιών με το σύστημα.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι οργανώσεις μας μαζί με τους εργαζόμενους, προειδοποιούσαμε τον οργανισμό με κάθε ευκαιρία για την κάθετη διαφωνία μας με την πολιτική αυτή ,πλην όμως φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ληφθήκαμε υπόψιν αλλά ο οργανισμός έχει παγοποιήσει και τη απόφαση που πήρε το 2016 ,  για πρόσληψη αριθμού εργαζομένων για αναπλήρωση των κενών θέσεων από τις αφυπηρετήσεις εργατικού δυναμικού, προκειμένου να γίνει κατορθωτή η εκτέλεση των εργασιών αυτών από τις υπηρεσίες του Συμβουλίου.
Συντεχνίες και εργαζόμενοι γνωρίζουν την ουσιαστική και ουσιώδη υπηρεσία που το Συμβούλιο προσφέρει προς την κοινωνία και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα χειριστούμε με πολύ φειδώ και υπευθυνότητα την όλη διαφορά με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν. Το μόνο μέλημα μας είναι η παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ 
πηγή: ΣΕΚ

Το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε την πολιτική αιτημάτων για το 2019 και σειρά εισηγήσεων προς Κυβέρνηση και Βουλή


30/10

Πολιτική υποβολής αιτημάτων
Το Γενικό Συμβούλιο, αξιολογώντας την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας π.χ. ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας και λαμβάνοντας υπόψη:
(α) την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών την περίοδο 2011-2017,
(β) τη δυσμενή κατανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος των μισθωτών πολιτών και τη μείωση, κατά την ίδια περίοδο, του ποσοστού των μισθών έναντι του ΑΕΠ,
(γ) τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη που παρουσιάζουν σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, και
(δ) την ανάγκη αύξησης των ωφελημάτων των μισθωτών, τονώνοντας την εγχώρια ζήτηση και στηρίζοντας την πραγματική οικονομία,
αποφάσισε όπως στα πλαίσια της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που λήγουν το 2018, υποβληθούν αιτήματα για αύξηση των μισθών, όπως επίσης και βελτίωσης των συνεισφορών στα Ταμεία Προνοίας και Ταμεία Ευημερίας και άλλων παρεμφερών ωφελημάτων.
Σχέδιο Απόφασης Γενικού Συμβουλίου ΣΕΚ 30 Οκτωβρίου 2018
Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ σε τακτική του συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2018, συζήτησε μεταξύ άλλων τα πιο κάτω θέματα και αποφάσισε τα εξής:
• Καλεί την Κυβέρνηση και τη Βουλή να προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που ομόφωνα ψήφισε το κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2017.
Απαιτεί από την Κυβέρνηση να επισπεύσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έγκαιρη και αποτελεσματική αυτονόμηση των νοσοκομείων, η δε βουλή καλείται να προστατεύσει και να διαφυλάξει την ομοφωνία της γύρω από το ΓΕΣΥ παραμερίζοντας όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα ή και άλλου είδους προσκόμματα στην ομαλή εισαγωγή του Σχεδίου. Είναι η ώρα που το πολιτειακό σύστημα στο σύνολό του, θα πρέπει να αποδείξει τη συνέπειά του προς τη μεγάλη μεταρρύθμιση ασκώντας την επιρροή του προς όλους τους παρόχους υγείας, για συνεργασία και εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Καλεί επίσης τους επαγγελματίες υγείας να συμβάλουν θετικά στην όλη προσπάθεια μακριά από σκοπιμότητες και προσωπικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντα και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Εκφράζει την αγωνία αλλά και την απαρέσκεια του στην καθυστέρηση που προέκυψε στη βουλή σε σχέση με την έγκριση των κανονισμών για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, η ύπαρξη της οποίας επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας, όπως επίσης και τα δημόσια ταμεία π.χ. Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φόρος Εισοδήματος κ.λ.π.
Καλείται η βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς άλλη καθυστέρηση να ψηφίσει τους σχετικούς κανονισμούς που θα δώσουν τη δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εφαρμόσει μια τόσο σημαντική νομοθεσία.
• Αναμένει από τον υπουργό Οικονομικών να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης που θα κινείται προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής του Εθνικού Εισοδήματος.  Η αποσπασματική και μονοδιάστατη προσέγγιση του θέματος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Η φορομεταρρύθμιση πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί η δυνατότητα εισαγωγής πράσινης φορολογίας, μέσα από την οποία θα μειώνεται η φορολόγηση της εργασίας, θα προωθείται η κοινωνική δικαιοσύνη και θα φορολογούνται ρυπογόνες δράσεις και δραστηριότητες.
• Καλεί το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επισπεύσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για επαναξιολόγηση / εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών στην Κύπρο.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της αγοράς εργασίας και εκκολάπτει τις προθέσεις μερίδας των εργοδοτών για την εκμετάλλευση ξένων εργαζομένων, θυματοποιώντας την ίδια στιγμή το ντόπιο εργατικό δυναμικό, τους κοινοτικούς εργαζόμενους και τους άνεργους.
• Επιβάλλεται η συνέχιση και ολοκλήρωση του διαλόγου στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, για την άρση της αδικίας που προκύπτει από τη διασύνδεση του ύψους της σύνταξης με το προσδόκιμο, (πέναλτι 12% στη συνταξιοδότηση στο 63ο), όπως επίσης και το δικαίωμα σε λήψη άδειας ασθενείας και ανεργιακού επιδόματος για όσους θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο.
•  Εκφράζει την έντονη αντίδρασή του για την απαράδεκτη μεθόδευση για περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, μέσα από την προώθηση αλλαγών στον Νόμο περί  Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ξενοδοχείων. Απαιτείται άμεσα, η αποτροπή της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς τα δεδομένα της οικονομίας και του συγκεκριμένου κλάδου δικαιολογούν και επιβάλλουν τη βελτίωση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων στον τομέα.
• Καλεί το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων όπως ενισχύσει τον παρεμβατικό του ρόλο, στηρίζοντας τον θεσμό της συλλογικής διαπραγμάτευσης και λειτουργώντας καταλυτικά για την ομαλή και χωρίς χρονοτριβή εφαρμογή και ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.
Δείτε στο πιο κάτω σύνδεσμο τις σχετικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Φ. Μάτσα, προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, στο περιθώριο της συνεδρίας του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ
https://www.facebook.com/cyprus.workers.confederation/videos/343217092904637/?fref=pb&__tn__=%2Cd-a-R&eid=ARClAvRjzbHRuD6j-lMsKb5B5ScPY-wSbQDfASmzUGTm7m5zD7cC7OcpSxzsoJ_nrF7bpd-Yc7GM7FH6&hc_location=profile_browser
πηγή: ΣΕΚ

Προωθούν νόμο που οδηγεί στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ξενοδοχεία - Ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου το δικαίωμα εκμίσθωσης τμημάτων του ξενοδοχείου σε τρίτους

28/10

Οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων  καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την βουλή ότι προωθούν εν κρυπτώ νόμο  που οδηγεί στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ξενοδοχεία μέσω του δικαιώματος εκμίσθωσης τμημάτων του ξενοδοχείου σε τρίτους. Σε κοινή ανακοίνωση τους στις 18/10/18, ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ αναφέρουν:
«Με έκπληξη οι συντεχνίες πληροφορήθηκαν για την προώθηση από την κυβέρνηση στη βουλή αλλαγής του νόμου περί ίδρυσης και λειτουργίας των ξενοδοχείων ο οποίος καλύπτει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Δυστυχώς ούτε το κράτος ούτε η επιτροπή εμπορίου και τουρισμού της βουλής είχαν την ευαισθησία να ενημερώσουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα για τις προτεινόμενες αλλαγές που επηρεάζουν τη δουλειά και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Πιο συγκεκριμένα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίδεται το δικαίωμα στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν ή δίδουν εργασίες τμημάτων του ξενοδοχείου σε τρίτους. Τούτο σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν μετέωροι και με άγνωστο το μέλλον τους έρμαιο στις ορέξεις του κάθε ξενοδόχου.
Πρόσθετα, καταργούνται οι πρόνοιες του νόμου για υποχρέωσητων ξενοδόχων να απασχολούν το αναγκαίο κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό ανάλογα με την κατηγορία τους ώστε να εξασφαλίζεται ότι προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Κάτι τέτοιο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την αγορά υπηρεσιών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Μάλιστα με τους νέους κανονισμούς που προωθούνται μόνο δύο επαγγελματικές κατηγορίες, του μάγειρα και του sommelier επιβάλλονται για τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία.
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή που έμαθαν τα τεκταινόμενα που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για πιθανές σκοπιμότητες, απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας ζητώντας την αναβολή ψήφισης του νόμου ώστε να  δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ταυτόχρονα, έθεσαν τις έντονες ανησυχίες για πιθανές μαζικές απολύσεις εργαζομένων αλλά και τη δημιουργία συνθηκών που θα πλήξουν το τουριστικό προϊόν. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
Προειδοποιούμε ότι οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν θα μείνουν απαθείς στις προκλητικές αποφάσεις των οποιωνδήποτε που με δικτατορικό τρόπο προωθούν νέες τάσεις και πρακτικές εις βάρος των εργαζομένων. Εάν δεν ανασταλεί η ψήφιση του εν λόγω νόμου και εάν δεν κληθούν οι συντεχνίες να εκφράσουν τις απόψεις τους, τα μέτρα αντίδρασης θα θεωρηθούν δεδομένα και άμεσα.»
• Ευθείες βολές συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά Βουλής – Κυβέρνησης
πηγή: ΣΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου