Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Γεροσκήπου: Το καλύτερο «φιλέτο» στον Αρχιεπίσκοπο

Έδωσαν σε Ούγγρο ένα εκατ. τ.μ. στην παραλία

Γεροσκήπου: Το καλύτερο «φιλέτο» στον Αρχιεπίσκοπο




Λευκωσία: «Το φιλέτο των φιλέτων» της κρατικής γης παραχώρησε η κυβέρνηση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στη Γεροσκήπου με σκοπό να υλοποιήσει την περιβόητη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη των €7,5 δισ.

Η παραχώρηση μεταφράζεται σε κρατική γη εμβαδού 600.000-700.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η Αρχιεπισκοπή θα αξιοποιήσει άλλες περίπου 300.000 τετραγωνικά μέτρα που ανήκουν σε ιδιώτες και οργανισμούς ή αξιοποιούνταν από αυτούς με διάφορες συμφωνίες.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση δεν προκήρυξε προσφορές, όπως απαιτούσε όταν ήταν αντιπολίτευση στην περίπτωση του «φιλέτου» έναντι του Χίλτον, αλλά προχώρησε με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης απευθείας με τον μοναδικό που επέδειξε ενδιαφέρον, δηλαδή τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και, μέσω αυτού, με τον Ούγγρο συνεργάτη του, ο οποίος προχώρησε ήδη σε κάποιες άλλες επενδύσεις κυρίως στην επαρχία Πάφου. 

Μερικά από τα ερωτήματα που εγείρονται είναι, έναντι ποίου ανταλλάγματος παραχωρήθηκε η γη, αν αυτό ανταποκρίνεται στην αξία της γης, αν η συμφωνία είναι επωφελής για το Δημόσιο, αν το κράτος θα έχει έσοδα αμέσως (που είναι το ζητούμενο λόγω της οικονομικής κρίσης) και ποιος ο πιθανός αντίκτυπος, θετικός ή αρνητικός, στις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται πως «την αξιοποίηση κρατικής ιδιοκτησίας στη δημοτική περιοχή της Γεροσκήπου, με τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας αδειοδότησης/μίσθωσης (Land license/lease agreement), αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «αφορά συγκεκριμένα κρατική γη στη Γεροκηπιά, στη δημοτική περιοχή Γεροσκήπου, και έχει ως στόχο την προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων, πολιτική που αποτελεί μέρος της προσπάθειας του κράτους για ανάκαμψη της οικονομίας».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών για ανάπτυξη/αξιοποίηση κρατικής γης στην περιοχή «Τσιφλίκι Γεροκηπιάς» στη δημοτική περιοχή Γεροσκήπου, καθώς και στο πρόγραμμα δράσης για τις αποκρατικοποιήσεις κρατικής γης, που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2013, με έμφαση σε μεγάλα εμπορικά και αξιοποιήσιμα τεμάχια.

Σημειώνεται επίσης, πως για την εφαρμογή του προγράμματος κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του περί ακίνητης ιδιοκτησίας (διακατοχή, εγγραφή και εκτίμηση) Νόμου.

Στην ανακοίνωση καταγράφεται, επίσης, πως «η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε, και γενικότερα το πρόγραμμα δράσης για τις αποκρατικοποιήσεις κρατικής γης κρίνεται απαραίτητο, αφού προκύπτει ανάγκη στροφής σε πιο σύγχρονες μεθόδους υλοποίησης δημόσιων έργων». 

«Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση προχώρησε στην προώθηση πολλών έργων με εναλλακτικές μεθόδους σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως η αξιοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας με τη μορφή μακρόχρονης ενοικίασης ή αδειοδότησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από κατά καιρούς δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου προκύπτει ότι το έργο θα περιλαμβάνει τρία με τέσσερα ξενοδοχεία, μαρίνα σκαφών, καθώς και ένα τεχνητό νησί, πάνω στο οποίο θα οικοδομηθούν πολυκατοικίες. Σημείωσε, επίσης, πως ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και αποδέχτηκε όπως η Εκκλησία ενοικιάσει για 99 χρόνια σημαντικό και μεγάλο τεμάχιο γης στην περιοχή της Γεροσκήπου, με ανάλογα οικονομικά οφέλη.

Σκοπός του Ούγγρου συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου είναι να προσελκύσει πλούσιους επιχειρηματίες από τη χώρα του, αλλά και από αλλού, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις εταιρείες τους στην Κύπρο και θα διαμένουν μόνιμα στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργήσει.

Στην κοινοπραξία θα είναι και Αμερικάνοι, θα είναι και Ρώσοι, θα είναι και Ινδοί, θα είναι και Κινέζοι και Ιάπωνες.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/226838/geroskipou-to-kalytero-fileto-ston-archiepiskopo#sthash.28kiqyHw.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου