Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΠΕΟ για Συνεργατισμό, θέσεις ΟΕΒ, ΕΤΥΚ για Συνεργατισμό και Τράπεζα Κύπρου, δημόσιος τομέας, φορολογικά


ΠΕΟ: Καλεί σε μαζική κινητοποίηση για Συνεργατισμό
stockwatch
Η απόφαση της  κυβέρνησης για πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, επιβεβαιώνει ότι αυτή ήταν η αρχική τους μεθόδευση αναφέρει σε ανακοίνωση η ΠΕΟ, δηλώνοντας ότι ΠΕΟ καταδικάζει έντονα την κυβερνητική μεθόδευση για ξεπούλημα του συνεργατισμού και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το παρών τους στην κινητοποίηση που οργανώνει το ΑΚΕΛ, την ερχόμενη Παρασκευή 23 Μαρτίου, στις 17.00 έξω από το Προεδρικό.
 
Οι εργαζόμενοι αισθάνονται θυμό και απογοήτευση για το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός, με την διαχείριση που έγινε από την Κυβέρνηση οδηγείται στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση των κόπων και μόχθων για πέραν από 100 χρόνια, των αγροτών, των εργαζομένων, των μη προνομιούχων, προσθέτει η ΠΕΟ.

Ετοιμάζονται για αυξήσεις στο δημόσιο τομέα
stockwatch
Για γενικές αυξήσεις και μείωση των αποκοπών ετοιμάζονται οι συνδικαλιστές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες μαζικές προσλήψεις υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με ετήσιο κόστος €25 εκ.
Οι συνδικαλιστές επικαλούνται συμφωνία τους με τον υπουργό οικονομικών, βάσει της οποίας θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις ή μειώσεις των αποκοπών της κρίσης για πρώτη φορά από το 2012.
Από πέρσι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν προσαυξήσεις (περίπου 1,5% του μισθολογίου) και από το 2018 γίνεται αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή κατά το ήμισυ (0,3%).
Από το 2017 καταργήθηκε επίσης η έκτακτη εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με συμπληρωματική συμφωνία που έγινε τον Οκτώβριο, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να διεξάγει διαβούλευση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με το συνδικαλιστικό κίνημα για να καθοριστεί το ύψος της παραχώρησης γενικών μισθολογικών αυξήσεων ή το ύψος της μείωσης των περικοπών με βάση το όριο που θα προκύψει από τη μεταβολή του μισθολογίου σε σύγκριση με τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ.
Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΟΗΟ –ΣΕΚ Ανδρέα Ηλία στην StockWatch, θα είναι εντός του διαπιστωμένου, για τη διετία 2017-2018, περιθωρίου του 2% το οποίο προκύπτει, όπως σημειώνει, από τη μεταβολή του μισθολογίου σε σύγκριση με τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι το σημαντικό σε αυτή τη συμπληρωματική συμφωνία πλαίσιο είναι ότι τίθεται πλέον ένα όριο σε ότι αφορά την αύξηση του κρατικού μισθολογίου στο δημόσιο.
Είναι ένα μέγιστο όριο, όπως είπε, που προκύπτει από τη γνωστή πορεία του ΑΕΠ της χώρας. με βάση τον αναπτυξιακό ρυθμό.
«Με βάση αυτό το όριο θα κάνουμε τη συζήτηση και εύχομαι να καταλήξουμε σε συμφωνία με το συνδικαλιστικό κίνημα», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε:
«Αν έχεις επιτέλους ένα ανώτατο όριο σωστό,το οποίο θα προκύπτει από ένα σταθερό οικονομικό υπολογισμό δεν σημαίνει απόλυτα ότι θα πας στο ανώτατο όριο. Καθώς μιλάμε για ανώτατο όριο και όχι για το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο γγ της ΟΗΟ –ΣΕΚ υπενθυμίζει ότι στη συμπληρωματική συμφωνία πλαίσιο προβλέπεται και η σύσταση και λειτουργία ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, οι όποιοι νομοθετικά αποκλείστηκαν από την αναγκαία συμπληρωματική ασφάλιση.
Το ταμείο προνοίας, προσθέτει, θα καλύψει και άλλους εργαζόμενους, όπως τους αορίστου χρόνου.
 Δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο πλήρωσης κενών θέσεων
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα υπάρξει και νέο πακέτο πλήρωσης θέσεων εντός του 2018 πέραν της πρόσφατης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την πλήρωση 740 θέσεων, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει για φέτος νέο πακέτο πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Υπενθύμισε ότι σε παλαιότερες εποχές οι προσλήψεις ήταν ανεξέλεγκτες.
«Υπήρχε», τόνισε, «μία συνεχής διόγκωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας. Δεν έφευγε ένας και ερχόταν άλλος».
Σημείωσε ότι στο δημόσιο υπάρχουν συνολικά πέντε χιλιάδες κενές θέσεις οι οποίες θα πληρωθούν σταδιακά.
Υπάρχουν, είπε, ακόμη άλλες 200 απλήρωτες θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αφορούν κυρίως στη Cyta και στην ΑΗΚ.
Του Λεύκου Χρίστου


ΟΕΒ: Οδικός χάρτης για την επόμενη 5ετία
Inbusiness.com 21/3/2018
Σειρά υπομνημάτων με τις προτεραιότητες και εισηγήσεις της επί βασικών ζητημάτων, απέστειλε στα υπουργεία η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η ΟΕΒ γνωστοποίησε ότι έχει αποστείλει υπομνήματα με τις θέσεις της σε όλα τα υπουργεία,  πλην του Άμυνας, καθώς επίσης και στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Οι εν λόγω εισηγήσεις αφορούν αναλυτικά τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων και αποτελούν τον οδικό χάρτη της ΟΕΒ για την επόμενη πενταετία. 
Στόχος, σύμφωνα με την ΟΕΒ, η έξοδος από την κρίση, η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και γενικότερα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της ευημερίας του τόπου.
Πέραν των υπομνημάτων, η ΟΕΒ θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, για συζήτηση των εισηγήσεων της. Ήδη τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται οι πρώτες επαφές με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι θέσεις της ΟΕΒ ανά τομέα, συνοψίζονται συνοπτικά ως ακολούθως: 
Οικονομία 
-    Επαναφορά εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 12,5% σε 10%, όπως ίσχυε πριν την οικονομική κρίση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προβούν σε νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις.
-    Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με την έναρξη των εισφορών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.
-    Μείωση εισφοράς εργοδοτών στα Ταμεία Πλεονάζοντος Προσωπικού και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη από 1,2% στο 0,6%.
-    Διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με στόχο την διαρκή βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας.
-    Ενίσχυση των συμπράξεων ιδιωτικού – δημόσιου τομέα (PPP).
-    Παροχή κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις στις επιχειρήσεις.
-    Μορατόριουμ διεξαγωγής διαπραγματεύσεων και συνομολόγησης συλλογικών συμβάσεων εργασίας από το δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έξι μήνες πριν τη διεξαγωγή Κοινοβουλευτικών και Προεδρικών εκλογών.
-    Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
-    Προώθηση και επέκταση του ναυτιλιακού φορολογικού συστήματος για προσέλκυση περισσότερων πλοίων στο Κυπριακό νηολόγιο και ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο.
-    Επίλυση θεμάτων ΜΕΔ
-    Σύσταση Υφυπουργείου Ανάπτυξης

Προσέλκυση και Ενθάρρυνση Επενδύσεων
-    Ανάληψη συντονισμένης εκστρατείας προσέλκυσης επενδυτών και χρηματοδοτών σε     υφιστάμενα, νέα ή υπό εξέλιξη έργα.  
-    Προσεκτική και υπεύθυνη διαχείριση του σχεδίου πολιτογράφησης μέσω επένδυσης.
-    Παροχή φορολογικών κινήτρων σε διεθνείς εταιρείες / οργανισμούς για απόκτηση φυσικής παρουσίας στην Κύπρο.
-    Σύναψη συμμαχίας με άλλες χώρες της Ε.Ε. για αποφυγή της επιβολής ενιαίου εταιρικού     φορολογικού συντελεστή.

Εξωστρέφεια
-    Εκ βάθρων ανασχεδιασμός της πολιτικής και στρατηγικής της εξωστρέφειας.
-    Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για δράσεις εξωστρέφειας για ώθηση της ανάπτυξης όπως η μη φορολόγηση μέρους των εισοδημάτων που προέρχονται από εξαγωγική δράση ιδιαίτερα για νέους εξαγωγείς ή και νέες αγορές.
-    Εισαγωγή του σχεδίου ασφάλισης εξαγωγών έναντι τραπεζικών, εμπορικών, πολιτικών και άλλων οικονομικών κινδύνων. 
-    Ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στο εξωτερικό με εμπορικούς συμβούλους και ειδικά σε σημαντικές χώρες στα πλαίσια ενίσχυσης της οικονομικής διπλωματίας.

Μεταρρυθμίσεις – Γραφειοκρατία
-    Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του μισθολογίου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκλογίκευση του μισθολογικού κόστους και εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης ώστε να προάγεται η αριστεία και η αξιοκρατία.
-    Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με σύγχρονες μεθόδους και μέσα διακυβέρνησης
-    Λειτουργία του Εμπορικού δικαστηρίου, το οποίο θα χειρίζεται εμπορικές διαφορές σε εύλογο χρονικό διάστημα.
-    Σύσταση δικαστηρίου μικρών διαφορών για απονομή γρήγορης δικαιοσύνης σε μικροδιαφορές (π.χ. μέχρι €10,000).
-    Σύσταση τεχνικού και τεχνολογικού δικαστηρίου για διαφορές που προκύπτουν σε θέματα που απαιτούν εξειδίκευση.
-    Ανάπτυξη του Λιμανιού Λάρνακας με προστασία των υφιστάμενων χρήσεων, αξιοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης σε συνάρτηση με την διατήρηση της εμπορικής του δραστηριότητας.
-    Υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δημοσίου τομέα.

Εργασιακά
-    Νομική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες για προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας από ανεξέλεγκτη χρήση του δικαιώματος τις απεργίας.
-    Διεξαγωγή μελέτης για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι λόγοι που προκαλούν το φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας.
-    Αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της επαναπροκήρυξης και επέκτασης των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης.
-    Σχεδιασμός αποτελεσματικού βιώσιμου συστήματος συνταξιοδοτικών παροχών για αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της υπογεννητικότητας.
-    Απλοποιημένη διαδικασία για απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες υψηλής εξειδίκευσης και σημαντικής προστιθέμενες αξίας.

Βιομηχανία
-    Εφαρμογή Σχεδίου Δράσης για τη βιομηχανία για επίλυση των καθημερινών σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
-    Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τον σταδιακό ψηφιακό μετασχηματισμό των βιομηχανιών.
-    Διαφύλαξη, συνέχιση και βελτίωση του θεσμού των βιομηχανικών περιοχών και ζωνών.
-    Αναβάθμιση των τεχνικών σχολών για να συμβαδίζουν με τις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας σε τεχνικό επίπεδο.

Ανάπτυξη Γης – Κατασκευές
-    Ετοιμασία στρατηγικής για ορθή αξιοποίηση της κρατικής γης.
-     Εκσυγχρονισμός της διαδικασίας έκδοσης αδειών για την κατασκευή και λειτουργία νέων     έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ένα ενιαίο σημείο επαφής.
-     Προώθηση αναπτυξιακών έργων με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.
-     Δημιουργία one-stop-shop για αδειοδοτήσεις κατασκευαστικών / επενδυτικών έργων και     τιτλοποιήσεις ακινήτων.

Ενέργεια & Περιβάλλον
-    Χάραξη μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψη όλους τους ενεργειακούς τομείς όπως τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές, θέρμανση, ψύξη, ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας. 
-    Προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις.
-    Στήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών για δράσεις μείωσης των θερμοκηπιακών αέριων στις επιχειρήσεις.
-    Αλλαγή στο φορολογικό πλαίσιο για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα χαμηλών εκπομπών και εφαρμογή σχεδίου απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων οχημάτων.

Υγεία
-     Σύσταση εταιρείας με αποκλειστικό μέτοχο το κράτος στα πρότυπα του CIPA, με στόχο     την υλοποίηση του ΓεΣΥ με εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
-    Καθορισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια του ΓεΣΥ.
-    Συγκράτηση του εργατικού κόστους στα δημόσια νοσηλευτήρια.
-    Παροχή πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για την αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων.
-    Εισαγωγή κοινού νομικού πλαισίου για την λειτουργία των νοσηλευτηρίων.
-    Έναρξη εισφορών ΓΕΣΥ με την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΣΥ

Τουρισμός
-    Σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού.
-    Εφαρμογή της νέας στρατηγικής τουρισμού, ούτως ώστε μέχρι το 2030 η Κύπρος να καταστεί ένας βιώσιμος προορισμός προσελκύοντας 4.3 εκ. τουρίστες εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό κατά τους χειμερινούς μήνες. 
-    Νομική ρύθμιση της ενοικίασης παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.
-    Επέκταση του θεσμού της έκδοσης τουριστικής άδειας εισόδου από το διαδίκτυο.

Εμπόριο
-    Αναθεώρηση της συμφωνίας εμπορίου με τα κατεχόμενα (κανονισμός πράσινης γραμμής) καθότι λειτουργεί αθέμιτα σε βάρος επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές.
-    Ενίσχυση των εποπτικών αρχών για αποτελεσματικό έλεγχο εισαγωγής προϊόντων ευτελούς ποιότητας.
-    Μονιμοποίηση των διευρυμένων ωραρίων λειτουργίας καταστημάτων, που αποδεδειγμένα έχουν τονώσει την απασχόληση και την επιχειρηματική δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο.

Παιδεία
-    Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
-    Ενδυνάμωση Ψηφιακών Δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια     εκπαίδευση, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, μέσω της διαρκούς ενσωμάτωσης και     επικαιροποίησης μαθημάτων προγραμματισμού και νέων τεχνολογιών για την επιτυχή     εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
-    Προώθηση της Επιχειρηματικότητας μέσω της Εκπαίδευσης για αύξηση των  πιθανοτήτων επιτυχίας των νεοσύστατων επιχειρήσεων και της αυτοαπασχόλησης. 
-    Μετάβαση στο ψηφιακό σχολείο μέσα από την προώθηση αλλαγών στις εκπαιδευτικές     μεθόδους, την ενίσχυση των ερευνητικών διαδικασιών, την αυτενέργεια και την     πρωτοβουλία των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τη δημιουργία κατάλληλων     προγραμμάτων και την προσαρμογή τους στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. 

Η ΕΤΥΚ κάνει λόγο για πιέσεις προς υπαλλήλους Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με έρευνα
24h.com
Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει με τις ενέργειές της να αποδεικνύει καθημερινά την απαξίωσή της προς το προσωπικό της και προς τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς, αναφέρει η ΕΤΥΚ σε ανακοίνωσή της.
Ανακοίνωση της ΕΤΥΚ προς τα μέλη της, υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, αναφέρεται στο θέμα της «έρευνας» την οποία η Τράπεζα `αποφάσισε να διενεργήσει ανάμεσα στο προσωπικό της, «συμπωματικά», μετά την απόφαση των Επαρχιακών Γενικών
Συνελεύσεων και το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν οι συνάδελφοι τόσο με τη μαζική τους συμμετοχή, όσο και με την εξουσιοδότησή τους προς την Οργάνωσή μας με συντριπτική πλειοψηφία (95%), για τη λήψη μέτρων περιλαμβανομένης και της απεργίας`.
Προστίθεται ότι τις τελευταίες μέρες, “Διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά και συναντήσεων προσωπικού, πιέζουν τους συναδέλφους να συμπληρώσουν την «έρευνα»(υποδεικνύοντας μάλιστα ποιες θα πρέπει να είναι οι απαντήσεις) και προσπαθούν ταυτόχρονα να τους «πείσουν» για την ορθότητα των θέσεων της Τράπεζας για κατάργηση των κλιμάκων και των προσαυξήσεων (ανεπιτυχώς γιατί φαίνεται πως ούτε και οι ίδιοι πιστεύουν αυτά που λένε)”.
Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η Τράπεζα, “εμφανέστατα πλέον, με τις πιέσεις αυτές δεν σέβεται τους συναδέλφους για την προσφορά και τις θυσίες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει ετσιθελισμό για επιβολή των απόψεων της και οπισθοδρόμηση σε εποχές εργασιακού μεσαίωνα”.
Επαναλαμβάνει ότι “κανένα αποτέλεσμα της όποιας έρευνας, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι πραγματικό και ούτε μπορεί να αξιοποιηθεί από κανένα σοβαρό μελετητή. Με κανένα τρόπο δεν εκφράζει την άποψη του προσωπικού και
συνεπώς δεν δεσμεύει κανένα”.
Προσθέτει η ΕΤΥΚ ότι εάν η Τράπεζα πραγματικά επιθυμούσε να ακούσει την ελεύθερη και αβίαστη άποψη του προσωπικού της, τότε θα υιοθετούσε την εισήγηση της ΕΤΥΚ για να διενεργηθεί έρευνα από κοινού με την Οργάνωσή η οποία να είναι στην πράξη ανώνυμη και να δίνει την ευχέρεια στους εργαζόμενους να εκφράσουν την άποψή τους ελεύθερα, χωρίς καθοδηγούμενες ερωτήσεις.
“Δυστυχώς όμως, η Τράπεζα συνεχίζει με τις ενέργειές της να αποδεικνύει καθημερινά την απαξίωσή της προς το προσωπικό της, προς τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτή η συμπεριφορά θα φέρει στην ίδια την Τράπεζα” καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΕΤΥΚ: Καμία ενημέρωση από ΣΚΤ για τα όσα ανακοινώθηκαν
evrokerdos
Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η Επιτροπεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) δεν την ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς που ανακοινώθηκαν, παρά το γεγονός ότι είχε θέσει το ερώτημα και προσθέτει ότι η απάντηση που της δόθηκε ότι δεν γνώριζαν, καταρρίπτεται από τις ανακοινώσεις.
«Γι’ αυτό το λόγο απαιτήσαμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε από την Επιτροπεία της Τράπεζας μέσα στα πλαίσια του Νόμου, να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με την Οργάνωση μας για τις εξελίξεις αυτές με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων», αναφέρει η ΕΤΥΚ σε σημερινή της ανακοίνωση.
Αναφέρει επίσης ότι έχει υποδείξει μέσω επιστολής της προς την Επιτροπεία της Τράπεζας ότι «είναι υπόλογοι έναντι του νόμου να διαβουλευθούν με την ΕΤΥΚ και προσθέτει ότι «εάν με τη στάση τους μας υποχρεώσουν, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, νομικών και συνδικαλιστικών».
«Η Οργάνωσή μας έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι οι λανθασμένες αποφάσεις, η αδιαφάνεια και η μη ορθή διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη έσπρωχναν τον Συνεργατισμό σε επικίνδυνα μονοπάτια», αναφέρει και προσθέτει ότι «είναι λυπηρό, ακόμα μια φορά, να βλέπουμε τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας, τις οποίες κανένας από τους αρμόδιους δεν εισάκουσε και εκ των πραγμάτων δεν ενήργησε διορθωτικά/αποτρεπτικά».
Επιπλέον, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η θέση της για το θέμα των απολύσεων ήταν ξεκάθαρη εξαρχής και η δυναμική αντίδραση της «οδήγησε αρχικά στην αναστολή των απολύσεων».
«Μετά τη συνάντησή μας, η Επιτροπεία της Τράπεζας αποφάσισε τελικά να ανακαλέσει τις απολύσεις», αναφέρει και προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική και την δικαιώνει, που «από την πρώτη στιγμή είχε τη θέση ότι οι απολύσεις έπρεπε να ανακληθούν και ότι δεν ήταν ικανοποιητική η λύση της αναβολής, που αποδέχτηκαν κάποιοι άλλοι».
Τέλος, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η συστράτευση και η συσπείρωση όλων γύρω από την Οργάνωση και ενωμένοι, όπως αναφέρει, «να δώσουμε τον αγώνα για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, των συμφερόντων της Τράπεζας και του κοινωνικού συνόλου».

Στον πάγο ο ενιαίος εταιρικός φόρος

stockwatch
Στον πάγο παραμένει η διαδικασία προώθησης της πρότασης ευρωπαϊκής οδηγίας για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα στην επιτροπή θεσμών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει παγοποιήσει τη διαδικασία λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκύψει από ορισμένα κράτη μέλη.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι έξι ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αντιδρούν στην προώθηση του ενιαίου εταιρικού φόρου ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να γίνει σχετική μελέτη αντικτύπου.
Το υπουργείο ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι διατηρεί αρνητική θέση έναντι της συγκεκριμένης πρότασης, έχοντας ήδη θέσει σχετική επιχειρηματολογία ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, η επιτροπή εμπορίου απέστειλε αρνητική γνώμη σχετικά με τις δύο οδηγίες της ΕΕ που αφορούν την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι οδηγίες προετοιμάζουν το δρόμο για την εφαρμογή κοινού φορολογικού συντελεστή στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η προσπάθεια εφαρμογής του ενιαίου εταιρικού φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να καταφέρνει να κερδίσει τη στήριξη του συνόλου των κρατών μελών της ΕΕ.
Διαβεβαιώσεις για φορολογική «εξυγίανση»
Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαίωσαν τα μέλη της επιτροπής θεσμών για την υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών οδηγιών και την εφαρμογή νομοθεσιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού εφαρμόζονται δύο σχετικά επίπεδα ελέγχου. Το ένα επίπεδο αφορά προληπτικό έλεγχο που εφαρμόζεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κάθε χώρας βάσει της αρχής «γνώρισε τον πελάτη σου».
Με βάση αυτό το πλαίσιο ασκείται εποπτεία από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς όπως, Κεντρική Τράπεζα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος, ο έφορος ασφαλίσεων και η αρχή στοιχημάτων, σημείωσε η κ. Παπακυριακού
Το δεύτερο επίπεδο ελέγχου είναι αρμοδιότητα της ΜΟΚΑΣ η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα όταν κριθεί σκόπιμο λόγω ύπαρξης στοιχείων για ύποπτες συναλλαγές.
Η κ. Παπακυριακού επεσήμανε ότι μέσω διασυνοριακών συμφωνιών επιστρέφουν λεφτά στην οικονομία και ενδεχομένως σε πολίτες που είχαν ζημιές λόγω εξαπάτησης, μέσω διαμοιρασμού εσόδων με άλλες υπηρεσίες όπως η ΜΟΚΑΣ.
Αναφέρθηκε επίσης, στην εκπόνηση εθνικής αξιολόγησης κινδύνων βάσει μοντέλου της διεθνούς τράπεζας για σκοπούς αξιολόγησης νομοθετικών και πρακτικών μέτρων ώστε κάθε χώρα να εντοπίζει αδυναμίες και να βελτιώνει την εφαρμογή μέτρων στην πράξη. Η κ. Παπακυριακού, χαρακτήρισε «σημαντικό πόνημα» την έκθεση σημειώνοντας ότι θα εκδοθεί σύντομα περίληψη.
Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σημείωσε ότι στην έκθεση εθνικής αξιολόγησης κινδύνων εντοπίζεται ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για περισσότερα έσοδα από τον εντοπισμό αδικημάτων φοροδιαφυγής.
Δράσεις από τμήμα φορολογίας
Σε 15 δράσεις που έχει προωθήσει από το 2015 το τμήμα φορολογίας αναφέρθηκε εκπρόσωπος του τμήματος κάνοντας λόγο για νέα οδηγία σχετικά με τη φοροαποφυγή, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία μέχρι το 2018.
Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε ότι εφαρμόζονται προγράμματα επιτόπιου ελέγχου στους εποπτευόμενους σε συνεργασία με το ΔΝΤ και επισημάνθηκε η σημασία των καλών αξιολογήσεων στα θέματα φοροδιαφυγής, για σκοπούς επενδύσεων και διατήρησης της αξιοπιστίας του συστήματος. «Σε θέματα ξεπλύματος είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι και η ανοχή μας είναι μηδενική», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΚΤ.
Στην επιβολή κυρώσεων για διαδικαστικά θέματα και άλλα μέτρα και ελέγχους αναφέρθηκε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών, έχουν ενισχυθεί οι διαδικασίες καταπολέμησης του παράνομου χρήματος με σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν αξιολόγηση των σχέσεων των τραπεζών με τρίτα πρόσωπα, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν τα τμήματα και η εκπαίδευση του προσωπικού, σημείωσε.
Η επιτροπή ζήτησε από τους προσκεκλημένους όπως εντός 15 ημερών καταθέσουν και γραπτώς τις δράσεις τους σε ότι αφορά την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Βλέπουν «στοχοποίηση» Κύπρου στα θέματα φορολογίας
Η Κύπρος στοχοποιήθηκε από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, σε ότι αφορά τα θέματα φορολογίας, υποστήριξαν βουλευτές μέλη της επιτροπής θεσμών κάνοντας λόγο για μεγάλα συμφέροντα που βρήκαν ως εύκολο στόχο την Κύπρο.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου τόνισε την ανάγκη να περάσει ένα θετικό μήνυμα ώστε να αντιμετωπιστούν τα κακά δημοσιεύματα για την Κύπρο στο εξωτερικό.
Ο κ. Ζαχαρίου δήλωσε ότι όλες οι υπηρεσίες είναι εναρμονισμένες με τις σχετικές οδηγίες και εφαρμόζουν τις νομοθεσίες, αποδίδοντας κακά δημοσιεύματα σε παιχνίδια μεγάλων συμφερόντων μεταξύ μεγάλων χωρών που καθιστούν την Κύπρο εύκολο στόχο.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ολοκληρώνεται η συζήτηση στην επιτροπή νομικών αναφορικά με την οδηγία που αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πιο συγκεκριμένα, στον περιορισμό των πληρωμών σε μετρητά για αγορές πέραν των €10 χιλ. για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι «το δυσάρεστο είναι πως η Κύπρος έχει στοχοποιηθεί για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Στόχος είπε, είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει η κατάλληλη εποπτεία, κάτι για το οποίο ευθύνη φέρουν πρωτίστως οι αρμόδιοι θεσμοί, σημείωσε.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο το να είναι η Κύπρος χρηματοοικονομικό κέντρο έχει όφελος για όλους ή αν ευνοεί μόνο μερικούς κύκλους.
Για στοχοποίηση της Κύπρου έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου σημειώνοντας ότι ο έφορος φορολογίας δεν έχει δώσει επαρκείς απαντήσεις σε ερωτήματα του ΕΛΑΜ για θέματα φοροδιαφυγής.
Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση σε 6-8 μήνες ώστε να εξεταστεί και η επίδραση των αυστηρών ευρωπαϊκών οδηγιών στην κυπριακή οικονομία.
Της Μαρίας Χαμπή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου